Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Принцип роботи бездротової зарядки: 5 базових особливостей

Дата публікації: 28.01.2019 12:55
Дата оновлення: 28.01.2019 12:55

У сфері зарядок для електродевайсов «революційні» події – явище нечасте. Одним з останніх досягнень стала уніфікація роз'ємів на Android-смартфонах і кнопкових апаратах завдяки USB.

Тепер прийшла черга бездротових зарядних пристроїв – тут навіть Еппл піднатужся і випустив три серії айфонів з підтримкою цієї функції. Але що на ділі з себе представляють безконтактні прилади, яким є їхній принцип роботи і скільки правди в інтернет-міфах про їх шкідливість? Вся корисна інформація – в статті.

Беспроводная зарядка

Що таке бездротова зарядка?

Что такое беспроводная зарядка

Бездротова зарядка на кшталт МОДЕЛІWireless ChargingЄ панель, яка транслює енергію гаджету, який на ній лежить. Сам Же пристрій живиться від електромережі. Існують Також моделі, що працюють, як павербанк – інтегрований акумулятор дозволяє використовувати девайс без прив'язки до джерела електроенергії. Така якість виручить в автомобілі, на природі, екстреної ситуації. Єдине, що потрібно від власника – своєчасно заряджати накопичувач.

Офіційною датою появи пристрою вважається 2009 рік. Відправною точкою стало заснування Консорціуму бездротової електромагнітної енергії. До цього компанії експериментували з модифікаціями і пропонували зарядникі, розраховані на конкретні моделі телефонів.

Корисно знати: Як правильно заряджати смартфон. 5 простих порад, які допоможуть продовжити термін служби батареї

Щоб навести порядок у сфері та уніфікувати прилади, виробники гаджетів і супутньої електроніки вирішили об'єднати зусилля і розробити базовий стандарт бездротових станцій. Еталоном стала технологія Qi: зарядки, що функціонують на її основі і відповідають її вимогам – універсальні і взаємозамінні. Смартфону, сумісного з Qi, підійде кожна з них, незалежно від бренду.

Принцип роботи

 Принцип работы беспроводной зарядки

Основою для створення пристроїв стала електромагнітна індукція, тому зарядки цього типу часто називають «індуктивними» або «магнітними». Принцип її дії полягає в здатності електромагнітного випромінювання передавати струм на невеликій відстані без проводів. Для цього потрібні дві котушки, одна з яких буде провідником, а друга – виступати в ролі приймача. Якщо розташувати їх близько один до одного і пустити на першу ток змінного типу, на другий, приймачі, також сформується змінний струм. Застосовувати його як джерело енергії для телефону можна після трансформації в постійне напруга необхідної величини.

Для активних користувачів: ТОП-10 смартфонів з потужним акумулятором

Робота бездротової зарядки для iPhone 8 і 8 Plus, так само як і аналогів, залежить від відстані між провідником і приймачем. При віддаленні магнітне поле витрачається даремно, і технологія працює не так, як очікується.

Для якісного контакту підходить не тільки повітряний простір між елементами. Магнітного поля не перешкода пластик, скло, дерево. Чи не пропустить його тільки метал. При цьому різні моделі приладів мають певними параметрами допустимої відстані і швидкості надходження заряду.

Стандарт QI

 Стандарт QI

Прийнятий Wireless Power Consortium зразок Qi міцно утвердився на ринку і масово використовується для виробництва бездротових зарядок. Назва правильно читається, як «Ци». У китайській культурі це слово означає енергію природи, Всесвіту.

Щоб відповідати стандарту, прилад повинен володіти такими характеристиками:

  • 5 В напруги;
  • 1 або 2 А сили струму;
  • до 5, 10 або 15 Вт потужності, як у випадку Charging Pad.

У нових моделях передбачений протокол для обміну даними між провідником і приймачем. З його допомогою провідник отримує інформацію про підключається пристрої, включаючи рівень заряду і ємність батареї. На основі цих показників визначається потрібна сила струму, а також відбувається автоматичне від'єднання зарядки, коли акумулятор заряджений на 100%.

