Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися лазерним рівнем: способи застосування для 8 випадків

Дата публікації: 15.09.2021 10:52
Дата оновлення: 15.09.2021 10:52

Розмітка площин — звичайна задача на будівництві. При неточних вимірах подібна робота буде марною. Саме тому звичайну рейку виключаємо відразу! Поговоримо про нівеліри (лазерні рівні), must-have в категорії систем вимірювання. Будувати з такими приладами одне задоволення.

Лазерний нівелір — застосування

Облаштування підлоги, виїмка фундаменту, будівництво перегородок — не найпростіші завдання для будь-якого майстра. Результат подібних робіт залежить від специфіки використовуваного обладнання. Якщо мова йде про лазерні агрегатори, коректність налаштування має особливе значення. Спробуємо розібратися, як побудована ця система. 

До слова: Вимірювальні прилади для будинку — які потрібні: 5 актуальних девайсів

Як працює лазерний рівень 

Нівеліри швидко визначають опорну площину, нахил та інші параметри поверхонь. Завдяки голівці (проєктує лазерні промені), будівельники досягають високої точності. Дальність дії кращих моделей становить 500 м (діаметр). Перед тим, як працювати з лазерним рівнем, важливо розібратися в принципах експлуатації подібних систем. Специфіка залежить від типу пристрою:

Точковий
Це найпростіше обладнання, здатне малювати тільки точки. Для розмітки кріплень полиць або обклеювання стін шпалерами базової функціональності достатньо
Лінійна система Це професійний пристрій, який можна застосовувати на всіх етапах будівництва або ремонту: збирання меблів, оздоблення стін за допомогою кахельної плитки, установка дверей. Систему часто називають кросслайнером
Ротаційний  Передова система коштує недешево і здатна створювати розмітку на 360° (замість стандартних 180°). Багато призмовий прилад використовують професіонали для того, щоб задати вертикальний чи горизонтальний орієнтир на будь-якій поверхні
Комбіновані Мають характеристики різних типів приладів (будують точки та лінії)

У лазерних нівелірів проста конструкція, яка передбачає металевий або пластиковий каркас, генератор лазерних променів, додаткові елементи. 

Більшість пристроїв складається зі штатива, нівелірної рейки та лазерного генератора. Основним елементом комплекту є рухома головка. Дорожчі аналоги укомплектовані екраном. На такій панелі показується базова інформація про налаштування та режими роботи обладнання. 

Майстри початківці не знають принципів роботи конкретного пристрою. Як результат — вони часто забувають відкалібрувати лазерний нівелір або зарядити акумулятор, відразу приступають до вимірювань. У підсумку доводиться все переробляти заново або відкладати роботу на потім. Тому поспішати не потрібно, насамперед варто читати інструкцію від виробника. Це дозволить уникнути «танців з бубном».

Налаштування лазерного нівеліра

Виробники кросслайнерів/нівелірів намагаються всіляко варіювати між складними функціональними приладами та простотою використання. У більшості пристроїв кілька кнопок (3-4). Вдосконалені моделі, такі як Bosch чи Skil, оснащені додатковою панеллю для запуску приладу, налаштування швидкості обертання головки, блокування компенсатора або перемикання режимів роботи.

 Налаштування невеліра

Перед тим, як користуватися нівеліром, варто враховувати декілька нюансів приладу:

1. Обрання гарного місця для пристрою — половина успіху
Переконайтеся, що на шляху лазера немає небажаних перешкод, що «розривають» лінію.

2. Прилад завжди встановлюють на рівних горизонтальних поверхнях
Використовуючи штатив, апарат потрібно зафіксувати якомога жорсткіше.

3. Нівелір зажди коригують відносно горизонту 
Для цього використовують бульбашковий рівень, якщо немає функції самокорекції.

Використання нівеліра спрощує рутинні завдання під час ремонту всередині приміщень та на вулиці. З таким приладом будівельники проводять вимірювання по видимій лінії, утвореній на стінах. Устаткування потрібне при установці стовпів паркану, обробці стін та елементів конструкцій, монтажі підвісних стель тощо. У кожному випадку прилад використовують по-різному і з різним набором додаткових аксесуарів. Саме тому, перед придбанням інструменту варто перевірити комплектацію: нівелір, приймач, мішень, рейка, інструкція. 

