Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати келихи для вина: 4 види для різних випадків

Дата публікації: 12.01.2022 10:19
Дата оновлення: 19.04.2023 13:59

Відповідний келих для вина вдало підкреслює переваги та майстерно приховує недоліки алкоголю. Як це працює — читайте далі.

особливості різних типів келихів для вина

Актуально: Електронні гаджети для кухні: ТОП-5

Чому так важлива форма келиха

Вино має кілька ароматних нот, які розкриваються поступово. Чим вони важче, тим ясніше відчуваються. До таких відносяться земляні, деревні, шкіряні та спиртові запахи. Вище підіймаються рослинні, мінеральні. У країв келиха розкриваються квіткові, цитрусові та фруктові аромати. Чим різноманітніша палітра запахів, тим більше простору потрібно для випаровування. Відтінки не повинні змішуватися, оскільки сприймаються нюхом окремо один від одного та в потрібній послідовності.

Ширина чаші келиха впливає на кількість повітря, з яким взаємодіє напій. Від її діаметра залежить, які аромати повинні вивітритися швидше, які затриматись. Форма посудини має значення для сприйняття смаку. Від неї залежить на які рецептори потраплять перші краплі вина.Також ширина келиха впливає на величину ковтка — чим вужча шийка, тим менше можна випити за раз.

Читайте також: Що подарувати дівчині на День народження: 20 корисних презентів

Келихи для вина: види

Кожен сорт вина відрізняються унікальними властивостями: кольором, запахом, складом, смаком та текстурою. Тому для розкриття його особливостей рекомендується наливати рідину у відповідний фужер. Потрібно враховувати при виборі келихів для вина, назву, сорт та властивості алкоголю.

Для червоного вина

Алкоголь із темного винограду містить безліч дубильних речовин. Вони надають смаку легкої терпкості та благородної пряності.

Для таких сортів підходять округлі об'ємні чаші зі звуженим обідком, щоб розкрити аромат повною мірою, доповнюючи смакову палітру. І не дають передчасно вивітритися ключовим нотам.

Келих для червоного вина

Розрізняють трійцю за типом келихів для червоного:

  1. «Бордо» ідеальний для Каберне Совіньйон. Такий відрізняється широкою сферою чаші та подовженою, звуженою до верху формою. Така особливість сприяє пахощам ароматів напою.
  2. «Бургундія» відрізняється кулястим силуетом. Підходить для напоїв із широкою палітрою запахів. До таких належать Піно Нуар.
  3. Універсальний часто застосовується для дегустації. На вигляд келих схожий на «Бордо», але з меншою чашею. Через це запашність напою відчуваються інтенсивніше.

Келихи для червоного вина великих обсягів. Це важливо для вирівнювання грубих та легких нот внаслідок кількості повітря у чаші.

Як очистити сковороду: 5 способів для різних покриттів

Для білого вина

Зі світлих ягід винограду, попередньо очистивши їх від шкірки, виготовляють біле вино. Такий напій лаконічний на смак та за текстурою, з невеликою різноманітністю ароматів. Відтінки відчуваються м'якше, ніж у червоного, тому не потрібно використовувати об'ємний келих.

Правильний посуд для білого орієнтований на «Бордо», але з меншою чашею, що не дозволяє грітися алкоголю. Адже за правилами винопиття він подається охолодженим. З цієї причини рідина наливається мало, але частіше.

Для білого вина підходить широкий келих «Дюгрип». Висока чаша звужується зверху, щоб не допустити вивітрювання та розведення аромату.

Келих для білого вина

Також відчути переваги білого вина можна у келиху «Шардоні». Його дизайн схожий на бургундський тип — де куляста чаша із розширеним обідком. Тюльпановий «Савіньйон блан» дозволяє зберегти повноцінний букет запахів всередині чаші. З такого посуду рекомендується пити пахучі та кислі вина білих сортів.

Для рожевого вина

Рожеве вино отримують із червоного винограду. Має м'який смак. Подається напій охолодженим у посуді у вигляді бутона троянди. Його не переплутати з іншими — шийка на краю розширюється, подібно до пелюсток.

Келих для рожевого вина

Така особливість дозволяє рідині потрапляти на кінчик язика, де розташовані солодкі рецептори.

А ви знали: Який чайник краще купити: 4 поради, як вибрати

Для кріплених та десертних вин

Кріплені вина, типу хересу, вживають із маленьких чарок на ніжці, які називаються «шеррі». Їхня форма схожа на тюльпан з круглим дном і розширеним верхом.

Келихи для кріплених вин

Десертні алкогольні напої відносяться до дижестиву, оскільки пропонуються в кінці застілля, до десерту, звідки й назва сорту. У їхньому складі велика кількість цукру (до 35%), тому рідини необов'язково потрапляти на кінчик язика, щоб відчути насолоду. Для солодкого вина гарний келих, схожий на бутон тюльпану.

Келихи для вина: які бувають за обсягом

Дивимось на форму чаші. Вона визначає її розмір та впливає на насиченість напою:

Сорт вина
Об'єм келиха, мл
Червоне «Бордо» — 500-600, «Бургундія» — 700
Біле 400
Рожеве 200=300
Кріплене 50-70
Десертне 150-250

Таблиця корисна для порівняння, а також якщо забули (або не знали), які келихи для якого вина підходять.

Келихи для вина: з якого мають бути матеріалу

Для вина важливі не лише запах та смак, а й колір. Тому сомельє віддають перевагу виробам з гладкого і прозорого матеріалу, який точно передає відтінок напою.

При виготовленні посуду для благородного алкоголю використовуються:

  • Скло. Недорогий варіант, але достатньої міцності.
  • Кришталь. Крихкий матеріал коштує набагато більше за скло. При легкому ударі видає тонкий дзвін. Відрізняється алмазним декором у вигляді дрібних ромбів, що спотворює текстуру та колір напою. Кришталеві келихи слід мити тільки вручну, щоб уникнути пошкоджень.
  • Кришталеве скло — проміжний матеріал, у якому поєднуються переваги попередніх видів: міцність, дзвінкість та витончена простота. Вироби можуть бути прикрашені різьбленням, візерунками та смугами із позолоти.

Незалежно, з чого виготовлені вироби, їх не можна мити, використовуючи жорсткі та абразивні засоби. Мокрі келихи потрібно витирати насухо, а не залишати висихати самостійно. Інакше будуть розводи. Посуд здатний вбирати запахи, його краще зберігати в спеціально відведеному місці.

Розібралися, які келихи для яких вин. Перед подачею перевіряйте на сколи та тріщини, викидайте розбиті та щербаті. Нехай же вони принесуть естетичне задоволення в урочистий момент!

Ми писали раніше: Посуд для духовки: 8 типів кухонної місткості

Коментарі
Залиште коментар
Категорії