Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати мікрофон для стриму — 6 функцій, на які варто звернути увагу

Дата публікації: 29.11.2021 13:10
Дата оновлення: 29.11.2021 13:10

Стрім геймера — трансляція в реальному часі того, що відбувається на моніторі комп'ютера або ноута. Найчастіше йдеться про фрагменти гри, хоча аніме із записом голосу також популярне. Для якісної передачі знадобиться додаткове обладнання, тому поговоримо про те, як вибрати мікрофон для стриму. Розберемо детально те, які характеристики впливають на якість звуку.

Сучасний мікрофон — головне обладнання стрімера

Прямі трансляції у тренді не лише для комп'ютерних стратегів. Подібній взаємодії з аудиторією віддають перевагу блогери, журналісти та лідери думок. Хороший конденсаторний мікрофон — важливий компонент, від якого залежить успіх трансляції. При виборі зчитувача звуку зупиняються на одному з варіантів:

  1. Мікрофон, вбудований в ноутбук. 
  2. Додатковий гарнітур. 
  3. Вебкамера з мікрофоном. 
  4. Зовнішня станція, незалежна від інших пристроїв.

Останній варіант вважається базовим для професіоналів. У багатьох потокових навушників вбудований сенсор для уловлювання звуку, але для якісного репортажу краще окремий прилад. Автономна станція не тільки чутлива в плані вловлювання голосу та шумоподавлення, але й більш регульована

Корисно: Як збільшити звук на ноутбуці: 3 варіанти дій і 5 актуальних програм

Вибір мікрофона для стриму: на які характеристики дивитися

Більшість блогерів відразу звертають увагу на шумоподавлення та потужність підсилювача. Хоча це не є основні характеристики кращої моделі. Щоб позбавити новачків довгих пошуків, зупинимося на детальному розборі принципів роботи та функціональності окремих екземплярів.

Вибираємо мікрофони для студії звукозапису та стримів

Один із базових показників приладу — чутливість, що виражається в мікровольтах на паскаль (мВ/Па). Новачки впевнені в тому, що чим більше цей параметр, тим краще. Але це помилка. Якщо на час відеоконференції у блогера немає спеціальної, звукоізольованої кімнати, мікрофон із підвищеною чутливістю вловлюватиме непотрібні звуки з навколишнього середовища. 

Досвідчені кореспонденти враховують можливості кастомізації. Якщо на панелі ручне регулювання гучності та кнопка вимкнення звуку, це найкраща модель для них. Оператор повинен мати можливість відключати запис, коли переходить з кімнати в кімнату. В іншому випадку — шум зіпсує репортаж. 

Тип мікрофона 

Новачки шукають корпус станції, що простий в установці та може використовуватися відразу, без налаштування. Як правило, це недорогі моделі з кабелем, що додається (до 3 метрів). Але подібна функціональність не завжди влаштовує професіоналів, які бажають отримати від стриму максимум користі та лояльності глядачів. Для них спрямованість і те, як точно можна регулювати звук, важливіші ніж простота приладу.

обладнання для звукозапису та прямої трансляції

Досвідчені блогери воліють обрати детальну кастомізацію режимів та повний набір примочок для шумоподавляння. Це розуміють виробники, які наповнюють ринок десятками абсолютно різних моделей. Особливо дивують такі бренди, як Philips та Panasonic. Охочі розібратися в тому, який мікрофон купити для стріму, повинні звернути увагу на те, що подібне обладнання умовно можна поділити на 2 категорії:

  1. Конденсаторні мікрофони
    У сенсора два електроди: один — нерухомий, другий вібрує, переміщується з акустичною хвилею. У конденсаторі змінюється місткість, що перетворюється на звуковий сигнал. Зчитувачі цього типу коштують дорожче, але забезпечують набагато кращу якість звуку для відеоконференцію зв'язку.
  2. Динамічний мікрофон
    Працює завдяки вібраційній діафрагмі. Звук викликається акустичною хвилею, що поширюється повітрям. Робота пристрою схожа на експлуатацію гучномовців (тільки у протилежному напрямку). Система стійка до гучних звуків, шуму та вологи.

Хороший мікрофон оснащений демпферною системою, що усуває стукіт по клавіатурі або столу. З таким аксесуаром потік не буде захаращений сторонніми подразниками. Як правило, виробники використовують спеціальну м'яку подушку, що поглинає додаткові вібрації. Не менш корисною є шарнірна основа на стійці, що дозволяє додатково регулювати кут нахилу. У комплект також додають систему захисту від вітру.

На тему аудіо: JBL Xtreme 3: огляд звуку + 7 важливих параметрів

Тип підключення

Як випливає з назви, дротовий мікрофон для відеоконференцзв'язку підключається до комп'ютера за допомогою кабелю або короткого оголів'я (це рішення рекомендується для ноутбуків). Подібні прилади надійніші, їх використання не викликає проблем зі зникненням звуку. Хоча інженери не перестають креативити, збираючи вдосконалені аналоги, які підтримують бездротовий зв'язок.

Сучасні дротові мікрофони

Сучасні стрімінгові мікрофони підключаються через USB кабель. Цим же каналом проходить сигнал до панелі управління, хоча це не впливає на запис. Регулювати гучність та реверберацію можна за допомогою кнопки на панелі. Додаткові затискачі дозволяють встановити станції на будь-якій площині. Це звільнить руки блогера, стримери зможуть додати потрібну жестикуляцію.

Якщо стример переміщується під час трансляції відео або конференц-зв'язку, це може створити деякі проблеми: обладнання важче носити з собою, через шнур можна спіткнутися або заплутатися і видерти вилку з розетки. Це причина, через яку створено бездротовий мікрофон. Такий прилад зручніший, хоча це поки не найкраща модель для профі.

Діапазон частот та поп фільтри

У гарного мікрофона для стриму динамічний діапазон. Регульована частотна характеристика, що забезпечує чистий звук — від 30 Гц до 20 кГц.

Попри якість та гнучкість налаштування уловлювача, для максимально чистого та насиченого звуку потрібно підтримувати невелику відстань. Це буквально 10-12 см. Через подібну специфіку зітхання чи пшики, що псують стрим, доводиться компенсувати. Для цього вигадали поп-фільтр. Спеціальна сітка притягує всі непотрібні коливання повітря, у мікрофон надходить тільки м'який голос, без зайвих частот.

Поп-фільтри для мікрофона

Поп-фільтр для мікрофона — гаджет, який фільтрує звук з повітряних потоків при виголошенні шиплячих та свистячих приголосних. Спеціальний екран захищає датчик від слини виразного стрімера, що дозволяє продовжити термін служби обладнання. 

Важливо знати: Як почистити навушники: 4 універсальні способи

Спрямованість

Вибір мікрофона для стриму передбачає оцінку кількох параметрів, у тому числі й спрямованості. Ця характеристика сильно впливає на якість звуку, як і те, яке підключення передбачив виробник. По спрямованості мікрофони ділять на 3 категорії:

Однонапрямні 
вловлюють звук тільки спереду, будь-які інші вібрації приглушені 
Двонапрямні  збирають звук спереду і ззаду, діапазон нагадує вісімку
Багатонапрямні збирають всі звуки навколо та зверху

Через специфіку трансляцій та максимальну здатність вловлювати мову, односпрямовані моделі ідеальні для відеоконференцій. Якщо в приміщенні знаходиться лише одна людина, підходять й двосторонні аналоги. Але коли влогер будує стриму на інтерв'юванні, він та інфлюенсер сідають один навпроти одного, варто використовувати один або кілька багато спрямованих датчиків.

Формфактор

Ідеальний стрімінговий мікрофон — система, що дозволяє регулювати кут нахилу та орієнтацію. Завдяки додатковій гнучкості, блогери та музиканти легко знайдуть зручне положення. Мікрофон з відкидною кришкою — стандартний вибір більшості стримерів. Подібна система має високий рівень захисту від зовнішніх акустичних перешкод. Щиток більшості моделей виготовлений із щільної звукопоглинальної піни та має міцну алюмінієву конструкцію.

Стрімінгові мікрофони різних конструкцій

Не менш цікавий варіант — подвійний мікрофон на петлях. Подібна система легко підключається до смартфонів, камер та комп'ютерів. У цьому випадку довжина кабелю, що додається, критично важлива. Охочим розібратися в тому, який мікрофон вибрати для стриму, варто переконатися, що з прикріпленим на кліпсі жучком легко проводити презентації, інтерв'ю, подкасти. Кабель не повинен сковувати та обмежувати у русі доповідача.

Автономність

На ринку стримінгових мікрофонів триває запекла боротьба за лідерство між A4Tech, Razer, Ritmix, Gaming Plantronics, Philips, Sven та іншими відомими брендами. Більшість виробників гарантують високий потенціал своїх пристроїв. Якщо йдеться про бездротові аналоги, автономність така ж важлива, як і діапазон частот. У середньому, цей параметр коливається від 12 до 36 годин.

Для повного комплекту: JBL T600BT: огляд навушників за 100 у.о.

Інші характеристики та функції

Мікрофони для відеоконференцзв'язку можуть виглядати по-різному. При виборі відповідного пристрою новачки відразу звертають увагу на невеликі жучки, що прикріплюються до одягу. Набагато більші прилади на штативі люди шукають в основному для студійного запису. Подібні моделі відрізняються за декількома характеристиками:

  • наявність вбудованої аудіокарти та підсилювачів,
  • матеріал корпусу,
  • чи використовується роз'єм mini jack 3.5 mm,
  • енергоспоживання.

Майже всі бездротові мікрофони використовують Bluetooth чи WiFi. У той час, як більшість сучасних ноутбуків підтримують таке джерело комунікації, з настільними комп'ютерами все складніше. Перед підготовкою стримінгу через ПК доведеться шукати додаткове обладнання. Це виправданий крок, враховуючи те, що безпровідні моделі для відеоконференцзв'язку мають безліч переваг: їх можна переміщати та розташовувати у вільному положенні без будь-яких обмежень, пов'язаних з наявністю кабелів. 

Які аксесуари потрібні для стримінгового мікрофона?

Для стрімінгу знадобиться потужний комп'ютер чи ноутбук. Подібне обладнання одночасно розв'язує проблеми відтворення, запису та завантаження відео в мережу. Зазвичай люди орієнтуються на хорошу камеру, забуваючи про другий важливий елемент — високу якість звуку та гнучкість регулювання. Для забезпечення максимальної функціональності, в комплект має входити наступне: 

  • настільна опора чи підставка,
  • адаптери для входу AUX та інших типів кабелів,
  • фірмовий додаток обробки сигналу,
  • футляр для перенесення.

Затискач — найбільш ходове обладнання. Його використовують ті, хто знімає відео у приміщеннях та в основному за робочим столом. Маючи підставку, датчик можна розмістити на будь-якій зручній поверхні. Спеціальний механізм кастомізації називається Spider. Завдяки використанню натягнутих шнурів система забезпечує максимальну стійкість. 

Мікрофон, оптимізований для відеоконференцзв'язку, може стати інструментом, що значно покращує імідж будь-якого стримера в очах (а точніше у вухах) аудиторії. Тому при виборі аксесуара варто враховувати не лише вартість. Ті, хто віддає перевагу якості, повинні «розкласти на аксіоми» кожну характеристику.

Корисно знати: Як вибрати HDMI кабель: 3 основні критерії

Коментарі
Залиште коментар
Категорії