Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Відповідь у 4 пунктах, скільки електроенергії споживає холодильник за місяць або за добу

Дата публікації: 08.01.2020 12:42
Дата оновлення: 11.09.2023 13:15

З усієї домашньої техніки найбільш енерговитратною є холодильник. При цілодобовому функціонуванні навіть TV і обігрівач не поступаються йому за кількістю намотуваних кіловатів. Так скільки ж кіловат споживає холодильник на місяць? Як мінімізувати показник електроенергії стосовно цього обладнання і знизити енерговитрати?  Про все послідовно.

економія електроенергії

Від чого залежить споживання енергії 

На споживану потужність холодильника впливають:

  • клас споживання електрики,
  • наявність 1-го/2-ох компресорів,
  • місткість,
  • зовнішня температура,
  • використовувана технологія.

Без вищевказаних критеріїв зрозуміти, скільки Ватт споживає холодильник, буде вельми важко.

Радимо почитати: 3 корисні поради, як швидко і правильно розморозити холодильник

Наявність одного або двох компресорів

Стандартні моделі холодильних установок зазвичай оснащують одним компресором. Для таких приладів характерною особливістю є велика потужність.  Вона виникає внаслідок необхідності забезпечити роботу 2-ох камер: холодильної та морозильної. Як результат — збільшення енерговитрат, чого не скажеш про двокомпресорне обладнання.

Особливості двокомпресорного холодильника

Порівняно з попереднім варіантом, тут кожен компресор відповідає за функціонування своєї ділянки, що дає змогу зменшити показник потужності. У результаті скорочуються витрати на споживання електроенергії. 

До переваг двокомпресорних установок варто віднести можливість відключити один з компресорів, тим самим не зашкодивши продуктам в іншому відділенні.

Особливості холодильників з одним компресором

Однокомпресорні холодильники більш енергомісткі та неспроможні реалізувати деякі режими роботи двокомпресорного обладнання. Але це не заважає їм бути популярними серед покупців завдяки ціні. Вартість таких холодильників набагато нижча, ніж двокомпресорних.

Зверніть увагу: Рейтинг холодильників шириною 50-60 сантиметрів: 10 популярних моделей

Загального об'єму виробу

Фактор, який варто враховувати перед покупкою. Містке обладнання потребує значно більшої витрати електрики. Щоб дізнатися, скільки кіловат споживає холодильник, необхідно уточнити його загальний обсяг, включно з морозилкою.

Виняток — сучасні моделі, що мають клас енергоспоживання А+ і вище, наприклад, від бренду LG. Технологія їхньої роботи не залежить від об'єму камер.

Не пропустіть: Рейтинг 10 популярних холодильників Siemens

Температура в приміщенні, де працює холодильник

Що вищий градус у кімнаті, де стоїть холодильне обладнання, — то більша різниця між температурою всередині та зовні та більше енергоспоживання. Головна причина — робота компресора: що вища температура в кімнаті, то частіше вмикатиметься ця установка, щоб охолоджувати продукти.

Наприклад, за температури повітря в приміщенні від 30 градусів (зі знаком «+»), обладнання споживатиме набагато більше електрики, ніж у звичайних температурних умовах. Скільки енергії в такому разі споживає холодильник, можна буде дізнатися з платежів за комуналку.

Радимо: Рейтинг найкращих холодильників Gorenje — 10 моделей для вибору

Наявність технології сухого заморожування (No Frost)

Спосіб охолодити провізію без утворення льоду на стінках рефрижератора. Дія виконується завдяки кулерам, які відповідають за циркуляцію повітря в кожній камері. Також необхідний ТЕН — його функція полягає в забезпеченні режиму відтавання. Він працює не постійно, а час від часу. Виникає запитання: скільки кіловат бере холодильник при сухому заморожуванні?

Недосконалість технології No Frost — підвищення енергоспоживання через необхідність додаткового живлення для роботи вентилятора і ТЕНа. Вентилятор і компресор, працюючи одночасно, збільшують рівень шуму. 

Ми рекомендуємо: Найкращі холодильники LG: 5 популярних моделей із колекції бренду

Наявність додаткової функції льодогенератора

Деякі моделі холодильників оснащують льодогенератором для виробництва льоду без спеціальних форм. Лід формується внаслідок випарника. Але льодогенератор не відрізняється великою витратою електрики.

Почитайте на дозвіллі: ТОП 10 найкращих холодильників SAMSUNG

Класи енергоспоживання

Визначаються залежно від того, скільки електрики споживає холодильник на місяць. Найвищим серед них вважається «А+++». Устаткування, що має це позначення у своїх технічних характеристиках, можна назвати гранично економним. 

класи енергоспоживання

Усі інші класи та їхні особливості найкраще представити у вигляді таблиці:

Клас
Потужність споживання електрики порівняно з нормою (100%)
A++ до 30%
A+ 31-43%
A 43-56%
B 56-74%
C 75-91%
D 92-100%
E 101-111%
F 112-125%

Класи E і F вже практично не можна зустріти серед асортименту магазинів побутової електроніки. Такі високі показники споживання електрики мала техніка, випущена не раніше 20 років тому.

Основні чинники енерговитрат

Холодильник, залежно від класу та умов експлуатації, може витрачати на рік від 210 до 470 КВт/год. За добу сумарний показник дорівнює від 570 Вт до 1,28 КВт/год.

Фактори енерговитрат:

  • величина завантаження камер (як багато продуктів зберігається всередині);
  • зовнішня температура;
  • як часто відкривають двері обладнання;
  • частота розморожування.

Фахівці радять: 10 найкращих холодильників без морозильної камери — рейтинг популярних моделей

Непрямі причини 

На те, скільки кіловат на місяць бере холодильник, наприклад від торгової марки SAMSUNG, впливають також додаткові показники:

  • порушення теплоізоляції в конструкції електротехніки;
  • нехтування правилами експлуатації (в холодильну камеру ставлять гарячі або теплі страви);
  • у задньої стінки обладнання поганий теплообмін (притиснута впритул до стіни).

Методи економії виробником

Серед методів заводів-виробників для зменшення споживання енергії варто відзначити:

  • Удосконалення роботи терморегуляторів — після досягнення необхідного рівня температури вони тимчасово вимикають охолодження.  
  • Підвищення теплоізоляційних характеристик корпусів.
  • Впровадження функції автоматичного розморожування — чим менше льоду і криги в камерах, тим нижче енергоспоживання.
  • Використання в матеріалах холодильного обладнання відбивних покриттів. Його встановлюють, щоб поверхня обладнання могла відбивати теплові промені, знижуючи потужність роботи компресора, тим самим заощаджуючи електрику.

регулювання холоду в камері холодильника

Зменшення споживання своїми силами

Купивши у квартиру або будинок сучасний холодильний агрегат Gorenje або іншого бренду, можна знизити його енергоспоживання ще, як мінімум, на 10-15%. 

кономія рахунків за електрику

Що ж можна зробити своїми руками для економії рахунків за електрику:

  1. Уникати відкривання дверцят холодильника без необхідності. Взяти за звичку відчиняти холодильну камеру тільки тоді, коли потрібно взяти або покласти продукти.
  2. Ніколи не класти в холодильник гарячі або теплі страви. Це порушує роботу конденсатора, є вірогідність передчасно вивести з ладу обладнання.
  3. Вкрай не рекомендується зберігати в холодильній камері відкриті рідини (не накриті кришкою). Це збільшує вологість і несприятливо позначається на роботі обладнання.
  4. Не варто виставляти на регуляторі температури мінімальні показники. Краще вибрати щось середнє. Від цього може залежати витрата електроенергії.
  5. Регулярно робити розморожування.

 мінімальна температура в камері холодильника

Щоб визначити, скільки кВт споживає холодильник, можна почати з інформації в технічному паспорті до обладнання. Високий клас енергоспоживання — найкращий вибір при купівлі установки. Витратити фінанси з сімейного бюджету один раз вигідніше, ніж щомісяця переплачувати за комуналку. Також, щоб уникнути величезних сум за електрику, потрібно дотримуватися перерахованих вище рекомендацій.

Коментарі
Залиште коментар
М
28.10.2022 22:37

Стаття годна, але без конкретних цифр, чи діапазону значень (по тій же потужності). І відео краще було б замінити, ідеально - на україномовне.

А
05.12.2021 17:49

"Холодильник, в зависимости от класса и условий эксплуатации, может расходовать в год от 210 до 470 КВт/час. В сутки суммарный показатель равняется от 570 Вт до 1,28 КВт/час." Я человек далекий от физики, мб чего-то не понимаю, но почему расход за год измеряется в кВт/час? Там разве не просто кВт?

M
04.02.2022 07:03

Должно быть кВт*ч

О
08.12.2021 09:23

Энергорасход измеряется как раз КВт/час.

Категорії