Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як очистити сковороду: 5 способів для різних покриттів

Дата публікації: 20.08.2021 15:26
Дата оновлення: 05.06.2023 16:31

Навіть у супергосподинь, які хваляться кришталевою чистотою і зразковим порядком у квартирі, відбуваються казуси: відвернулася, замоталася — бац — їжа пересмажилася і пристала до сковороди. Почистила її — добре, ні (грець із нею) — збираються жирові відкладення і неприємний нагар, який потім дрібним кришивом засипає все, що смажиться, і зрадницьки хрумтить на зубах. 

Стоп! Припинимо це неподобство. У статті ефективні способи щодо усунення відкладень на сковорідках. Читайте і беріть собі на замітку.

Як очистити сковороду від нагару: способи для різних покриттів

Залежно від покриття, одні сковорідки примхливі у догляді, інші невибагливі. Хоч би що там було, їх не рекомендується відмивати в посудомийній машині, навіть якщо в інструкції до виробу написано, що можна. Часто після миття, їжа все одно прилипає до стінок посудини. Та й кволе напилення злазить швидше, ніж хотілося б. 

Бажано протирати основу серветкою після кожного приготування їжі. Тоді залишки не накопичуються, відповідно, бруд нашаровується повільніше. Це правило дієве для сковорідок з будь-яким покриттям. Якщо ж все-таки сталося найстрашніше, абразивами та металевими мочалками краще не користуватися. Сковорідку слід прокип'ятити, вилити брудну рідину, просушити рушником і змочити соняшниковою олією, щоб не іржавіла.

Це загальні рекомендації. Щоб вдатися у нюанси, перейдемо до способів очищення п'яти видів покриття.

Чавун

Вироби з твердого сплаву виходять важкими, їм властиво тривалий час підтримувати температуру приготованих страв. Універсальний кухонний інструмент твердий і стійкий до подряпин, сколів. Він невибагливий у догляді та служить десятиріччями, з роками лише поліпшуючи свої якості. 

Регулярна профілактика — головне правило, яке слід виконувати кожній господині. Ретельно видаляйте залишки їжі з поверхні, і мийте виріб. Буває так, що часу на такі маніпуляції просто не вистачає і сковорода забруднюється.

Чищення чавунної сковорідки

Розглянемо, як очистити чавунну сковороду за всіма правилами:

  1. Миють вручну гарячою водою
    Можна використовувати трохи мийного. При необхідності користуються шкребком (хоча це небажано). Щоб прибрати прилипле або пригоріле, кип'ятять в ній воду 3-5 хвилин. Зливають і чекають коли посудина охолоне.
  2. Протирають дрібнопористим текстилем або рушником з целюлози
    Якщо помітили на рушнику трохи чорного нальоту, це нормальне явище. Залишки гару дають про себе знати.
  3. Наносять шар рослинної олії на поверхню посуду
    Частина олії вбереться і створить захисну плівку, яка оберігає від корозії. Антипригарний шар на чавуні залишиться без ушкоджень і буде служити тривалий час.

Цікава стаття: Топ-10 бюджетних телефонів з гарною камерою 2021 року: рейтинг кращих моделей, які можна купити недорого

Кераміка

Друга за популярністю — керамічна сковорода. Покриття полегшує приготування страв, запобігаючи прилипанню інгредієнтів до бортиків, і зменшує витрату масла. На кераміці їжа прожарюється рівномірно. Але за рік-два напилення злазить. Щоб хоч якось продовжити термін служби, важливо знати, чим почистити сковороди з керамічним покриттям. Доведеться повозитися:

  • Папером видалити залишки. Потім налити розчин у співвідношенні 1:4, де перше з них — оцтова кислота, друге — вода.
  • Довести до 100 градусів, залишити на дві хвилини, вимкнути вогонь. 
  • Дати постояти до охолодження, злити рідину, промити під проточною водою і промокнути рушником.

Чищення керамічної сковороди

Антипригарне покриття

Посуд для смаження з антипригарним покриттям — знахідка для господині. На ній готують, ледь змастивши дно рослинною олією. Економія очевидна, та і їжа містить менше канцерогенів. Біда, якщо зловила гав, і страва пригоріла. Очищення гарячою водою не принесе належного результату. Але можна врятувати ситуацію, якщо знати, як очистити сковороду з антипригарним покриттям. Дотримуйтесь рекомендацій і отримаєте відмінний результат з першої ж спроби:

  1. Треба заповнити дно сковороди содою, щоб покрити пригорілий шар.
  2. Влити пару крапель рідини для очищення посуду і не змішувати. 
  3. Налити воду у сковорідку і поставити варитися на невеликий вогонь. Почекати до утворення бульбашок.
  4. Зменшити вогонь до мінімуму, щоб вміст мляво кипів 20 хвилин.
  5. Вимкнути вогонь, зняти пательню з плити та злити воду. Остудити посудину під струменем води кімнатної температури. 
  6. Знову посипати дно харчовою содою і протерти м'якою губкою. Промити. 
  7. Витерти сковорідку насухо чистим рушником.

Чищення сковорідки з антипригарним покриттям

Пізнавальна стаття: Як підключити телефон до телевізора: ТОП 10 способів

Алюміній

Хороша теплопровідність і невелика вага — переваги, які цінують кухарі та домогосподарки в алюмінієвому посуді. Матеріал легкий і міцний. Але скупчення жиру забруднює і знебарвлює метал. 

Чищення алюмінієвої сковорідки

У таблиці покрокова інструкція, як відмити алюмінієву сковороду:

Спробувати, наскільки можливо, вручну відмити нашарування
Нехай в хід іде вода кімнатної температури та засіб для очищення посуду. Шорстка губка — на допомогу
Приготувати очищальний розчин Якщо використовувати кислотний розчин, він зменшить знебарвлення пательні через окислення алюмінію (це білий наліт).

Наповнюють посудину водою і вливають столовий оцет або цитрусовий сік. Води візьміть наполовину більше, ніж кислоти
Доводять суміш до кипіння 10-15 хвилин вистачить, щоб розчинилися відкладення. Після полоскання і протирання алюміній буде сяяти, як мідна монетка
Провести фінальне очищення Нанесіть на поролонову губку трохи рідини для миття посуду, змочіть теплою водою. Шорсткою стороною з невеликим натисканням видаліть гар і жир, що залишився

Кам'яне покриття

Гранітна сковорода — хороша альтернатива варіантам, що перелічені вище. Вироби характеризуються рівномірним і швидким нагрівом, екологічністю і безпекою. Такі помічники дозволяють творити кулінарні шедеври без краплі олії, тому можна бути впевненим у користі страв.

Чищення сковороди з кам'яним покриттям

Простий і легкий догляд — ще одна перевага кам'яного атрибута. Покриття очищається без проблем, незалежно від ступеня занедбаності. Абразиви — табу. Вони зашкодять антипригарній поверхні та зіпсують кухонне начиння. Мити потрібно холодну посудину. Гаряча схильна до деформації, та й обпектися недовго.

  • Коли гранітна сковорода охолоне, її промивають теплою мильною водою, протирають мочалкою, щоб змити залишки їжі. Можна користуватися нейлоновим шкребком або мочалкою. 
  • Якщо жир не здається, доведеться змішати харчову соду з водою до пастоподібного стану і натерти забруднену ділянку. Дати засобу підсохнути. Це займе півгодини-годину. Після таких маніпуляцій натирають поверхню губкою, видаляють пасту, пригорілі залишки та ополіскують.

Мамі та малюкові: Топ 5 кращих настільних ігор для дітей

Як очистити сковорідку від іржі

Спосіб №1: за допомогою солі та паперу

Хлорид натрію діє як наждачка, допомагаючи зчесати іржу, не пошкодивши посуд. У сковороду насипте сіль тонким шаром, протріть посудину папером. Руду сіль викиньте, а дно наповніть свіжою і повторюйте ці дії, поки іржа не зникне.

Спосіб №2: сталевою мочалкою

Спрацює, якщо на поверхні тонкий шар іржі. При чищенні додають пару крапель засобу для миття посуду. Це запобіжить появі подряпин на виробі.

Спосіб №3: картоплею і харчовою содою

Крохмалистий овоч розрізають навпіл і обвалюють у соді. Зрізаною стороною натирають іржаву ділянку, потім промивають і повторюють до повного зникнення червоно-бурих плям.

Чищення сковороди від іржі

Спосіб №4: кислотним розчином

Для розм'якшення іржі необхідно замочити кухонний атрибут на ніч у кислотовмісній хімії, після чого видалити залишки губкою. Можна додати 1-2 столові ложки солі для кращих результатів. 

Спосіб №5: перекис + сода

Харчова сода в поєднанні з перекисом водню давно стала універсальним інструментом для очищення будь-яких поверхонь. При чищенні кухонного начиння вона ефективно справляється із застарілою та недавньою іржею.

Змішайте флакон перекису і пачку харчової соди. Розжарте сковороду і нанесіть отриману пасту на пів години. Потім ретельно потріть щіткою і змийте водою.

Пізнавальна стаття: Як перевернути екран на ноутбуці або персональному комп'ютері? — 3 методи

Як почистити сковороди від жиру

Використовуйте будь-який спосіб, що описаний у розділі про чищення від нагару. Жир відмиється в гарячій воді при невеликих зусиллях. Кип'ятіння дає кращий результат і не псує покриття.

Як не зіпсувати сковорідку під час чищення?

«Протипоказання» очевидні для будь-якого типу покриття. 

  1. Ножем і гострими предметами НЕ шкребуть
    Це може пошкодити поверхню. 
  2. Після миття сковороду протирають насухо
    Інакше вода призведе до окислення, а іржа може вивести з робочого стану будь-який металевий предмет.
  3. Не допускати перепаду температур при митті
    Деформація не змусить на себе чекати.
  4. Не складати сковорідки одна на одну
    Вироби псуються при торканні один з одним. При необхідності кухонні атрибути розподіляють папером, серветками або рушниками.

Ми розкрили всі секрети досвідчених господинь і розповіли, як видалити небажаний «покрив» зі сковорідок. Виявляється, це під силу будь-якій з нас! Для реставрації виробів не потрібні дорогі засоби для чищення або спеціальні навички. Потрібні лише бажання, півгодини-годину, терпіння і зусилля. Результат виправдає всі очікування: пательні будуть як новенькі.

Зверніть увагу: Аератор для газону — що це таке: 4 шпаргалки як ним користуватися

Коментарі
Залиште коментар
Категорії