Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати повербанк: огляд 10 характеристик, що впливають на експлуатацію

Дата публікації: 29.03.2017 13:42
Дата оновлення: 11.10.2023 15:19

Power Bank у перекладі з англійської — «банк сили, енергії». У народі його як тільки не називають: портативний акумулятор, переносний зарядний пристрій, зовнішня зарядка. Отримавши заздалегідь певний обсяг електричного заряду від мережі, повербанк здатний заряджати будь-яку сумісну техніку. Автономно. Через USB-кабель або Lightning — якщо йдеться про продукцію Apple. У нього невелика вага та компактні розміри. Гаджет зручно брати із собою туди, де немає можливості приєднатися до електромережі.

Повербанк

Power Bank — поділ за типом батареї

Перед тим, як вибрати повербанк для повсякденного використання, доцільно вивчити його особливості. Роботу забезпечують елементи живлення, що контролюються електронікою. Залежно від складу їх класифікують на ряд різновидів:

  1. Літій-іонні
    Головна їхня перевага — висока енергетична щільність. Відмінна енергомісткість зберігається за компактних габаритів. Це грає користувачеві на руку, адже носити важкий повербанк незручно. У списку сильних сторін також низький саморозряд та адекватна вартість.
    Найпопулярніший типорозмір Li-Ion батареї, яка використовується в ПЗП, — 18650 (168 А).
    Технічні параметри: місткість = 2500 мАг; кількість циклів перезаряджання = 500-1000; маса 1 батареї = 45±5г.
  2. Літій-полімерні
    Електроліт в них це полімерний матеріал з невеликою вагою, тож за розміром вони набагато компактніші, ніж літій-іонні.
    Оскільки електроліт може адаптуватися до різних формфакторів, повербанки на його основі бувають завтовшки всього кілька міліметрів.
    У списку основних переваг стійкість до «старіння», високий рівень безпеки, тривалий строк служби.

Читайте: Як встановити сонячні батареї своїми руками: 2 ефективні способи

Як вибрати хороший повербанк?

Необов’язково бути експертом, щоб розібратися, як правильно вибрати повербанк. Потрібно визначити собі: наскільки часто виникає необхідність підзарядити гаджети автономно? Девайс можна купити без очевидної причини — про всяк випадок. Це точно не буде марна трата грошей.

Ергономічний повербанк

До речі: 6 причин, чому смартфон швидко розряджається

Місткість павербанка

Можна наслідувати принцип — «що більше, то краще». Однак, місткісний Power Bank важчий, а заряджається від розетки довше. Втім, не варто побоюватися, що девайс на 20000 мАг «затягне» на кілограм і буде поповнювати свій заряд цілими днями. Популярні об’єми доступні у зручному форматі. Вони важать не більше, ніж 500 грамів. Стандартні моделі легші, ніж захищені та нафаршировані додатковими функціями.

Портативний зарядний пристрій можна підібрати під будь-який гаджет. Наприклад, місткість до 5000 мАг — для дрібних пристроїв, як бездротові навушники чи фітнес-браслети. А від 30000 мАч — достатньо для підзарядки ноутбука.

Щоб правильно розрахувати потрібну місткість зовнішнього акумулятора, треба знати, пристрої якої місткості доведеться заряджати. І скільки разів потрібно буде це зробити на відстані від мережі. Заявлена енергомісткість може не відповідати реальній — у межах розумного. Цьому є логічне пояснення:

  • Власний ККД зовнішнього акумулятора ≈ 78.7 до 94.3% (в середньому близько 75%), різниця — це очікувані втрати, перетворення електричної енергії в теплову;
  • кожен гаджет обладнаний власним контролером, що регулює зарядку, і кожна така корекція напруги — це втрати;
  • якщо поставлений на зарядку телефон не вимкнений, отриману енергію він частково витрачає на свої потреби.

Щодо необ’єктивних причин розбіжності характеристик — серед них недобросовісність виробників. Бренди «no name» нерідко грішать завищенням технічних показників для «заманювання» споживачів.

На скільки вистачає павербанку залежно від місткості?

Щоб дізнатися, на скільки зарядок вистачить повербанка, недостатньо поділити його енергомісткість на енергомісткість мобільного телефону. Необхідно також враховувати, що будь-якому пристрою для заряджання потрібно більше енергії, ніж енергія вбудованого в нього акумулятора — приблизно на третину.

У таблиці розглянемо можливості різних повербанків на прикладі мобільного телефона із середньою батареєю — на 4200 мАг.

Енергомісткість повербанка (мАг)
5000 10000 15000 20000 24000 30000 50000
Кількість повних циклів 1 2 3 4 5 6 - 7 11

Технології швидкого заряджання

Функція швидкої зарядки — must have для повербанка. Для її реалізації використовуються технології:

  • Quick Charge — відома в усьому світі розробка Qualcomm забезпечує дбайливу та прискорену підзарядку. Що новіша версія, то вища швидкість та ефективність.
  • Power Delivery від USB характеризується стабільністю та топовою швидкістю.

На замітку: Як вибрати картку пам'яті для телефону — 5 обов'язкових умовностей

Бездротова зарядка

Як вибрати повербанк для телефона-флагмана? Бажано — з бездротовою зарядкою. Такий варіант практичний та зручний. А ще універсальний, дозволяє заряджати різні види техніки без дротів та адаптерів.

