Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися генератором: 4 етапи роботи з автономним джерелом електрики

Дата публікації: 24.01.2023 11:39
Дата оновлення: 14.11.2023 13:50

Використання будь-якої генерувальної техніки включає наступні етапи: встановлення, заправка або підключення до газу, включення. Також корисно знати, як правильно відключити генератор з урахуванням економії моторесурсу.

як увімкнути генератор

Правила встановлення генераторів: де можна розміщувати, а де не можна

Електрогенератори шумлять та виділяють вихлопні гази, тому існують обмеження на місце встановлення. Якщо збираєтесь монтувати прилад у закритому приміщенні на території приватного домоволодіння, подбайте про потужну вентиляцію. При монтажі на вулиці вентиляція не потрібна, але генератор повинен бути встановлений не ближче 6 метрів від вікон та дверей, і буде потрібний захист від негоди. Насправді відстань 6 м зазвичай ігнорують.

Установка генератора на балконі — поганий варіант, оскільки від шуму страждатимуть сусіди. Вони можуть поскаржитися до правоохоронних органів. За порушення санітарних норм накладають штрафи. Важливо звертати увагу на децибели на етапі купівлі бензинового генератора, оскільки користуватися шумним агрегатом проблематично навіть у приватному секторі.

як користуватися генератором

Газовий електрогенератор найекономніший при підключенні до магістралі, але в цьому випадку будуть складності на етапі монтажу. Доведеться звертатися до газовиків, а це значні витрати та паперова тяганина. Підключення можливе, якщо тиск у магістралі — 2-6 кПа. Агрегат, що працює на зрідженому газі, не можна встановлювати у підвалі або іншому приміщенні, розташованому нижче поверхні землі.

Як запустити генератор

Існує кілька способів включення станції для вироблення електроенергії. Чим складніший і досконаліший метод, тим дорожче обходиться технологія. Отже, розглянемо, як запустити домашній генератор 3 способами.

Основні критерії вибору: Як вибрати генератор: 7 параметрів

Ручний

Алгоритм ручного запуску:

  1. Відкриваємо повітряний кран.
  2. Повертаємо повітряну заслінку вліво. Якщо замість заслінки кільце, то витягаємо на 2 см.
  3. Пару разів прокручуємо мотор шнурком, щоб трохи розігнати масло, яке мінімізує тертя між деталями, що рухаються.
  4. Повертаємо ключ у робоче положення.
  5. Тягнемо шнурок до збільшення опору, а потім різко смикаємо.
  6. Повертаємо заслінку вправо, або кільце засуваємо на місце.
  7. Чекаємо кілька хвилин, поки розігріється мотор.
  8. Підключаємо навантаження.

як завести генератор

З електростартером

Смикати за шнурок проблематично людям з хворою спиною, старим та підліткам. Вони часто цікавляться, як завести домашній генератор без фізичних зусиль. У випадку моделі з електростартером після повороту ключа в робоче положення агрегат заводиться і нічого смикати не потрібно. Електростартерні станції також продаються зі шнурком для запуску. Їх можна включати двома способами.

Перед першим увімкненням потрібно увімкнути акумулятор. Спочатку плюсову клему, а потім — мінусову, і не інакше.

чи можна заправляти робочий генератор

Багато моделей продаються з пультами для дистанційного включення. Але не факт, що такий електрогенератор вдасться запустити у повністю віддаленому режимі. Заслінку, можливо, доведеться рухати руками.

Автоматичний

При повному підключенні приватного будинку до електрогенератора варто подумати про автоматичне включення/вимкнення агрегату. Для цього знадобиться окремий пристрій автоматичного перемикання. Устаткування стежитиме за надходженням струму ззовні. За відсутності електрики від постачальника генератор сам увімкнеться та запитає будинок. Після нормалізації ситуації агрегат вимкнеться без участі домівників.

запустити генератор

Як заправити генератор правильно

Нижче кілька порад, як швидко заправити генератор, що працює на бензині, солярці або балонному газі.

Розбираємось з котлом: Як включити газовий котел: 3 етапи підготовки та покрокова інструкція

Бензиновий чи дизельний

Для заправки нафтопродуктів знадобиться вирва. Також можна скористатися її аналогом, вирізаним з пластикової пляшки. Для цього візьміть, наприклад:

  • 5-6-літрову пляшку. Відріжте приблизно 10 см нижньої частини. Цей шматок потім стане в пригоді для зливу відпрацьованого масла. А верхня частина послужить зручною вирвою.
  • 1,5-2-літрову пляшку. Денце залиште на місці. Просто виріжте збоку отвір для шийки каністри.

заправити генератор бензином

При заливці палива не варто сліпо покладатися на показання датчика, вони можуть бути некоректними. Уникайте переливу, враховуйте обсяг паливного бака. У моделі потужністю до 4 кВт зазвичай входить 15 літрів, до 8 кВт — 25 літрів. Заправляти бензогенератор зручніше на місці роботи, оскільки він і без палива досить важкий.

Який бензин заливати у генератор

Низько октановий бензин краще не заливати в електрогенератор. Таке паливо не згоряє повністю, на стінках залишаються відкладення, що скорочують термін експлуатації агрегату. Відповідним варіантом буде А92, він дешевше 95-го і 98-го, і на «п'ятірку» справляється зі своїм завданням.

Початківців хвилює не тільки питання: який бензин краще заливати в генератор? Також цікавляться актуальністю змішування палива, купленого на АЗС, з моторним мастилом. Якщо двигун 4-тактний — нічого змішувати не потрібно, якщо 2-тактний — у кожен літр бензину додають 20 г мастила.

Забезпечуємо комфорт: Як вибрати теплу підлогу: 3 варіації локального обігріву

Газовий

Газ у балоні знаходиться під великим тиском, тому на місткості має бути редуктор. Паливо подається через газовий шланг. Подача здійснюється шляхом відкриття вентиля.

Цікава стаття: Як користуватися електропилою — 4 важливі моменти

Чи можна заправляти генератор, що працює

Заправка «на ходу» заборонена з наступних причин:

  • Вібрація. Електрогенератор вібрує, що заважає залити бензин у бак, не проливши його.
  • У процесі роботи окремі частини агрегату можуть нагріватись до високої температури.
  • Генератор виробляємо електрострум, звідси можливе іскріння. А тут пари бензину…
  • У разі пробою на корпус у момент заправки можна отримати удар струмом.

Чи можна заправляти вже вимкнений, але гарячий генератор? Краще не ризикувати, дати йому трохи охолонути, хоча 3 з 4 наведених вище факторів при відключенні втрачають актуальність.

Вибираємо лампочки: Світлодіодні лампи — як вибрати за 7 характеристиками

Як вимкнути генератор

Алгоритм відключення:

  1. Припиніть подачу струму споживачам шляхом перемикання переривника ланцюга у положення «ВИМКН».
  2. Від'єднайте кабель живлення від панелі бензогенератора.
  3. Нехай двигун попрацює марно 3 хвилини.
  4. Вимкніть запалювання.
  5. Закрийте паливний кран.

Вище наведено послідовність дій, що допоможе вимкнути бензиновий або дизельний генератор.

Що можна увімкнути до генератора залежно від його потужності

При покупці електрогенератора враховують загальну потужність приладів, які потрібно запитати. Зорієнтуватися допоможе табличка:

Потужність генератора
3 кВт 5 кВт 7 кВт 10 кВт
Що потягне Освітлення, холодильник, насоси для подачі води зі свердловини та циркуляції теплоносія в опаленні + Електроплита, комп'ютер та телевізор + Кондиціонер та пилосос + Електрочайник, кавоварка, мікрохвильова піч

Використання потужнішого електрогенератора дозволяє додавати до базового списку необхідних електроприладів нові пристрої.

Основні правила експлуатації та безпека

  • Перед першим включенням залийте у двигун мастило.
  • Забороняється включати відкритий бензогенератор на вулиці, коли сира погода, йде дощ або сніг. Не можна чіпати його мокрими руками.
  • Не паліть під час заливки бензину в бак. Для заправки використовуйте якісне пальне. Не зберігайте бензин більше ніж 6 місяців.
  • Періодично перевіряйте кількість мастила у двигуні. Проводьте чищення електрогенератора, періодичну заміну свічок запалювання та фільтрів.

Насамкінець останнє питання: чи можна мити двигун генератора водою? В інструкціях виробників пишуть, що не можна. Оброблення циліндра та інші зовнішні елементи рекомендують очищати ганчіркою, повітрям з компресора або карбюраторним аерозолем. Під час миття водою є небезпека отримати розряд струму, навіть якщо електрогенератор вимкнений. Як не крути, а з вологою мініелектростанції не дружать.

Оптимізуємо обігрів кімнати: Як підключити терморегулятор до керамічного обігрівача: 4 кроки до контрольованого тепла

Коментарі
Залиште коментар
Категорії