Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як встановити сонячні батареї своїми руками: 2 ефективні способи

Дата публікації: 08.09.2023 10:32
Дата оновлення: 08.09.2023 10:59

Альтернативна енергетика актуальна для кожного з нас. Переваги очевидні — відключили світло чи трапилася аварія, а нас це не зачіпає. Адже сонячні панелі на даху будинку чи землі забезпечують стабільне електропостачання, оскільки фотомодулі виготовляють із кремнієвих кристалів

сонячні панелі на відкритій місцевості

Користуватися енергією сонця зручно з таких причин:

  • Екологічна нешкідливість,
  • невичерпне джерело енергії,
  • відсутність забруднень для довкілля,
  • автономне підключення до будинку

Витратившись один раз і встановивши альтернативне джерело енергії у себе вдома, можна забути про непосильні щомісячні платежі за електрику. Поговоримо про те, як встановити сонячні батареї і як правильно ними користуватися, щоб досягти максимальної ефективності.

Читайте: Як працюють сонячні батареї, їхня актуальність в Україні в 2023 році

Місця встановлення сонячних панелей

Напевно, проходячи вулицею бачили будинки зі скляними плитами на даху. Це сонячні батареї. Часто їх монтують на даху, проте для місця установки сонячних батарей дотримуються головної вимоги — це має бути найсвітліша ділянка двору, і необов'язково дах. Можна розмістити панелі на землі, використовуючи опори.

Бажано, щоб на батареї не потрапляла тінь від сусідніх будівель або дерев, що ростуть неподалік. Навіть тінь може негативно вплинути на ефективність сонячних панелей. Вибираючи місце встановлення, треба врахувати ще й планування двору сусідів. І якщо поки що по сусідству ніхто не живе, і високих споруд немає, цей момент також краще передбачити наперед.

Якщо вирішено розмістити сонячні панелі на даху або стіні будинку, витримують між ними відстань. Це потрібно для того, щоб ряди не затіняли один одного та не впливали на ефективність енерговіддачі через кабель.

До речі: Як економити електроенергію — 8 порад для«розумного» споживання

Що потрібно для монтажу батарей

Перед тим як встановити сонячні батареї у приватному будинку, потрібно розібратися з інсоляцією. Ця характеристика відбиває рівень сонячної радіації, яка властива для конкретного регіону. Чим вище значення інсоляції, тим більше енергії здатні зробити моделі. Жителям півночі потрібно монтувати більше таких пристроїв, щоб досягти такої ж вихідної потужності, що генерується в південних регіонах.

Встановлення сонячних панелей самостійно

Перед тим як поставити сонячні батареї, краще уважно ознайомитися з правилами їх монтажу. Ось кілька рекомендацій, які потребують обов'язкового дотримання:

  1. Проводити монтажні роботи лише за теплих та сухих погодних умов. З даху чи іншої поверхні треба прибрати сміття, знежирити його, можливо поґрунтувати.
  2. Враховувати азимут та кут нахилу. У північній півкулі азимут повинен дорівнювати 180 градусів на південь. Якщо взяти Київ, то кут нахилу для столиці 35-55 градусів. Такий варіант підходить для літа. Взимку цей показник дорівнює 45-55 градусів.
  3. Монтувати та вирівнювати треба щодо поверхні землі, але не даху.
  4. До встановлення панелей приступати після ретельного вивчення схеми розміщення, яка розробляється наперед.
  5. Створювати розмітку для опор з огляду на умову — вони повинні розташовуватися паралельно один до одного на дистанції близько 1-1,2 метра.

Деякі сонячні панелі дозволяють регулювати кут нахилу, інші ні. У другому варіанті краще встановити нахил у межах 33-34 градуси щодо поверхні землі. Якщо дах надто пологий або, навпаки, занадто крутий, потрібно подбати про додатковий каркас для оптимального кута нахилу.

монтаж сонячних батарей

Саме від нього залежить кількість втрат потенційної енергії. Взаємозв'язок цих показників представлений у таблиці:

Кут падіння променів сонця
Втрати енергії у відсотковому вираженні
81о -1,20%
72о -4,90%
50о -19%
45о -29%

Допускається незначне відхилення кута нахилу від заданих параметрів не більше ніж на 5%. У такому разі втрати ККД будуть незначні, в решті випадків намагаються усунути похибку.

Після встановлення фотомодулів потрібно подбати про покупку інвертора. Це генератор, який перетворює постійний низьковольтний струм від панелей в змінний. Також він вирівнює напругу у мережі, забезпечуючи стабільну роботу електроприладів.

Цікава інформація: Світлодіодні лампи — як вибрати за 7 характеристиками

Встановлення сонячних панелей на землі

Цей варіант доцільний у тому випадку, якщо закріпити пристрої на даху не виходить. Тоді сонячні модулі ставлять на опори там, де є відкрита місцевість. Такий спосіб розміщення може використовуватися при великих габаритах і високій потужності — у тому випадку, коли система не поміщається на даху.

Встановлення сонячних панелей на даху

Доречна у випадках, коли потрібно заощадити місце. Для цього строго витримують кут нахилу не більше 40 градусів. В інших випадках потрібні додаткові опори, за допомогою яких простіше відрегулювати бажаний кут. Сонячна панель кріпиться за допомогою болта шпильки, що вкручується в дах. На частину шпильки з різьбленням монтується планка або кронштейн, і вже на нього профіль батареї.

сонячні панелі на даху

Насамперед кріпиться рама з металевих профілів, які створюють міцну та надійну конструкцію. Дерево у цьому разі вважається програшним варіантом. Конструкція має бути такою, щоб сонячна батарея фіксувалася у ній нерухомо.

Підготовка до підключення — нюанси

Знати, як під'єднати сонячну батарею, мало — потрібно ще врахувати низку нюансів. Насамперед розрахувати точну кількість панелей, необхідних для постачання енергії до конкретного об'єкта. При розрахунках слід відштовхуватися від кількості споживаної енергії об'єктом на добу.

У цьому випадку знадобиться карта, яка відображає середню тривалість світлового дня у певну пору року. Виконати самостійні розрахунки нелегко, краще звернутися до професіонала, який спеціалізується на встановленні сонячних панелей.

При монтажі альтернативної енергосистеми необхідно правильно визначити відповідне місце. Для цього знадобляться базові уявлення про електротехніку та вміння прораховувати дрібні нюанси. Перед купівлею. панелі вираховують, чи ефективне їх використання у конкретному регіоні. Для батареї треба забезпечити якнайбільше сонячного світла

монтаж сонячного модуля на даху

Ще один важливий нюанс — схема з'єднання панелей між собою. Фахівці розглядають, як з'єднати сонячні панелі одну з одною перед тим, як братися до справи. Усього розрізняють 3 способи: паралельний, послідовний та змішаний. Типи підключення можуть комбінуватись, якщо з'єднувати між собою панелі різної потужності.

При паралельному підключенні позитивні клеми з'єднуються між собою, як і негативні. Позитивне та негативне з'єднання підключаються до сонячного контролера та панелей. При цьому способі монтажу вихідна напруга для кожної батареї однакова. Струм від усіх панелей підсумовується.

При послідовному з'єднанні негативна клема першої батареї підключається до позитивної другої панелі, мінусова другої до плюсової третьої й так до кінця. При такому з'єднанні напруга підсумовується, а струм ланцюга дорівнює струму панелі з гранично низьким значенням.

Найпопулярніший варіант підключення — паралельно-послідовний. Він дозволяє підвищити струм без підйому напруги.

Корисно знати: Як користуватися генератором: 4 етапи роботи з автономним джерелом електрики

Поширені помилки при монтажі сонячних панелей

Перед тим як приєднати сонячну панель, потрібно переконатися, що конструкція справна і встановлена ​​правильно. Якщо при монтажі допущено помилки, батарея може зламатися або спалахнути, причому гарантійні зобов'язання на такі ситуації не поширюються. Часті помилки та можливі наслідки розглянуті у таблиці:

Похибка
Результат
Неправильний розрахунок споживаної потужності Нестача електрики для постачання обраного об'єкта
Неякісні матеріали каркасної конструкції Руйнування опор під впливом сильного вітру, падіння панелі з подальшим руйнуванням
Неправильно встановлене кріплення Рухомі модулі, які можуть спровокувати падіння батареї з каркаса
Недостатня або відсутня вентиляція Перегрів із подальшим зниженням продуктивності системи
Невідповідний догляд за панелями при снігопадах Перевантаження каркаса, можливе руйнування, падіння ефективності пристрою через слабке проникнення сонячного світла

Все обладнання бажано замовляти у перевірених та надійних постачальників. Інакше, у разі ламання можуть виникнути труднощі з обміном або гарантійним ремонтом. Через це покупець матиме щоденні збитки у вигляді недоотриманої електроенергії.

Специфіка експлуатації

Перед тим до як під'єднати сонячну батарею, потрібно ознайомитися з особливостями використання та специфікою догляду за нею. У зимовий час після випадання снігу електроенергія практично не виробляється. За логікою, потрібно очистити панелі від опадів. Для цього використовується повітродувка або щітка з довгим руків'ям.

Перешкодою для вироблення енергії можуть стати пташиний послід, надмірний пил та бруд. У зв'язку з цим модулі треба очищати не лише взимку, а й у теплий сезон. Допускається очищення сонячних батарей поливальним шлангом. Таку процедуру треба виконувати близько чотирьох разів на рік.

сонячні модулі на опорах

Регулярно потрібно перевіряти, чи сонячні панелі перебувають у працездатному стані. Як правило, встановлення сонячних панелей на землі дозволяє близько десяти років не замислюватися про їхню заміну. Це мінімальні терміни безперебійної експлуатації.

Отже, сонячні панелі — альтернативне джерело енергії. Їх встановлюють на даху або прилеглій ділянці. Монтаж краще довірити професіоналам, але, за наявності досвіду, необхідні роботи можна виконати самостійно. Якщо безпомилково під'єднати сонячні панелі, можна надовго забути про рахунки за електрику та не хвилюватися щодо планових відключень електроенергії.

Читайте: Як вибрати генератор: 7 параметрів

Коментарі
Залиште коментар