Для підзарядки достатньо покласти смартфон або будь-який інший гаджет на повербанк, і процес стартує автоматично. За таких умов гніздо менше піддається механічним впливам, тому знижується ризик його зносу або пошкодження.

Порти та сумісність з іншими гаджетами

Завдяки різним кабелям та адаптерам Power Bank сумісний з усіма сучасними цифровими пристроями: телефонами (смартфонами та деякими кнопочниками), планшетами, плеєрами, фото- та відеокамерами, іншими гаджетами.

Популярні інтерфейси підключення:

  • USB Type-A. Саме таким портом оснащуються адаптери живлення для андроїд-смартфонів від багатьох популярних брендів. Відповідно, можна використовувати один і той же кабель для заряджання від мережі та від зовнішнього акумулятора.
  • Лайтнінг. Фішка повербанків, орієнтованих на розробки Apple. Через такий порт можна заряджати планшети, спортивні годинники, розумні колонки, телефони (до iPhone 15).
  • Type-C. Універсальний симетричний роз’єм із високою пропускною здатністю. У нього хороша швидкість живлення навіть у звичайному режимі.
  • Micro-USB. Для зарядки самого повербанка. Менш поширений, ніж попередній варіант.

Кількість портів залежить від вартості та призначення зовнішнього акумулятора. Наприклад, захищені туристичні моделі можуть заряджати до 6 девайсів одночасно. Недорогі рішення обладнані двома або трьома роз’ємами. Цього вистачає, щоб завжди залишатися на зв’язку.

Варто знати: Помилка 691 та її рішення 6 методами

Додаткові функції павербанка

Додаткові опції необов’язкові, але додають варіанти застосування ПЗП:

  1. Світлодіодний ліхтарик іноді забезпечений відбивачем. Увімкнення/вимкнення — за допомогою подвійного тапа на кнопці керування, яскравість освітлення різна і не залежить від місткості акумулятора.
  2. Цифрова індикація заряду. РК-дисплей з цифровою індикацією покаже рівень заряду у відсотках кожного USB-входу. Набагато зрозуміліше, ніж «вгадувати» залишок за світлом лампочок.
  3. Наскрізна зарядка. Це означає, що повербанк одночасно може заряджатися від розетки та ділитися частиною енергії з гаджетом, підключеним через один з вільних входів.
  4. Наявність кількох портів різної сили струму. Для пристроїв з абсолютно різними вимогами до живлення.
  5. Заряджання від сонця. У деякі моделі вбудовані невеликі сонячні панелі, які заряджають, коли немає доступу до електрики.

Пізнавальна стаття: Як почистити динаміки телефону — 6 дієвих підказок

Вага, габарити та дизайн портативного акумулятора

Як вибрати повербанк для смартфона під режим експлуатації? Для дому або офісу можна купити важкий та великий повербанк — як міні-зарядна станція. У піші походи — найлегший із містких. Для поїздок – «середнячок». Для експлуатації спільно з фото- та відео обладнанням — теж середній за розміром варіант, який не надто обтяжить «баули» з усім необхідним для фотосесії або репортажу.

Повербанк мініформату

Дизайн може бути зовсім різним — відштовхуйтеся від власного смаку. Добре, що у продажу багато лаконічних та стриманих варіантів, а також яскравих та іміджевих.

Вхідна та вихідна сила струму

Вхідна сила струму визначає, наскільки довго заряджається сам повербанк. А вихідна відповідає за підключені гаджети. В ідеалі обидва значення на високому рівні. У моделей для ноутбуків вихідні показники зазвичай перевищують 30 Вт, а для мобільників — варіюються в межах 10-20.

Виробники повербанків

Кількість світових виробників повербанків зростає рік у рік. Серед багатьох компаній різної величини вигідно виділяються бренди: Baseus, Belkin, Lenovo, Tecno, Trust, Varta, 2E, Intenso, Hama.

Кожен розробник має свої секрети успіху. Наприклад, ПЗУ Леново вражають технологічністю, 2E — демократичною вартістю, Baseus — функціональністю, а Бєлкін — високою стабільністю та тривалим терміном служби.

Віддавати перевагу краще іменитим брендам, які цінують свою репутацію та застосовують лише якісні складники. Гнатися за уявною економією небезпечно — ультра дешеві моделі на базі несертифікованих батарей погано заряджають та можуть нашкодити обладнанню.

Важливо знати, як правильно вибрати повербанк, щоб не помилитися і не «втрапити» на гроші. Не обов’язково купувати найдорожчий варіант. Якщо додаткові фішки не потрібні, можна зупинитися на бюджетному рішенні з якісним компонуванням та правильною місткістю.

У скарбничку знань: Як зробити камеру спостереження зі старого телефона: огляд 7 популярних програм

Коментарі
Залиште коментар
В
21.06.2017 14:24

Power Bank стал настоящей находкой в сегодняшнем мире заряжаемых гаджетов. Теперь необходимый заряд энергии можно носить с собой, что открывает перед пользователями всего мира неограниченные возможности.

Категорії