Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Посуд для духовки: 8 типів кухонної ємності

Дата публікації: 02.04.2021 12:05
Дата оновлення: 20.02.2023 14:15

Приготування їжі в духовці – швидке та неклопітне заняття. У ній м'ясо виходить соковито, а солодкі тортики добре пропікаються. Потрібно тільки знати, який посуд найбільше підходить для духовки. Так, можна дослідити це питання методом проб та помилок, самостійно вибираючи ємність для випікання. Або запитати у знайомих, як вибрати відповідний посуд для духовки. Нижче у статті представлені різновиди та характеристики посуду, а також поради щодо вибору правильного начиння для духовки.

Выбрать хорошую посуду для духовки — легко!

Форма має значення

Прихильники здорового живлення знають, що найбільш здорова їжа готується на пару або запікається в духовці. Другий варіант приготування передбачає більш насичений, соковитий смак і хрустку скоринку. Примітно, що для приготування тієї чи іншої страви потрібна різна форма ємностей:

  1. прямокутний – найбільш поширений посуд, який однорідно розподіляє жар по їжі. У ній готують лазанью, пиріг, запікають рибу чи м'ясо;
  2. овальна – другий за популярністю різновид посудин для приготування пирогів, м'яса, риби. Завдяки витягнутій формі їжа в ній пропікається чудово;
  3. круглий – класичний посуд для приготування тортів і пирогів;
  4. інша — серце, зірка, ромашка, силіконові форми як геометричних постатей, тематичних персонажів тощо. Така різноманітність робить випічку нетривіальною, привертаючи увагу дітей та дорослих.

Формы для выпекания Fissman

Читайте також: Вибираємо кухонну плиту – газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв

Товщина стінок

Для приготування їжі в духовці посуд повинен мати товсті стінки та дно (0,6-0,8 см). Від цього параметра залежить рівномірність прогріву і збереження тепла в посуді. Бажано використовувати посуд із товстими стінками та в кондитерському ремеслі. Наприклад, у формі для випічки Ardesto Golden Brown чудові ласощі.

Тонкостінні посудини також підходять для приготування їжі в духовці. Зокрема, таку ємність використовують для страв швидкого приготування, що не потребує тривалої теплової обробки.

Формы для выпекания Granchio

Матеріал і покриття посуду для духовки

А тепер найцікавіше – матеріали, з яких виробляють форми для випікання:

  • емальовані;
  • тефлонові;
  • нержавіючі;
  • чавунні;
  • керамічні;
  • скляні;
  • силіконові.

Всі вони підходять для приготування їжі в духовці, варто лише розрізняти, для яких саме страв придатний той чи інший посуд. Також можна використовувати в духовці деякий посуд для мікрохвильової Печі. Наприклад, МОДЕЛЬ ARCUISINE 123AA00 виготовлена з боросилікатного скла, яке витримує нагрівання ДО 300°С. Тому її використовують як для розігріву В Нвч-Печі, так і для приготування їжі в Духовці. Чашу для мультиварки можна ставити в духовку. Адже каструля цієї побутової техніки виготовляється з тефлону, а він витримує температуру до 260°С та придатний для використання в електричних та газових плитах.

Посуда для духовки Arcuisine

Емальований посуд

Один з найпоширеніших видів. Мабуть, багато хто бачив такі строкаті каструлі різних кольорів на кухні. Насправді такий посуд виготовлений з чавуну, а емаль лише зовні його покриває. Тому пекти в емальованому посуді, використовуючи духовку, можна. Важливо пам'ятати про кілька нюансів:

  • максимальна температура, яку витримує цей посуд – 220° С;
  • якщо на каструлі є тріщина або садна, то вона вже непридатна до використання в печі.

Перевага таких ємностей у тривалій схоронності тепла всередині. Емальований посуд зможе самостійно «довести» їжу до готовності в духовці навіть після вимкнення останньої.

Це цікаво: Як користуватися духовкою? Більше 20 корисних порад

Тефлон

Чи можна використовувати емальований посуд, щоб пекти в духовці? Звісно так. Тефлон же — чудове антипригарне кухонне начиння давно вкоренилося у свідомості сучасних господинь. Практично щокроку мовить реклама у тому, наскільки тефлонова посуд безпечна і хороша. Чи так це? Так, приготовлена в такому посудині їжа – практично дієтична, адже в цьому не задіяна ні крапля стороннього жиру. Але варто пам'ятати, що при нагріванні тефлону понад 260° С він починає виділяти небезпечні речовини, які можуть зашкодити здоров'ю людини. Також при експлуатації такого посуду важливо обов'язково користуватися тільки дерев'яними або Лопатка Ardesto Gemini жовта. Адже металеві ложки можуть зашкодити посуду. Також варто зазначити, що посуд такого типу дуже дорогий, на відміну від Колег.

Силиконовая лопатка и другая кухонная утварь Brabantia Tasty Colours

Нержавіюча сталь

Популярний і доступний вид посуду для духовки виробляється з нержавіючої сталі. І це пояснюється кількома фактами:

  • цьому виду металу не страшна корозія;
  • такий посуд придатний до тривалої експлуатації;
  • зберігає їжу свіжою завдяки бактерицидним властивостям;
  • цей сплав порівняно бюджетний за вартістю.

Посуд з нержавіючої сталі – справжня знахідка для господині. Адже набори каструль, мисок, чашок абсолютно різноманітні щодо розмірів і форм. Наприклад, форма Peterhof PH-15490 випікання кексів і маффінів користується великою популярністю. Також каструлі з нержавіючої сталі можна без проблем ставити в духовку для приготування будь-яких смаколиків. У ній їжа готується швидко та не пригорає.

Формы для выпекания Peterhof

Чугун

Незважаючи на свою важкість і непрезентабельний вигляд, чавунний посуд використовується в побуті у багатьох господинь. І справді, їжа в чавунній ємності надовго зберігається теплою, під час приготування не пригоряє, а дрібні подряпини і садна від металевих ложок їй і зовсім не страшні. Але на цьому, мабуть, її достоїнства закінчуються. З недоліків відзначається важка вага посуду, схильність до іржі, здатність матеріалу вбирати масло, яке згодом перетворюється на канцерогенний шар. Такий різнобій у характеристиках дає можливість задуматися, а чи варто далі використовувати чавунний посуд, чи бажано придивитися до більш практичних варіантів?

Корисно буде дізнатися: Як вибрати каструлю: поради господиням

Кераміка

Перше, що спадає на думку побачивши керамічного посуду – її екологічність. До того ж, їжа з керамічного посуду завжди ароматна і шалено смачна. Такий вид кухонного начиння ідеально підходить для повільного гасіння страви, що зберігає максимальну кількість корисних речовин у продуктах. Ще один плюс такого посуду – його естетичний зовнішній вигляд. Деколи вироби з глини настільки хороші, що їх купують лише заради візуальної насолоди. Наприклад, у формі для запікання Hortensie 500 мл Krauff дно розписано цікавим малюнком. Такий посуд, як і керамічну сковороду, спокійним можна ставити в духовку. Але в такому посуді також є деякі недоліки:

  • пористість матеріалу здатна поглинати в собі залишки їжі та її аромати, тому зберігати залишки їжі рекомендується в іншому контейнері;
  • крихкість матеріалу зобов'язує вкрай акуратне поводження з ним.

Керамический набор посуды Hortensie

Скло

Ще один матеріал, який підкорив серця господинь – скло. З нього роблять ємності для випікання, які використовують у духовці. У скляному посуді можна пекти, розігрівати їжу, вона не боїться високих температур і легко приготує будь-яку смакоту. Часто Скляний посуд для духовки виготовляється у прямокутній або овальній формі, щоб їжа розігрівалася рівномірно. Також Бувають форми без кришки та з кришкою, як каструля Simax 6106/6116. ТУШКОВАНІ Овочі, рагу або паштет приготуються в ній чудово. У ТАКОМУ посуді зберігаються практично всі корисні властивості продуктів. Як Результат – ДІЄТИЧНА, смачна страва без клопоту. Але Посуд зі скла можна ставити в духовку лише попередньо розігрів. Адже Такий вид ємності не зазнає різких перепадів температури, від чого миттєво лопається. Також Не можна ставити гарячий посуд у холодильник, результат буде аналогічним.

Разнообразие стеклянной посуды Simax

Силікон

Ноу-хау останнього десятка років – силіконові форми для випікання. На вигляд вони бувають абсолютно різними, тут все залежить від переваг господині. Різну фігурну випічку роблять саме завдяки пластичності силікону та його антипригарним властивостям. Силіконові форми запросто ставлять у духовку та заморожують у них продукти. Ще один плюс такого виробу – його практичність. НА відміну від скла або керамічного посуду силіконова форма не розіб'ється. Хіба що її легко розрізати разом із випічкою, якщо не перекласти ласощі на окрему тарілку.

Читайте також: 5 цікавих рецептів качки в духовці – від простих до «високої кухні»

Пластик

Різні види полімерів надійно увійшли в життя сучасного мешканця міста. Хіба можна уявити день без пластикового судочка з обідом чи перекушуванням? Такий посуд – легкий, придатний до миття в посудомийній машині і витримує прогрів у НВЧ-пічки. Але використовувати контейнери із пластику в духовці категорично не Можна. Можна тільки уявити, що станеться з пластиком, коли температура духовки підніметься вище 100°С. Також посуд із пластику небажано використовувати після виходу терміну придатності – подряпані ємності виділяють шкідливі хімічні речовини в їжу. Ціна таких контейнерів мінімальна, але використовувати їх потрібно лише за призначенням без експериментів.

Таблиця нижче допоможе розібратися, який посуд практичний і придатний до використання, а який варто заховати в далеку шафу або зовсім викинути:

Тип посуду
Екологічність Термостійкість Ціна
Емальована Сплав металів Висока Середній ціновий діапазон
Тефлонова Сплав металів Середня Дорогий посуд
Нержавіючий Сплав металів Середній Бюджетний посуд
Чавунний Сплав металів Висока Середній ціновий діапазон
Керамічна Екологічно чистий матеріал без домесі Високий Дорогий посуд
Скляний Екологічно чистий матеріал без домесей Середній Середній ціновий діапазон
Силіконовий Сплав металів Низький Бюджетний посуд
Пластикова Синтетичні молекулярні сполуки Не термостійка Дешевий посуд

Розмаїття посуду для духовки порадує справжніх господарок, адже вдаватися до приготування їжі сьогодні набагато простіше, ніж десятки років Тому. Важливо знати, який посуд підходить під ту чи іншу страву, чи можна використовувати посуд для мікрохвильової печі в духовку, які є нюанси в експлуатації та догляді за посудом з РІЗНИХ матеріалів. Наприклад, найбільш корисні страви готують у скляних і керамічних формах, ємності ДОРОЖЧІ – тефлонові, а непридатна для духовки – із пластику. Але який тип посуду вибрати — кожен вирішує самостійно.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії