Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще: електричний конвектор чи масляний обігрівач – 7 фактів

Дата публікації: 30.11.2020 17:23
Дата оновлення: 20.02.2023 10:39

Коли сиро і незатишно не тільки на вулиці, а й удома, настав час обзавестися великою грілкою — підігрівачем. Чи доведеться вибрати з 2 варіантів, що краще: електричний конвектор або масляний обігрівач? Обидва гріють.

Что лучше: электрический конвектор или масляный обогреватель

Питання в іншому: наскільки ефективно і економно вони це роблять? Розбираємось і підбираємо підходящий варіант гріючого пристосування для дому.

Корисна добірка: Топ-5 популярних типів і рейтинг кращих моделей

Принцип роботи електричного конвектора

Алгоритм дії зрозумілий вже з назви техніки. Основа функціонування – конвекція. Теплопередача будується на перемішування холодного повітря з гарячим. В результаті в кімнаті і не прохолодно, і не спекотно.

Принцип работы электрического конвектора

Через конвекторну схему, пристосування має особливу конструкцію: звужене внизу і розширене вгорі. Так повітря легко проходить крізь нього. Внизу є ТЕН. Корпус опалювального приладу порожній, що дозволяє повітряним масам перебувати всередині. Вимкнений пристрій тієї ж t, що у приміщенні.

Що відбувається при включенні конвектора:

  1. Тен виходить на робочу t, нагріваючи повітря, що знаходиться в корпусі.
  2. Нагрітий потік прагне вгору через повітророзподільні жалюзі.
  3. Нові повітряні порції «засмоктуються» через повітрозабірник у нижній частині агрегату.

У таких пристосуваннях використовується два типи нагрівачів: стандартний ТЕН (трубка метал з алюмінієвим ребра) або монолітний нагрівальний елемент. Останній має кращу тепловіддачу, т. е. процес нагрівання відбувається швидше.

Цікава стаття: Як вибрати електричний конвектор для дому та дачі

Принцип роботи масляного обігрівача

Класика опалювальної техніки. Корпус-«гармошка» на кілька секцій, наприклад, у - 11 поділів. Зовнішній вигляд нагадує батарею у будинку, тільки цю можна безпроблемно переносити чи перевозити на коліщатках у потрібне місце.

Принцип дії масляника – теплоперенесення, тобто спочатку розігрівається корпус, потім вже починають опалюватися апартаменти.

 Принцип работы масляного обогревателя

Робота масляника виглядає так:

  1. Гріючий елемент у нижній частині підігріває мінеральну олію всередині.
  2. Корпус агрегату розігрівається.
  3. Після того як він нагріється, настає черга грітися повітрі.

При такому способі обігріву найтепліша точка завжди буде біля нагрівача. Що далі від нього — то холодніше.

На замітку: Як вибрати масляний радіатор?

Споживання енергії обігрівачами

Кількість витрачених кВт на обігрів апартаментів залежить від потужності та режиму роботи опалювальної техніки. Тобто. купили мегапотужний прилад, викрутили поворотну ручку на повну і отримуємо не тільки тепло в будинку, але й значний рахунок за електрику.

Отже тоді краще вибрати: масляний обігрівач чи конвектор? Відмінності у кількості спожитої енергії залежать не тільки від характеристик пристрою, а й від особливостей конструкції.

У масляника нагрівання відносно довгий, тому що відбувається східчасто: спочатку нагрівається корпус і потім йде віддача тепла. Швидкість розігріву олії всередині залежить від вибраного варіанту, в середньому 5-7 хв. Багато енергії масляника йде на нагрівання та підтримання температури корпусу.

Конвектор не витрачає час і кВт на нагрівання зовнішньої оболонки, ТЕН відразу гріє повітряні маси всередині. Тому за рівної потужності з маслеником витрачається на 20–25% менше електроенергії.

Загалом, енерговитрата в обох обігрівачів коливається від 0,75 до 2-2,5 кВт на годину. Наприклад, BEC/HME 2000 Вт на мінімальних налаштуваннях потребує 1 кВт, максимальних – 2 кВт за 60 хв. роботи.

Декілька порад, що робити, щоб заощадити заповітні кВт при обігріванні:

  • Вибирати потужність, виходячи з розміру апартаментів, щоб не переплачувати за непотрібні Вт. Наприклад, для основного обігріву стандартних 10 м² краще вибрати пристрій на 1000 Вт. Для додаткового (якщо централізоване опалення включено, і потрібно лише трохи «догріти» кімнату) — придбати менш потужний і економічний прилад.
  • Можна вибрати моделі з програматором, як у, що дозволяє налаштувати температуру для певного часу доби.
  • Звернути увагу на блок керування. При механічному варіанті пристрій постійно гріє настільки сильно, наскільки встановив користувач за допомогою кнопок або поворотного вимикача. У випадку з електронним або інверторним керуванням спочатку відбувається нагрівання до заданої температури, а потім її підтримка з економічною витратою енергії.

Механическое и электронное управление обогревателями

Економічність роботи залежить від типу використовуваного нагрівального елемента. Допустимо, в моделях виробництва Ballu встановлений монолітний ТЕН, який на 25% швидше нагрівається і починає обігрів приміщення.

Безпека обігрівачів

В обох варіантах використовується термостат. Масляники оснащені механічним терморегулятором. У конвекторах може бути використовуватися та електронний варіант.

Терморегулятор дозволяє автоматично підтримувати та не перевищувати заданого температурного порога. Захисний обмежувач запобігає перегріву корпусу, уникаючи виходу пристрою з ладу та виникнення пожежонебезпечної ситуації.

Для безпечного використання обігрівачів виробники вживають інших заходів, такі як:

  • установка нагрівальних елементів всередині корпусу – виключений прямий контакт з ними;
  • відключення при перекиданні – якщо нагрівач впав, то автоматично вимикається (є в BEC/HME-1500);
  • батьківський контроль – блокування кнопок керування під час використання обігрівача в дитячій, інших кімнатах.

Стінки корпусу конвекторів теплоізоляційні, що унеможливлює ризик займання шпалер, килима на підлозі при зіткненні з приладом. Зовнішня поверхня при нагріванні тепла.

Поверхня масляника під час роботи досить гаряча. Тому його варто встановити в місці, де поруч немає легкозаймистих предметів, обмежений доступ дітей і тварин, які можуть через незнання доторкнутися до нагрітого корпусу.

При виборі масляного обігрівача або конвектора звертаємо увагу на клас захисту техніки. Зазвичай це IP 20 (як у CH-1500MOW) або IP 24. У першому випадку забезпечено захист від контакту з внутрішніми елементами пристрою, тобто людина не зможе випадково доторкнутися до деталей, що знаходяться усередині під напругою. У другому — передбачено ще й захист від вологи та поломки техніки через попадання бризок на прилад.

Термін служби обігрівачів

Залежить від якості матеріалів корпусу, внутрішніх компонентів самого приладу. Що стосується масляником важлива герметичність. Тому що мікротріщини в корпусі можуть стати причиною зменшення кількості олії всередині та перегорання ТЕНу.

Конвектори всередині порожні, крім нагрівального елемента. Від його якості та надійності залежить, як довго пропрацює прилад.

Заявлений виробниками термін роботи нагрівачів на маслі становить 5-7 років, конвекторів – до десяти років. Насправді ці дані в 2 рази вищі.

У будь-якому випадку на термін служби впливає правильне встановлення та використання, дбайливість експлуатації нагрівачів.

Може стати нагоді:Як вибрати тепловентилятор: гід по кліматичній техніці

Різниця в ціннику

Середня ціна конвекторів варіюється від 900 до 2000 грн., масляники коштуватимуть трохи дешевше . Припустимо, най простий «Ардесто» обійдеться близько 700 грн. Є й дорожчі варіанти, наприклад, ZOH/CS-09W.

Різниця в ціннику на ідентичні за параметрами моделі – в межах 200-400 грн. Вартість залежить не тільки від типу агрегату, а й від виробника додаткового функціоналу.

Який обігрівач краще підійде для будинку

Настройки
Електричний конвектор Масляний радіатор
Тип живлення від мережі
Встановлення Підлоговий, настінний. Підлоговий.
У деяких є коліщатка для переміщення У деяких є коліщатка для переміщення
Потужність (Вт) 500-3000
Площа обігріву (кв.м .) 10-30 (можливо до 10 м2)
Блок керування механічний, електронний, інверторний механічний
Захист від перегріву є

За потужністю та оснащенням можна вибрати прийнятний варіант і масляника, і конвектора. Тільки наперед дізнайтесь кв.м. приміщення, в якому буде обігрівач. Також продумайте варіанти розміщення: на підлозі чи стіні. Якщо необхідно переміщувати нагрівач з кімнати в кімнату, зверніть увагу на моделі з коліщатками.

 Какой обогреватель лучше подойдет для дома

Що стосується зовнішнього вигляду, тут на любителя: або класичний секційний, або компактніший з «жалюзі».

Масленіки краще використовувати в невеликих приміщеннях, це ідеальний варіант для локального обігріву. Такі пристрої стануть у нагоді, коли потрібно «догріти» кімнату до комфортної температури при слабо працюючих батареях.

За рахунок швидкого розігріву конвекторів, їх добре використовувати навіть у приміщеннях з вимкненим централізованим опаленням. Моделі з таймером можна запрограмувати на увімкнення до приходу домочадців, щоб повітря в кімнаті встигло нагрітися. ДО того ж більшість моделей можна вішати на стіну, щоб не захаращувати підлогу.

Отже краще: масляний радіатор чи конвектор? Вибираємо, виходячи з 3 складових: де стоятиме, що повинен вміти і наскільки мало споживати енергії агрегат, що гріє.

Ще один метод погрітися: Як включити та налаштувати кондиціонер на тепло

Коментарі
Залиште коментар
Категорії