Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як встановити мобільний кондиціонер, уникнувши 6 типових помилок

Дата публікації: 31.08.2021 15:52
Дата оновлення: 31.08.2021 15:52

Одне з ключових переваг моноблоків — проста і швидка установка. Вам не доведеться шукати потужний інструмент, вивчати складну технічну документацію або сплачувати кілька тисяч гривень монтажникам.  

Як встановити мобільний кондиціонер своїми руками 

Однак у кожній справі існують свої нюанси. Для правильної установки потрібно розуміти принцип роботи підлогового агрегату. Також не завадять прості рекомендації, наведені в цій статті. 

Порівняння двох мегабрендів: Кондиціонери Zanussi або Cooper & Hunter: огляд і порівняння 5 параметрів

Що знадобиться для монтажу мобільного кондиціонера? 

Стандартний монтаж моноблока не вимагає наявності потужного коштовного електроінструменту. До комплектації кондиціонера входить повітропровід з насадками. Єдина складність — закріпити гофру так, щоб тепле повітря не поверталося до кімнати. У разі вікна, яке розкривається, можна зробити панель з оргскла з отвором під гофру. Для цього доведеться працювати з москітною сіткою. Основні інструменти — це пристосування для роботи з оргсклом. Знадобляться: 

  • будівельний ніж або болгарка для різання по прямій, 
  • довга металева лінійка, 
  • реноватор для криволінійних ліній або паяльник з різальною насадкою, 
  • наждачний папір,
  • викрутки, 
  • клей або герметик. 

необхідне для монтажу мобільного кондиціонера

Для безперервного відведення конденсату в пластикову пляшку знадобиться невелика прозора шлангочка. 

Принцип роботи та переваги моноблоків: Мобільний кондиціонер: що це, як працює та 4 причини купити

Де ставити мобільний кондиціонер 

Теоретично переносний кондиціонер можна встановити у будь-якій кімнаті. Головне, щоб приміщення відповідало трьом умовам: 

  1. Через вікно або стіну можна виводити тепле повітря по гофрі. Якщо у вас мобільний безфріонний охолоджувач, в якому немає повітропроводу, — не чекайте від нього ефекту, який можна порівняти з тим, що дає спліт-система. Подібні агрегати на кшталт вентиляторів, тільки коштують дорожче. Наявність повітровідводу — це додатковий клопіт і мінус для дизайну приміщення, але заради прохолоди в літню спеку доводиться чимось жертвувати. 
  2. Існує можливість підключення приладу до електромережі. 
  3. Є приплив повітря ззовні. Вентиляція в кімнаті потрібна, оскільки моноблок позбавляє від спеки, видуваючи назовні тепле повітря. 

Зазвичай мобільні кондиціонери встановлюють у спальні, залі або вітальні біля вікна. Такі охолоджувачі, на відміну від систем з двома блоками, не можна монтувати на відстані в 5-10 метрів від зовнішньої стіни. Максимальна довжина повітровідводу вказана у документації конкретного пристрою, зазвичай вона не перевищує 2 м. Це обмежує відстань до вікна.

мобільний кондиціонер: як встановити

Впритул до стіни підлоговий кондиціонер теж ставити небажано. Рекомендована мінімальна відстань — 30 см. Перед монтажем також потрібно врахувати обмеження на перепад висот між обладнанням і точкою фіксації гофри на вікні. У документації може бути вказаний, наприклад, діапазон відстаней від статі — 40-130 см. Якщо вирішили виводити тепле повітря до кватирки, встановіть кондиціонер на якусь підставку. 

Про енергоспоживання кондея: Як дізнатися, скільки споживає кондиціонер електроенергії на годину: 4 пояснювальних розділи

Установка мобільного кондиціонера: покрокова інструкція 

До комплектації підлогового моноблока іноді входить панель з отвором для повітроводу. Вона призначена для під'єднання гофри у випадку монтажу до розсувного вікна. В Україні такі світлопрозорі конструкції зустрічаються рідко, тому панель для повітроводу вам, швидше за все, не знадобиться. З деталей, що входять до комплекту, знадобляться гнучка гофрована шланга і два патрубки. Один з'єднувач — для фіксації гофри до моноблока, другий — до фабричної або саморобної, пластикової або скляної панелі. Розглянемо три варіанти монтажу моноблока: в кімнаті, на балконі, в гаражі без вікон. Перший варіант найпоширеніший, з нього і почнемо. 

I. Інструкція як встановити мобільний кондиціонер в пластикове вікно

  1. Виготовлення панелі з оргскла. Беремо москітну сітку. Вирізаємо оргскло такого ж розміру за допомогою будівельного ножа або болгарки. Розгладжуємо нерівні краї ножем або наждачним папером. Розмічаємо отвір під патрубок, прикладаючи насадку до оргскла. Вирізаємо отвір, наприклад, електростамескою, шліфуємо краї. Приклеюємо оргскло до москитці з боку, протилежного ущільнювача. Перевертаємо, витягаємо ущільнювач і сітку. Вставляємо гумку назад, щоб залишилися на місці затримники. Знімаємо захисну плівку з панелі. 
  2. Вставляємо виготовлену панель замість москітної сітки. На зиму не важко зняти її, як ми це робимо зі звичайними москитками. 
  3. З'єднуємо насадки з гофрой, а гнучкий шланг з моноблоком і отвором в оргсклі.

 гофра кондиціонера, що виходить у вікно

У конструкції підлогового кондиціонера може бути передбачено безперервне відведення води через трубку. При такій технології не доведеться зливати конденсат з піддона. Для забезпечення безперервного дренажу знадобиться зливна прозора трубка, діаметр якої зазвичай складає 14-16 мм в залежності від моделі моноблока. Один кінець потрібно вставити в дренажний отвір, попередньо витягнувши/викрутивши заглушку, а другий, наприклад, в пластикову 5-літрову пляшку. Довжину трубки необхідно підібрати так, щоб слив не перекручувався. 

Цікава інформація по віконникам: Віконний кондиціонер: що це, як працює, 6 плюсів і 3 мінуси пристрою

II. Установка на балконі 

У ньому два мінуси: 

  • ви дієте на свій страх і ризик; 
  • після установки не зможете регулювати напрямок потоку повітря. Він буде виходити з труби в одному напрямку.

Плюси наступні: 

  • набагато менше шуму, 
  • вивільняється місце у кімнаті. 

Для такої установки робимо отвір в стіні між кімнатою і балконом під гофрошланг діаметром близько 10 см. У нього вставляємо шматок пластикової каналізаційної труби. З боку балкона з'єднуємо її гофрою з місцем виходу холодного повітря з моноблока. Тепле повітря виводимо через отвір в оргсклі на стулці заскленого балкона, влаштованого описаним вище способом (пункт №1 інструкції). 

Без отвору в стіні можна обійтися, якщо у балконному блоці є хоча б одна стулка, що відкривається. В цьому випадку вставляємо в неї панель з оргскла з отвором для холодного повітря.

III. Мобільний кондиціонер можна встановити в гаражі без вікон 

У цьому випадку виводимо тепло через одне з вентиляційних отворів. Витяжки для провітрювання зазвичай розташовано ближче до стелі. Щоб вистачило довжини гофри, моноблок, швидше за все, доведеться монтувати на підставці. 

Переваги інверторів: Що таке побутовий кондиціонер, чим він відрізняється від звичайного: лікнеп в 5 розділах

Типові помилки при установці 

Більшість помилок пов'язані з неправильним висновком гофри:

Помилка
Як усунути 
Гофру виставили в прочинену стулку або балконні двері, в результаті частина теплого повітря повертається у кімнату  Необхідно забезпечити герметичність. Один зі способів розглянуто вище, він полягає у виготовленні та установці панелі з оргскла 
Гофра йде вниз. Такий варіант можливий при установці моноблока на підвіконні  Потрібно враховувати обмеження, пов'язані з висотою вихідного отвору. Тепло йде вгору, тому досвідчені спеціалісти вихід для гофри роблять на рівні з монтажним отвором в агрегаті або вище 
Не закрили вихід повітровідводу. Якщо залишити його відкритим, в гофру може потрапити вода в разі сильного косого дощу. Тепло привертає летючих комах  Закрити тепловідвід насадкою із захисною сіткою 
Встановили замість заводської гофри звичайну алюмінієву з метою подовження. Повітропровід довше 2 м — це додаткове навантаження на агрегат і збільшення віддачі тепла в приміщення  Встановіть моноблок так, щоб фабричного гофрошлангу вистачило 
Виконали установку мобільного кондиціонера впритул до стіни. Всмоктування повітря утруднено  Потрібно витримати рекомендовану відстань до суміжних поверхонь 
Гофра йде змійкою: то вгору, то вниз  Необхідно встановити тепловідвід так, щоб повітря кардинально не змінювало напрямок. Вигини можливі тільки під тупим кутом. Чим їх менше, тим краще

Всіх цих помилок нескладно уникнути. Встановити мобільний кондиціонер як треба, за всіма правилами набагато простіше, ніж підвісити спліт-систему, що вимагає монтажу зовнішнього блоку.

правильна установка мобільного кондиціонера

При установці моноблока зазвичай не потрібно свердлити отвори в стінах, відсутні зовнішні роботи, що вимагають досвіду та фізичної підготовки. Немає ризику упустити зовнішній модуль з висоти або самому впасти з драбини. 

3 варіанти: Як правильно вибрати кондиціонери для квартири: 3 головних параметра вибору 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії