Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

PS 4 Slim та Pro — відмінності 2 версій: що краще вибрати?

Дата публікації: 28.02.2021 10:55
Дата оновлення: 28.02.2021 10:55

Стаття оновлена 02.08.2021

Популярні ігрові консолі — четверті «плойки» Sony Playstation Slim та Pro мають відмінності не тільки в зовнішності та ціні, але і по характеристиках. Наскільки сильні ці відмінності, та чи варто переплачувати за Про-версію — допоможе вирішити ця стаття. Вона розповідає, в чому саме принципова різниця між приставками.

Sony PlayStation 4 Slim: характеристики

Тонка, симпатична, а головне, продуктивна консоль здатна стати відмінним подарунком гравцю.

характеристики PlayStation 4 Slim

З’явившись на ринку у 2016 році (як і Pro), вона не відрізняється від класичної версії 2013 року за характеристиками, але ось зовнішність у неї більш граціозна. 

Характеристики PlayStation 4 
CPU 8 ядер з частотою 1,6 ГГц
GPU 1,84 TFLOPS
Основна пам'ять GDDR5        
8 ГБ                                         
176,0 Гб/с                            
Додаткова пам’ять 256 МБ
Місткість жорсткого диска 1 ТБ
Максимальна якість зображення Full HD

Для самих маленьких: Топ-10 ігор для дітей на Андроїд

PlayStation 4 Pro: характеристики 

характеристики PlayStation 4 Pro  

Вона більш продуктивна, але при цьому дорожча. Ця приставка дозволить зіграти в будь-яку сучасну гру та насолодитися геймплеєм по повній, увімкнувши телевізор з високою роздільною здатністю.

Характеристики PlayStation 4 Pro
CPU 8 ядер с частотою 2,1 ГГц
GPU 1,84 TFLOPS
Основна пам’ять Тип — GDDR5, об’єм — 8 ГБ, швидкість — 217,6 Гб/с
Додаткова пам'ять 1 ГБ
Місткість жорсткого диска 1 ТБ
Максимальна якість зображення

Відмінності PS4 Pro від PS4 Slim

З параметрами розібралися, пора перейти до конкретного порівняння параметрів «плойки-консолі». Щоб вибрати, що краще Playstation 4 Pro або Slim, ознайомтеся з їх відмінностями.

  • У топової версії вище тактова частота, тому цей варіант потенційно продуктивніше.
  • У власників «худенької» приставки є можливість вибирати обсяг накопичувача серед двох варіантів: на пів терабайта чи на терабайт. А ось господарі Pro консолі вже не зможуть заощадити, взявши пристрій з вінчестером трохи менше. Їх роблять тільки з HDD в 1 Тб (за винятком, звичайно ж, особливої ​​PS4 Pro 500 Million Edition, відеоогляд якої очікує вас в кінці статті).
  • Slim-версія компактніше та легше: 2,1 кг проти 3,3 кг, зате у Pro охолодження могутніше.
  • Різниця є і в кількості, і в версіях USB портів. Так, у старшої моделі — три роз'єми 3.1, а у тонкої — два порти 3.0.

Тепер варто детальніше розглянути, чим відрізняються дві популярні приставки в плані геймплею. Враховано:

  1. особливості графіки,
  2. стабільність в іграх,
  3. продуктивність,
  4. можливість підключати пристрої віртуальної реальності.

Разом веселіше: Рейтинг 10 кращих ігор на двох на Sony Playstation 4,5 і інших платформах у 2021 році 

Продуктивність

Внаслідок збільшення частотних характеристик процесора та ОЗУ по продуктивності, Pro суттєво виривається вперед від тоненької версії на 30%. І якщо вже, говорити про продуктивність, не варто забувати про оновлення ОС консолі. В оновленій версії 4,5, що вийшла навесні 2017 року, передбачений форсований режим — аналог розгону CPU на ПК.

продуктивність приставки Плейстейшн 4

Завдяки цьому можна значно підвищити FPS в іграх. Це стосується навіть тих ігор, патчі для яких не надавалися розробниками. Посилення заліза PS4 Pro дає користувачеві можливості для онлайн-стрімінгу ігрового процесу, трансляції на альтернативний пристрій, та надає можливість записувати власні ігрові відео в FHD.

Стримінг у Full HD-якості в Twitch зі стабільним FPS в 60 кадрів, що у два рази вище попередніх показників, став можливий після виходу оновлення ПО 5,0, яке вийшло восени 2017 року. І, нарешті, версія ОС 5.5 2018 року подарувала користувачам PS4 Pro режим суперсемплінгу, завдяки якому значно підвищується чіткість та якість картинки при підключенні до ТВ з картинкою гірше, аніж 4К. Звичайно, на Слім теж виходять оновлення, проте роздільна здатність та показник частоти зміни кадрів у цій моделі нижче в порівнянні зі старшою сестрою навіть у 2021 році.

