Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Оптимальна діагональ телевізора – гайд із 3 пунктів про вибір розміру екрану

Дата публікації: 08.01.2020 10:54
Дата оновлення: 08.01.2020 10:54

Придбати потрібну діагональ ТБ — непросто. Адже надалі якість картинки залежить від безпомилкового вибору. Необхідно приймати рішення стосовно конкретної моделі, виходячи із ряду критеріїв. Серед них: дальність від місця перегляду до екрана, роздільна здатність і площа приміщення, де розміщуватиметься TV-монітор. Як визначити усі показники та до яких рад варто прислухатися — далі.

Выбор диагонали телевизора для просмотра

Зверніть увагу: ТОП-10 кращих телевізорів 2019 року — рейтинг найпопулярніших моделей по вибору користувачів

Відстань до телевізора

Як вибрати діагональ телевізора залежно від його відстані до кіноглядача? Що вважається нормою? Більшість кіноманів віддають перевагу габаритним варіантам ТБ-моніторів, наприклад, РК-моделям. Але не завжди більше — краще. Вибираючи велику телевізійну панель, треба брати до уваги, у якій кімнаті та у якому місці вона стоятиме.

Расстояние до екрана телевизора

Якщо сім'я із дитиною мешкає у квартирі із невеликими кімнатами, не рекомендується купувати LCD-модель діагоналлю >55 дюймів ("). Цілком достатньо буде ТБ-панелі із параметрами від 32" до 40", як Xiaomi Mi TV 4A 32 International. 

Відстань від наглядача до телевізора впливає на розміри діагоналі. Чим вона більша, тим далі треба розташовуватись для затишного перегляду телепередач. 

Важливо: Щоб очі не напружувалися, а властивості картинки при трансляції не мінялися, кращою мінімальною відстанню заведено вважати показники у 3-4 метри від діагоналі.

Зручний показувач-табличка допоможе визначити ту саму нормальну дистанцію для різних варіантів екрану:

Діагональ TV Дистанція
17” 1 м
25” 2 м
32” 2,5 м
37” 2,7 м
40” 3 м
50” 4 м
55” 4,5 м
80” 6 м
 

Нагадування: Діагональ розраховують тільки в дюймах – 1 дюйм дорівнює 2,54 см.

Радимо прочитати: Який телевізор купити: 20 рекомендацій для правильного вибору

Роздільна здатність телевізора

Чисельність точок на зображенні монітора — ще одна особливість. Чим їх більше, тим якість трансльованої картинки краща. Збільшення пікселів призводить до збільшення відстані між людиною та екраном. Свого часу така закономірність дістала назву «ефект кутового розширення». Але це правило діє тільки тоді, коли дистанція від глядача до монітора TV збігає із рекомендаціями, вказаними у таблиці вище. 

Кращі екрани із високим розширенням (pixel):

  • HD (1280x720) або HD Ready(1366x720); 
  • Full HD (1920x1080); 
  • 4К (від 3840х2160). 

Щоб вибрати найкращу діагональ телевізора, варто звернути увагу на різницю між рідкокристалічним екраном і плазмою. Кількість точок на зображенні монітора плазми більша, ніж у ЖК. І це можливо навіть при однакових розмірах обох екранів. Розміщувати плазмову панель краще чимдалі від наглядача, щоб забезпечити зручний, без ризику для здоров'я, перегляд. 

Представлена табличка нижче допоможе вичислити відстань залежно від розміру екранної панелі.

Розширення екрану та оптимальна відстань: таблиця

Діагональ HD Full HD
32” 1,9 м 1,3 м
37” 2,2 м 1,5 м
40” 2,4 м 1,6 м
42” 2,5 м 1,7 м
50” 3 м 2 м
52” 3,1 м 2,2 м
 

Для 4К (діагональ екрану варіюється від 49" і вище) представлена окрема табличка:

 
Варіанти діагоналей Рекомендована відстань
49” 1,2–1,8 м
50” 1,3–1,9 м
55” 1,4–2 м
60” 1,5–2,2  м
65” 1,5–2,2  м
 

Щоб самостійно вичислити ту саму дистанцію, яка буде комфортною для усіх членів сім'ї, досить провести розрахунок по алгоритму нижче. 

Для розрахунку необхідно: Кількість точок (пікселів) зображення екрану помножити на одиницю площі (виміряти заздалегідь) — отримане значення буде дальністю від глядача до монітора.

Выбор разрешения екрана телевизора для просмотра

Важливо: Значна відстань призводить до того, що людське око не здатне враховувати окремі пікселі — картинка зливається і сприйняття зображення стає ідентичним HD або навіть SD. Але і купівля занадто маленького екрана також не доставляє комфорту, тому що глядач погано уловлює деталі на відеозображенні.

Як вибрати діагональ телевізора залежно від кімнати

Якщо йдеться про вітальню або спальню до 24 кв.м., оптимальною буде купівля рідкокристалічного екрана від 40″ до 55″ із підтримкою 4K

Якщо ж покупець хоче обладнати кінозал у великій кімнаті, все обмежуватиметься лише його фінансами. Скільки дюймів у вподобаної моделі, практично не грає ролі. Але пам'ятати треба той факт, що при дальності відстані від споглядача до екрана понад 5 метрів немає сенсу купувати 4K-устройство. Це не відповідна дистанція, враховуючи, що очі все одно не зможуть розпізнати пікселі. 

Не пропустіть: Що краще для будинку та офісу — великий монітор або телевізор? Робимо правильний вибір із 2 варіантів

Від вибору діагоналі TV залежить його розташування у приміщення, у тому числі на якій відстані від монітора будуть очі глядача. Комфорт — не єдина мета, яка має бути досягнута після придбання. Важлива безпека усіх членів сім'ї. Дозвіл, площа кімнати — тонкощі, які треба знати. Взявши за основу прості обчислення, а також вивчивши пропозиції від виробників, сміливо можна віддати перевагу діагоналі, яка задовольнить усі побажання кіномана.

Корисно дізнатись: 4K або Full  HD:  який телевізор купити? 

Коментарі
Залиште коментар