Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати картку пам'яті для телефону – 5 обов'язкових умовностей

Дата публікації: 30.08.2023 10:36
Дата оновлення: 26.10.2023 11:50

У телефонах багато слотів та вбудованого простору, але якісні фотографії та додатки також займають чимало. У цій статті розглянемо як вибрати картку пам'яті для телефону. Адже закодовані позначення та цифри можуть бути незрозумілими, а карти пам'яті бувають різного типу, класу швидкості, обсягу та рівня захисту.

Карти пам’яті

Вибираємо картку пам'яті для смартфона: типи MicroSD

Зовні всі накопичувачі схожі, проте відмінності характерні через покоління:

  • MicroSD (Micro Secure Digital)
    Застарілий предок усіх карток пам'яті з'явився 1999-го року. Назва розшифровується як «Secure Digital», оскільки ця технологія вперше оснащувалась захистом даних та захистом від записування. Остання опція у вигляді повзунка на корпусі. Якщо його заблокувати, запис і видалення даних неможливі. MicroSD має невелику швидкість передачі даних і об'єм до 2 Гбайт. Друге покоління SD 1.1 з об'ємом до 4 ГБ.
  • MicroSDHC (Micro Secure Digital High Capacity)
    З розвитком технологій виникла потреба збільшити внутрішнє місце на смартфонах, фотоапаратах та планшетах. Друге покоління (випущене 2006 року) дозволяло підібрати картку пам'яті для телефону об'ємом до 32 ГБ .
  • MicroSDXC (Micro Secure Digital eXtended Capacity)
    Ці накопичувачі з найбільшою швидкістю передачі та об'ємом від 64 ГБ до 2 ТБ. Вийшли на ринок у 2009 році й досі мають найбільшу популярність.
  • MicroSDUC (Micro Secure Digital Ultra Capacity)
    Найновіша розробка для карток підвищеного обсягу — до 128 ТБ. Їх використовують у тандемі із професійною технікою.

Важливо пам'ятати про сумісність пристрою з типом картки пам'яті. Старі телефони не зможуть рахувати SDXC. Для сучасних моделей вибирають SDHC чи SDXC. Бюджетні моделі підтримують лише SDHC.

Корисна стаття: 8 порад, як звільнити пам'ять на iPhone, iPad

Класи швидкості та стандарт UHS

Важливим параметром є швидкість обміну даними. При записі відео високої роздільної здатності або роботи з великими файлами хороші показники запобігають затримкам або втраті даних. Вдасться записувати плавне відео зі стабільною частотою кадрів лише на карту з високою швидкістю.

А вона вимірюється у класах. Дізнатися його можна на корпусі картки. Деякі виробники використовують швидкісний множник, тобто число, помножене на х, де х — 150 кб/с. Це мінімально можлива швидкість, яку було заведено дорівнювати у перші роки появи SD-карт.

Карта пам'яті зі швидкістю Class 10

Клас швидкості
Мінімальна швидкість запису Швидкісний множник
Class 2 2 Мб/с 13х
Class 4 4 Мб/с 26х
Class 6 6 Мб/с 40х
Class 10 10 Мб/с 66х

Однозначно варто вибрати карту пам'яті для смартфона з максимальним класом швидкості — С10 або С16.

Варто також розглянути стандарт UHS (Ultra High-Speed). Це додатковий рівень класифікації для ультра швидкості передачі на картах пам'яті.

Перше покоління двох видів:

  1. UHS-I Class 1 — мінімальна швидкість 10 Мб/с, як і у C10. Але максимально розганяється до 50-104 Мб/с.
  2. UHS-I Class 3 — мінімальна швидкість 30 Мб/с, але досягає тих же 50-104 Мб/с (залежить від архітектури).

UHS-I — підходить для роботи із серійними фотографіями та якісним відео.

Існує також друге покоління — UHS-II Class 3. Можливості швидкості тут збільшені до 312 Мб/с. Оптимальний вибір, якщо працюєте з роздільною здатністю 4К або 3D моделями. Позначається римською цифрою II.