Трохи історії: Розвиток і модельний ряд Sony PlayStation: з 1994 року і до сьогодні 

Графіка

Якщо порівнювати PlayStation 4 Pro та Slim, то у Прошки графічний процесор потужніше, тому картинка буде більш насиченою та реалістичною. Вона стала чіткішою шляхом здатності відтворювати контент у 4К-якості, бо у «молодшій» версії максимум — звичний FHD. 

Ігри

У власників PS4 Pro є вибір різних ігрових режимів. Наприклад, в Rise of the Tomb Raider та інших іграх можна вибрати стабільні 60 FPS. Але можна зупинитися також на 30 FPS, проте з максимальними графічними ефектами для FHD дозволу.

Втім, деякі ігри на Про-версії PS4 мати кращий вигляд, аніж на Slim і без жодних режимів. Все завдяки оптимізації та більш потужному залізу. The Witcher 3, Days Gone та інші історії — якраз такі. Насправді список ігор, у яких є патч для Pro або ж початкова підтримка покращеного заліза консолі, досить великий.

Читайте також: Розвиток консолей Microsoft Xbox: 4 етапи становлення ігрової приставки

VR-шолом

Підключатися до VR-аксессуарів може як Pro, так і Slim. Відрізняються моделі тим, що VR-ігри на старшій приставці йдуть з над високим FPS. За кількістю ефектів вона теж виграє.

вр шолом для приставки Плейстейшн

Рівень деталізації помітно поліпшився, і все завдяки потужному залізу. У плані контролера користувач може вибирати між геймпадом DualShock 4 або девайсом PS Move.

Важливо: шолом не буде працювати без такого пристрою, як PS Camera. 

Зовнішній вид

Обидві приставки мають мінімалістичний стиль. Вони відмінно впишуться як в хай-тек студію неодруженого чолов’яги, так і в милий будиночок в стилі прованс. Єдина візуальна відмінність консолей — їх висота. Слім-версія має висоту всього лише 39 мм — приблизно як 2 Apple MacBook Air 13 "M1 в складеному стані. А ось Про-модель помітно вище — 55 см або як стопка з 4 макбуків. По ширині та глибині відмінності мінімальні, так що тут різниця навіть не відчувається.

Зрозуміти, що перед очима «полегшена версія» можна по корпусу, який візуально розділений на 2 частини. Рівно так само, але трохи товще виглядає оригінальна PS4. Про-шка має «три смужки», як у відомого спортивного бренду. Таке дизайнерське рішення застосували, щоб помістити більш потужне «залізо».

Вартість

Вирішальним фактором при виборі між Sony Playstation 4 Pro або Slim стає ціна приставки. І головна перевага Slim-консолі — її прайс. В середньому, вона коштує від 8 до 12 тисяч грн — точна ціна залежить від магазину. Багато торгових точок продають консоль в комплекті з топовими ААА-іграми, які до душі практично кожному. Такі комплекти, як PS 4 Slim 1Tb (Gran Turismo + Ratchet & Clank + Horizon Zero Dawn + PSPlus 3М) будуть коштувати 11-13 тисяч грн, що набагато дешевше, якби користувач купував окремо консоль та потрібні ігри. Круті ігри коштують від 1 до 2 тисяч гривень, і якби все це купувалося окремо, користувачеві довелося б віддати 15-17 тисяч гривень.

PS4 Pro продається в українських магазинах без додаткових ігор, тому доведеться їх докуповувати самостійно. Ціна, в залежності від магазину, коливається від 13 до 17 тисяч грн. Солідно. Зате таке залізо дозволяє запускати 4К-контент!

Яку купити Sony Playstation 4 Slim або Pro

Щоб прийняти остаточне рішення і зрозуміти, чим все-таки Playstation 4 Slim відрізняється від Pro, слід порівняти «пліч-о-пліч» основні характеристики кожної з приставок.

Параметр
PS4 Slim PS4 Pro
Габарити, мм 288х265х39 327х295х55
Вага, кг 2,1 3,3
Обсяг пам’яті 500 Гб, 1 Тб 1 Тб
Приводи Blu-Ray (DVD), USB 3.0, USB 3.1 Те ж саме + додатковий USB-роз'єм (знадобиться любителям віртуальної реальності)
Якість відео Full HD (1080 P) 4K (Ultra Full HD)
Потужність графічного процесора, террафлопс (к-ть операцій з плавучою комою в секунду) 1,84 4,2 

Тим, кому висока роздільна здатність системи — не головне, підійде Playstation 4 Slim. Компактна «Сонька» — гарне рішення для тих, хто бажає заощадити.

Ну а тим користувачам, що люблять занурюватися в геймплей по максимуму, можна порадити Pro. Це дорогий пристрій, але його параметри відповідають ціні.

У що пограти на ПС4: ТОП-10 кращих ігор для PS4: хіти, заради яких варто купити приставку

Коментарі
Залиште коментар
Категорії