Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як перевірити пробіг фотоапарата — 6 вичерпних тез та поширені методи

Дата публікації: 03.03.2023 11:26
Дата оновлення: 03.03.2023 11:59

Оскільки електроніка у фототехніці швидко зношуються, пробіг фотоапарата має вирішальне значення. Продавець іноді не договорює про знос. Краще власноруч переконатися, що фотокамера не «убита».

Що таке пробіг фотоапарата?

Пробіг означає кількість спрацювань затвора, що регулює потік світла. Коли робиться знімок, його шторки відчиняються автоматично. Ця деталь фотоапарата має гарантований ресурс, який визначає виробник. Якщо він виробився, техніка знімається з гарантійного обслуговування і всі претензії щодо її роботи не можуть бути прийняті. Вважається, що такий фотоапарат підлягає заміні.

Скільки знімків можна зробити фотокамерами з різних категорій, наведено в таблиці:

Аматорські камери
15 000
Просунуті 150 000
Професійні 300 000

А от наскільки активно записувалося відео на фотоапарат, дізнатися не вдасться. Під час запису роликів фотокамера зношується так само. Матриця, процесор, батарея долучені у роботі. Як і елементи керування камерою. Кожна кнопка на фотоапараті має свій ресурс. Програми перевірки затвора можуть дати лише приблизну оцінку працездатності фотокамери та ресурсу, який у неї ще залишився.

Хто має автомобіль, той напевно вже провів аналогію з ним. Пробіг є одним із найважливіших характеристик. Ось чому так важливо перед покупкою перевірити цю інформацію. Тому продавці здійснюють різні маніпуляції, йдуть на обман, щоб реальний пробіг авто не став відомим.

дізнатися пробіг фотоапарата

Пробігом камери вважається чисельність спусків затвора. Воно дорівнює кількості знімків, які були зняті цим пристроєм. Перед тим, як купити, важлива перевірка не тільки пробігу, але і можливого потрапляння всередину води. Якщо є ознаки окиснення, від такого пристрою краще відмовитись. Він буде працювати, але зазвичай через 1-2 тижні після того, як потрапила вода, поламається.

Також не варто брати камеру з явними ознаками механічного пошкодження корпусу та подряпин на об'єктиві. Початківцям краще радитися з досвідченим фотографом. Оскільки часто буває так, що камера працює на момент покупки, а неприємності випливають пізніше.

Пізнавальна стаття: Як правильно вибрати камеру для відеоблогу: ТОП-5 рекомендацій із розряду «яка краще»

Перевірка затвора камери

Стан механізму затвора тестується спеціальним програмним забезпеченням. Оскільки дані зберігаються у прошивці, можна дізнатися низку найважливіших відомостей про фотокамеру:

  • кількість спрацьовувань затвора,
  • помилки у роботі камери,
  • факт скидання пробігу,
  • факт заміни затвора.

Спеціалізований софт, який дає докладні дані, недоступний для простих смертних. Але якщо віднести фотоапарат до сервісного центру, там проведуть тестування і займе воно зовсім небагато часу.

що таке пробіг фотоапарата

Другий варіант для тих, хто не має часу/бажання/можливості всім цим займатися. Існують програми в Інтернеті, якими можна перевірити пробіг. Але не всі вони є універсальними, під кожну модель зазвичай йде свій софт. Наприклад, щоб з'ясувати стан камери Sony, у пошуковому рядку варто вбити запит «як дізнатися пробіг фотоапарата Sony». Усі запропоновані програми загалом схожі між собою.

У тему: Устаткування для фотографа: ТОП 5 найнеобхіднішого

Як оцінити зношування камери за допомогою спеціальних програм?

Принцип роботи софту, який перевіряє, скільки разів було зафіксовано спрацювання затвора, ґрунтується на зчитуванні даних. Вони зберігаються у прошивці фотокамери. Серед програм перевірки затвора користується найбільшою популярністю Camera Shutter Count. Більшість аматорських та професійних пристроїв можна протестувати цим софтом. Перевірити старі моделі Canon також вдасться.

