Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити матрицю фотоапарата: 6 технологій

Дата публікації: 08.04.2024 13:08
Дата оновлення: 08.04.2024 13:36

Існує 3 локації для чищення:

  • Безпосередньо на природі. Розбиратися із забрудненою матрицею в польових умовах доводиться лише у випадку, коли фотограф знаходиться далеко від цивілізації та необхідно завершити знімання.
  • У спеціалізованому сервісі. До професіоналів звертатися можна, якщо роблять швидко та якісно. І за комфортної транспортної доступності.
  • У себе вдома. Більшість фотографів чистять свою техніку самостійно.

почистити матрицю фотоапарата в домашніх умовах

Далі мова піде про третій варіант. Читайте, як почистити матрицю фотоапарата в домашніх умовах.

Перевіряємо матрицю на пил

Послідовність дій, яка допоможе зрозуміти, як перевірити матрицю фотоапарата на пил:

  • Виставляємо на фотоапараті пріоритет матриці діафрагми. Де він вмикається, залежить від виробника та рівня камери. Найбільш поширений варіант для напівпрофесійних фотоапаратів — використання диска PASM. За потрібний режим відповідає буква А чи Av залежно від бренду камери. У просунутих моделях диск PASM відсутній — необхідно натиснути Mode та прокрутити альтернативний керівний диск. Найрідкісніший варіант полягає у прокручуванні кільця діафрагми на об'єктиві. Такий спосіб використовують власники деяких фотокамер Fujifilm.
  • Виставляємо максимальне значення діафрагми.
  • Встановлюємо ISO 100.
  • Відключаємо автофокус на об'єктиві. Фокусування має бути в ручному режимі на нескінченність.
  • Наводимо фотокамеру на рівномірно освітлену білу стіну чи аркуш паперу. Робимо знімок.
  • Збільшуємо зображення до упору, шукаємо забруднення у вигляді крапок, паличок.

Порівняння крутих брендів: Який фотоапарат кращий: Sony чи Nikon — порівняння за 5 критеріями

Чищення безконтактними способами

Матрицю фотоапарата легко пошкодити при невмілому контактному очищенні. Безконтактні технології виключають проблеми, які можуть виникнути після витирання ганчіркою та подібних помилкових дій. Далі мова піде про те, як прибрати пил, що не припікся, з матриці фотоапарата двома способами:

  1. Запуск автоочищення з меню налаштувань рятує при невеликих забрудненнях. Процедуру можна виконувати при погіршенні якості фото або регулярно для профілактики. У разі періодичного чищення в налаштуваннях вибирають варіант запуску процедури під час увімкнення та/або вимкнення фотокамери.
  2. При чищенні грушею пил видаляють за допомогою вузькоспрямованого потоку повітря.

Це цікаво: Як почистити пилосос Dyson у 3 етапи

Використовуємо автоочищення матриці

Фотоапарати можуть чистити матрицю самостійно. Процедура не завжди ефективна, але для її виконання не потрібно ніяких підручних засобів. Суть автоочищення в тому, що камера струшує порошинки з матриці. Порядок дій:

  • Зробіть тестовий знімок. Цей пункт можна пропустити, якщо наявність плям на знімках є очевидною. Так буває, якщо фотограф, наприклад, захоплюється макрофотографуванням.
  • У положенні з об'єктивом вниз у налаштуваннях виберіть «Очищення матриці». Поки йде чистка, не відключайте фотокамеру від живлення, не намагайтеся щось змінити в налаштуваннях — просто чекайте. Процедура займе одну-дві секунди, може трохи більше.
  • Перевірте результат за допомогою тестового знімка або в інший спосіб. Якщо автоочищення завершилося повним фіаско — доведеться спробувати іншу технологію. Якщо пляма змістилася або забруднень поменшало — повторіть самоочищення.

очистити матрицю на фотоапараті

Чищення матриці фотоапарата грушею

За допомогою груші не завжди вдається почистити матрицю камери як належить. Зате при правильному підході виключено контакт із сенсором, що є плюсом.

Перед процедурою потрібно привести до ладу корпус фотоапарата та об'єктив. Позбавте від пилу камеру за допомогою пензлика: пройдіть оптику, всі стики та щілини. У процесі прибирання сторона, що очищається, повинна дивитися вниз або вбік. Протріть екран безворсовою серветкою. Видошукач протирати не потрібно: порошинки на ньому не впливають на якість знімків.

Груші входять до наборів для чищення фотоапаратів, а також продаються окремо. Якщо немає бажання морочитися з покупкою інструмента для чищення — можна купити в аптеці спринцівку для клізм. Але будьте обережні — усередині буває тальк. Груші для фототехніки підходять для чищення краще, оскільки в них є клапан, вони не ганяють пил туди-сюди.

Перед процедурою переконайтеся, що всередині груші немає сторонніх дрібних частинок — пшикніть кілька разів на однотонну гладку поверхню. Простежте, щоб камера була заряджена. Якщо у вас є дзеркалка — скористайтеся опцією підйому дзеркала. Під час чищення тримайте фотокамеру об'єктивом униз. Зручність процедури забезпечить фіксація у штативі. Видувайте повітря обережно, носик груші не повинен перетинати площину байонета. Притримуйте передню частину інструмента рукою, щоб вона не гуляла на всі боки та не вискочила.

прибрати пил з матриці фотоапарата

Як почистити матрицю фотоапарата контактним способом

Якщо автоочищення не допомогло або така функція не передбачена конструкцією та видування пилу грушею не дало ефекту, значить настав час подумати про контактні методи. Не забуваймо, що фізичний дотик до сенсора — це завжди ризик. Чим можна почистити матрицю камери? Які інструменти для цього підходять? Читайте далі, і все дізнаєтесь.

