Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Ідеї як прикрасити паску — 8 класичних і 15 оригінальних варіантів

Дата публікації: 09.04.2024 11:43
Дата оновлення: 23.04.2024 14:11

Красиво прикрашена паска стає центральним елементом святкового столу на Великдень. Вона несе в собі глибокий символізм. Хрест на вершині випічки уособлює страждання і воскресіння Христа, птахи — життя, колоски та квіти — родючість і оновлення.

Випікаючи булки до свята, можна сміливо експериментувати з дизайном, виражати себе через мистецтво прикрашання та передавати сімейні традиції з покоління в покоління. Яскраві кольори, блискітки, орнаменти та інші декоративні елементи пробуджують відчуття весни та відродження, наповнюючи дім теплом і світлом.

великодній хліб на рушнику в руках у жінки

У статті акцент на тому, як і чим прикрасити паску, щоб надати святу особливої атмосфери відродження і надії, відокремленої в нашій святині — хлібі.

Ідеї як прикрасити паску тістом

Тісто для прикрашання великодньої випічки має бути пластичним, солодким, щоб його можна було легко розкачувати, вирізати та формувати руками. В ідеалі — із залишків основного тіста, замішаного для булок. Якщо в планах використати заміс не тільки для форм, а й для додавання кольору до прикрас, можна розділити його на кілька частин і додати харчові барвники, щоб отримати різні кольори.

паска в руках хлопчика

Рецепт універсального тіста для прикрас:

  • 300 г борошна;
  • 1 яйце (можна додати ще один жовток, щоб маса була жовтішою);
  • 50 г вершкового масла (для пластичності);
  • 50 г цукру (або менше, залежно від уподобань);
  • приблизно 50 мл молока або води для потрібної консистенції;
  • дрібка солі;
  • за бажанням ванільний цукор або цедра лимона/апельсина для аромату.

Змішують сухі інгредієнти, додають яйце та олію. Потім поступово вливають молоко або воду. Вимішують поки тісто не стане м'яким, але не липким. Грудка має легко формуватися і бути податливою для того, щоб ліпити прикраси.

Ось ідеї як красиво прикрасити паску.

Плетені елементи

Для кісок роблять тонкі «ковбаски» з тіста і переплітають їх. Обертають краї верхівки хлібця або укладають на свій розсуд. Це робиться незадовго до того, як ставити випікатися.

косиці на пасху

Кільця формують із тіста і кладуть на вершину паски. Можна зробити надрізи по боковинах, щоб вийшов вінок. Він символізує вічність.

Фігурки з тіста

Щоб зробити хрестики, розкатують невеликі смужки та викладають їх у різних стилях. Прикрашають ними по центру булки.

прикраси з тіста на великодньому хлібі

Для квітів ділять тісто на маленькі порції. Кожну з них розкатують у тонке коло або використовують формочку для печива у вигляді квітки, щоб вирізати основу. Для пелюсток вирізають маленькі кружечки або овали, прищипуючи їх з одного краю, щоб сформувати природну форму пелюстки. Потім їх прикріплюють до основи квітки, злегка перекриваючи одна одну. У центр квіточки доречно покласти маленьку кульку тіста або зерно, наприклад, горошину. Також можна використовувати насіння або спеції для надання кольору.

Для листя вирізають овали з тіста. Щоб надати реалістичності, роблять надрізи по краях. Ножем або зубочисткою малюють лінії, імітуючи жилки. Можна листочки злегка зігнути перед випіканням, надавши форму. Так вони матимуть правдоподібніший вигляд.

Для пташки скатують кульку тіста, злегка придавлюють її, щоб сформувати овал. Виліплюючи голову, використовують меншу кульку, прикріпивши її до тіла. Загострюють дзьоб, роблять очі з маленьких шматочків. Можна також використовувати шматочки родзинок або перець горошком. Вирізають форму крил і хвоста, кріплять їх до тіла пташки. Для деталізованих крил можна зробити надрізи або використати зубочистку для створення пір'я.