Щоб протестувати, потрібно завантажити нещодавно зроблену фотографію у програму. За мить буде результат.

перевірити пробіг фотоапарата

Також можна переглянути пробіг фотоапарата Nikоn, Canon, Sony, якщо скористатися програмою EOSMSG. Принцип той же, це дуже компактна програма. Є тільки англомовна версія, але якщо не володієте англійською, інтуїтивно все одно зрозумієте, як користуватися. Промахнутися важко, бо особливо нема куди.

Також буде вказана інформація про прошивку та рівень заряду батареї. За допомогою EOSMSG легко перевірити, чи не бере хтось камеру потай, а також запланувати покупку нового фотообладнання. Для професійного фотографа, у якого лише один варіант заробітку та одна камера, це критично.

До слова: Sony Alpha A7 II: огляд та 24.3 мегапікселя краси

Як дізнатися пробіг фотоапарата Сanon?

Кількість знімків, зроблених на Canon, можна переглянути у програмі Canon EOS Digital info. Такий софт розроблений спеціально для цього бренду фототехніки, тому інші фотокамери протестувати не вийде. Розробники програми гарантують точнішу інформацію. Покупця фотокамери не вдасться ввести в оману спробами скручування пробігу.

Як дізнатися пробіг фотоапарата Canon:

  1. Завантажити прогу зі спеціалізованого сайту компанії.
  2. Розпакувати утиліту та інсталювати на ПК.
  3. Під'єднати камеру.
  4. Запустити утиліту.
  5. Зачекати кілька секунд. Завантажується максимальна кількість даних про камеру, які є в прошивці.

Аналізуючи дані, варто пам'ятати, що не все визначає пробіг. Якщо фотоапарат потрапив до фотографа з рук, термін служби багато в чому визначить дбайлива експлуатація.

дізнатися пробіг фотоапарата Canon

Вважається, що компактні моделі камер Canon можуть зробити всього 20 000 знімків. Якщо ж розщедритися і купити дзеркальну камеру професійного рівня, на неї можна зняти 200 000 фотографій найвищої якості. Затвор можна змінити, але якщо фотоапарат недорогий, вигідніше придбати новий.

Як подивитися пробіг фотоапарата Nikоn?

Середній термін експлуатації фотокамер цього бренду складає 5 років. Але якщо користуватися акуратно, цілком можливо, що Nikоn радуватиме яскравими знімками 10 років і більше. Але як перевірити пробіг фотоапарата, якщо його купили з рук?

Крім описаної вище програми EOSMSG, також можна використовувати для перевірки кількості знімків на комп'ютері онлайн тестувальник фотоапаратів eoscount. com. Достатньо завантажити на сайт останнє фото, зроблене на фотокамеру. Але найпростіші моделі необхідно підключати до ПК.

переглянути пробіг фотоапарата Nikon

Є також інша програма для оцінки ресурсу фотоапарата Nikon — EOSInfo. Версія не тільки для Windows, але і для Mac. У цьому випадку техніку, яку необхідно перевірити, підключають до ПК.

До слова: Sony Cyber-shot DSC-RX100: огляд про 5 родзинках мініатюрної оптичної системи

Як дізнатися пробіг фотоапарата Sony?

Програм саме для цього бренду фотокамер у Мережі дещо менше. Поки що навряд можна знайти щось краще, ніж Camera Shutter Count.

Як перевіряти:

  • Завантажити останній знімок на сайт Camera Shutter Count.
  • Дочекатися, доки будуть зібрані дані.
  • Отримати результат.

Протестувати більшість фотопристроїв просто. Складнощі виникають тільки із застарілими, рідкісними, компактними моделями. Перевірити затвор можна на спецсайтах або звантаженням на комп'ютер спеціалізованого софту.

Читайте: Що краще — відеокамера або фотоапарат: 5 показників якості для вдалого знімання

Коментарі
Залиште коментар