Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Кавоварка чи турка: яке з 2 пристосувань для варіння кави краще?

Дата публікації: 26.03.2018 14:38
Дата оновлення: 26.03.2018 14:38

Яким способом приготовлена кава вийде найсмачнішою? Як варто варити її: у турці чи у кавоварці? Існує думка, що різний процес готування призводить до отримання двох несхожих один на одного смаків. Чи це так насправді? Варто розібратися, вивчивши всі плюси та мінуси приготування напою в турці або за допомогою кавоварки.

Для довідки: ТОП-10 найкращих кавоварок

Турка или кофеварка

Кава в кавоварці: переваги та недоліки готування

Пряме призначення апарату (незалежно від виробника, функцій, вартості) — варити напій, що бадьорить, використовуючи зернову, мелену або таблетовану каву. Це сучасний спосіб приготування, який завоював нішу в офісі та вдома.

Кофе в кофеварке

Чим же обумовлена популярність та потрібність кавоварок?

  1. Приголомшливий смак та аромат готового продукту. Апарати, які мають в характеристиках позначку «тиск 15 бар» (наприклад, "Делонги" EC 153.В) створюють напої не гірше професійного бариста. Під таким тиском вода проходить через кавову сировину і таким чином зберігається потрібна температура для стовідсоткового розкриття смакових властивостей.
  2. Висока швидкість приготування. Враховуючи попередню підготовку (засипати сировину, налити воду, вибрати програму), процес приготування кави в кавоварці займає 3-5 хвилин. В умовах поспіху на роботу або навчання, обмеженого обіднього часу в офісі — це чудовий спосіб не відмовлятися від чашки, що бадьорить.
  3. Автоматизація процесу. Крім попередньої підготовки та увімкнення агрегату, в іншому участь користувача не потрібна. Напій 100% не потече з ємності і не підгорить.
  4. Можливість приготування 2-х порцій відразу. У таких апаратах, як Saeco Poemia Focus HD8323/39, "Делонги" ESAM 3200 S та інших передбачена можливість за 1 раз одночасно зварити 2 чашки зі смачною кавою.
  5. Різноманітність напоїв. Крім «класики», техніка здатна приготувати американо, капучино, еспресо. Все це – з розкішною, дивовижно смачною і стійкою пінкою.

Просунуті моделі навіть звільняють власників від необхідності заздалегідь подрібнювати зерна для напоїв. Наприклад, Saeko Lirika OTC (RI9851/01) укомплектована вбудованою кавомолкою.

Але і без мінусів тут не обійшлося: у кавомашинах вибір обмежується заданими програмами, а значить, любителям суперексклюзивних напоїв доведеться постаратися, щоб підібрати налаштування під себе.

Читайте також: ТОП-10 найкращих автоматичних кавомашин для дому: рейтинг від MOYO.UA

Плюси та мінуси приготування кави в турці

Ручний метод приготування напою не втрачає популярності вже кілька сотень років. Корпус турки виготовляється із міді, сталі, алюмінію тощо. Також різне співвідношення діаметра шийки та дна.

Кофе в турке

Але поєднують різновиди пристосування основні переваги готування в ньому:

  1. Відмінний смак напою – тут немає строгих правил щодо підбору кави, можна обмежитися недорогими сортами і не втратити смак і насиченість.
  2. Приголомшливий аромат — через мінімальну термообробку кавової сировини перед приготуванням напою залишається практично повний набір речовин, які перебувають у обсмаженому зерні, в тому числі тригонеллін, що відповідає за невимовний смак і аромат готового продукту.
  3. Простота використання. Не потрібно вивчати багатосторінкові інструкції з експлуатації: просто береться джезва, до неї наливається вода + мелена кава, доводиться до кипіння, знімається з вогню. Всі!

Величезний плюс — для смаку та аромату напою не відіграє жодної ролі, яка турка краща (дорога чи бюджетна). При належному вмінні та вправності можна зварити відмінну каву в будь-якому подібному пристрої.

Щоправда, тут знайшлося місце і мінусам:

  • готовий напій виходить із гущавини;
  • можна використовувати тільки попередньо змелену каву;
  • потрібно постійне спостереження за процесом готування, інакше рідина проллється на плиту.

Головний бонус ручного способу – готувати можна в будь-яких пропорціях, керуючись особистими уподобаннями, а не інструкцією. Гурмани навіть розробили спеціальний спосіб, як варити каву еспресо у турці. Основні секрети – перемолоти зерна безпосередньо перед приготуванням: чим дрібнішими вони будуть, тим вище вийде пінка. Також потрібно обов`язково брати фільтровану м`яку воду. В іншому процес не відрізняється від стандартного варіння напою.

Що в результаті вибрати: турку чи кавоварку?

Підсумовуючи вищевикладене — лідерство за швидкістю, акуратністю приготування належить автоматизованому приладу. Але, водночас, джезви Krauff, Maestro та інших компаній – оптимальний вибір для користувачів, які цінують індивідуальний підхід до приготування напою. У ручному методі знайдеться місце для дослідів.

Турка или кофеварка

Кавомашина ідеально підійде для метушні будніх днів, турка — для неспішного готування у вільний від навчання/роботи час. Ручний метод не терпить поспіху і суєти, потрібно дотриматися всіх традицій і ритуалів, додати потрібні інгредієнти (наприклад, кориця, імбир, перець, навіть сіль).

Цікаво дізнатись: ТОП-8 найкращих краплинних кавоварок

Перед остаточним вибором варто ще раз подивитись характерні особливості приготування кави 2 способами:

Прилад
Час приготування кави (хв) Варіанти напою Участь користувача Міцність кави
Турка ≈ 10 кава, еспресо потрібно стежити за кавою регулюється вручну
Кавоварка ≈ 3-5 кави, еспресо, капучино, американо кава готується автоматично згідно з встановленими параметрам

Який тут висновок? В цілому, на напій впливає не спосіб приготування, а якість сировини. Чим воно краще, тим яскравішим і насиченішим буде смак. Любителям швидко звареного, без гущі напою варто звернути увагу на різні варіанти кавоварок (наприклад, Філіпс 2000 series HD8649/01). Шанувальникам традиційної кави, всі нюанси якої можна регулювати самостійно – на турку.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії