Готувати смаколики краще в ємностях, до яких їжа гарантовано не «причепиться» і не підгорить. Тому до вибору сковородиЗ антипригарним покриттям потрібно підійти ґрунтовно. Адже Різновидів таких ємностей дещо й усі мають свої особливості. Яке З них краще за інших і як вибрати ідеальну сковороду з корисним у господарстві антипригарним покриттям, описано далі.
Читайте також: вибрати сковороду для кухні?
Для чого потрібне антипригарне покриття?
Господарі віддають перевагу ємностям з таким шаром за їх ефективність у готуванні та швидкість очищення від забруднень.
Антипригарне покриття потрібно для того, щоб:
- Заощадити енергоресурси даний шар робить стінки і денце ємностей товщі, завдяки чому поверхня рівномірно нагрівається і довше утримує тепло.
- Зберігати корисні властивості їжі антипригарний шар дозволяє по-мінімуму використовувати масло та жир.
- Уникнути підгоряння їжі до гладкої рівної поверхні не прилипає їжа, до того ж інгредієнти для страви добре підрум'янюються.
Крім того, ємності з подібним покриттям (наприклад, від бренду Tefal) всередині та зовні легко відмити після готування – достатньо миючого засобу та м'якої мочалочки.
Може зацікавити: Посуд для запікання: 8 типів кухонних ємностей
Типи антипригарних покриттів
Усього їх 4 і щоб з'ясувати, як вибрати антипригарну сковороду, варто більше дізнатися про кожному із них.
Керамічне
Сосуд з таким внутрішнім шаром (як варіант, LT1129) входить у розряд екологічних та безпечних. Матеріал виготовлення – композитний із частинками піску. Виробники фарбують керамічний шар у різні кольори, не тільки білий. Тому можна вибрати оригінальні екземпляри сковорідок.
Особливості такого покриття:
- стійкість до дуже високих температур (до 450° C);
- прогрівається швидко і рівномірно;
- невелика сприйнятливість до подряпин під час експлуатації;
- можна використовувати мінімальну кількість олії.
Нюанси:
а) якщо потрібно томити або довго смажити страви, краще вибирати ємність з товщиною дна не менше 4 мм;
Б) кращі сковорідки з керамічним антипригарним покриттям (приклад – LT1130) не мають на поверхні вм'ятин, горбків, плям.
Тефлонове
Подібне покриття найчастіше зустрічається у посуду з алюмінію.
Основні плюси:
- їжа буквально ковзає на покритті, достатньо додати трохи олії чи жиру під час приготування;
- витримує аномально високі градуси – до 200° C;
- ємність з тефлону (наприклад, BW05465B) дуже мало важить;
- посуд з таким шаром дуже доступна за ціною.
Нюанси: сприйнятливий до подряпин, правда, це зіпсує тільки зовнішній вигляд товару, але не вплине на його експлуатаційні якості (якщо пошкоджень небагато).
Мармурова
Суть таке покриття – в нього додається спеціально оброблена мармурова крихта. Це робить антипригарний шар ще міцнішим. ДО того ж такі сковорідки (наприклад, LT1092) виглядають дуже естетично.
Особливості кухонного начиння з таким антипригарним шаром:
- стійкість до подряпин;
- швидке і рівномірне нагрівання;
- тривале збереження температури;
- довгий термін використання.
Нюанси покупки: найкраща сковорода з мармуровим антипригарним покриттям (приклад – LT1002) має дно не менше 6 мм, товщину стінок – від 3,5 мм.
Нанокомпозитне
Одне з найкращих покриттів. Бувають: титанові, гранітні та алмазні екземпляри.
Що особливого в ньому:
- стійкість до побутових ушкоджень;
- легка вага;
- під час готування можна перемішувати їжу металевими лопатками;
- дозволено готування без олії;
- не боїться температурних «стрибків»;
- термін служби – до 25 років (при правильному догляді).
Єдине, що може збентежити при покупці сковорідок з нанокомпозитним шаром – досить висока вартість.
Читайте також: виробників кухонних плит: вибираємо свого лідера
Який тип покриття вибрати?
Яка ж сковорода з антипригарним покриттям краще: нанокомпозитна, керамічна (наприклад, C4001972), тефлонова, мармурова?
Особливості всіх для того, щоб простіше було визначитися з вибором:
Антипригарне покриття
|
Стійкість до температурних перепадів | Стійкість до ушкоджень | Готовка без масла/ жиру |
---|---|---|---|
керамічне | немає * | є ризик подряпин | мінімум |
тефлонове | немає * | є ризик подряпин | мінімум |
мармурове | немає * | так, висока | мінімум |
нанокомпозитне | та | так , висока | да |
*не потрібно допускати сильного розмаїття температур, наприклад, лити на гарячу ємність холодну рідину.
Кожен вид покриття має свої незаперечні переваги та нюанси експлуатації. Тому при покупці посуду з таким покриттям варто врахувати, головне ВИД плити, на яких вона буде використовуватися. Наприклад, Сковорідки з керамічним шаром не підходять для індукційних плит на зразок моделі EIT 5351 WD.
Може стати нагоді:Індукційна плита – як працює, як вибрати, як користуватися. 4 причини купити
В іншому варто орієнтуватися на власний бюджет, переваги на вигляд, вага ємностей, товщину дна і стінок. Як Вибрати антипригарну сковорідку, також допоможуть дізнатися про відгуки тих, хто вже придбав мармурові, керамічні ємності і може поділитися власним досвідом. Але в ідеалі варто мати на господарстві кілька різних сковорідок. Наприклад, тефлонову для приготування млинців та мармурову для м'яса.
Як правильно користуватися антипригарною сковорідкою?
Що можна і що не можна робити з таким посудом:
- Не варто використовувати для чищення абразиви. Наприклад, чистячі порошки. Вони дряпають покриття, приводячи його в непридатність. Варто користуватися гелем.
- Очищати від забруднень м'якою губкою. Жорсткі щіточки не тільки зіпсують зовнішній вигляд сковорідок, але й подряпають антипригарний шар, тому варто використовувати миття м'які губки. Важливо врахувати, що не всі моделі дозволено мити в посудомийці, про це повинна бути інформація на упаковці виробу.
- Не використовувати металеві лопатки, ложки. Краще перемішувати їжу дерев'яними, пластиковими, силіконовими або іншими спеціальними пристроями (наприклад, щипці Tefal Bienvenue). Цим можна значно продовжити життя антипригарного покриття. Виняток – нанокомпозитний, він витримає вплив металевих кухонних аксесуарів.
Корисна стаття: Чи варто купувати посудомийну машину: 6 плюсів приладу
Ці прості правила убережуть кухонне начиння від передчасного виходу з ладу, забезпечать їм довге «життя» без подряпин і сколів.
Антипригарне покриття сковорідок з додаткових елементів перейшло в обов'язковий атрибут кухонного приладдя. За допомогою нього можна обійтись майже без жиру при готуванні, уникнути підгоряння страв. У чищенні такі ємності невибагливі, потрібно запам'ятати кілька простих вимог і сковорідка служитиме «вірою та правдою» не один рік.