Що вибрати: Li-pol або li-ion – що краще: порівняння 2-х видів акумулятора

Шкода від безконтактної зарядки

Вред от бесконтактной зарядки

Кожне нова технологія або прилад, що працюють з використанням невидимих оку фізичних явищ і процесів, довгий час викликають у частини суспільства забобонний страх і побоювання. Навіть мікрохвильовки досі звинувачують в таємний вплив на здоров'я людини, продукти і глобальне потепління. І це при більш ніж 50-річної історії існування і застосування.

Так само відбувається і в разі зарядки на відстані. Незнання елементарних законів фізики – благодатний грунт для появи міфів і домислів про шкоду пристосувань для iPhone Х і інших моделей. Ось два найпопулярніших з них зі спростуванням:

1. Міф: Електромагнітні хвилі працюючого приладу опромінюють людини і завдають здоров'ю шкоду.
Реальність: Випромінювання відноситься до неіонізуючого типу, тому жодним чином не впливає на людський організм. ДО того ж електромагнітне поле, яке формують пристрою, не перевищує 50 мм. А значить, воно остаточно розпадеться вже за півметра від джерела.

В тему: Чому смартфон швидко розряджається: 6 причин, поради та рішення

2. Міф: Безконтактне зарядний форсує знос акумулятора, зменшує ємність.
Реальність: Батарею псує не власне використання технології, а неправильне її використання. Часті підзарядки замість повноцінної «заправки» на 80-90%, робота з гаджетом в процесі заряджання прискорюють розтрату ресурсу накопичувача. Зазвичай ємність починає падати після 500-го зарядного циклу. «Підживлення» батареї по кілька разів на день суттєво наближає цей момент.

Перспективи розвитку

Перспективы развития беспроводных зарядок

Зарядки бездротового типу зараз знаходяться на етапі активних досліджень і пошуку альтернативних Qi рішень. Головне завдання, на думку виробників і споживачів, полягає в розширенні радіусу покриття, підвищення ККД і використання інших джерел енергії.

Так, американці тестують технологію передачі електромагнітної хвилі від роутера через вільні канали wi-fi. При цьому дистанція між транслятором і приймачем під час успішного експерименту склала 8 метрів.

Ключові особливості бездротових пристроїв Samsung і інших брендів – користь для USB-портів смартфонів, які прослужать довше, і скорочення кількості проводів для гаджетів. Крім того, прилади оптимальні для використання в публічних місцях – аеропортах, ресторанах, офісах.

Взяти в подорож: Яке портативний зарядний пристрій купити? 5 порад – як вибрати повербанк

Але ціна на хороші безконтактні пристосування ще «кусається». Тому зниження собівартості і, відповідно, ринкових розцінок – ефективна мотивація вибрати і купити новинку. А доступність товару, як правило, призводить до масового поширення і популярності аксесуара.

Кращі апарати:

Модель Сумісність Вихідний струм, мА Вихідна напруга, В
Wireless Charging Pad Android, Iphone 8, iPhone 8+, Iphone X 1 до 15
Samsung Galaxy S8 Galaxy S8, Galaxy S8 + 1 до 9
Wireless Charging Android, Iphone 8, iPhone 8+, Iphone X 1 до 7,5

Бездротове пристрій для зарядки iPhone або інших смартфонів – сучасний аксесуар, яким зручно користуватися в домашніх і офісних умовах. USB-вхід довше буде, як новенький, та й виглядає аксесуар стильно й елегантно, на відміну від вічно бовтаються і звисаючих з розеток шнурів.

Щоб не зіпсувати батарею, доведеться дотримуватися правил і відучитися від звички знімати з зарядки і юзати телефон, заряджений на 50-55%. Що до маніпуляцій з гаджетом під час зарядки, так це шкодить і у випадку зі стандартними зарядними блоками. І так, від чохлів з металу потрібно або відмовитися зовсім, або знімати кожен раз перед установкою на безконтактне пристосування.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії