Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Обладнання для фотографа: ТОП 5 найнеобхіднішого

Дата публікації: 26.02.2021 09:03
Дата оновлення: 26.02.2021 09:03

У матеріалі представлений топ-5 обладнання для фотографів, складений на основі думки користувачів. Ці аксесуари для фотографування знадобляться новачку для відточування майстерності фотографії, та професіоналу, який розуміється у своїй справі.

Рекомендуємо до прочитання: Як вибрати об'єктив для фотоапарата?

Повсякденний об'єктив

У досвідчених фотографів в арсеналі об'єктиви з різним фокусуванням для різнопланового фільмування. Новачкам же для того, щоб «пристрілятися», профі рекомендують придбати для повсякденного використання об'єктив з зумом. З ним простіше змінювати фокус.

Наприклад, гол на футбольному матчі краще знімати при фокусуванні понад 70 мм. А ось для портретного знімання оптимальна відстань в 50 мм. Для фотографування пейзажів можливість змінювати фокус теж буде плюсом. 

У фотографів в пошані об'єктиви зі змінним значенням фокуса 24-70 мм. Така лінза дає можливість новачкові спробувати себе в різних сферах фотографії. Якщо дозволяють кошти та з'явилося бажання розширити свої можливості, можна також придбати зум на 28-105 мм. З ним легко створювати різнопланові роботи.

Професіонали, яким потрібно знімати сьогодні птицю на дереві великим планом, а завтра — вираз обличчя футболіста в відповідальний момент, вибирають для повсякденної роботи об'єктиви з зумом від 70 до 300 мм.

Цікава стаття: TAMRON SP 90MM F/2.8 DI MACRO 1: 1 USD тепер підходить і для SONY!

Зовнішній спалах

На перший погляд, необхідність такого помічника може здатися сумнівною. Адже в фотоапаратах є вбудований спалах. Однак завести гарний зовнішній спалах варто по ряду причин.

  • Він могутніше внутрішнього
    Часто вбудований спалах недостатньо потужний для того, щоб знімати з відстані понад 5 метрів. Додаткове пристосування дасть можливість знімати об'єкти на більшій відстані, а при роботі з ширококутними об'єктивами зможете заповнити світлом велику площу кадру.
  • У зовнішнього спалаху вище швидкість перезаряджання
    У порівнянні з внутрішнім, у нього коротше інтервали між кадрами. Дозволить робити серійне знімання (якщо, звичайно, використовується оригінальний аксесуар, а не підробка з Китаю).
  • Зовнішні моделі мають регульовані настройки
    Що зручно для фотографа. З'являється можливість задавати параметри роботи спалаху відповідно до ваших потреб. Можна налаштовувати кут огляду, потужність і навіть рівень автоматики. Також зовнішній гаджет дозволяє направляти свою «голову» в потрібну сторону або виводити спалах трохи далі від камери. Фотограф може грати зі світлом, створюючи цікаві творчі роботи.
  • Це автономне обладнання
    Один раз купивши зовнішній спалах, зможете використовувати його з декількома фотокамерами. Цей пристрій працює на батарейках, тому не буде витрачати заряд фотоапарата.
  • До зовнішнього приладу передбачені доповнення, які розширюють можливості фотографа
    Це розсіювачі світла, додаткові зарядні пристрої та інше.

Фотоапарат із зовнішнім спалахом

Хороший зовнішній спалах — корисне обладнання для початківця фотографа і для профі.

Порівнюємо факти: Екшн камера або фотоапарат: 8 відмінностей, порівнянь і порад

Штатив

Це обладнання використовують не тільки у фотостудії. І хоча деякі фотографи недолюблюють працювати зі штативами через громіздкість і необхідність скрізь носити з собою, є види фільмування, де без цього помічника не обійтися.

  1. Предметне або макрознімання 
    Для створення наближених фото, штатив вкрай необхідний, адже навіть найменше тремтіння камери може зіпсувати кадр.
  2. Портретне знімання
    Наявність штатива допомагає фотографу навіть в домашніх умовах створювати портрети та автопортрети хорошої якості. Для портретного знімання вкрай важливе ідеально налаштоване світло, а найменший рух рукою з фотоапаратом може звести нанівець всі налаштування освітлення. З цієї ж причини штатив незамінний для студійного знімання.
  3. Пейзажне фільмування і фото об'єктів архітектури
    Щоб отримати гарні знімки, часто доводиться довго налаштовувати обладнання, ловити кадр або чекати, поки на об'єкт під потрібним кутом впаде промінь сонця. У підсумку руки починають тремтіти й фото ризикує бути зіпсованим. Ось тут і стане в пригоді штатив.
  4. Нічне знімання
    Щоб вночі отримати відмінні фото, потрібно збільшити витримку і налаштувати гарну експозицію. Час витримки може бути збільшено до кількох хвилин, в які камера повинна бути наведена на об'єкт та нерухома. Якщо фотографувати з рук, фото, найімовірніше, будуть змазаними й нечіткими. Тому любителям нічного знімання також варто придбати штатив.

Зйомка з використанням штатива

У таблиці перераховані чотири види штативів та їх характеристики, виходячи з відгуків користувачів:

Вид штатива
Переваги
Монопод Незамінний при динамічній, рухомого знімання (наприклад репортаж)
Трипод Стійкий, зручно налаштовувати фокус
Струбцина Надійно кріпиться на будь-якій опорній площині (дереві, паркані, столі)
Жабка Ті ж, що й у струбцини, але є недолік — не тримає великовагові камери

Якщо плануєте освоїти один або кілька з описаних видів фільмування, штатив точно стане в пригоді.

До речі: Як правильно налаштувати фотоапарат в ручному режимі?ー9 обов'язкових опцій

Об'єктив 50 mm

Так званий «полтіннік» має кут зору, як у людського погляду. Об'єктив легкий і компактний, завдяки чому його зручно носити з собою. Цей пристрій коштує недорого, його може дозволити собі початківець фотограф.

Попри простоту, такий об'єктив відмінно справляється не тільки з портретною та вуличного фільмування. Він дозволяє реалізовувати різні творчі наміри. Об'єктив 50 мм багато користувачів називають своїм фаворитом серед легких, недорогих і функціональних моделей.

Фото, зроблене на об'єктив 50 мм

«Полтиннік» оснащений діафрагмою f/1.8, яка є досить широкою, і при роботі в фокусі буде лише невелика частина кадру. Однак, проявивши фантазію, цей момент можна цікаво обіграти та створювати оригінальні фото. Наприклад, помістити фокус тільки на очах об'єкта, а іншу частину кадру залишити розмитою. Або залишити головну тему поза фокусом, зробивши її фоном для другорядного об'єкта.

Досвідчені фотографи відзначають, що при роботі з таким об'єктивом важливо дотримуватися обережності при фокусуванні — через маленьку глибину різкості кадру. Потрібно ретельно вибирати точку фокусування. 

Відбивач

Лайт-диск, екран або рефлектор є професійним обладнанням для фотографа. Вкрай корисний аксесуар для фільмування портретів!

Відбивач виглядає як каркас з натягнутим на нього світловідбивачем. Основне завдання рефлектора — вирівнювати освітленість в кадрі та нейтралізувати непотрібні тіні. 

За допомогою цього елемента фототехніки можна «підсвітити» важливі елементи на фото, що знаходяться в тіні. Ефект досягається шляхом відбивання світла, що виходить з вікна, спалаху і т. д.

Створення фото за допомогою відбивача

Залежно від кольору відбиття бувають такі екрани:

  • Срібний
    Незамінний в похмуру погоду. Підсвічує холодним відтінком світла потрібні місця, не змінюючи колір картинки. Користувачі рекомендують не направляти світловий зайчик в очі моделі, інакше на фото вийдуть очі, які сльозяться, і потоки туші.
  • Золотий
    Часто використовується для пом'якшення занадто блідого відтінку шкіри моделі. Забезпечує тепле м'яке світло.
  • Білий фон
    Дає ефект, схожий зі срібним, але з меншим коефіцієнтом відбиття. Часто застосовується при сонячній погоді для відбивання природного світла. 
  • Чорний фон
    Використовується для поглинання непотрібного в кадрі світла. Роботи із застосуванням чорного лайт-диска виходять глибокими, з благородною тінню і плавними переходами.

В Інтернеті можна замовити комплекти відбивачів 3 в 1, 5 в 1 і подібні, де присутні різні варіанти кольору і форми. Їх варто вибирати, ґрунтуючись на перевагах і цілей, яких плануєте досягти, використовуючи рефлектор.

Незалежно від того, чи є досвід, обладнання з нашого топ-5 стане базовим набором для оригінальних фото. Ви зможете запросто експериментувати та дивувати. Маючи під рукою ці пристрої, фотографії навіть при похмурій погоді й поганому освітленні будуть якісними.

Корисна стаття: Історія винаходу фотоапарата: 5 цікавих фактів

Коментарі
Залиште коментар