Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Види сковорідок за матеріалом і призначенням - 6 різновидів

Дата публікації: 15.04.2019 12:45
Дата оновлення: 19.04.2023 15:36

Вибирати начиння для сучасної кухні є з чого. Лише видів сковорідок набереться десяток. Вок, млинець, жаровня – що найкраще підійде для приготування різноманітних ласощів? Вибрати легкий алюмінієвий посуд чи надійний чавун? А яким має бути антипригарний шар? Відповіді на ці запитання вже є у статті.

Виды сковородок

Види сковорідок за призначенням

В одному посудині чудово вдається приготувати м'ясо, в іншій – посмажити млинці, а третя замінює гриль. На якому ж начинні зупинити вибір господині? Далі виділено 6 типів сковорідок, з різним призначенням.

Класична

Універсальний варіант для гасіння, смаження, пасерування всіляких домашніх страв. Подібний вигляд напевно знайдеться на кухні будь-якої господарки. Відмітні ознаки – округла форма, наявність довгастої ручки, рівне денце.

Классический вид сковородокВиготовляється традиційна ємність із різних матеріалів: від алюмінію до чавуну. Діаметр дна, висота стінок також можуть бути різними. Є сковорідки розміром від 18 до 28 см. Стінки середньої висоти ≈ 2-3 см.

Жаровня

Важка кухонна посуд. Найчастіше виготовляється із стійкої до дії високих температур сталі (Чавун). Виглядає Посуд як кругла чаша з невеликими ручками з обох боків. Донечко рівне, гладке, багатошарове.

Сковорода жаровняЧим примітний цей вид:

  • товсте дно і стінки захищають їжу від пригорання;
  • тепло рівномірно розподіляється у процесі готування;
  • приготування страв можливе на плиті і в духовці (завдяки невеликим термостійким ручкам).

Жаровня ідеально підходить для запікання соковитих, з рум'яною скоринкою м'ясних та рибних делікатесів, овочів, гасіння і смаження різних страв.

Сковорода-гриль

У неї легко впізнаваний вид за рахунок ребристого денця, до якого не прилипає їжа при готуванні. Місткість має квадратну або круглу форму і 2 рукоятки: одну довгасту, другу – невелику, закруглену.

Сковорода-грильОсобливості сковороди-гриль:

  1. Можна використовувати трохи масла або зовсім обійтися без нього.
  2. Ребриста структура дна захищає продукти від просочування маслом, а значить, страви виходять нежирними та корисними.
  3. Завдяки рельєфному дну на приготовленій їжі залишаються підсмажені смужки, як від ґрат.
  4. Ємність швидко розігрівається і довго остигає, їжа готується в стислий термін, не пересушується всередині.

Ємність (наприклад, LT1063) призначена тільки для смаження. Страви на подібному посуді виходять соковитими всередині і піджаристими зовні.

Сотейник

Місткість «2 в 1»: сковорідка та каструля. Стінки та дно тут досить товсті, що дозволяє готувати перші страви, соуси, плов, жарке, навіть десерти.

Читайте також: Яких видів бувають каструлі: 6 типів матеріалів

Сотейник ідеально підходить для гасіння та томлення делікатесів. У процесі приготування потрібно додати невелику кількість рідини (води, томату, бульйону), за рахунок якої продукти доводяться до готовності без сильного засмаження.

Сковорода сотейникЩо ще в ньому примітного:

  • використовувати дозволено і на плиті, і в духовці;
  • поверхню нагрівається рівномірно від середини до країв;
  • рифлене денце захищає їжу від пригорання.

Характерні риси сотейника – високі борти, товсте дно і стінки, є кришка і ручки (часто «відстібаються» для розміщення посуду в духовці).

Корисна стаття: Посуд для духовки: 8 типів кухонної ємності

Вок

Таку сковороду відразу можна дізнатися за незвичайною формою дно невеликого розміру, верхня частина посуду ширша за нижню. Борти високі, дно – плоске.

Сковорода Вок

Відмінні риси ємності:

  • стіни невеликої товщини, завдяки чому посудина дуже швидко нагрівається;
  • їжа виходить із скоринкою зовні, всередині зберігаються всі соки.

Вок використовується для блискавичної смаження, гасіння компонентів. Це ідеальний варіант для шанувальників азіатських делікатесів.

Нюанс: щоб правильно приготувати смачні ласощі у Вок, рекомендується нарізати всі компоненти плоско і тонко. Замість олії варто використовувати соуси та різний маринад.

Млинниця

Низькі борти (≈ 1 см), широке дно – головні особливості цього виду. Форма округла. Діаметр нижньої частини може бути різним, матеріал – алюміній, мідь, чавун. Є довгаста рукоятка, що не нагрівається.

Сковорода-блинницаДонечко покрите антипригарним шаром, щоб млинці не прилипали до поверхні під час приготування. Товсте дно поступово прогрівається, добре тримає тепло. Млинці прожарюються з усіх боків. За рахунок низьких бортиків млинцевої ємності оладки, омлет легко перевертаються за допомогою лопатки.

Види сковорідок за матеріалами

Від матеріалу виготовлення посуду залежить його довговічність, стійкість до деформації, здатність витримувати високі температури при нагріванні. Існує 6 основних видів сировини для сковорідок.

Кераміка

Абсолютно безпечний матеріал з антипригарними властивостями. Основний плюс таких ємностей – екологічність, адже покриття містить лише натуральні компоненти (вода, пісок, кам'яна крихта). Внутрішня поверхня легко очищається від забруднень.

Сковорода с керамическим покрытием

Керамічні сковорідки не бояться сильного нагріву (до 450° C). Термін експлуатації – досить тривалий. Єдине – не варто упускати такі вироби і ставити гарячими під холодну воду. Це може пошкодити ємність.

Керамічні сковорідки мають різні кольори внутрішньої поверхні. Для любителів оригінального посуду – саме те. Також є користь для поціновувачів здорової їжі – при приготуванні на керамічних сковорідках можна обійтися без олії.

Може стати нагоді:Вибираємо кухонну плиту – газова або електрична плита для вашої кухні: 5 основних критеріїв

Чугун

Матеріал важкий, але довговічний. Ємності, подібні LT1070 служать десятки років. Чавунні сковорідки очищають різними засобами (навіть абразивними частинками), не боячись пошкодити стінки або дно. Не потрібно додатково купувати силіконові лопатки, щоб перевертати їжу.

Сковородки из чугуна

Додаткові плюси чавунного начиння:

  • здатність до хорошого прогріву всієї площі;
  • збереження тепла тривалий час;
  • антипригарні властивості, їжа гарантовано не прилипне до поверхні.

Чавунні ємності відмінно підходять для томлення, гасіння, смаження делікатесів.

Сковорода з нержавіючої сталі

Сковородки из стали

Легше чавуну, але важче алюмінію. Плюси нержавіючої сковорідки:

  • стіни добре прогріваються і довго тримають тепло (відмінний варіант для томлення делікатесів);
  • стійкість до побутових ушкоджень, іржі;
  • метал при нагріванні не виділяє шкідливі речовини.

У сталевих ємностях (наприклад, BW05465B) можна готувати всілякі страви: від смаженої картоплі до рагу, соті або плову.

Нюанс: для очищення абразивні засоби використовувати не варто, щоб не залишилися негарні подряпини на поверхні посуду.

З кам'яним покриттям

Основа посудини – міцний метал. Зовнішнє покриття – тонкий діамантовий, гранітний, мармуровий шар. Багатошарові стінки та дно забезпечують міцність та зносостійкість кам'яних ємностей. Подібні моделі LT1092 сковорідки відрізняються естетичним зовнішнім виглядом з Мармуровими розлученнями по поверхні.

Сковородки с каменным покрытием

Їх головні фішки:

  1. Екологічність завдяки покриттю з природних матеріалів.
  2. Антипригарність – їжа не прилипає до поверхні.
  3. Теплопровідність – кам'яні частинки забезпечують рівномірний розподіл та збереження тепла.

Кам'яне начиння має товсті бортики (від 3,5 мм) і дно (від 6 мм). Її можна використовувати з будь-якими видами плит. Дозволено мити в посудомийній машині.

Вас може зацікавити: Сковорідки з кам'яним покриттям – які краще: вибір за 4 параметрами

Алюміній

Бюджетний варіант кухонного начиння. Їхня основна перевага – легка вага. ДО того ж, алюмінієвий посуд нагрівається. Алюміній – міцний матеріал, а отже, начиння прослужить не один рік.

Алюминиевая сковорода

Особливості готування та догляду за такими ємностями:

  • щоб їжа не пригорала, варто смажити страви на невеликому вогні, перемішуючи інгредієнти;
  • краще використовувати для помішування силіконову, дерев'яну лопатку, щоб не пошкодити внутрішню поверхню ємності;
  • не варто чистити сковорідки з алюмінію лужними розчинами, потрібно використовувати гелеві засоби без абразивних частинок.

Для більшої міцності та стійкості до деформації посуду (наприклад, H1184084), виробники додають до алюмінію різні сплави.

Титанове покриття

Титан – міцний і легкий метал. Сировина має антикорозійні властивості, стійко витримує перепади температур. Сковорідки не на 100% складаються з титану, використовуються мікрочастинки цього матеріалу для захисту поверхні виробів від побутових пошкоджень, іржі, сильного нагріву.

Сковороды с титановым покрытиемОсобливості ємностей з титановим покриттям:

  • внутрішній шар має щільну і гладку структуру, їжа буквально «ковзає» по дну, не пригорає;
  • за вагою такі вироби легші за чавунні, зате за міцністю анітрохи не поступаються їм;
  • посуд не деформується від сильної спеки;
  • однаковий прогрів по всій площі ємності.

У таких виробах при готуванні можна використовувати олії та жиру по-мінімуму.

Нюанс: титанова посуд з литою основою прослужить набагато довше, ніж зі штампованою, щоправда, за ціною обійдеться дорожче.

Види антипригарних покриттів

Розглядаючи докладно, які бувають сковорідки, не можна обійти стороною покриття, що захищає поверхню від пригорання їжі. Адже без цього елемента хазяйкам довелося б довго «віддирати» жир, що пригорів, і залишки їжі після готування.

Види сковороди – які бувають покриття:

Назва
Опис Нюанси
Тефлонове Сковорідки з тефлоновим покриттям мають мінімальну вагу, стоять недорого. Тефлон витримує нагрівання до 200°C. Їжу можна готувати з невеликим кількістю олії. Тефлон сприйнятливий до подряпин, тому для перемішування їжі потрібно використовувати дерев'яні або силіконові лопатки.
Мармурова В антипригарний шар на основі тефлону додається мармурова крихта. Такий посуд (наприклад, Lamart LT1115) не боїться подряпин, швидко і рівномірно нагрівається, використовується тривалий час. Чим більше шарів, тим міцніше покриття сковороди, але й ціна буде вищою (особливо у порівнянні з виробами, що мають тефлонове покриття).
Керамічне Буває різних кольорів. Керамічна поверхня витримує вплив аномально високих температур. Олію можна використовувати в мінімальних кількостях. Керамічний шар може зруйнуватися від механічного впливу та різкого перепаду температур.
Нанокомпозитне продажу є титанове, гранітне, алмазне покриття. Сковорідки з нанокомпозитним шаром служать до 25 років, мають легку вагу. Можна готувати без олії та перемішувати їжу металевими лопаточками. Ціна – вище середньої.

Докладніше читайте тут: Як вибрати сковороду з антипригарним покриттям – 4 види покриття сковорідок

Що в результаті? При виборі сковороди орієнтуємося на власні кулінарні переваги, тип плити, можливість використовувати ємність в духовій шафі потрібно). Не забуваймо і про вартість виробів. Кам'яні сковорідки, наприклад, дорожчі за традиційні моделі. Також у ціну товару закладено і вид антипригарного покриття. Озброївшись знаннями про види сковорідок, можна сміливо приступати до покупки ідеального кухонного начиння.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії