Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще вибрати — ноутбук чи планшет: 9 пунктів для порівняння

Дата публікації: 18.03.2019 13:02
Дата оновлення: 04.01.2024 16:08

Ноутбук — портативна версія стаціонарного ПК, у якої монітор та блок основних складників з'єднані в єдину конструкцію, є клавіатура.

що краще ноутбук або планшет

Планшет — розвиток концепції смартфона у стилі: більше екран — більше можливостей. Для планшета обов'язкова наявність сенсорного дисплея. Розберемося, що краще та в якій ситуації.

Автономність та мобільність

Планшети та лептопи можуть деякий час обходитися без розетки. У технічних характеристиках пристроїв виробники вказують час автономності — скільки пристрій пропрацює на акумуляторі, зарядженому на 100%, без підключення до джерел живлення.

Для планшета нормальний показник — 10-12 годин безперервного перегляду YouTube. З ноутбуками не все так гарно. Час автономності, в середньому, становить 4 години, на нього впливають ряд факторів:

  • Встановлений процесор та інші компоненти,
  • діагональ та яскравість дисплея,
  • завантаженість процесора,
  • робота Вай-фай та інше.

Як бачите, у плані автономності планшет кращий. За мобільністю аналогічна ситуація: діагональ ноута — 13-18 ', планшета — 7-13''. Середній лептоп має екран на 15”, важить 1,5-2 кг. Типовий планшет оснащений діагоналлю 10”, важить приблизно 0,5 кг.

Цікава стаття: iPad або MacBook — 8 докладних порівнянь

Потужність та функціональність

Ноутбуки набагато потужніші за планшети. Намагатися впхнути продуктивне залізо в тонкий корпус таблета — невдячна справа, оскільки висока технологічність обертається непіднімним цінником. У продажу є планшети-трансформери з дискретними відеокартами, терабайтними SSD, ноутбучними процесорами з 14 ядрами, але вони стоять як макбук.

За функціональністю лептоп теж краще, на нього можна встановити будь-яку комп'ютерну операційну систему та софт. Не проблема підібрати модель з потрібним асортиментом роз'ємів. Планшети в основному заточені під Android, звідси менша різноманітність софту.

функціонал ноута

До ноутбука можна увімкнути мишку, клавіатуру, принтер, великий монітор, телевізор. Планшети менш всеїдні при підключенні до периферії.

Варіанти підключення: Як увімкнути Макбук до телевізора або до монітора: 7 ефективних порад

В яких умовах краще використовувати планшет, а в яких ноутбук?

Розберемося, що краще: планшет або ноутбук для студента, школяра, для роботи в офісі, відпочинку та спілкування, ігор, подорожей та відряджень.

Робота

Бухгалтери, юристи, маркетологи, інженери та інші фахівці працюють з текстовою та цифровою інформацією за допомогою клавіатури, тому в офісі доречніший ноутбук. Потужна відеокарта лептопа також дозволить на професійному рівні займатися відеомонтажем, працювати з ресурсомісткими графічними програмами

секрети зручності роботи за ноутбуком

Планшети більше підходять для простих ігор та спілкування. Для роботи їх купують дизайнери та люди інших творчих професій, щоб втілювати свої задуми на екрані за допомогою стилусу. Для малювання на віртуальному полотні клавіатура не потрібна, вона може навіть заважати процесу. На планшеті також зручно обробляти фото, виконувати іншу роботу, яка потребує наявності дисплея з гарною передачею кольору.

малювати на планшеті

В цілому, в офісах набагато частіше працюють з літерами та цифрами, тому, як правило, на роботі використовують ноутбук, а планшет беруть з собою в поїздки та розважатися.

Навчання

Школяру часто купують планшет, щоб йому не доводилося носити важкий набір книжок до школи. У пам'яті планшета легко розмістяться всі підручники та додаткові матеріали для занять, його батареї вистачить на всі уроки. Використовувати ноутбук для цих цілей недоцільно, оскільки він більший та важчий. Крім того, у лептопа менше шансів вижити під час падіння.

інтерактивний урок на планшетах у класі

Інша ситуація під час навчання онлайн. У цьому випадку компактність та мала вага вже не є ключовими перевагами. Ноутбук краще через використання будь-якого софту та комфортної мультизадачності.

 робота онлайн за ноутбуком

У разі навчання в інституті схожа ситуація. Для проведення конспектів можна використовувати планшет, але для створення масштабних проєктів і написання курсових робіт знадобиться ноутбук або стаціонарний ПК. Ідеальний варіант і для школяра, і для студента — коли є обидва девайси.

Подорожі та відрядження

Багато залежить від характеру та мети поїздки. Якщо чекає туристичний вояж за кордон або виїзд на природу, варто взяти з собою планшет. Таблет — це можливість слухати музику, коротати дозвілля за простенькими іграми, переглядом фільмів. Якщо прихопити з собою потужний повербанк, можна вносити різноманітність у відпочинок протягом кількох днів, навіть далеко від електромереж.

Інша справа — відрядження. У цьому випадку має бути не стільки відпочинок, скільки робота. Якщо збираєтеся на ділові переговори — має сенс взяти з собою ноутбук. Люди, які регулярно їздять у відрядження, частіше віддають перевагу моделям з діагоналлю 13-14”. Вони компактніші, автономність такого ноута, в середньому, становить вже не 4, а 6-8 годин. За потужністю не поступаються офісним лептопам з більшою діагоналлю. Відсутність повноформатної клавіатури та роз'єму LAN для такого девайса не проблема.

Геймінг

Для гри вдома краще підходить ноутбук. У нього є клавіатура, у домашніх умовах до нього зазвичай підключають мишу. Все це забезпечує повноцінне керування складними іграми. Проблема низької автономності вирішується підключенням до розетки. Великий екран — вагомий плюс щодо деталізації. Однак тут варто зазначити, що для гри вдома ще вдалим рішенням стане стаціонарний ПК. Якщо порівняти за ціною ігровий ноут і комп'ютер однакової продуктивності, останній обійдеться дешевше.

Переваги планшетів:

  1. Якщо вирішили згаяти час удома — сидіти за столом зовсім не обов'язково, можна розташуватися в кріслі або на дивані. Зручно грати у громадському транспорті, на природі та інших місцях.
  2. Наявність безлічі моделей, які підключаються до інтернету не тільки по вай-фай, а й по мобільному зв'язку. Це дає можливість зависати в онлайн-іграх там, де немає Wi-Fi.
  3. Можна на годинку-другу зайняти дитину. Грати на планшеті просто, з цим справляються діти, починаючи з дитсадкового віку.

грати на ноуті

Мінус планшетів — більш примітивні ігри на Android.

Варіант для ігор: Acer Predator Triton 300: огляд ігрового ноутбука у 12 розділах

Перегляд медіа та розваги: фільми, музика та інше

При перегляді відео з близької відстані важлива не стільки діагональ, скільки кількість точок на дюйм. Чим більше пікселів на одиницю площі, тим комфортніше очам. За цим показником планшети, в середньому, випереджають ноутбуки, оскільки у них маленькі діагоналі, а роздільна здатність висока.

Також на сприйняття картинки на екрані впливає тип матриці. При виборі ноутбука варто віддати перевагу моделі з екраном IPS або OLED, при покупці планшета — IPS або AMOLED. На техніку Apple встановлюють дисплеї Retina, що забезпечують виняткову картинку.

Якщо не брати до уваги дорогі моделі, у плані акустики можливості ноутів та планшетів залишають бажати кращого. Враження від фільму дрібні динаміки не зіпсують, але з басами та обіграванням нюансів складних музичних композицій трапляються проблеми. Аудіофіли знаються на цьому, купуючи якісні навушники.

Шикарна модель: Samsung Galaxy Tab S8 — огляд характеристик планшета в 10 розділах

Активності, пов'язані з камерами та спілкуванням

У планшетів, на відміну від ноутбуків, 2 камери: задня та фронтальна. Таблетом порівняно зручно фотографувати. На лептопи виробники встановлюють слабкі камери, що цілком логічно, оскільки вони потрібні лише для спілкування онлайн. Фотографувати ноутбуком ніхто не буде. На планшети встановлюють якісніші камери.

Ще одна перевага планшета — можливість звичайних телефонних дзвінків з будь-якої локації. Людина, яка розмовляє планшетом з великою діагоналлю, виглядає трохи безглуздо, і для цього потрібна підтримка LTE.

Цікавий лептоп: Asus Vivobook Pro 15: огляд ноутбука у 14 розділах

Вартість

Ноутбуки можна умовно поділити на 3 цінові категорії:

  • $300-500. Бюджетні моделі для навчання та роботи. Комплектації для школярів, студентів, офісних співробітників з інтегрованими відеокартами, малопотужними процесорами. Корпуси пластикові, оперативної пам'яті зазвичай 8, рідше 16 Гб.
  • $500-1000. Середній ціновий діапазон. Процесори потужніші, зустрічаються SSD на 1 Тб. Дискретна відеокарта дозволяє проводити час за просунутими іграми.
  • $1000+. Ігрові ноути, моделі для дизайнерів, макбуки.

Для планшетів актуальніша інша градація:

  1. $100-250. Мінімальні цінники встановлюють бренди, які не можна назвати топовими: TCL, Teclast, Blackview та інші. Найдешевші пристрої продаються у пластикових корпусах з матрицями TFT. Десь від $200 стоять непогані Lenovo та Samsung з матрицями IPS.
  2. $250-500. Сюди відносяться більш просунуті конфігурації Samsung і Lenovo. Можна навіть купити айпад, але не останнього року випуску.
  3. $500+. Флагманські планшети провідних виробників. Моделі з клавіатурами, Windows, модні айпади.

Висновок: планшет VS ноутбук: порівняльна таблиця

Плюси ноутбуків
Переваги планшетів

Функціональність краща.

Доступний широкий асортимент софту, у тому числі вимогливого до складників

Габарити та вага менші.

Зручніше брати з собою на виїзд.

Можна користуватись у транспорті, у кріслі або на дивані

Продуктивність краще завдяки потужнішого заліза.

Активне охолодження забезпечує роботу продуктивних процесорів

Найдовше працюють без розетки.

Виняткова автономність досягається завдяки менш ненажерливим компонентам та скромної діагоналі екрана

Підключення різноманітної периферії.

Зазвичай у корпусі мінімум 3 порти Usb, HDMI, у моделях з діагоналлю 15” і вище часто є роз'єм LAN

Багато моделей підтримують LTE, що дозволяє виходити в інтернет з будь-яких локацій
Можлива заміна компонентів на потужніші У середньому, дешевше

Що ж краще для навчання або роботи: ноутбук чи планшет? Якщо потрібно лише серфити інтернет, слухати музику, дивитися відео, бавити час за казуальними іграми, з такими завданнями легко впорається й дешевий планшет. Навіть серед бюджетних моделей можна вибрати модель з екраном, що залишає приємне враження.

Якщо потрібний пристрій для роботи з ресурсомістким софтом або набору багатосторінкових текстів — варто подумати про придбання ноутбука. У просторому корпусі є місце для потужних складників, які забезпечать належну продуктивність та багатозадачність.

Популярний таблет: Lenovo Tab M10 Plus огляд та оцінка планшета за 14 пунктами

Коментарі
Залиште коментар
Категорії