Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати сковороду і яку краще купити: 6 типів сковорідок для кухні

Дата публікації: 13.05.2019 11:45
Дата оновлення: 19.04.2023 14:17

 

З вибором якісної сковороди завжди справляється навіть досвідчена господиня. Що вже говорити про покупців, які вперше зіткнулися з необхідністю придбати це кухонне начиння. Недосвідчений новачок легко загубиться в різноманітності асортименту, матеріалів і форм. Як не помилитися з вибором та яку сковороду краще купити для своєї кухні, навчить стаття.

Кухонные сковородки

Читайте також: Як вибрати сковороду для кухні?

Мета покупки сковороди

Вирушаючи за новою сковорідкою, завдання першорядної важливості – визначитися зі стравами, для яких вона купується. Адже ринку існує величезний вибір посуду як універсального призначення, і специфічного. Приклад – млинець: її поверхня ідеальна для оладок та омлету, але абсолютно не годиться для приготування овочевого рагу (занадто низькі борти). Аналогічно з іншими моделями.

Крім того, варто також врахувати кількість порцій, поверхню плити, антипригарний шар. Об'єднуючи в єдине ціле ці критерії вибору, вийде купити сковорідку не тільки ідеальну зовні, але й максимально відповідає всім запитам кулінара.

Разные виды сковородок

Це цікаво: з кам'яним покриттям – які краще: вибір за 4 параметрами

Які сковорідки найкращі та безпечні – огляд 6 видів начиння

Магазинні прилавки рясніють різноманітністю сковорідок. Тут є все: великі та маленькі, з ручками, без них, із кришками тощо. Для яких страв призначено кожну з них? Стаття навчить із першого погляду відрізняти сковорідки за призначенням. Усього їх існує 6 видів.

Класичні сковороди

Це і є той універсальний варіант. Підходить для смаження м'яса та риби, гасіння овочів, приготування соусів та інших кулінарних смаколиків. Дізнатися такий посуд можна за низкою ознак:

  • обов'язково кругла форма;
  • одна (рідше дві) довга ручка.

А ось висота стінок, діаметр і матеріал виготовлення може бути будь-яким. Як і палітра фарб. Традиційний посуд купується для щоденного та регулярного використання. Саме тому краще вибрати середній розмір, оптимально 18-24 см.

Важливо! Класичні сковороди призначені тільки для плити. У духовку такий посуд не ставиться.

 Традиционные сковородки

Жаровні

Візуально нагадують класичну сковороду, тільки оснащені двома невеликими ручками. Такий посуд – must have професійного кухаря, але підходить і для домашньої кухні. Начиння можна застосовувати в духовці або на плиті. Виконана вона з якісного металу, переважно чавуну.

За якими характерними особливостями визначають жаровню? 2 пункти:

  1. Дно. У жаровні дно товсте, багатошарове. Завдяки цьому досягається рівномірний розподіл тепла поверхнею. Як результат – продукти готуються однаково в центрі та по краях дна, не пригорають, не липнуть.
  2. Зварена фіксація ручок. Це робиться не тільки для міцності, а й захисту від опіків. Фіксація точковим зварюванням дозволяє ручкам не нагріватися, навіть якщо сковорода стоїть на відкритому полум'ї.

Жаровні використовуються для гасіння м'ясних, овочевих, рибних страв, а також смаження продуктів будь-якого виду. Завдяки компактним ручкам посуд зручно ставити в духовку, а після остигання – в холодильник.

Блюда в жаровне

Може зацікавити: Найкраща сковорода для індукційної плити: 3 поради, як вибрати

Сковорода-гриль

Може бути круглої, квадратної чи прямокутної форми. Головна особливість такого посуду – ребристе дно, завдяки якому на продуктах з'являються характерні смуги барбекю. На таких сковорідках готують з мінімальною кількістю масла, але їжа все одно виходить соковитою, з апетитною скоринкою. Як так виходить?

  • продукти лягають на ребра, не торкаючись основою «ямок»;
  • весь жир і олія накопичується в жолобках.

У результаті готується корисна і навіть дієтична їжа з природним смаком. Сковороди-гриль для здорової кухні. Відрізнити від інших сковорідок їх просто: ребра на дні, кришка, важкість.

ДО уваги: спеціальні грилі для багаття. Їхнє дно оригінально спроектоване і легко чиститься від забруднень. Фанатам страв «з димком» можна додатково придбати грати-гриль, яка встановлюється на корпус сковороди за допомогою фіксаторів.

Сковорода-гриль

Сотейник

Яку сковороду вибрати, якщо хочеться гасити і смажити одночасно? Правильно, сотейник. Цей мікс сковорідки та каструлі дозволяє готувати будь-який делікатес: м'ясні страви, десерти та навіть яєчні з супами.

Чим виділяється сотейник:

  • товсте дно і стінки для рівномірного прогрівання інгредієнтів;
  • кришка (щоб рідина швидко не википала);
  • ручки для зручності використання.

Посуд підходить для плити та духовки. Купуючи сотейник, можна трохи розщедритися і вибрати варіант з термометром або рифленим дном. На ринку також є моделі зі шкалою для кращого контролю за рівнем рідини в блюді.

Сотейник

Млинниця

Сковорода, спеціально призначена для смаження млинців, драників, сирників, омлетів. Відмінні риси млинців: рівне дно, низькі стінки, кругла форма. Як правило, такі сковорідки йдуть без кришки з довгою зручною ручкою. Завдяки своїй конструкції зі сковородою ідеально поєднуються лопатки для перевертання, які легко підкладаються під млинці.

