Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Індукційна плита чи газова – що краще вибрати: 5 підводних каменів

Дата публікації: 26.10.2020 08:52
Дата оновлення: 28.11.2023 12:07

Індукція працює від дотику, газова плита – від блакитного вогника. Їх поєднує добре, вічне – приготування їжі. В іншому агрегати – як небо та земля.

Знаючи концепцію функціонування кожного з приладів, легко вирішити, яку плиту вибрати – газову чи індукційну. Сподіваємось, наші поради допоможуть визначитися.

Принцип дії індукційної плити

Управління котушками індуктивності, що приховані під склокерамікою відбувається за допомогою вихрових струмів у частотному інтервалі 20-100 кГц. Це і є первинна обмотка. Вторинна криється у сполученні з дном посуду, який ставлять на конфорку.

Індукційний струм впливає на електрони в днище посудини та змушує їх рухатися. Внаслідок цього каструля розігрівається, прогріваючи так само варильну поверхню. Зняв її з плити – нагрівання моментально зупинилося. Ця особливість дозволяє готувати їжу із мінімальними витратами теплової енергії.

Принцип работы индукционной плиты

Щоб готувати на плиті з індукцією, потрібно використовувати посуд з дном, що магнітиться (можна протестувати за допомогою магніту). Інакше плита не грітиме. Виробники маркують тару для приготування значком, який підказує, що начиння можна використовувати для індукції.

Або скористатися перехідниками, які ставлять на варильну поверхню. Магнітні котушки впливатимуть на них. При цьому можна використовувати будь-який товар з металу.

Енергоспоживання індукційної варильної поверхні

Щоб визначитися, яка плита краща — газова чи індукційна, необхідно оцінити їхню енерговитратність. У моделях з індукцією електроенергія для нагрівання поверхні не використовується. Тож втрати тепла відсутні. Індукційні плити мають найвищий ККД серед усіх різновидів приладів. Він дорівнює 90%. Завдяки цьому закип`ятити чайник або приготувати вечерю можна в рази швидше.

Потужність нагріву в індукційному пристрої досягає 7 кВт. Якщо в плиті передбачено опцію Power Boost, потужність області нагрівання зростає вдвічі.

Читайте: Індукційна плита: як працює, як вибрати, як користуватися

Принцип дії газової плити

Робота газової плити ґрунтується на блакитному паливі. За допомогою перемикача відкривається потік газу в пальник. Паливо проходить по вентилю, розсіюється в повітрі та утворює полум`я від іскри.

Принцип работы газовой плиты

В результаті горіння нагрівається посуд та частина решітки, що знаходиться над конфорками. Такі прилади встановлюють лише за наявності в житлі газової магістралі.

На замітку: Чим і як мити плиту з нержавіючої сталі: 3 основні правила

Енергоспоживання газової варильної поверхні

Показник корисної дії газових приладів – 50%. Вагома частина енергії витрачається на нагрівання решітки та навколишнього простору. У газових плитах потужність нагрівання може сягати 8 кВт. При цьому:

  • у найменшої конфорки цей показник становить близько 1 кВт,
  • а у найбільшої 3 кВт.

 Особенности традиционной газовой плиты

Висока потужність – одна з основних переваг газових плит. Водночас процес приготування їжі забирає багато часу. У зв`язку з втратою тепла, на приготування страв або кип`ятіння чайника витрачається набагато більше часу.

Корисні поради: Як вибрати газову плиту

Порівняння газової та індукційної плити

Покажемо в таблиці, що найкраще — газова чи індукційна плита.

Показник
Газова плита Індукційна плита
Безпека Середня Висока
Енергоспоживання (витрата енергії на нагрівання 2 л води) 390 Вт 225 Вт
ККД 49-52%, ККД 90-93%,
нагрівання за 8 хв 18 сек нагрівання за 4 хв 46 сек
Монтаж та встановлення вимагає документації від державних органів може встановлюватись у будь-якому місці на розсуд користувача
Догляд складний простий
Ціна від 6000 грн від 15000 грн

В тему: Топ-10 виробників кухонних плит: вибираємо свого лідера

Яку плиту вибрати – газову чи індукційну: що краще

Швидше за все, у користувача назріває питання, що вигідніше — газова або індукційна плита. Ціна комунальних послуг стрімко зростає. Тому при покупці важлива не лише вартість у магазині, а й витрата енергоносіїв.

  1. Газ витрачається ощадливо, але в більшості сучасних висоток газової магістралі немає. У такому разі на провідні позиції виходить індукція з економічним споживанням енергоносіїв. Користувач може заощадити не тільки на електриці, а й на кількості конфорок.
  2. На індукційну плиту, на відміну від газової, можна встановити автоматику, що забезпечує безпеку під час експлуатації. У газовому пристрої найкращим варіантом може бути тільки вбудований газ-контроль, що в аварійному порядку перекриває потік газу на пальник.

Индукционная плита в интерьере кухне

Крім того, серед усіх видів плит індукційні моделі займають перше місце за критерієм безпеки. Автоматика тримає все під контролем: залишений порожній посуд або розлив рідини. За таких умов плита вимикається. У випадку з газовою плитою подача блакитного палива припиняється тільки при полум`ї. Попри те, що моделі з індукцією економні, у магазині коштують вони недешево.

Зіставивши всі вище перелічені фактори, кожен споживач повинен сам для себе визначити, яку індукційну плиту чи газову купувати. Тим, кому важливо, щоб було безпечно та зручно незалежно від фінансового аспекту, краще придбати індукцію. З урахуванням усіх переваг цієї технології можна напевно стверджувати, що майбутнє за нею.

Корисна інформація: Склокерамічна плита – вибір, догляд, поради. 7 рекомендацій для чищення

Коментарі
Залиште коментар
Категорії