Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Окуляри Apple Glass: 6 особливостей розумного гаджета

Дата публікації: 23.10.2020 14:36
Дата оновлення: 23.10.2020 14:36

Окуляри доповненої реальності Apple Glass допоможуть в супермаркеті (покажуть ціни, і відділи), зорієнтують на місцевості (спрацюють, як навігатор) і навіть будуть показувати повідомлення, що приходять на телефон.

 концепт упаковки Apple Glass

Що вони вміють і скільки будуть коштувати – дізнайтеся в нашому ексклюзив з останніми новинами про пристрій.

Буде зв'язок: Як вставити сімку в смарт годинник – інструкція в 2 пунктах

Що таке Augmented Reality?

Доповнена реальність (в перекладі з англ. Augmented Reality, AR) – середовище, яке доповнюється цифровими даними. Вона існує тільки на екрані пристроїв, так як це суміш реальності і інтерфейсу певної програми. Приклад такої функції – інстраграм-маски. Вони змінюють обличчя і предмети в реальному часі. Але в 2020 році АР стало більше ніж розвагою. З її допомогою можна підбирати меблі, дізнаватися останні оповіщення з соцмереж, управляти побутовою технікою і навіть будувати будинки.

AR-додатки спрощують життя. Можна виміряти довжину предметів за допомогою Айфона і подивитися як буде виглядати меблі в інтер'єрі. Вся потрібна інфа буквально перед очима – на скельцях самих очок.

В колекцію: Що таке смарт кільце: 5 підказок як ним користуватися

Розумні окуляри: початок нової віхи технологій

Смарт окуляри поєднують функціонал окулярів і комп'ютера. За формою вони нагадують звичні окуляри, тільки замість скелець прозорий дисплей. Саме на цей дисплейчик подгружается потрібна інформація. Яка саме – залежить від програм і інтефейс.

Перші прототипи розумних очок з'явилися в кінці 60-років минулого століття. Американський учений Айван Сазерленд створив VR/AR шолом під назвою «Дамоклів меч». Конструкція була розміром з тумбу, а великі «очиська» доводилося підтримувати руками. З тих пір ідея пристроїв доповненої реальності борознила уми вчених поки 8-10 років тому не почали з'являтися девайси розміром зі стандартні окуляри.

концепт Apple Glass

Перші смарт-окуляри з'явилися в лютому 2013 року. Компанія Epson, що відома по лінійках принтерів і БФП, вирішила піти в AR-сферу. І першими розумними «очима» стали Epson Moverio BT-100EC. У них була камера на 5 Мп, і мікрофон, передає голосові команди. Варто пристрій солідно:

  • бюджетні версії від $ 3 000,
  • в середньому, за них просили $ 5 000 – $ 7 000.

У тому ж квітні 13-го року з'явився пристрій, що у більшості людей асоціюється з терміном «розумні окуляри» – Google Glass. Цей аксесуар був набагато дешевше. В середньому, ціна коливалася від $ 1 500 до $ 2 500. Як стало зрозуміло пізніше, ці компанії занадто випередили час. Тоді люди тільки долучалися до смартфонів, а їм уже пропонували наступний щабель «еволюції».

Але інновації дали поштовх до розвитку інших компаній. У 2020 році громадськість знає багато брендів смарт очок.

  1. Vuzix – перші розумні окуляри цього бренду з'явилися ще в кінці 2013. У кінця 2020 він «викотить» вже 4-е покоління смарт-аксесуара.
  2. Sony SED-100A – це хоч і не повноцінні окуляри, але пристрій оснащений розумною лінзою, яку можна вмонтувати в інші девайси.
  3. Epson Moverio BT-200, Moverio BT-300 FPV – продовження лінійки смарт очок від японського техно-гіганта.
  4. Hololens і Hololens 2 – розумні окуляри Microsoft. Працюють на базі Windows. Додатки можуть бути двомірними або у вигляді голограм. Сам шолом продається за $ 3 500 і орієнтований на корпоративний сектор.
  5. Magic Leap нагадують VR гарнітуру, ніж окуляри. Маленький екран, погана рівень опрацювання додатків і ціна в $ 2000. відштовхнули більшість клієнтів.

Фактично, Google Glass були єдиною компанією, що намагалася створити смарт-окуляри для широкої аудиторії. Чи вийде це у Apple – покаже час.

Лікнеп: на 5 пунктів по налаштуванню смарт годин з тонометром: як правильно вимірювати тиск і пульс

Незалежний гаджет або доповнення до iPhone: якими будуть розумні окуляри?

Якщо судити по звіту Bloomberg, перше покоління девайса буде залежати від iPhone. Смарт-аксесуар буде синхронізуватися з телефоном і показувати на екрані оповіщення, карти і багато іншого.

концепт внешнего вида Apple Glass

Також, відомо про те, що Apple замислюється над створенням магазину додатків для «очок» за аналогією з Apple TV і Apple Watch.

Світ носяться гаджетів: Як правильно вибрати годинник для бігу: які краще по 5-ти параметрах

Характеристики Apple Glass

Управляти девайсом можна через жести, сенсори і голос. Судячи з зареєстрованим патентів, Apple планує навіть задіяти керування поглядом. В одній з подібних заявок компанія зареєструвала специфічне пристрій для відстеження напрямки і руху очей.

Гаджет буде приймати вхідні дані по типу торкань і гортання. Інсайдери говорять про те, що користувач зможе збільшити об'єкт, на який він дивиться, щоб читати дрібний шрифт, спостерігати за навколишньою природою і дивитися вдалину, відстежуючи деталі. Такий «зум» буде працювати як лупа, так і як бінокль.

ARKit (система роботи з доповненою реальністю Apple) 3-го покоління дозволить користувачам мати десятки спеціалізованих програм на момент релізу аксесуара. У AppStore вже можна знайти AR-додатки для смартфонів і планшетів.

концепт Apple Glass

У патенті, який імовірно належить до нових очками, можна відшукати систему HMD. Вона включає в себе датчики видимого і невидимого світлового спектру. Також, у аксесуара може з'явитися сканер LiDAR (вимірює дистанцію до об'єктів, що знаходяться в радіусі 5 метрів від девайса) в правій скроні. З міркувань конфіденційності, інші «камери» поки не передбачені.

Крім того, ще один патент доведеться до речі людям з короткозорістю і далекозорістю. Судячи з нього, юзерам не знадобляться рецептурні лінзи, так як розумні окуляри від Епл підлаштуються під зір користувача. Наскільки це виявиться реальністю – стане зрозуміло після релізу.

НА відміну від інших смарт-окулярів, Apple Glass за своїм дизайном будуть наближені до звичайних: тут не буде «Фантастичних» лінз в стімпанк стилі або модних «скелець» як у Google. Apple залишається прихильником мінімалізму. Фанів Стіва Джобса буде чекати окрема «кругла» версія.

Поки що планується випуск «звичайних» очок з прозорими скельцями. Сонцезахисних «лінз» варто очікувати в другому поколінні. Рівень огляду буде приблизно таким же як у Hololens 2 (120°).

Очікувана час автономної роботи – 3-4 години. В іншому випадку новинка виявиться неконкурентоспроможною. Можливо, для додаткового переваги над конкурентами, «купертіновци» додадуть бездротову підзарядку в чохол.

Цікава стаття: Навіщо телефону кілька камер, Або чому 4 – краще, ніж 2

Ціна на Apple Glass

Інсайдер Джон Проссер (Jon Prosser) говорить, що ціна новинки буде в районі $ 500-700. З огляду на ціни інших виробників розумних очок, Apple вирішила створити доступний гаджет, який буде навіть дешевше конкурентів. Але знаючи любов Apple до преміальної техніці і продажу «коліщаток для комп'ютера» за $ 700, фани компанії не вірять таким цифрам.

цены на Apple Glass

Більш реалістичним варіантом здається ціна в $ 1 400-1 500. Саме стільки коштували AR-окуляри Google Glass 3.0, які вийшли в 2017 році. Так що станом на середину 2020 го є 3 припущення за ціною:

  • $ 500-700 – якщо «яблучники» вирішать демпінгувати;
  • $ 1400-1500 – золота середина;
  • $ 2000-2200 – враховуючи, що техніка Apple дорожче конкурентів, така вартість буде виправдана.

Читайте: USB OTG в смартфоні: 6 способів спростити собі життя

Очікувана дата виходу: коли можна затестіть

Все той же Джон Проссер заявляє, що новинка вийде в другому кварталі 2021 року. Такий гаджет змінить «правила гри», тому компанія захоче презентувати його «вживу». А через COVID-19 і карантину, це просто неможливо зробити в 2020.

 дата выхода Apple Glass

До релізу Apple Glass купертіновци готуються ґрунтовно. Вони зареєстрували понад 40 патентів на AR-розробки. У них передбачені свої платформи для розробки AR-додатків. І відновилося партнерство з Valve (гігантом ігрової індустрії). Також «яблучники» викупили стартапи, що працюють виключно з доповненою реальністю. Найкрутіші зібрані в таблиці:

Компанія
Сфера діяльності
PrimeSense Створює 3D-датчики
Metaio Розробила додаток, яке дозволяє створювати сценарії доповненої реальності
Faceshift Придумала спосіб захоплення і розпізнавання людської міміки для накладання «масок»
Emotient Провела програму на базі ІІ, яка вчиться «читати» емоції
Flyby Media Втілила програму, що вміє накладати зображення поверх реальних об'єктів
Vrvana Створила гарнітуру змішаної реальності Totem, яка не потрапила на ринок через покупки Apple
Akonia Holographics Спеціалізується на виробництві лінз для окулярів доповненої реальності.
extVR Виробляє віртуальну картинку спортивних подій в реальному часі

З огляду на те, наскільки сильно Apple заморочуються з розробками для нового аксесуара, нас чекає інновація! Питання лише в часі.

Корисна стаття: Як визначити IMEI телефону: 7 підказок

Коментарі
Залиште коментар