 Блинная сковорода

Популярна ВОК

Цікавий посуд, що прийшов до нас з китайської кухні. Має унікальну форму конуса, що звужується на дно. Начиння завжди кругла, борти високі. У традиційному виконанні вок має дві невеликі ручки з боків, куполоподібну кришку та ґрати, куди викладаються вже готові страви.

Форма конуса (широкий верх, вузький низ) дозволяють зручно перемішувати будь-які інгредієнти для рівномірного розподілу соусу чи маринаду. Крім того, помішування страви гарантує відсутність горілостей і прилиплих до дна частинок їжі.

З цікавого в сковород-вок:

  • швидке нагрівання по всій поверхні;
  • тривале збереження тепла;
  • стіни і дно прогріваються неоднаково.

Така сковорода підійде для приготування напівфабрикатів, китайських страв, кулінарних шедеврів з об'ємними компонентами, наприклад соте.

Сковорода ВОК

Вибираємо матеріал виготовлення

Як вибрати сковорідку і яка краще, якщо орієнтуватися на матеріал? Адже саме від якості та міцності матеріалу залежить термін експлуатації кухонного посуду. При виготовленні сковорід найчастіше використовують 4 види сировини. Про особливості, плюси та мінуси кожного матеріалу докладніше у таблиці.

Параметри для порівняння
Алюміній Чугун Мідь Сталь
Особливість сковороди Легка, зручна в використання, найчастіше має антипригарне покриття. Чавунні сковороди рівномірно прогріваються і довго зберігають тепло. Сковорідки з міді виглядають красиво. Їжа в такому посуді готується швидко, оскільки мідь має гарну теплопровідність. Сковорідки використовуються для розігріву та обсмажування продуктів. У разі перегрівання та підгоряння їжі сковорода не виділяє жодних шкідливих для людського організму речовин.
Плюси матеріалу Нагрівається дуже швидко, легкий. Чугун має природні властивості опірності пригорання, які при тривалій експлуатації тільки посилюються. Такі сковороди не потребують кропіткого догляду та застосування спеціальних лопаток. Довговічність, теплоємність. Крім того, мідь має антибактеріальні властивості, тому приготовлена їжа довше не псується. Посуд легкий. Сталь не надає сторонніх смаків та запахів їжі. Підходить для індукційної плити.
Мінуси матеріалу Не можна перегрівати. Металеві чи сталеві лопатки протипоказані, щоб не зіпсувати поверхню. Схильність покриватися іржею (що вирішується ретельним просушуванням після миття) і велика вага. Мідь вимагає постійного догляду. У посудомийній машині мити не можна, тільки вручну, спеціальними очисниками. Не любить абразивних миючих засобів. Після миття порошком на поверхні з'являються подряпини і вона тьмяніє.
Особливості вибору Дно має бути не менше 5 мм завтовшки. Краще вибирати литий, а не штампований алюміній – посуд буде довговічнішим. Випробувати на вагу, чим посуд важчий, тим краще. Посуд з справжньої міді (ковка або карбування) – важка. Товщина стінок у якісних сковорід має бути не менше 0,8 сантиметра.
Приклад сковороди Tefal 24см Early Grey Lamart LT1070 25,5см б/п Сковорода Russell Hobbs CARBON STEEL 20см

Читайте також: Сковорідки з керамічним покриттям – які краще: 3 підказки господиням

Як вибрати сковороду з антипригарного покриття?

Наявність антипригарного покриття дозволяє уникнути прилипання продуктів до дна сковорідки. Саме тому такий шар є обов'язковим. Він потовщує посуд, збільшує його ефективність.

Сковородки с мраморным покрытием

НА тему: Як вибрати сковороду з антипригарним покриттям – 4 види покриття сковорідок

Існує кілька видів антипригарних поверхонь:

  1. Тефлон. Найпопулярніший матеріал. В основному наноситься на алюмінієву чи сталеву основу. Тефлонове покриття не боїться високих температур. Щоб їжа на такій поверхні не пригорала, її часто прикрашають рельєфом. Перевертати продукти потрібно лише дерев'яною чи пластиковою лопаткою, щоб тефлон не дряпався.
  2. Кераміка. Прийнято вважати, що це екологічне покриття. Основою є алюміній, чавун. Його міцність і довговічність у десятки разів перевищує тефлон. Кераміка гарантує швидке і рівномірне прогрівання, а також повільне охолодження, завдяки чому їжа надовго залишається гарячою.
  3. Граніт або мармур. Гарантія міцності та надійності на віки. Сковорідка з таким покриттям рівномірно прогрівається по всій поверхні, що забезпечує повне прожарювання страви. Граніт, як і мармур, не схильний до механічних пошкоджень, можна використовувати будь-які додаткові аксесуари, включаючи лопатки з металу.
  4. Титан. Покриття екологічне, нешкідливе здоров'ю, не насичує їжу сторонніми смаками чи запахами. Прослужить така сковорідка понад 20 років і спокійно перейде у спадок дітям чи онукам.

Яка сковорода краще, вирішувати лише покупцю. Адже матеріал виготовлення та антипригарного шару безпосередньо впливає на вартість виробу. Отже, відштовхуватися потрібно від бюджету, частоти використання, умов експлуатації.
Більшість вважає, що краще один раз витратитися на якісну річ, ніж міняти посуд кожні 2-3 місяці. Деякі покупці, навпаки, воліють купити посуд дешевше, а гроші, що залишилися, витратити на інші потреби. Питання спірне і вирішується суто в індивідуальному порядку.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії