Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Сковорідки з кам'яним покриттям – які кращі: вибір за 4 параметрами

Дата публікації: 21.03.2019 11:41
Дата оновлення: 19.04.2023 15:12

Кам'яні сковорідки переносять подряпини під час готування, на них овочеві, м'ясні та інші делікатеси рівномірно просмажуються по центру та краях. Їжа виходить максимально корисною та нежирною, т.к. олію можна використовувати по-мінімуму або взагалі обійтися без жиру. Як вибрати найкращу кам'яну сковороду і як потім доглядати за нею, описано далі.

Може стати в нагоді кухні:5 причин мати мультиварку у себе на кухні

 Сковородки с каменным покрытием

Що таке сковорідка з кам'яним покриттям

Назва не варто сприймати буквально. Звичайно ж, це не цілісний шматок каменю, виточений у вигляді сковорідки. Основа такого посуду – метал. Зовнішній шар – гранітне, мармурове, алмазне покриття, що складається з 4 і більше шарів, що робить його міцним та довговічним.

Такі вироби мають гарний «мармуровий» малюнок (наприклад, як у LT1092), вважаються безпечним та екологічним посудом. Їжа на них не пригорає. Завдяки наявності частинок каменю тепло розподіляється по стінках ємності рівномірно та зберігається довше. Після закінчення приготування їжа прожарюється/протушковується з усіх боків однаково, зберігаючи корисні елементи та поживні речовини.

Каменные сковородки

Типи кам'яних сковорідок

Перш, ніж купити подібні вироби собі на кухню, варто докладніше дізнатися про їхні види. Які сковорідки із кам'яним покриттям краще вибрати? Знайомимося з різновидами цього посуду.

З натурального каменю

Це досить дорогі екземпляри. Зустрічається 2 типи:

  • Ємності, в основі яких – міцний та легкий шар алюмінію. Внутрішній шар – керамічний, антипригарний і включає кварц, каолін, шпат і т.д.
  • Посуд з цільного природного каменю – талькохлориту. Штучно сировину не можна виготовити, її видобувають у спеціальних родовищах. Цим обумовлена висока вартість виробів. Зате вони містять лише натуральні компоненти, без сторонніх домішок дуже довговічні.

Також досить часто у продажу можна зустріти екземпляри з цілісним покриттям із природного мармуру або граніту.

Читайте також: 8 критеріїв вибору вбудовуваної духовки

З кам'яним напиленням

Більш доступні за вартістю пристосування. Поширений варіант – ємності з алюмінію, потім пройшли термічну обробку і мають нанесене на них покриття.

Останній шар – антипригарний, який наноситься за допомогою напилення. Він містить гранітну, мармурову крихту. Поверхня із вкрапленнями мінералів стійка до побутових пошкоджень, може «похвалитися» антипригарним ефектом.

 Сковорода с каменным покрытием

Кам'яна сковорода – яка краще

Потрібно знати, за якими критеріями вибирати такі вироби, щоб покупка виправдала себе на всі 100%. На що звернути увагу? Зовнішній вигляд? Вага чи, може, розмір посуду відіграє важливу роль? Розбираємось по порядку.

Размер

Потрібно враховувати об'єми, в яких готується їжа на кухні. Велика родина? Тоді не потрібно" дрібніти" з величиною ємності. Для 1-2 їдків цілком достатньо ємності від 20

сантиметрів. Найбільш ходові габарити – 22, 24, 28 см. Також варто враховувати делікатеси, які будуть готуватися тут. Наприклад, для млинців підійде ємність з невеликим діаметром і глибиною, а для гасіння м'яса вже знадобиться більший посуд.

 Каменная сковорода

Ручка

Важливий критерій при виборі найкращої сковороди з новомодним кам'яним покриттям. Рукоятки можуть виготовлятися з:

  1. Пластика - легкі, невибагливі у догляді, гігієнічні. Відмінним варіантом стануть бакелітові ручки (сучасний вид пластмаси). Вони не гріються під час приготування, не ковзають у руках, не деформуються від тепла.
  2. Металла - дозволяє поставити ємність в духову шафу нагрівати аж до 450° C: з металевими ручками нічого не станеться. Щоправда, і взяти таку ручку голими руками може бути небезпечним: вони можуть грітися.

Читайте також: Мультиварка або духовка – що вибрати: порівняння функцій і 5 різновидів страв

Найкращими за функціональністю сковорідки з кам'яним покриттям можуть вважатися ті, що оснащені тримачами, що знімаються. Завдяки цьому сковорідки зручно ставити в духовку зберігати в кухонних шафках, і не потрібно купувати прихватки, які б знадобилися для металу. Утримувачі знімаються за допомогою кнопок або заклепок. При покупці таких варіантів варто переконатися, що ручка не бовтається і на своєму місці.

 Ручки каменных сковородок

Найчастіше у продажу можна зустріти екземпляри з прогумованими рукоятками. Вони не нагріваються і не ковзають у руках. Зручно та практично. Рідше трапляються моделі з дерев'яними рукоятками. Такі аксесуари для кухні для використання в духовці не підійдуть.

Вага і товщина стін

Назва «кам'яний посуд» говорить сама за себе. Такі ємності не можуть важити замало. Легка вага – вірна ознака, що це лише імітація кам'яної сковорідки, просто зовнішнє напилення, схоже на природний матеріал.

Маса виробів також залежить і від основного матеріалу – металу. Наприклад, алюмінієві моделі легші, сталеві ж – масивніші.

Кам'яна сковорідка має товсті стінки та дно. Оптимальні показники за товщиною:

  • дна – не менше 6 мм;
  • стін – від 3,5 мм.

Чим товщі денце, тим рівномірніше розходиться і утримується тепло. ДО того ж, такий посуд більш довговічний, ніж тоненькі ємності.

Як доглядати сковороди з кам'яним покриттям

Після придбання можна:

  • обмити ємність теплою водою;
  • скористатися м'якою губкою з гелевою речовиною, що чистить;
  • сполоснути і насухо протерти;
  • можна починати готувати!

 Уход за сковородками с каменным покрытием

Завдяки гладенькому антипригарному шару в чистці такі вироби дуже зручні. Не потрібно з силою «віддирати» забруднення та жир, достатньо використовувати м'яку мочалочку, воду та миючі з гелевою консистенцією.

Можна
Не можна
1. Мити впосудомийній машині 1. Застосовувати жорсткі щітки та абразивні миючі засоби
2. Для довговічності використовувати дерев'яні, силіконові або пластикові лопаточки або ложки 2. Піддавати різким перепадам температури
3. Використовувати з різними видами плит (наприклад, LT1002) 3. Ронять посуд на підлогу

Цікава стаття: Чи варто купувати посудомийну машину: 6 плюсів приладу

Недоліки кам'яного посуду

Таких небагато, але все-таки є:

  • вартість досить висока, наприклад, вироби з тефлоновим покриттям будуть демократичнішими за ціною;
  • вага – цільнокам'яні ємності досить важкі, зате на 100% відповідають нормам екологічності та безпеки.

У результаті можна сказати, що такі ємностей більше позитивних сторін, ніж негативних.

Може зацікавити: Вибираємо кухонну плиту – газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв

Як вибрати «правильну» сковороду з кам'яним покриттям? Варто орієнтуватися відгуки користувачів, т.к. різновидів таких ємностей безліч, як і виробників. При покупці потрібно враховувати масу, габарити та матеріал ручки кухонної ємності. У догляді жодних складнощів немає, основні правила – не кидати і не дряпати. Натомість сковорідка «обіцяє» балувати домочадців корисними делікатесами, готуючи їжу без олії.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії