Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як дізнатися, хто телефонував з невідомого номера — 3 додатки та 4 альтернативи

Дата публікації: 13.07.2022 12:41
Дата оновлення: 24.01.2024 17:47

Відповідати на дзвінки від інкогніто та анонімів, даних про які немає в телефонній книзі, — не найкраща ідея для будь-якого абонента. Більшість людей уникають спілкування з маркетологами, які намагаються продати по знижці черговий непотріб. Вони відхиляють вхідний дзвінок, якщо не бачать знайомого номера. 

телефонна розмова

Роздратування можна уникнути ще до відповіді на дзвінок. У кожного абонента є мінімум 3 способи перевірити кому належить номер телефону та превентивно заблокувати вхідні дзвінки. Йдеться про використання публічних реєстрів, закритих баз даних та навіть мобільних додатків. 

Пошукові системи

Найпростіший спосіб визначити власника номера — ввести дані в будь-яку пошукову систему (наприклад, Google, Bing, Yahoo). За результатами видачі легко зробити висновки та уточнити, від кого надійшов виклик: фізичної особи чи представника кол-центру. Актуальна інформація є у публічних реєстрах, сайтах про шахраїв та навіть на форумах. Доступ до деяких майданчиків надається після реєстрації.

Учасники форумів детально описують можливі схеми обману. Якщо ймовірному представнику компанії передано не тільки телефон, а й частину персональних даних, краще переглянути скриншоти та прочитати кілька детальних коментарів. Це найкращий спосіб зрозуміти можливі наслідки.

Цікава стаття: Комп'ютер не бачить інтернет кабель: 4 причини та рішення

Сайти-визначники номерів

Альтернатива вбивання номера, з якого надійшов виклик, у глобальні пошукові системи — використання спеціальних реєстрів. На подібних майданчиках контент створюється безпосередньо інтернет-користувачами. Звичайні абоненти, що відвідують такі онлайн ресурси, можуть знайти в базі номер телефону та дізнатися хто телефонував (шахрай, маркетолог чи звичайний громадянин). Ось переваги подібних платформ:

  • можна швидко визначити кому належить номер телефону та поділитися своїм досвідом;
  • в більшості випадків дані про компанії та шахраїв доступні без реєстрації;
  • додавати інформацію про тих, хто зловживає розсилкою або спамить, дозволено лише авторизованим користувачам.

телефонує невідомий абонент

Команди, що створили публічні реєстри, заохочують коментарі та дозволяють авторизацію через Facebook. Але це працює не на кожному ресурсі. Якщо функцію передбачено — люди не соромляться розповідати, про що вони говорили з менеджерами чи шахраями, як саме йшла розмова, та відповідей на які питання краще уникати.

Соціальні мережі

Безплатна ідентифікація абонентів можлива через соціальні пабліки відкритого та закритого типу. Охочі убезпечити себе від несумлінних прийомів перехоплення паролів банківських карток можуть знайти на таких сторінках корисні коментарі. Не лише зі скриншотами, а й аудіо чи відео файлами. 

дізнаємося інформацію про абонента через соцмережі

Учасники спільнот охоче викривають співробітників кол-центрів та допомагають захиститися від повторного контакту з недоброзичливцями. Хоча з цим способом не все так ідеально. Через регламент платформи у користувачів Фейсбук немає можливості швидко знаходити людей вводячи номер телефону. У внутрішній пошуковій системі цю функцію вимкнено з 2020 року. 

Перед тим, як дізнатися про невідомий номер, доведеться пройти довгий шлях. Внутрішній пошук не працює навіть із контактами осіб, які є у друзях конкретного користувача. Саме тому виявлення шахраїв буде рутинною, яка полягає у відвідуванні пабліків та перегляді десятків коментарів. Це означає, що краще знайти альтернативний сервіс.

Для безпеки: Як запаролити флешку: 4 технології та 5 утиліт

Месенджери

Осіб, які телефонували з певного номера, можна спробувати знайти в месенджерах, встановлених на смартфон. Найбільш поширені — Viber, Whatsapp і Telegram. Це найпопулярніший спосіб уточнення деталей абонента. Хоча інформація обмежена фото та коротким описом профілю. Якщо пощастить — є шанс дізнатися ім'я, прізвище та компанію, яку представляємо можливий менеджер.

Програми 

Тисячі абонентів ставлять собі питання: «Як визначити ім'я та прізвище людини за номером телефону?». Ентузіастам, котрі віддають перевагу відкритим реєстрам, це зробити не так просто. Після введення в дію Закону про захист персональних даних більшість реєстрів публічних платформ перестали працювати ефективно. Але обмеження поки не стосуються мобільних додатків для Android та iOS. Хоча, використовуючи додатки, потрібно розуміти, ніхто не гарантує, що додатки не поллють на персональні дані. Безпека – це особиста відповідальність користувача.

Getcontact

Це служба обміну повідомленнями з більш ніж 250 мільйонами користувачів. Після інсталяції програми можна швидко дізнатися ідентифікатор абонента. Працює навіть якщо дані не збережені у книзі контактів. Основна функція додатка — фільтрація вхідних дзвінків та спам фільтр. Базові характеристики:

Мова інтерфейсу
English, Hindi, Російська, Португальська, Турецька, Арабська
Ліцензія Free
Платформа iOS, Android

Getcontact

Додаток доступний у Google Play та App Store. Раніше розробники завантажували телефонну книгу користувача на свій сервер та використовували отримані дані для розширення бази. Чинне європейське законодавство забороняє подібну практику, тому компанія змінила свої правила.

Безпека понад усе: Як убезпечити себе в інтернеті — 4 аспекти

Truecaller

Додаток ідентифікує абонента за номером телефону, відображаючи інформацію, яку взято з відкритих та закритих джерел. База даних, зібрана розробниками, містить понад 3 мільярди записів. 

Truecaller

Платформа Truecaller — просунутий інструмент, який, крім перевірки номера, дозволить зробити резервну копію даних, поставити блокування на небажані дзвінки та СМС у вашому Iphone. Перед тим, як дізнатися, хто телефонував з невідомого номера, користувачеві доведеться зареєструватися. Ось основні принципи роботи платформи: 

  1. Після встановлення програми новачкові буде запропоновано увійти через обліковий запис Google чи Microsoft.
  2. Працює у фоновому режимі. Інформація показується у вигляді підказок (при надходженні дзвінка від підозрілого абонента).
  3. Якщо використовувати Truecaller через вебсайт, доступний розширений пошук. Але доведеться погодитись на відправлення телефонної книги в хмарний сервіс (зберігається в обліковому записі Google або Microsoft).

 Truecaller — інтерфейс

У розширеній версії доступна автоматична фільтрація дзвінків на предмет спаму. Користувачі також дізнаються, хто переглядав їхній профіль.

Мережа з простим налаштуванням: Що таке Mesh система: 9 переваг та 2 недоліки комірчастої домашньої мережі

CallApp

Після встановлення програми у користувача немає можливості відповісти на анонімний дзвінок. Тільки якщо номер додано до телефонної книги, вихідні та вхідні виклики будуть дозволені. 

CallApp

Розробники CallApp використовують дані із соціальних сторінок для аналізу ризику. Система показує ім'я та фото того, хто телефонує, по можливості надаючи інформацію про активність. Процес ідентифікації та додавання до банку займає до 2 секунд.

Проста програма для визначення кому належить номер телефону корисна тим, що допомагає уникнути спаму. Блокування дзвінків та повідомлень від підозрілих абонентів — найважливіша функція. Розробники застосовують спеціальні алгоритми та штучний інтелект для фільтрації даних з подальшими підказками.

Як дізнатися, хто дзвонив, якщо номер прихований

Найпростіший та надійніший спосіб ідентифікувати абонента, який телефонував із прихованого номера, — замовити деталізацію дзвінків. Таку можливість надає будь-який провайдер. Замовити послугу можна безпосередньо у салоні зв'язку або на офіційному сайті компанії. Кожен оператор бере свою плату за надсилання файлу.

безпека дзвінків

Відповіді на дзвінки з невідомих номерів пов'язані з ризиком постраждати від шахраїв. Спроба перетелефонувати після пропущеного дзвінка може закінчитися додаванням у так звані «гарячі бази». В цьому випадку доведеться витратити 3-4 хвилини на марну розмову з надзвичайно відданим співробітником кол-центру, який намагається переконати людей зробити замовлення. 

Через шахрайські схеми, кількість ентузіастів, котрі намагаються з'ясувати, як дізнатися хто дзвонить за номером телефону, сягає сотень тисяч. Пересічний абонент може скористатися одним із перелічених способів для того, щоб запобігти можливим проблемам.

На тему: Найкращий менеджер паролів: топ 10 програм для ПК та смартфонів

Коментарі
Залиште коментар
В
29.08.2023 17:10

дуже багато бачив коментарів, що getcontact зливає дані користувачів. вважую недоречним його рекламу. натомість про truecaller такого не чув (в такій кількості принаймні). більш того, останнього рекомендують західні тематичні статті, що для мене є аргументом. сам давно їм користуюсь, чудово детектить спамерів/скамерів.

Категорії