UHS-II Class 3

В UHS-III швидкість до 624 Мб/с. Окрема класифікація роботи з відео позначається буквою V.

Зберегти пам'ять можна і за допомогою перенесення даних на комп'ютер: Як перенести фото з телефону на комп'ютер через Bluetooth: 4 кроки до успіху

Обсяг картки

Щоб зрозуміти яку карту пам'яті вибрати для смартфона, необхідно обміркувати обсяг. Не завжди діє правило «чим більше, тим краще». Насамперед визначають сумісність свого пристрою. Об'єм 128-256 ГБ підтримують лише просунуті смартфони, флагмани ринку.

Найпопулярніший об'єм: 32-128 ГБ. Мінімальний підійде для нечисленних фотографій, невеликої кількості відео роздільною здатністю до Full HD. 64 Гб обов'язковий об'єм, якщо знімати 4К. Щоб зорієнтуватися, на допомогу приблизні дані в таблиці. Все залежить від роздільної здатності, тому розглянемо базові показники для JPEG та Full HD:

Об'єм, ГБ
Кількість фото Кількість відео, хв
8 1000 10
16 2000 20
32 4000 40
64 8000 80
128 16000 160
256 32000 320

Читайте: Очищення кеш iPhone — 2 додатки на допомогу

Захист

MicroSD-картки невеликі, але потужні носії даних. Як і будь-яка техніка, карти пам'яті піддаються загрозам. Дані можуть бути цінними, тому багато виробників намагаються посилити захист. Розглянемо їх детальніше:

  • Фізичні небезпеки. Картка пам'яті може випасти та пошкодитися. Звертають увагу на стійкість до ударів та вібрацій.
  • Температура використання та екстремальні умови. Ваш пристрій, а разом з ним і накопичувач можуть піддаватися високим і низьким температурам, впливу вологості або пилу. Дивляться на температурний діапазон експлуатації картки, вказаний виробником, щоб нормально працювала у різних кліматичних умовах.
  • Рентгенівське випромінювання. Наші телефони, ноутбуки та камери піддаються рентгенівському випромінюванню під час перевірки в аеропорту. Хоча це не є загрозою для даних, багато виробників підтверджують, що їхні карти безпечні для пропуску через рентгенівські сканери.
  • Видалення або втрата даних. Деякі картки пам'яті мають програмне забезпечення для відновлення даних. У картах пам'яті з адаптером microSD-SD може бути спеціальний перемикач для блокування видалення та перезаписування даних.
  • Шкідливі програми. Вбудований антивірус корисний для збереження матеріалів.

При виборі звертають увагу на ступінь захисту, вказаний виробником, а також додаткові функції. Також не забувають зберігати карти, що не використовуються, у сухому та прохолодному місці.

До слова: Відновлення видалених файлів Андроїд — 4 типи даних та 5 зовнішніх програми

Провідні виробники: на кому зупинити вибір

Буває так, що визначившись з характеристиками карти пам'яті, прийшли в магазин і почали сумніватися: Microsd Kingston чи Sandisk, Kingston чи Transcend Microsd? Варто вибирати картку перевіреного бренду, деякі з них дають довічну гарантію. Серед лідерів ринку, які завоювали довіру: SanDisk, Samsung, Kingston, Transcend. Ці картки пам'яті можна купувати без зайвих сумнівів.

Сподіваємося, після прочитання цієї статті загадкові символи на спакуванні більше не викликатимуть у вас запитання. Якщо розібратися в базових характеристиках, вибрати картку пам'яті зовсім не складно. Головне, не забувайте перевіряти сумісність свого пристрою та підбирати параметри під свої завдання.

Важлива інформація після покупки картки пам'яті: Як на Андроїд перенести програми на картку пам'яті — гайд і 3 корисні поради

Коментарі
Залиште коментар
Категорії