Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Види роз'ємів USB - коротко в 3 розділах

Дата публікації: 21.12.2021 10:40
Дата оновлення: 21.12.2021 10:40

USB бувають різні. Деякі підходять для підключення периферії до комп'ютера, інші — до мобільних пристроїв. Стаття допоможе не тільки розібратися, як швидко здатна передати інформацію та чи інша версія роз'єму, а й допомогти підібрати потрібний кабель або перехідник.

 типы USB

Стандарти USB 1.x і 2.0

Ці версії відрізняються швидкістю, з якою можна передавати дані. Кожна з них має кілька робочих режимів, які відрізняються параметрами пропускної здатності.

Режим
USB 1.x USB 2.0
Low-Speed 1,5 Мбіт/с 10-1500 Кбіт/c (клавіатури, маніпулятори)
Full-Speed 12 Мбіт/с 0,5-12 Мбіт/с (аудіо- та відео пристрої)
High-speed 25-480 Мбіт/с (відеоапаратура, інформаційні накопичувачі)

Примітка: юсб 1.0 і 2.0 являють собою досить старі стандарти, втім, друге покоління все ще в ходу.

Читайте також: Флагмани Samsung Galaxy S9 та Apple iPhone X – що обрати з 2 смартфонів?

Види та типи USB

Незалежно від версії юсб кабелю, всі вони діляться на 2 типи:

  • A – розміщується на боці головного пристрою;
  • B – з боку периферійного девайса.

Вони також відрізняються розташуванням контактів. На фото — схема, де зображено розпінування версії 2.0 обох типів.

распайка USB 2.0, тип А и Б

Кожен із типів випускається у різних формфакторах: стандартному, міні та мікро. Це необхідно для підключення різних пристроїв один до одного, наприклад смартфона до комп'ютера або зовнішньої зарядки.

Вигляди за розміром
Стандартний інтерфейс підключення Класичний розмір.
Mini Був базовим роз'ємом для мобільних девайсів до появи Micro USB. Цей тип трохи застарів.
Micro Зменшена копія мініваріанту. Такі USB були розроблені для інтегрування в компактні переносні гаджети: смартфони, електронні книги, комп'ютерні мишки та веб-камери.

Цікаво: деякі мобільні гаджети підтримують OTG. Це означає, що за допомогою шнура-перехідника до них можна під'єднати пристрій зі стандартним розміром USB.

распиновка мини юсб и микро юсб

Дізнайтесь: Яку материнську плату обрати – 8 ключових критеріїв

Стандарти USB 3.x

Відрізняється підвищеною швидкістю – до 5 гігабітів. Такий показник дозволяє передати терабайт лише за годину. Для порівняння: USB 2.0, на зразок моделі від Digitus, дає лише 480 мегабітів. За формою USB 3.0 та 2.0 Type-A однакові. Тому роз'єми третьої версії пофарбовані в синій колір. Завдяки цьому можна розрізняти контакти візуально.

Види та типи USB

Також, як і попередні версії інтерфейсу, юсб 3.0 ділиться на два типи – А і В. Але видів вже не три, а два: стандартний і мікро. Розташування контактів також відрізняється. Як і в попередньому розділі схема особливостей розпінування наведена на фото.

Корисно: Який купити системний блок комп'ютера для ПК – 5 критеріїв вибору

распиновка USB 3.0 type A, B, а также микро юсб

Цікаво: швидка – третя – версія роз'єму стоїть у місткому зовнішньому накопичувачі MyBook.

У 2013 році було представлено оновлену варіацію інтерфейсу 3.1, яка може передати 10 Гбіт/с. Види та типи оновленого рішення залишили без змін. Однак "зник" USB 3.0. Його класифікацію змінили на USB 3.1 Gen 1, а оновлену версію на Gen 2. У цьому безліч шнурів позначають по-старому: 3.1 чи 3.0, не вказуючи покоління.

Дивіться також: Як відкрити порти на роутері: інструкція та 3 способи вирішення можливих проблем

USB Type-C

Часто інтерфейси версії 3.1 і Type-C плутають, проте це не те саме. Type-C відрізняється тим, що контакти у нього розташовані дзеркально (2×12), завдяки чому будь-яке положення штекера для з'єднання з гаджетом, наприклад, смартфоном, буде правильним. Неправильно під'єднати Type-C практично неможливо, якщо не намагатися вставляти шнур в інші версії портів.

USB Type-C

У цей час вийшла і Power Delivery — розробка, яка відкрила можливості швидкої зарядки. При цьому С-тип, 3.1 і PD – не одне й те саме. У Юсб тип-C можуть бути представлені й ранні версії, на зразок 2.0. Також порт може підтримувати, так і не підтримувати швидку зарядку.
Вище було написано, що в роз'ємі типу С, наприклад, в кабелі ASSMANN, є 24 контакти: 12 – з нижньої, і 12 – з верхньої сторони. Кожну з них можна розділити на 6 груп:

  1. USB 2.0;
  2. Додатковий канал;
  3. Конфігуруючий канал;
  4. Живлення;
  5. ЮСБ 3.1 / 3.0;
  6. Земля.

Зрозуміліше будову такого роз'єму зображено на фото.

 устройство разъема USB-C

Геймерам знадобиться: Рейтинг 5 кращих мобільних процесорів для ігор

На вигляд відмінностей у юсб роз'ємів не так вже й багато. Однак, крім різниці в плані швидкості USB, вони можуть відрізнятися і розміром, і кількістю контактів, і формою. Знаючи особливості кожного з варіантів, можна запросто підібрати потрібний шнур і «змусити» дані передаватися швидше.

Коментарі
Залиште коментар
К
25.07.2020 01:10

Я через таку різницю в штекерах зіпсував оперативку китайським блоком живленням на старому телефоні а на теперішньому через китайський usb 3.1 (хаб) поки не ясно що але він мені телефон почав перезагружати і неадекватно працює зним

Категорії