Підключаємось до ПК: Як під'єднати фотоапарат до комп'ютера: 2 технології

Пензлики та швабри

Пристосування з ворсинками призначені для сухого чи мокрого чищення. У першому випадку це буде кисть, у другому — сенсорна швабра.

Пензлики бувають 2 типів: одні притягують порошинки до попередньо наелектризованих ворсинок, а інші, навпаки, знімають статику з поверхні матриці, що сприяє випаданню сторонніх частинок. Пензлики призначені для багаторазового використання, але з кожним проходом по сенсору зростає ризик пошкоджень. Крім того, порошинки, які припеклися, таким способом прибрати не вийде.

Для чищення сенсорною шваброю:

  • Обережно розпакуйте швабру, довжина робочої частини якої відповідає ширині матриці фотоапарата. Нічим не торкайтеся ворсинок.
  • Нанесіть на ворсинки кілька крапель рідини, що чистить. Їхню кількість подивіться в інструкції до засобу.
  • Проведіть з легким натиском шваброю по сенсору з одного боку до іншого. Не відриваючи інструменту, проробіть те саме у зворотному напрямку.

Швабри одноразові, після двох проходів їх викидають.

Використання сенсорного штампа

У набір входить: шматок липкого силікону на ручці (це і є штамп), смужки ще більш липкого паперу, які виконують роль промокальниць. В упаковці силіконовий навершник зберігається під захистом пластикового ковпачка, що не допускає прилипання пилу.

Без натиску доторкніться штампом до матриці, а потім з легким натиском — до клейкого паперу. І так кілька разів, оскільки площа контактної поверхні силікону менша від сенсора. Якщо фотоапарат брудний, після процедури «промокальниця» змінить колір з білого на сірий.

Сенсорний штамп можна використовувати для декількох чищень матриці фотоапарата. Потрібно лише дотримуватись правил зберігання, описаних виробником: берегти від пилу, сонця, холоду тощо.

почистити матрицю фотоапарата

Безворсові серветки

Спосіб схожий на чищення сенсорною шваброю. Щоб звести до мінімуму ризики, не намагайтеся зробити інструмент самостійно — краще купити готові маленькі швабри із серветками на робочій частині.

Технологія наступна:

  • Перед очищенням капніть 2-3 рази на серветку спеціальною рідиною та зачекайте пару секунд для рівномірного розподілу речовини, що чистить.
  • Зробіть прохід в один бік.
  • Вийміть інструмент, капніть 1 раз на не забруднений бік робочої частини.
  • Зробіть прохід в інший бік.

Можна зробити кілька проходів з різними серветками.

чищення матриці фотоапарата

Як часто чистити матрицю фотоапарата

Очищення сенсора своїми руками завжди пов'язане з ризиком. Подряпина на світлочутливій поверхні може стати причиною дорогого ремонту. Клінінг сенсора не належить до профілактики, яка виконується за чітким регламентом. Матрицю фотоапарата потрібно чистити так часто, як це вимагає якість знімків. У власників камер різні вимоги до якості кадрів. Одні вдаються до процедури через пару дрібних порошин, інші — за наявності купи «колод». У середньому чистка потрібна після кожних 10 000 знімків.

Щоб рідше чистити:

  • Для перенесення фотокамери використовуйте кофр. Сумки для фототехніки шиють зі спеціальної тканини, що затримує пил.
  • Пилотяжте кофр хоча б 1 раз на пів року.
  • Фотографуйте чистими руками. Це особливо актуально для аматорського пляжного знімання. Пісок, що потрапив всередину камери, може стати серйозною проблемою.

Перевіряємо кількість кадрів: Як перевірити пробіг фотоапарата — 6 вичерпних тез та поширені методи

Що не можна робити під час чищення

По-перше, важливо вибрати потрібне місце для роботи з матрицею. Якщо стіл для підготовки інструментів завалений запиленими деталями та пристроями — підсумковий результат може розчарувати. Перед процедурою бажано виконати у приміщенні вологе прибирання.

Інші «табу»:

  • Під час чищення не допускається вплив на матрицю твердими предметами та абразивними засобами.
  • Не можна пускати в хід балончик зі стисненим повітрям, компресор, пилосос чи іншу техніку, яка явно не призначена для роботи з фотокамерами.
  • Небажано використовувати аптечний спирт та інші сумнівні рідини. Краще купити спеціальну рідину для чищення матриці.
  • Для клінінгу не підходять серветки з ворсинками.

Отже, як почистити матрицю, що забруднилася у фотоапараті, розібралися. Тепер почитайте невелике порівняння клінінгових технологій:

Спосіб чищення
Переваги Недоліки
Автоочищення Спосіб безпечний для фототехніки, не вимагає наявності інструментів Порошинки, що припеклися, залишаться на місці
Видування пилу фотогрушею Ефективний метод для великих порошинок, що не припікалися Не весь пил відвалиться
Сенсорна кисть Можна використовувати, не побоюючись розводів Частина пилу залишиться у фотоапараті
Сенсорна швабра Ефективно прибирає пил, що припікся Можливі розводи
Сенсорний штамп Чищення без розводів Проблематично обробити кути матриці
Безворсові серветки Дивовижна ефективність при використанні фірмових швабр та рідин Висока вартість пристроїв для клінінгу

За будь-якої контактної технології є ризик подряпати матрицю. Якщо у вас фотоапарат Leica — краще зверніться до сервісу та скористайтеся платною послугою. Камери інших брендів можна чистити вдома на свій страх та ризик.

Розбираємось з котлом: Як почистити газовий котел: 5 елементів системи опалення, які потребують догляду.

Коментарі
Залиште коментар