Щоб прикраси краще трималися на булці, її поверхню змащують солодкою водою або яєчним жовтком перед тим, як прикріпити орнаменти. Перед випіканням їх теж змащують яєчним жовтком або молоком, щоб надати золотистого відтінку.

присмачувати яйцем паски перед випіканням

Дрібні деталі випікаються швидше, ніж сама паска. Щоб вони не підгоріли, потрібно накрити верхівку газетою, пергаментом або фольгою, коли почнуть темніти в камері духовки.

Декорування пасок сухофруктами — 4 способи

Перед використанням сухофрукти краще замочити у воді, чаї або ароматизованому спирті (наприклад, у ромі), щоб вони розм'якшилися і стали соковитішими.

два шматки булки з цукатами та родзинками

  1. Додавання перед випіканням 
    Змішують подрібнені або цілі ягоди родзинок, кураги, чорносливу, цукатів у тісто перед його випіканням. Вони прикрашають і надають випічці аромату.
    Можна зробити шари сухофруктів, викладаючи їх між шарами тіста під час формування паски. Це створить цікавий візуальний і смаковий ефект під час розрізання.
  2. Зверху на глазур
    Після того як булку покриють білковою, цукровою або шоколадною глазур'ю, верхівку посипають сухофруктами. Вони добре прилипають до вологої поверхні та мають апетитний вигляд.
    Можна використовувати різноколірну сушку, щоб викласти квіти, сонце, хрести або інші великодні символи.
  3. Присипка з боків
    Спочатку боковинки покривають глазур'ю, потім кріплять сухі фрукти. Їх потрібно нарізати шматочками або використати маленькі — родзинки та цукати.
    Також за допомогою глазурі можна «приклеїти» сухофрукти навколо нижнього краю паски, створюючи гарний бордюр.
  4. Декоративна корона
    Її формують із цілих сухофруктів на вершині паски, використовуючи для цього велику курагу, фініки, горіхи як «дорогоцінні камені».

Якщо глазур встигла затвердіти, тоді для «клею» беруть розтоплений шоколад або цукровий сироп.

Є з чого вибрати: Електронні гаджети для кухні: ТОП 5

Як гарно прикрасити паску маршмелоу

Щоб використати маршмелоу для прикраси, потрібно дочекатися, поки випічка охолоне, інакше солодощі почнуть танути. Для їх приклеювання до булки або один до одного можна використовувати цукрову глазур або розтоплений шоколад. Щоб нарізані шматочки маршмелоу не злипалися, їх вмочують у цукровій пудрі або кокосовій стружці.

Для розрізання брусочків бажано використовувати гострий ніж або ножиці. Щоб уникнути прилипання до інструментів, змочують лезо водою або олією. Якщо ласощі потрібно розтопити, це простіше зробити на водяній бані або в мікрохвильовій печі, простеживши, щоб суміш не пригоріла. Для потрібної консистенції її розбавляють водою або сиропом. Прикріплюючи маршмелоу, наносять «клей» не на хлібець, а на прикрасу, тоді не буде надлишку на верхівці.

Ось як можна використовувати маршмелоу для прикрашання великодньої випічки.

Квіти з маршмелоу

Беруть кольорові брусочки та нарізають по діагоналі, щоб зробити пелюстки квітів. Складають їх навколо центру з круглого маршмелоу або цукерки, щоб створити красиву квітку. Можна скористатися цукровою глазур'ю для скріплення деталей.

Великодні зайці та курчата

За допомогою цілих і нарізаних брусочків можна сформувати фігурки великодніх зайців і курчат. Беруть маленькі шматочки для вушок або крилець і додають деталі мордочки за допомогою цукрової глазурі або шоколадних крапель.

Глазур

Розтоплюють смаколик на водяній бані або в мікрохвильовці, занурюють верхівку булки в розтоплену суміш або поливають нею. Вийде в'язке покриття, яке можна присмачити цукровою присипкою або кольоровими намистинами.

поливати випічку білосніжною глазур'ю

«Снігова» посипка

Подрібнюють білі бруски до стану пластівців. Посипають ними зверху паски, імітуючи сніг. Якщо свято Великодня припадає на ранні терміни після зими, це особливо актуально, коли хочеться весняної свіжості.

присипка у вигляді снігу по краях булки

Прикрашені булочки краще зберігати в прохолодному і сухому місці, щоб декорування не тануло і не злипалося. У холодильнику — не варіант, вологість робить маршмелоу жорстким.

Як прикрасити паски шоколадом

Для шоколадної глазурі розтоплюють темний, молочний або білий шоколад на водяній бані чи в мікрохвильовій печі. Беруть від 1 чайної ложки до 1 столової ложки (від 5 до 14 грамів) вершкового масла на кожні 100 грамів шоколаду. Це співвідношення допомагає зробити масу плиннішою та легшою для роботи. А також надає їй блиску після застигання. Для покриття паски оптимальне використання 1 столової ложки масла.

шоколадний кекс

Щоб зробити візерунки, яким потрібно зберегти форму після нанесення, краще використовувати меншу кількість масла. Так шоколад швидше застигає і залишається стабільним за кімнатної температури. Для шоколадних фігурок або елементів, які мають тримати форму, можна взагалі не додавати масло або використовувати його по мінімуму.

Важливі моменти:

  • Додають масло в шоколад до того, як починають його розтоплювати, щоб інгредієнти змішувалися рівномірно.
  • Ніякого контакту з водою. Навіть краплі можуть зробити шоколад зернистим і непридатним для прикрашання. Тому потрібно працювати з сухим посудом та інструментами. І не допускати потрапляння пари в шоколад під час розтоплення на водяній бані.
  • Розтоплюють плитку тільки на слабкому вогні, щоб плавилася повільно і рівномірно, не перегріваючись. Інакше втратить блиск або розшарується.

Щоб красиво прикрасити паску, занурюють верхівку в розтоплений шоколад або поливають так, щоб струмочки стікали з боків. Чекають, поки маса трохи застигне, перш ніж додавати інші прикраси. Для візерунків, написів і малюнків переливають розтоплений шоколад у кондитерський мішок із тонкою насадкою і наносять орнамент на паску.

Шоколадні квіти, сердечка, зайці чи птахи дуже привабливі, ними також прикрашають випічку. Спочатку розливають шоколад по формах, дають йому застигнути, потім прикріплюють фігурки до булки, використовуючи трохи солодощів для склеювання.

«Стружку» роблять на овочечистці або ножем, знімаючи тонкі пелюстки з великого шматка. Потім посипають нею верхівку — для ефекту й апетиту. Можна фрукти, ягоди, зефір і безе вмочити в розтоплений шоколад і оформити незвичайну композицію, прикрашаючи верх паски.

До слова: Як приготувати паску в мультиварці: 2 топових рецепти

Як прикрасити паску посипкою

Щоб посипка не обсипалася, для склеювання використовують цукрову глазур. Пудру змішують із водою або лимонним соком у таких пропорціях, щоб вийшла густа, але текуча маса. Її перед посипанням наносять тонким шаром на верхівку булки. Як альтернативу, беруть мед або безбарвне варення: абрикосове, з акації або кульбаб. Вони надають випічці природної солодкості. Після нанесення «клейкої» основи рівномірно посипають великодній хліб посипкою. А якщо потрібно оздобити боки, обвалюють у крихті.

великодні прикраси та випічка на столі

Серед різних видів посипання, найпопулярніші відзначені в таблиці:

Кольорова цукрова
Радує око, підходить для святкового декору
Кокосова стружка Надає випічці ніжного присмаку. Білосніжність асоціюється з весняним цвітінням
Подрібнені горіхи або мигдальні пелюстки Ідеальні для хрусткої текстури та горіхового смаку
Шоколадні краплі або стружка Чудово поєднуються з солодкістю паски, додаючи їй шоколадний акцент

Після прикрашання дають глазурі застигнути, щоб посипка надійно прикріпилася. Якщо в основі варення або мед, тоді варто злегка підсушити паску в теплій (не гарячій) духовці, щоб крихта краще трималася.

Читайте: Як вибрати форму для випічки: 12 підказок

Декор мастикою: у чому її особливість

Цукрова мастика, марципанова і фондант однаково пластична, тому з нею легко працювати, формуючи квіточки, метеликів, зайців або курчат. Матеріал можна пофарбувати в будь-який колір харчовими барвниками, придатними для великодніх мотивів.

прикраси з мастики на булці

Зробити самій їстівну мастику в домашніх умовах досить просто. Вона вийде не тільки смачною, а й чудово підійде для декорування будь-якої випічки.

Інгредієнти:

  • 1 чайна ложка желатину (близько 5 грамів);
  • 4 столові ложки холодної води (для замочування желатину);
  • 2 столові ложки глюкозного сиропу (можна замінити медом або сиропом);
  • 1 чайна ложка гліцерину (харчового для еластичності);
  • 500 грамів цукрової пудри (плюс додатково для підсипання під час замішування);
  • 1/2 чайної ложки ванільного екстракту або ароматизатора (за бажанням).

Інструкція з приготування:

  1. Замочування желатину: його насипають у холодну воду і залишають на 5-10 хвилин, щоб набряк.
  2. Розчинення желатину: розтоплюють суміш на водяній бані або в мікрохвильовці (виставляють 15-20 секунд), щоб желатин повністю розчинився. Не дають закипіти.
  3. Додавання глюкози та гліцерину: до желатину додають солодке і перемішують до однорідності. Ваніль або інший ароматизатор також додають на цьому етапі.
  4. Цукрова пудра: поступово додають цукрову пудру до рідкої суміші, перемішуючи доки тісто не почне збиратися в грудку. 
  5. Замішування мастики: перекладають тісто на поверхню, присипану цукровою пудрою, і замішують доки не стане гладким та еластичним. Якщо мастика занадто липка, додають ще цукрової пудри.
  6. Відпочинок тіста: обертають заміс харчовою плівкою і залишають у холодильнику на кілька годин або на ніч, щоб мастика стала ще пластичнішою. Якщо вийшла занадто твердою, можна додати трохи води або гліцерину для розм'якшення.

Цей рецепт легко адаптувати під свої вподобання, експериментуючи з ароматизаторами.

Потрібно, щоб булка охолола. Її поверхня має бути гладкою та рівною. Якщо це не так, є резон обрізати верхню частину. Розкочують мастику до бажаної товщини. За допомогою качалки її переносять на паску і пригладжують, зганяючи бульбашки та складки. Щоб створити декор, використовують формочки для вирізання або ліплять вручну. Потім збирають декоративні елементи в композицію й акуратно кріплять до булки, використовуючи «їстівний клей».

Мастика швидко сохне, якщо будуть залишки, їх потрібно зберігати в щільно закритому контейнері.

Цукрова пудра для великодньої паски

З її допомогою створюється ефект свіжого снігу, що особливо має гарний вигляд на тлі темної або рум'яної булки. Вона пом'якшує смак випічки коли розчиняється в роті. Якщо покривати паску цукровою пудрою в поєднанні з глазур'ю, довше утримується волога всередині хлібини, через що вона м'якша і соковитіша.

пасочки з горіховою крихтою

Для глазурі достатньо змішати цукрову пудру з невеликою кількістю води, молока або лимонного соку. Таку прикрасу зробити найлегше.

Як прикрасити сирну паску

Перед тим, як прикрашати сирну паску, потрібно переконатися, що маса добре застигла і тримає форму. Плануючи декор, бажано поєднувати кольори та текстури так, щоб вони гармонійно доповнювали один одного. Якщо використовувати глазур або шоколад, їм дають повністю застигнути, і тільки потім додають інші елементи.

Серед натуральних інгредієнтів в пошані у господинь фрукти і ягоди, а також горіхи та сухофрукти. Полуниця, малина, чорниця, шматочки ківі чи мандарина додають не лише яскравих барв, це ще й джерело вітамінів. З горіхів і сухофруктів можна придумати красиві візерунки. Особливо, якщо поєднувати подрібнені та цільні волоські горіхи, мигдаль, кедрові горішки, родзинки, курагу.

сирна паска з горіхами

Серед кондитерських прикрас у фаворитах у рукодільниць цукрова посипка і перламутр, мастика і марципан, щоб ліпити фігурки. А також шоколад: листя з нього, стружка, крапельки мають чудовий вигляд. Шоколадні великодні яйця відмінно доповнюють виріб.

Пізнавальна стаття: Посуд для духовки: 8 типів кухонної місткості

Інші ідеї для декору великодньої випічки

Крім класичних способів декорування цукровою пудрою, мастикою або шоколадом, є безліч творчих ідей, які допоможуть висловити святковий настрій.

прикраси для великодньої здоби

  • Топпери
    Це маленькі декоративні елементи на паличках, які встромляють у верхівку випічки. Вони можуть бути з паперу, картону, дерева або пластику і прикрашені великодніми мотивами: зайцями, квітами, написами з привітаннями: Христос воскрес! Славимо Його! — або іншими.
  • Гнізда з яйцями
    Мініатюрні гніздечка роблять із соломки, вермішелі або шоколадних ниток. Яйця шоколадні або марципанові. Прикрасу розміщують на вершині паски.

 гніздо з яйцями на пасху

  • Мережива та стрічки
    Використовують їстівне мереживо для візерунка навколо булки. Також можна обв'язати випічку красивою атласною стрічкою або з натуральних матеріалів, щоб надати виробу шарму.
  • Крафт папір
    Дуже добре підходить для пакування великодньої випічки. З нього роблять конверти й кошики, прикрашені та з написами. Це не тільки красиво, але й практично для подарунків.
  • Пряники
    Пряникові фігурки, прикрашені глазур'ю, доповнюють випічку.
  • Сухоцвіти
    Розміщують сухі гілочки, квіти або трави навколо хлібини або на самому виробі, якщо вони їстівні.
  • Натуральні барвники
    Для фарбування цукрової глазурі або мастики беруть буряковий сік для червоного кольору, куркуму для жовтого, шпинат для зеленого. Це надає яскравості випічці та підкреслює її натуральність і корисність.
  • Трафарети для прикрашання
    Простий спосіб зробити вишукані візерунки на паску. Посипаючи зверху цукровою пудрою або какао через трафарет, можна створити на поверхні паски малюнки.
  • Кондитерське перо та глазур
    За допомогою кондитерського пера або дрібного кондитерського мішка з тонкою насадкою можна намалювати на випічці тонкі лінії, візерунки, зображення. Це вимагає вправності, але результат вартий зусиль.
  • Їстівне золото
    Для додавання розкоші та блиску великодній випічці можна використати їстівне золото у вигляді листя або пилу. Воно ідеальне для прикрашання сирної паски або верху паски, що печуть, роблячи страву по-справжньому особливою.
  • Створення сценок і композицій
    Можна викласти на верхівці булки мініатюрну сценку з великодніми кроликами в гнізді з соломки, оточити квітами з мастики та марципановими яйцями.

великодні кролики в шоколаді на пасці

  • Декор бічних сторін
    Прикрашають вертикально стрічками з мастики, обв'язують красивими стрічками або створюють ефект «драпірування» за допомогою мастики або марципану.
  • Повітряні меренги
    Їх можна використовувати для ліплення мініатюрних пташок, квітів або просто прикрасити паску, надаючи ефект пухнастого снігу. Меренги можна пофарбувати в пастельні тони для яскравості.
  • Декоративні елементи з бісеру та паєток
    Їстівний бісер і паєтки надають святковості. Ними виробляють візерунки, монограми або рівномірно розподіляють по поверхні для блиску.

Кожна прикраса несе в собі особливий сенс, роблячи великодню паску символом радості та родинного тепла. Тож експериментуйте з ідеями гарних прикрас, адже моменти, що запам'ятовуються найбільше, створюються з любов'ю, натхненням і дрібкою креативності.

На замітку: Як вибрати келихи для вина: 4 види для різних випадків

Коментарі
Залиште коментар
Категорії