Додатково для ремонту: Як вибрати реноватор: беремо 4 критерії на олівець

Як користуватися лазерним рівнем 

Лазерний нівелір замінює кілька будівельних інструментів. Бригаді з 5-7 осіб більше не потрібно ретельно розтягувати мотузки, щоб показати оператору екскаватора лінію виїмки, шукати рейку чи олівець для креслення. Електроніка істотно прискорює будівельні роботи. Хоча проблема коректності налаштування все ще актуальна. Невірно задані параметри — причина можливої затримки на будівельному майданчику. Тому людям, які купують нівелір, варто враховувати:

  1. Тип конструкції.
  2. Точність приладу.
  3. Дальність дії лазера.
  4. Робочу температуру.
  5. Можливості обертання.
  6. Здатність самовирівнювання.

Нівелір стане в пригоді при різних монтажних роботах: заміні трубопроводів, модернізації балконів чи сходових майданчиків, облаштуванні електромереж. У першому випадку система використовується для вимірювання ступеня нахилу, адже для підключення опалення інженери повинні забезпечити такі умови, щоб вода текла природним чином. Те ж саме стосується встановлення маяків для підлоги або оздоблення стін. Далі про специфіку застосування в кожному з таких випадків. 

При вирівнюванні стін

В цьому випадку працювати можна зі спеціальним детектором. Невеликий зчитувач, прикріплений до контрольної рейки, приймає лазерний сигнал, фіксуючи відхилення. Подібна система (за допомогою діодів або звукових сигналів) повідомляє оператору про правильне визначення висоти та відхилення. Це працює в трьох випадках:

  • облицювання та вирівнювання поверхонь,
  • тинькувальні роботи,
  • проєктування елементів дизайну.

Для точного вимірювання необхідно дотримуватися правил експлуатації приладу та врахувати специфіку роботи. У разі стаціонарного нівеліра та внутрішньої обробки стін завжди потрібні помічники. Майстер калібрує прилад і зчитує результат. Помічник — утримує рейку. Для ротаційної моделі все простіше: потрібно поставити лазерний рівень паралельно стіні та лінійкою вимірювати відхилення на кожній ділянці.

Для вирівнювання підлоги

Якщо раніше для облаштування підлоги використовувалися рулетка чи спиртовий рівень, сьогодні такому інструменту знаходять альтернативу. Маючи нівелір типу Bosch GLL або DeWaltDW088K, з ремонтом підлоги впорається навіть новачок. Якщо точність критично важлива, неодмінно доведеться користуватися лазерним рівнем для вирівнювання підлоги. В іншому випадку — бетонування чи укладання дощок закінчиться масою проблем, пов'язаних з втратою естетики. Роботи виконуються за наступним алгоритмом: 

  1. Установка штатива та прикріплення до нього головки.
  2. Калібрування обладнання. Для цього використовують регулювальні гвинти та коробчатий елемент з повітряним блоком. 
  3. Включення нівеліра в режимі відтворення горизонтальних площин. 
  4. Вирівнювання підлоги за допомогою рейки на якій накреслена горизонтальна лінія. 

Вирівнювання підлоги з нівеліром

Перед тим, як будь-що вимірювати, досвідчені майстри рекомендують забезпечити умови для точного зчитування параметрів. В першу чергу — необхідно перевірити стійкість конструкції, попередньо знайшовши вдалий майданчик. Більшість рівнів закріплюють на штативі, що стоїть на рівній поверхні. Ця легка опора (зазвичай з алюмінію) стійка до погодних умов, без проблем транспортується, але налаштовується по-різному. 

При роботі з кахельною плиткою

В цьому випадку найбільш ефективний ротаційний лазер типу Ryobi RBCLLR1 або Bosch GCL 2-15G. Пристрій використовують в режимі постійного обертання. Головка періодично повертається на 360˚ та створює видиму лінію на об'єкті або формує базову площину. Швидкість, яку можна регулювати вручну, досягає 1200 об/хв на деяких моделях. Цей параметр визначає наскільки чіткою буде лінія. Висота штатива регулюється при укладанні кожного наступного ряду плитки.

Оздоблення стін кахлем

Незалежно від того, кладеться плитка на стіну або підлогу, високоточний прилад допомагає з візерунками. У режимі перехресних площин, лазерна система малює лінії під будь-яким кутом, а не тільки паралельні стінам чи підлозі. Це означає, що практично будь-яка мозаїка може бути реалізована.

Для побудови похилих площин

Нівеліри для похилих площин — окремий тип приладів. Система встановлюється на маятниковому підвісі. Додаткова продуктивність досягається шляхом блокування компенсатора. Кут встановлюється шляхом нахилу корпусу нівеліра на штативі або утримувачі.

Залежно від класу інструменту та моделі, нахил може бути в одній або двох площинах: від -10% до + 40%. Нівелір також допоможе з визначенням перепаду висоти для обраних точок. Пристрій використовують для того, щоб перевірити попередньо обрані значення на більш пізньому етапі роботи. 

В тему: Аератор для газону — що це таке: 4 шпаргалки як ним користуватися

При наклеюванні шпалер та декоруванні стін

Невеликий нівелір — ідеальний помічник для таких завдань. За допомогою сучасного обладнання можна відзначити точки та лінії, необхідні для розвішування фотографій або картин на одній прямій. Те ж саме стосується обклеювання поверхонь шпалерами. В цьому випадку прилад малює ідеально рівні горизонтальні/вертикальні орієнтири, які допоможуть правильно вирівняти листи.

Поклейка шпалер з нівеліром

Лазерний промінь здатний з точністю до міліметра задавати орієнтири. Для тих, хто малює декоративні смуги на стіні, хоче обрізати стелю або визначити лінію початку обшивки вагонкою, це основний помічник. Якщо стіна буде прикрашена фотошпалерами, нівелір вирівняє картину по горизонталі. 

При укладанні труб та електрифікації

Монтажні роботи на будь-якому будівельному майданчику повинні виконуватися максимально точно. Якщо мова йде про облаштування систем опалення, зачіпається не тільки питання естетики, але, перш за все, безпеки. У цьому випадку кут в 5˚ і 6˚ — не одне і те ж! 

Щоб бути впевненим у тому, що вертикаль та нахил витримані правильно, доведеться залучити відповідне вимірювальне обладнання. Модель DeWalt DCE089D1G для таких завдань оптимально підійде. Застосування нівеліру при установці радіаторних батарей або монтажі труб проводиться за наступним алгоритмом:

  1. Встановіть рівень в режим проєкції площин.
  2. Перед тим, як користуватися лазерним рівнем для відтворення ліній на стінах, задайте бажаний кут нахилу.
  3. Увімкніть генератор та по заданому орієнтиру проведіть роботи. 

При установці електроустаткування використання нівеліра забезпечує мінімальне псування інтер'єру. Сучасний прилад допомагає попередньо побачити як будуть проходити кабельні лінії. Намалюйте лазером пряму і відзначте олівцем точки майбутніх отворів в стінах. Те ж саме стосується розмітки розподільних коробів.

На замітку: ТОП 7 фарбопультів, Або який кращий: огляд

При монтажі перегородок

Це специфічне завдання, яке під силу тільки досвідченому майстрові. При найменших неточностях будь-яка естетика перестає бути можливою. Лазерний випромінювач допомагає при подібних роботах. Прилад незамінний при розмітці кріплень та визначенні розмірів. 

 Нівелір та перегородки

При установці перегородок алгоритм наступний:
 

  1. Майстер робить початкову мітку, від якої буде будуватися проєкція на підлогу, стіни та стелю. 
  2. За допомогою нівеліра (в режимі вертикальні площини) малюються лінії, щоб задати орієнтацію перегородки. 
  3. По лазерному орієнтиру відзначають точки, де слід кріпити направляючі.
  4. Проводять монтаж. 
  5. Після установки каркаса контрольним виміром визначають точність робіт. 

Для установки меблів

Для такої місії знадобляться перехресні нівеліри, які швидко та точно визначають орієнтацію меблів в просторі. Подібні системи випускають кілька променів одночасно (два або більше), що дозволяє точно вирівнювати кути при кріпленні полиць, збірці шаф. 

 Нівелір при зборі та установці меблів

У цьому випадку обирають режим «перехресний» або «хрестові проєкції», щоб зафіксувати будь-які підвісні чи підлогові конструкції. Точність буде до міліметра! З лазерним рівнем встановлювати ліжко, дивани, холодильник і електроплиту — одне задоволення. 

Нівелір, всупереч поширеній думці про його вуличне застосування, — універсальний вимірювальний апарат. Він незамінний при будь-якому ремонті: монтаж кронштейнів, ландшафтні роботи, розмітка маяків. В більшості випадків використовують водо- і пило непроникні пристрої. Це означає, що погода ніяк не впливає на ефективність експлуатації приладу. Подібні системи кріпляться на екскаватори, бульдозери, грейдери та асфальтоукладальники. Нівелір допоможе в кілька разів підвищити продуктивність кожної такої машини.

На тему: Як обрати садовий подрібнювач: 5 підказок на допомогу

Коментарі
Залиште коментар
Категорії