Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити динаміки телефону — 6 дієвих підказок

Дата публікації: 13.07.2023 10:53
Дата оновлення: 13.07.2023 11:35

Ті, у кого смартфон, хоч іноді, та все ж чистять панель і дисплей, а ось динаміки не беруть до уваги. Та й не кожен знає, як це робиться. Чохол від пилу звичайно ж не рятує, тому непоправно звук на пристрої з часом слабшає. Це не діло. Розглянемо як дбайливо почистити динаміки на телефоні без наслідків для нього.

дівчина розмовляє з гучним зв'язком

До речі: 6 причин, чому смартфон швидко розряджається

Як визначити, що динамік смартфона засмічений?

Хрипи, булькання та приглушені звуки свідчать про те, що забився динамік на мобільному телефоні. Його чистять підручними засобами чи спеціальними інструментами. Але не поспішайте всовувати в отвори будь-який тонкий предмет, аби видалити сміття. Деякі способи небезпечні й можуть спричинити ламання смартфона.

 

Також не варто користуватись хімією. Токсичні речовини можуть пошкодити поверхню та зіпсувати внутрішні мембрани.

Чим почистити динамік телефону

Найчастіше використовують підручні засоби. Перед тим як почистити сіточку динаміка телефону, потрібно розібратися наскільки ефективним є той чи інший метод.

  • Дерев'яна зубочистка
    Принцип дії той самий, що й у зубної щітки. Дерев'яна паличка прочищає отвори динаміка від дрібноти. Але є ризики — при надмірному натисканні можна отримати зворотний ефект, заштовхавши бруд усередину пристрою.
  • Стиснене повітря
    Продувати динаміки в такий спосіб вдома — не найкращий варіант. Таке може робити лише фахівець. Під натиском повітря може зламатися не лише спікер, а й інші апаратні компоненти смартфона.

Корисна стаття: Телефон не підключається до Вай-фаю — 5 докладних описів, що потрібно робити

Скотч

Липка стрічка зможе допомогти з чищенням динаміка на смартфоні. Адже вона, як магніт, бере на себе сміття будь-якої фракції, потрібно лише приклеїти липку сторону до сітки динаміка. Потім зірвати. Частки, що прилипли, залишаться на скотчі.

 підготовка до очищення динаміка скотчем

Пилосмок

Міні-пилосос дбайливо та ефективно усуває пил та сміття з мікродинаміка. При цьому без ризику зламати звукові мембрани.

Спирт

Щоб почистити сітку динаміка на телефоні спиртом, потрібно змочити в ньому ватяну паличку, злегка віджати, і протерти поверхню.

Зубна щітка

Цей метод працює, якщо діяти обережно, щоб нічого не порушити. Терти треба без зусиль.

Голка

Усуває забруднення за допомогою голки лише у крайньому разі. Це найнебезпечніший спосіб. Один різкий рух здатний пошкодити мембрани, відповідальні за передачу звуку.

Спеціальні програми

Передбачене спеціальне програмне забезпечення, що виконує чищення сітки без фізичної дії. До подібних програм відносяться Wave Clean, Speaker Cleaner, Ремонт Динаміка. Ці додатки доступні для звантаження в маркетах Google Play та App Store. Принцип дії цих програм полягає у спеціальному звуку, який усуває сміття з отворів.

Перед запуском програми потрібно поставити регулятор гучності на телефон у максимальне положення. Далі потрібно виставити відповідний режим та запустити процес. Під час очищення смартфон потрібно тримати екраном вниз на рівній поверхні. У момент звучання можна потроху струшувати пристрій, не змінюючи його положення. Це допоможе усунути з динаміків дрібні частинки.

Читайте: Як видалити вірус з телефону — 5 слушних підказок

Як почистити динаміки на телефоні: покрокова інструкція

Якщо випадок запущений, за допомогою звуку з додатків прибрати бруд не вийде. У цій ситуації варто користуватися комплексно перерахованими вище методами, вибираючи серед них менш небезпечні.

Покроковий алгоритм дій:

  1. Сухий бруд на зовнішній стороні потрібно одразу прибрати серветкою наскільки це можливо.
  2. За допомогою кисті з м'якою щетиною легко змахнути пил з отвору або видути під кутом, щоб під сильним повітряним потоком не постраждали мембрани.
  3. Забрати залишки пилу пензлем або щіточкою з м'якими ворсинками, не чинячи надмірного тиску.
  4. Якщо бруд присох, не усувається, можна спробувати прибрати його спиртом, змочивши ватну паличку.
  5. Повторно обробити отвори щіточкою. Рухи потрібно виконувати в один бік під однаковим кутом, щоб не заштовхати сміття далі, ніж було.
  6. Після завершення чищення протерти корпус телефону зволоженою серветкою або засобом для оргтехніки.

очищення динаміка вологою спиртовою серветкою

Як бачите, процедура нескладна і не забирає багато часу, проте сприяє покращеному звучанню.

Як почистити динаміки на iPhone: особливості

Динаміки на iPhone засмічуються так само як і на андроїді. Простіше почистити динамік на Айфоні, якщо використовувати Speaker Cleaner або Ремонт Динаміка. Їх звантажують з офіційного магазину App Store.

нижні отвори динаміків на Айфоні

Ці програми зрозумілі та доступні. З ними розберешся інтуїтивно, не заглядаючи в інструкції. Встановивши та запустивши, потрібно включити телефон на максимум та перевернути дисплеєм вниз. Періодично струшувати, поки видає сигнал.

Корисно знати: Очищення кеш iPhone — 2 додатки на допомогу

Самостійне чищення динаміків смартфона: застереження та помилки

Здавалося б, що чистка сіточки динаміка складнощів викликати не повинна. Але малодосвідчені користувачі можуть через незнання пошкодити пристрій. У таблиці представлені поширені помилки, яких припускаються власники смартфонів при чищенні динаміків:

Помилка
Ризики
Чищення голкою або іншими гострими предметами Можна проткнути сіточку глибше за допустимий рівень і пошкодити звукову мембрану
Продування феном Гаряче повітря може розплавити пластикові елементи всередині девайсу, тому потрібно включати лише холодне обдування
Стиснене повітря Повітряний потік під високим тиском може заштовхати бруд усередину
Промивання рідиною Цей спосіб чищення може спричинити коротке замикання або призвести до корозії внутрішніх елементів
Агресивні хімікати Результат такого методу — незворотне пошкодження мобільного пристрою

Тепер знаючи про те, як почистити динаміки на Айфоні або смартфоні, можна не боятися з приводу погіршення звуку. Маючи в арсеналі пам'яті кілька підручних засобів, потрібно сміливо користуватися ними. Тоді й проблем ніяких не буде.

Стане в пригоді: Як вимкнути швидку зарядку — 3 гайди для флагманських моделей

Коментарі
Залиште коментар
Категорії