Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Віконний кондиціонер: що це, як працює, 6 плюсів і 3 мінуси пристрою

Дата публікації: 31.10.2019 09:50
Дата оновлення: 31.10.2019 09:50

Віконний тип кондиціонера ще з початку 20 століття. Природно, з цього періоду він значно модернізувався. Що з себе сьогодні представляють подібні кліматичні пристосування, які опції у них є? Все, що потрібно знати про віконні моноблоках, їх будову та принцип роботи, монтаж, плюси і мінуси, а також правила вибору – в цій статті.

Читайте також: Спліт-система або кондиціонер: 3 особливості, які допоможуть вирішити, в чому різниця

 Оконный кондиционер

Що таке віконний кондиціонер

Компактний і відносно недорогий тип кліматичної техніки. Являє собою моноблок, тобто всі елементи в одному корпусі, на відміну від звичних спліт-систем, що складаються з 2-х частин (внутрішньої і зовнішньої).

Внешний вид оконного кондиционера

Найчастіше конструкція має форму прямокутника. На лицьовій панелі розташовують жалюзі, відповідають за напрямок повітряних мас, а також кнопки керування. Задня частина пристрою має спеціальні отвори для виведення тепла.

Віконний моноблок відмінно справляється з основним призначенням кондиціонера – охолодження повітря приміщення. Наявність додаткових опцій залежить від моделі і виробника. Це може бути: зниження рівня вологості, вентиляція, нагрів повітряних мас і ін.

Так званий «оконник» відноситься до побутових кліматичних приладів, тому що його потужність варіюється в межах 1-8 кВт.

Коли використовують віконні кондиціонери

Такий моноблок знадобиться, якщо потрібно охолодити/обігріти повітря в одному конкретному приміщенні.

До відома: Обігрів досить часто зустрічається серед основних функцій клімат-техніки. Наприклад, є в моделях від Cooper&Hunter.

В тему: ТОП-10 кращих кондиціонерів Cooper&Hunter

Залежно від набору функцій, його можна використовувати в жарку пору року, міжсезоння і взимку, при невеликому мінусі за вікном.

Віконні кондиціонери стануть відмінним варіантом для:

  • будинку - наприклад, встановити прилад на кухні;
  • офісу - відмінно впорається з духотою і спекою в робочих приміщеннях;
  • торгових павільйонів - можна вибрати агрегат з функцією регулювання вологості.

Віконні моделі користуються попитом для установки в держ. установах, на дачах, заміських будинках, гуртожитках та інших місцях, де потрібен недорогий кліматичний прилад.

Установка оконных кондиционеров дома и в офисе

Пристрій і принцип роботи віконного кондиціонера

Зовнішня оболонка моноблока виготовляється найчастіше з металу, лицьова сторона з жалюзі – з пластика. Але все залежить від конкретної моделі і виробника.

Що точно є всередині «оконнику»:

  • випарник - тут робочий хімічний елемент з рідкого стану переходить в газоподібний;
  • конденсатор - фреон з газу трансформується в рідину;
  • вентилятори - відповідають за обмін теплом з повітрям зовні;
  • фільтр - не дає проникнути всередину апартаментів вуличного пилу, пуху та інших забруднень;
  • компресор - стискає фреон і просуває його по холодильному контуру.

Також не обійшлося в кліматичній техніці і без блоку електроніки (не у всіх моделях), дросселирующего пристрою і трубок, по яких рухається робочий хімічний елемент – фреон.

З основними складовими клімат техніки все зрозуміло. Саме час дізнатися, як же працює віконний кондиціонер? Принцип функціонування особливо не відрізняється від роботи звичайних моделей, таких як CH-S07XN7.

Це корисно: Далі і режими роботи кондиціонера – огляд 7 основних і 4 додаткових опцій кліматичної техніки

Все просто: віконний кондиціонер бере повітря з кімнати, домішуючи невелика кількість (≈ 10% ) із зовнішнього середовища.

 Устройство и принцип работы оконного кондиционера

Що відбувається всередині моноблока:

  1. Хладагент потрапляє в конденсатор, де переходить в рідку фазу.
  2. Компресор стискає фреон і передає в дроселює для підняття тиску.
  3. Хладагент переміщається в випарник, в якому перетворюється в газ і виділяє холод.
  4. Повітряний потік від одного з вентиляторів цей холод направляє в приміщення.
  5. Хладагент в стані газу знову потрапляє в конденсатор, і цикл повторюється знову.

В результаті в кімнату потрапляє охолоджене повітря, очищений від пилу, пилку і інших шкідливих домішок.

Плюси і мінуси віконних моноблоків

Як і в інших видах клімат-техніки, у цих приладів є безперечні переваги і пара-трійка недоліків. Детальніше про це в таблиці.

Віконні кондиціонери
Плюси Мінуси
1. Можна використовувати для охолодження, вентиляції та обігріву апартаментів (функціонал залежить від моделі). 1. Рівень шуму вище, ніж у клімат-техніки іншого типу. Він становить 41-47 дБ і вище. Для порівняння, рівень шуму внутрішнього блоку KAS21NFT Series FT27 27-36 дБ. Але в денний час гудіння «оконнику» не надто виділяється на тлі звичайного побутового шуму
2. Відсутність з'єднань у фреонових трубках, що робить витік фреону неможливою. 2. При віконному монтажі частина вікна зайнята приладом. Щоб освітленість приміщення не «страждала», можна скористатися варіантом установки моноблока в стіну.
3. Підмішування свіжого повітря зовні під час роботи. 3. Функціонал найчастіше менше, ніж в тих же спліт-системах. Наприклад, в HPF/A17/N1 основних режимів + доп. функції. Але тут «палиця з двома кінцями»: більше опцій=збільшення ціни пристрою.
4. Досить невисока вартість, наприклад, у порівнянні з інверторними варіантами, в яких компресор також включається/вимикається в процесі роботи. 4. «Оконнику» незважаючи на свою назву практично неможливо встановити в вітражах або металопластикових вікнах.
5. Легкість керування віконним кондиціонером – всі потрібні кнопки, важелі розташовані на лицьовій панелі, деякі віконні моделі комплектуються пультом дистанційного керування. 5. Краще не стояти/сидіти поруч з приладом і не потрапляти під холодний струмінь повітря з нього, тому що велика ймовірність застудитися від такого контакту.
6. Обслуговувати прилад можна самостійно і, якщо немає поломок, не вдаватися до платної допомоги фахівців. 6. Потрібно правильно вибрати місце для монтажу «оконнику», тому що його не можна встановлювати під прямими променями сонця (як варіант, доведеться додатково монтувати захисний козирок).

Цікаво: Що таке побутовий кондиціонер, чим він відрізняється від звичайного: лікнеп в 5 розділах

Як вибрати віконний кондиціонер?

Що потрібно врахувати, купуючи подібний прилад:

  1. Потужність «оконнику». Малопотужний прилад не" потягне» охолодження великих за площею апартаментів. Вибирати варто з розрахунку 100 Вт на 1 м2. Причому краще брати з запасом, якщо кімната виходить на сонячну сторону, в апартаментах велика кількість вікон або високі стелі. Для прикладу, в параметрах CH-S09WKP8 потужність 2,55 кВт і те, що прилад призначений для приміщень площею 25 м2.
  2. Шумність. Якщо для офісу або виробничих приміщень цей показник не настільки принциповий, то для домашнього використання варто доглянути кондиціонер з невеликими показниками шуму. Наприклад, 40-45 дБ чутно на рівні звичайної мови, а 60 дБ – вже шумно (голосна розмова).
  3. Габарити. Враховувати розміри кліматичного девайса, щоб при віконному монтажі пристрій помістилося в отворі з мінімальними зазорами.
  4. Цілі використання. Потрібна віконна техніка тільки для охолодження або стане в нагоді опція обігріву та вентиляції простору? Кожен моноблок має свій набір функцій, які варто вивчити перед покупкою техніки.

Всі ці дані вказані в характеристиках віконного моноблока, які можна вивчити на сайті продавця або уточнити у консультантів при офлайн-покупці.

Корисно дізнатися: Як вибрати кондиціонер для квартири: 3 головних параметра вибору

Монтаж

Можна скористатися допомогою професіоналів або спробувати впоратися своїми силами. В останньому випадку варто запастися необхідним набором інструментів: перфоратором, патронами для свердел, лобзиком, склорізом, рівнем, ножівкою і ін.

Установка оконного кондиционера в стене и оконном проеме

Основні правила монтажу кліматичного девайса:

  1. Вибрати місце для установки. може бути віконний отвір (відстань між рамами після установки від 25 см) або стіна, товщина якої не повинна перевищувати 250 мм, інакше може бути утруднений доступ повітря до збірними грат моноблока.
  2. Забезпечити стік конденсату. Для цього задню частину пристрою розміщують під легким нахилом вниз.
  3. Подбати про дренажному шлангу. Він не повинен торкатися землі або води в ємності, відведеної під збір конденсату.
  4. Не забути про заземлення приладу. Варто ретельно закріпити всі клеми й проведення.
  5. Врахувати близькість розетки. Прилад працює від електромережі, тому потрібно заздалегідь перевірити, чи вистачить провід від нього до найближчої розетки.

У загальних рисах процес установки виглядає так: вирізати у вікні/стіні місце для конструкції → встановити і зафіксувати корпус пристрою → вмонтувати сам кондиціонер → вивести дренаж → заземлити → підключити до електромережі → перевірити працездатність. Детальніше про нюанси монтажу клімат приладу можна дізнатися з відео в кінці статті.

Підсумки такі: віконний моноблок – ідеальний варіант для невеликих або середніх за габаритами апартаментів, на «відмінно» справляється з охолодженням простору, може мати додатковий функціонал (залежить від моделі). При наявності необхідних інструментів і знань є можливість вмонтувати прилад в вікно/стіну самостійно. В обслуговуванні «оконник» невибагливий, а за ціною доступний.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії