Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати генератор: 7 параметрів

Дата публікації: 01.12.2020 10:12
Дата оновлення: 14.11.2023 12:33

Генератор необхідний у будинках та на підприємствах, де часто замикає мережу чи немає світла. У ньому криється розв'язання питання — як подати стабільну та правильну електрику.

Генератор для дома

Підрахуйте, що, і в якій кількості електроприладів буде під'єднано до пристрою, які поділяються:

  • на ті, що не створюють більші теплові потоки, ніж їх номінальна пропускна здатність. Наприклад: лампочки, електроплити, чайник, праска, телевізор, комп`ютер;
  • техніка із вбудованим електромотором. На момент увімкнення споживають більше електроенергії, ніж під час роботи. Наприклад: лобзики, пилки, дрилі.

Важливо: під час підрахунку сумарної потужності приладів, враховується пускове споживання, а не номінальне.

Як вибрати генератор і рейтинг найкращих – далі.

До речі: Як правильно вибрати газонокосарку: яка найкраща з 6 типів

Вибір генератора: для дому, для дачі

Якщо ви задумалися про покупку генератора, значить зі 100% ймовірністю  він потрібен. Насамперед зверніть увагу, який із факторів для вас є першочерговим: вага, габарити, рівень шуму, тривалість роботи на одній заправці, потужність чи ціна.

Для дому

Орієнтуйтеся на кількість приладів, якими ви плануєте користуватися. Мінімальний розрахунок такий:

  • холодильник, що працює цілодобово;
  • освітлення у вечірній час;
  • робота насоса для подачі води.

 Генератор для дачи

Витрата в середньому виходить від двох до п`яти кВт на добу.

Для дачі

Існує низка певних вимог до генератора у подачі тепла, води, електрики:

  • потужність (від 5 до 8 кВт) – як аварійне джерело для всього обладнання будинку;
  • достатній об`єм бака – для більш тривалої роботи;
  • економна витрата палива;
  • якість вироблюваного струму.

Для будівництва та ремонтних бригад

На будівництві генератор переміщають з місця на місце і виконують у будь-яких умовах.

Генератор для стройки

Це економічний варіант щодо польових робіт. Враховуйте:

  • надійність та захищеність від погодних впливів,
  • робота до кінця зміни без дозаправлення бака,
  • легкість в обслуговуванні.

На замітку: Як правильно вибрати фарбопульти: 6 відповідей на запитання «який краще»

Для відпочинку на природі

Для виїзду із сім`єю тепер не доведеться відмовлятися від звичних комфортних умов, навіть якщо поїхали далеко від цивілізації. Підбирайте невеликий та легкий, який не займе багато місця у багажнику автомобіля.

Выбор генератора

Для підключення електронних приладів підійде інверторний, така модель виробляє постійний струм дванадцять Вольт гарної якості та можливість підключення приладів напряму, без стабілізатора, наприклад: акумулятори, портативні радіостанції, гаджети.

Читайте: Як вибрати бензогенератор правильно?

Необхідний розрахунок потужності побутових приладів

До кожного приладу у тех. супроводі вказується споживана пускова потужність. Так, для побутових приладів, градація становить від 450 до 3000 Вт (фен, пральна машина), для електроінструментів від 400 до 2200 Вт (дриль, шліфмашина), електроприладів 750-29000 Вт (компресор, насос високого тиску).

Підрахувавши все, що може бути під'єднано, складіть потужність. Не забувайте правильно класифікувати прилад.

Расчет мощности

Види генераторів:

  • до 3 Кв – побутові. Хороший вибір генератора для квартири, а також для невеликої дачі. Буде достатньо і на роботу холодильника, і на насос для води;
  • до 5 Кв – така потужність генератора потрібна для приватного будинку, будівництва, торгових точок. Забезпечує електроенергією електроінструменти, зварювальний інвертор;
  • до 10 Кв – можливе підключення кількох споживачів одночасно або одного з великим пусковим струмом: офіси, середніх розмірів;
  • від 19 Кв і вище – професійний клас. Купують для підприємств, великих цехів, постачанням електрики відразу кількох дач.

Порада: краще купити генератор із запасом потужності, щоб у майбутньому без побоювання можна було підключати додаткову техніку.

Основні характеристики генераторів

Бензиновий чи дизельний? Це, звісно, питання на засипку. Під час вибору бензинового генератора враховуйте його мобільність, легку вагу, компактність розмірів та безпроблемну роботу взимку при сильних морозах. У порівнянні з ціновою категорією, з однаковою потужністю, дизельні дорожчі. Але й ресурс у них удвічі більший.

На прикладі порівняльної таблиці розглянемо докладніше характеристики:

 
Бензинові Дизельні
Потужність (максимальна) не більше 10 Кв від 3 до 15 Кв (з повітряним охолодженням) та кількох Мв з рідинним
Моторесурс високий у рази перевищує
Шум низький сильний
Місце установки поблизу будинку або в приміщенні (за умови обладнання витяжки) окреме приміщення
Шкідливість вогненебезпечний, утворює отруйні випаровування розлита солярка не випаровується
Вага невеликий важче приблизно на 15 кг
Запуск у холодну погоду, -t до -20°, при нижчих t необхідна наявність опалювального приміщення працює до -5 градусів морозу. Якщо менша температура, потрібно використовувати присадки до палива
Економічність - за 1 годину витрата палива на 30% менша
Технічне обслуговування вкрай невибагливі короткий сервісний інтервал

Окрему увагу звертайте на об`єм бака, що забезпечує тривалість роботи без дозаправлення. Підбираючи бензогенератор, враховуйте, що це оптимальний варіант як резервне джерело для дачі. Головне, щоб було паливо у баку.

Якщо відключення електрики постійні або взагалі немає, дизель-генератор – ідеальне рішення. Отримуєте величезний моторесурс і окупаєте вкладення коштів через незначний проміжок часу.

Однофазні та трифазні генератори

Генератор може бути однофазним (220 Вт) чи трифазним на 380 Вт.

До першого варіанта можете підключати прилади зі споживанням до 220 Вт, які заживлені від звичайної штирової вилки. Наприклад: нвч-печі, лампи, телевізори.

Другий варіант підходить для забезпечення котеджів та заміських будинків. Варто однаково розподіляти навантаження між фазами. Допустима різниця між ними не повинна перевищувати 20-25%, оскільки якщо виникне перекіс, це призведе до ламання генератора.

Типи запуску генератора

Під час вибору генератора для дачі чи будинку необхідно враховувати тип запуску.

  1. Ручний – найпоширеніший у генераторах із потужністю до 4 кВт. Такий генератор краще купити для дачі, для короткочасного перебування. Щоб запустити, необхідно смикнути шнур.
  2. Електричний стартер для заміського будинку, моделі від 5 кВт. Наявність системи автономного введення резерву (АВР), що виводить інформацію про те, на який період вистачить роботи електростанції, є плюсом. Увімкнення відбувається ключем запалювання, який розташований на панелі керування.
  3. Дистанційний запуск – пульт додається до електростартера. Невеликий розмір, схожий на брелок від сигналізації. Дві функції – запустити/зупинити.
  4. Автоматичний запуск (ATS) – за лічені секунди підключає станцію у разі зникнення електропостачання в будівлі.

Тип запуска

Функція AVR

Це регулятор напруги для дизельних та бензинових генераторів в автоматичному режимі. Стабільність напруги – основний показник якості мережі. Для будь-якого електроприладу виробник закладає допустиму норму відхилень до 10%, але не більше при тому, що це буде плавне зростання струму. А стрибок напруги – стовідсоткова гарантія залишитися без електроприладів.

AVR тримає напругу на єдиному рівні, виключає відхилення та стрибки, не вимагає керування людиною.

Силова розетка в генераторі

Як відрізнити силові роз'єми: що на 220V, а що на 380V? Все дуже просто: відкриваєте кришку розетки: вид на два основні отвори. Це свідчить, що розетка розрахована на живлення однофазних приладів, тобто приладів 220V. Вони можуть бути й з трьома отворами. Третій додано для заземлення.

Силовая розетка генератора

Якщо ж говорити про напругу 380V, то побачите п`ять штирків: заземлення, нуль, три решти – фази. Призначений для живлення трифазних електроприладів.

Цікава стаття: Як вибрати генератор для забезпечення автономної роботи електроприладів?

Вибір бензогенератора: на які бренди звернути увагу

Бренд Karcher уособлює бездоганну німецьку якість та високу вимогу до продукції. Керхер – гарний вибір генератора для дому чи квартири. Найбільша компанія з виробництва техніки для дому та інструментів давно виборола споживчий ринок.

 Гарантия качества

Könner&Söhnen — німецький бренд, що стрімко розвивається. Основний напрямок, це створення товарів гарної якості та за доступною ціною. Запатентовано власну модернізовану лінію двигунів.

Економічні генератори виручать у разі частих стрибків напруги або відключення електроенергії. Це надійний та безпечний варіант, хороше рішення для стабільності у подачі електрики.

Пізнавальна стаття: Як працює мінімийка: 5 підказок

Коментарі
Залиште коментар
Категорії