Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Гейзерна кавоварка або турка – що краще для смачної кави: відгуки та 4 критерії вибору

Дата публікації: 21.03.2019 11:29
Дата оновлення: 18.04.2023 17:28

Ця стаття для тих, хто не мислить своє життя без кави. Такі люди перетворюють чашку свіжозвареного напою на справжній ритуал, і тоді сам процес приготування стає мистецтвом. Прихильники класики не користуються автоматичними машинами, віддаючи перевагу турці або гейзерній кавоварці. Вважається, що напій у них смачніший і насиченіший. Але чи це так? У чому перевага традиційних способів приготування і що краще: турка чи кавоварка, підкажуть відгуки та ця стаття.

Читайте також: Як правильно вибрати кавоварку: 8 різновидів пристроїв

Гейзерная кофеварка и турка с кофе

Все про кавоварку з принципом гейзера

Гейзерна кавоварка – це «прабабуся» сучасних кавомашин. Вона може бути електричною та стандартною. Секрет затребуваності цього виду пристроїв – легкість експлуатації та проста конструкція для новачків.

Складається гейзер всього з 3-х частин:

  1. Основного (нижнього) резервуара для води.
  2. Ємності, де збирається готовий напій.
  3. Фільтра для меленої кави з гумовими ущільнювачами.

Стандартний дизайн гейзерних кавоварок ребриста ємність у формі пісочного годинника. Щоправда, сучасні моделі вже роблять не з алюмінію, а із міцної хромованої сталі, яка і надає корпусу кавоварки характерного холодного блиску.

 Гейзерные кофеварки

Об'єм таких приладів для кави вимірюється кількістю еспресо годинник на 40-50 мл. Так, середні моделі мають місткість 12 чашок.

Читайте також: найкращих гейзерних кавоварок для дому

Принцип роботи гейзерних кавоварок (наприклад, таких, як модель Pensofal PEN8406) простий, як і все геніальне. Щоб отримати чашку ароматної наваристої кави, потрібно:

  • залити холодну воду в нижній відсік;
  • поставити прилад на плиту;
  • дочекатися, поки закипить вода.

Після цього гаряча рідина під природним тиском піднімається трубкою вгору, до ситечку з меленими зернами кави. Вода проходить через порошок, насичується його смаком та збирається у верхній ємності.

Запаморочливий і яскравий аромат звареного таким чином напою не зрівняється ні з чим.

Стаття на тему: влаштовані кавоварки: принцип дії 6 кавомашин

Головна відмінність гейзерної кавоварки від турки полягає в тому, що процес не потрібно контролювати. Напій залишиться в резервуарі і не «втече», гарантуючи тим самим чистоту плити.

Це не єдина перевага гейзерного приладу. У списку плюсів також:

  • своєрідний сигналізатор готовності напою (Нагадує дзюрчання);
  • простота догляду (деякі моделі можна мити в посудомийній машині);
  • еспресо виходить без гущі, вся вона залишається в нижньому резервуарі;
  • завдяки виштовхуванню парою кави виходить особливо насиченою, з характерним гіркуватим присмаком.

Є цей пристрій і мінус: через деякий час використання фільтр і ущільнювачі приходять в непридатність. Без них кавоварка перетворюється на марний предмет інтер'єру. Вартість нових деталей для заміни залежить від моделі кавоварки.

 Принцип действия гейзерной кофеварки

А тепер про турку – найпростіший пристрій для приготування кави

Турка – конусоподібна ємність з ручкою і без кришки. Традиційно її виготовляють із міді. Вибір матеріалу пояснюється високою теплопровідністю, тобто поверхня посуду прогрівається рівномірніше. Як результат – кожна крупинка меленої кави максимум віддає свій неповторний смак і аромат.

На сучасному ринку також представлені турки зі сталі та металу (приклад – Ardesto BLACK MARS). Такий посуд довговічний, практичний і коштує недорого. Більш витончені моделі можуть бути виготовлені з глини або кераміки. Вони відрізняються крихкістю, але виглядають дуже гарно.

Турки из металла и керамики

Щоб кава в турці вийшла смачною, необхідно знати кілька секретів приготування. Наприклад, використовувати тільки очищену воду, дотримуватися пропорцій і вибирати якісні кавові зерна. Тільки в такому випадку можна зварити справжній" напій богів".

Ось ще кілька порад у скарбничку кави:

  • готувати потрібно на повільному вогні, щоб кава не «втік»;
  • уважно стежити за процесом готування;
  • при перших ознаками закипання миттєво зняти з вогню;
  • і відразу ж повернути (в ідеалі, потрібно зробити так 2-3 рази).

Справжні гурмани заварюють напій у турці з імбиром, сіллю, мускатним горіхом. Але з такими добавками потрібно бути дуже обережним. Тільки невелика кількість приправи може посилити смак, якщо переборщити – кава виявиться гіркою або з іншим неприємним смаком.

До речі: правильна назва турки – джезва. У народі посуд назвали «туркою» за її походження. Прилад приїхав до європейських країн Туреччини, яка багато століть славилася своїм умінням готувати цей ароматний напій.

Кофе, приготовленный в турке

Якщо вибирати, турка або гейзерна кавоварка (у тому числі електрична, на зразок Beko BKK2300), то на користь джезви кажуть:

  • доступна ціна та великий вибір моделей, від найпростіших до нестандартно оформлених;
  • простота догляду, адже ретельно вимити турку можна за пару хвилин.

Деяким любителям кави приносить задоволення процес приготування. Для тих, хто «фанатіє» від помішування пінки та вдихання аромату, турка – ідеальний вибір.

Найпростіший пристрій не позбавлений і мінусів. Один із найважливіших: «Прозевал – плита залита». Крім того, приготовлений у турці напій виходить із гущею.

Гейзерна кавоварка чи турка – що в результаті краще?

Щоб вибрати лідера у цій гонці традиційних приладів для приготування кави, варто порівняти важливі для користувача параметри. Результат батла – в таблиці:

Характеристики
Гейзерна кавоварка Турка
Вміння готувати каву Особливих навичок не потрібно. Залити воду, увімкнути (або поставити на плиту), дочекатися готового напою. Щоб кави вийшла смачною і насиченою, необхідна деяка вправність і знання.
Сигнали готовності Своєрідне дзюрчання Піднімається пінка
Догляд Потрібно регулярно мити не тільки ємності, але і фільтр (дуже акуратно, щоб не пошкодити) . Просто сполоснути під проточною водою.
Смак напою Середньої міцності, насичений і ароматний Можна зробити дуже міцним. Еспресо виходить з легкою гіркуватістю

Це цікаво: Чим відрізняється кавоварка від кавоварки: головні відмінності між 2 пристроями

Який же результат?

Поціновувачам справжнього напою та експериментаторам краще вибрати турку. Тут можна самому регулювати смак, міцність, додавати приправи.

Кофе, приготовленное в турке и гейзерной кофеварке

Якщо кава – це тільки підбадьорливий напій вранці і часу на його приготування – в обріз, то гейзерна Кавоварка прийде на допомогу. До того ж, у ємності можна заварювати трави чи чаї. У такому разі кавоварка виступає чайником.

Пізнавально: Який чайник краще: електричний або звичайний – порівняння 2 приладів для кухні

Що в результаті вибрати, кожен вирішить для себе. Адже головне – не спосіб приготування кави, а її дивовижний смак та неймовірний аромат.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії