Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як збільшити звук на ноутбуці: 3 варіанти дій і 5 актуальних програм

Дата публікації: 17.09.2021 10:57
Дата оновлення: 17.09.2021 10:57

Чим більше звукового софта в лептопі, тим ширше поле діяльності для користувачів, які люблять колупатися в налаштуваннях. А ще є спеціалізовані утиліти, розробники яких обіцяють збільшити звук на 500-1000%. Читайте далі. Тут знайдете слушний варіант для розв'язання проблеми.

Як збільшити звук на ноутбуці: шукаємо причину, знаходимо рішення

Лептоп в ролі дисплея : Як використовувати ноутбук як монітор для комп'ютера: 3 способи підключення

Чому на ноутбуці тихий звук?

Лептопи гарні своєю мобільністю: ноутами можна користуватися в роз'їздах, не підключаючи колонки. Однак мобільність часом виходить боком, наприклад, коли у моделі слабкі динаміки. Якщо знаходитесь вдома, звичайно, зможете під'єднати колонки, і питання, щасливо вирішиться. Але що робити зі слабким звуком в дорозі або в гостях? Причини проблеми можуть бути в наступному:

  • один з регуляторів гучності на недостатньому рівні; 
  • на лептопі застаріли драйвера; 
  • проблема з настройками звуку; 
  • попалася невдала музична композиція або відеозапис ; 
  • несправні складники, пов'язані з відтворенням аудіо. 

Далі спробуємо розібратися, як збільшити звук на притихлому ноутбуці. Оскільки проблеми з залізом, через які втрачається якість звуку, — велика рідкість, мова піде про налаштування ПО лептопа і сторонніх програм.

Вибираємо дизайнерський лептоп: Як вибрати ноутбук для дизайнера: інструкції та 4 підходящі варіанти

Як збільшити звук на ноутбуці засобами Windows? 

Перш за все натисніть лівою на значок динаміка в систреї. Ви побачите поточний рівень звуку. Якщо бігунок внизу — потягніть його вгору, поставте гучність на 100%. Не таким наочним, але не менш ефективним може виявитися додавання звуку за допомогою клавіатури. У верхньому ряду клавіш пошукайте значок динаміка з плюсом або зі стрілочкою вгору. Залежно від моделі та налаштувань, разом з кнопкою іноді потрібно тримати Fn. У деяких лептопах гучність регулюється натисканням ← або → з утриманням Fn. 

Не допомогло? Наступний крок — переконайтеся, що проблема дійсно в ноутбуці, а не в медіафайлі. Спробуйте позапускати файли такого ж формату. Якщо вони програються нормально, все добре чутно, значить підкачало джерело контенту. 

Далі заглиблюємося у звукові настройки Windows: 

  1. Кількома правої по гучномовцю в системному треї. 
  2. Вибираємо «Пристрої відтворення» → «Динаміки». Клацають «Властивості». 
  3. Дивимося 2 ключові вкладки: Enhancements, вона ж «Додаткові можливості», і «Додатково». У них є параметри. Експериментуйте з ними, іноді це допомагає. Тільки попередньо зробіть скріни налаштувань, адже причина відсутності звуку може бути й не в цьому. Багатьом допомагає включення параметра звукового еквалайзера з подальшою установкою всіх повзунків на максимум. 

як додати звук на ноутбуці, якщо встановлена Віндовс

Розв'язуємо проблему з зарядкою лептопа: Не заряджається ноутбук: 5 основних причин і більше ніж 10 способів їх вирішення

Посилення звуку в медіапрогравачах

Поліпшити гучність фільмів можна за допомогою медіаплеєрів з функціоналом посилення звучання. Наведемо кілька прикладів такого софта: 

  1. Media Player Classic. Клацаємо  Вид → Установки → Аудіоперемикач. Тягнемо повзунок посилення вправо аж до 300%. 
  2. VLC. Популярний плеєр VLC раніше давав можливість збільшувати гучність на 200%. Однак пізніше розробник вирішив зменшити обороти, обмежившись лімітом в 125%, оскільки від 200% аж надто страждала якість звучання. 
  3. GOM Player. У цьому, як і в попередньому випадку, додати децибели можна за допомогою бігунка гучності. Максимальне посилення — до 150%. 

Однак додавання звуку за допомогою плеєра негативно відбивається на якості відтворення аудіо. Краще спочатку постаратися збільшити гучність ноутбука за допомогою зміни налаштувань Windows, а потім, якщо не вийде, пробувати програми інших розробників. 

Доводимо до тями тачпад лептопа: Не працює тачпад на ноутбуці: 5 способів розв'язання проблеми

Налаштування драйверів

Проблеми з драйверами зазвичай бувають при оновленні на Windows 10 з «вісімки», а також при невдалих модернізаціях самої «десятки». Найчастіше при цьому звук пропадає зовсім, але іноді й гучність втрачається. Щоб пошукати криво встановлені драйвери, потрібно відвідати Диспетчер пристроїв і глянуть, чи немає там значка зі знаком оклику поруч з аудіопристроєм. Драйвера бажано встановлювати від виробника ноутбука, а не майкрософтовські.

У разі драйверів Realtek, в лептопі повинен бути фірмовий диспетчер з настройками звуку. Заходимо в нього, відкриваємо вкладку «Звуковий ефект». У нижній частині вікна знаходимо повзунок гучності та встановлюємо його на максимум. Ще 3 регулятори звуку перевіряємо на вкладці «Мікшер».

Красунчики трансформери: Кращі ноутбуки трансформери — топ 5 популярних в Україні

Як додати звук на ноутбуці за допомогою програм

Розглянемо п'ятірку актуальних утиліт, призначених для збільшення гучності. Велика їх частина впливає на аудіо, яке виходить від будь-яких джерел на ПК або в інтернеті. Це так звані універсальні підсилювачі. Їх компанію розбавляє Audio Amplifier — утиліта, призначена для обробки файлів з аудіодоріжками, обраних користувачем. Ось топ п'ятірка у вигляді таблиці:

 
Універсальні підсилювачі  Підсилювачі аудіофайлів  Наявність російського інтерфейсу  Можна купити на офіційному сайті 
Sound Booster + - + +
Audio Amplifier - + - +
Hear + - - -
Fx Sound Enhancer + - - +
SRS Audio SandBox + - - +

Програма Hear більше не поширюється розробником. 

Дбаємо про акумулятор лептопа: Як не вбити батарею ноутбука і продовжити термін її служби: 8 цінних порад 

SOUND BOOSTER 

Щоб посилити тихий звук на ноутбуці програмою, одне з популярних рішень — універсальна утиліта Sound Booster. Вона додає гучності всім програмам, встановленим на лептопі. Після інсталяції на робочому столі з'являється ярлик. Запускаємо його, і знаходимо іконку проги в системному треї. Кдацаємо по динаміку і бачимо, що бігунок може добігати до 500% гучності. Можна включити чек бокс Start on Windows для автоматичного завантаження проги. 

збільшити гучність ноутбука за допомогою SOUND BOOSTER

Sound Booster поширюється розробником на комерційній основі. Щоб оцінити доцільність покупки, він дає користувачам 2 пробні тижні. Єдине обмеження триальної проги — відключення посилення звуку кожні 5 хвилин на 5 секунд. В інсталяції з сайту розробника відсутнє додаткове ПО. Крім програми, що додає гучності лептопу, ви нічого не встановлюєте і не деінсталюєте. У Letasoft запевняють, що вони жодним чином не втручаються в роботу Windows.

AUDIO AMPLIFIER 

Утиліта заточена на роботу саме з аудіо і відеофайлами. Зробити з її допомогою голосніше, наприклад, Skype, не вийде. Зате Audio Amplifier може не тільки додавати гучність, але і зменшувати її. Максимальне посилення звуку — 1000%.

як посилити звук на ноутбуці: програма AUDIO AMPLIFIER

Інтерфейс проги радує лаконічністю, розібратися в ньому нескладно. Для зміни гучності натискаємо Load file, після чого рухаємо бігунок в потрібну сторону, і зберігаємо результат. На жаль, у програми відсутнє попереднє прослуховування. Користувачі отримують оптимальний варіант звукової доріжки методом проб і помилок. Якщо збільшити гучність в 10 разів, результат навряд чи вразить, оскільки картину напевно зіпсують на порядок шуми, які виросли.

HEAR 

Найчастіше користувачі шукають рішення, як посилити звук на притихлому ноутбуці, забуваючи про те, що стороння утиліта може погіршити його якість. У разі Hear, любителям музики можна не хвилюватися, оскільки додаток — плід зусиль компанії Prosoft, що створює ПО понад 30 років. Збільшення гучності динаміків — одна з багатьох функцій утиліти. Програма вміє створювати 3D-звук, радувати спецефектами. Є версії для Windows і MacOS. 

як посилити звук на ноутбуці, якщо на допомогу HEAR

Після установки проги значок Hear з'являється у вкладці «Відтворення» вікна «Звук». В утиліті безліч пресетів, в тому числі пристосованих для оптимального відтворення музики через колонки або навушники. Для збільшення гучності в диспетчері звуку Hear потрібно клікнути по іконці Speaker.

FX SOUND ENHANCER 

Компанія Fxsound спеціалізується на розробці софта для оптимізації аудіопристроїв, ноутбуків і стаціонарних ПК. У цій ніші фірма працює більше ніж 20 років. Після установки утиліти Fx Sound в системному треї з'являється значок програми. Вона прописує себе в автозавантаження Windows. 

FX SOUND ENHANCER, щоб збільшити звук на ноутбуці

У програмі десятки пресетів на всі випадки життя. Їх переваги: ​​

  • Музика, відео та звуковий супровід ігор стають яскравішими та чіткішими. 
  • Користувачів радує згладжування перепадів гучності у фільмах. 
  • Просунутий еквалайзер допомагає збалансувати частоти музичних треків. 

У планах компанії адаптація софта під макбуки й смартфони. Пробна версія розрахована на тиждень, платна коштує від $3 на місяць до $20 в рік. Разом з нею користувачі отримують преміальну техпідтримку.

SRS Audio SandBox 

Навздогін остання утиліта, призначена в основному для поліпшення якості звуку. Преміальна версія програми коштує $20. Демоверсія з обмеженим функціоналом надається на 2 тижні.

SRS Audio SandBox

Гучність регулюється в лівій частині головного вікна проги, праворуч — детальні настройки звучання. В меню Content користувачі вибирають тип файлів, під який підлаштується програма. Можливі варіанти: музика, ігри, кіно та інше. В меню Speaker — пристрої відтворення: навушники, колонки, сабвуфер. У розділі Technology — технології обробки звуку. Розробник передбачив регулювання об'ємного звучання, настройку частот. Є широкий вибір пресетів. 

Боремося з перегрівом: Що робити якщо ноутбук перегрівається — 5 причин перегріву і варіанти вирішення

Збільшення звуку за допомогою зовнішніх пристроїв (колонки, навушники) 

Якщо за допомогою виправлення рідної конфігурації програмного забезпечення ноутбука не вийшло збільшити гучність, у користувача залишається 2 варіанти: 

  • встановити сторонню програму, 
  • купити додатковий аудіопристрій: колонки чи навушники. 

Ціни на спеціалізований софт і бюджетну акустику приблизно на одному рівні. Тому вибір тут не очевидний. Спеціаліст, який добре знається в софті, швидше за все, спробує підібрати безплатну версію програми, придатну для тривалого використання. А людина, яка не в темі або не хоче витрачати час на звантаження, установку, настройку і т.п., скоріше купить зовнішній аудіопристрій. 

Вибір між колонками та навушниками теж не очевидний. Обидва пристрої можуть як додати звук на бюджетному ноутбуці, так і зробити аудіо цікавішим. Люди, які купують ноутбуки додому через їх компактність, частіше віддають перевагу колонкам. Такий варіант підходить для спокійного перегляду фільмів і для гучних вечірок. Користувачі, які беруть ноут на роботу та у відрядження, зазвичай віддають перевагу навушникам

На закінчення кілька слів про кодеки — програми розкодування аудіо і відео. Про цей софт зазвичай згадують, коли в цілому з відтворенням мультимедійного контенту проблем не виникає, але не хоче нормально запускатися якийсь один формат файлів, наприклад, * mkv. Приклад популярного набору декомпресор — K-Lite Codec. 

Виходимо в інтернет: Як включити WI-FI на ноутбуці з Windows? — 5 перевірених способів 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії