Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

10 цікавих рецептів картоплі в духовці

Дата публікації: 21.12.2021 10:54
Дата оновлення: 17.04.2023 14:57
Зміст

Картопля відноситься до тих їстівних запасів, без яких рідко обходиться кухня. Готувати її можна як завгодно – все залежить від фантазії: сьогодні смажена картопля, завтра пюре, післязавтра – у фритюрі. Але відварні гарніри швидко приїдаються, а регулярне вживання смаженої або фрі шкодить здоров'ю.

У статті розповімо, що цікавого можна приготувати зі звичного продукту за допомогою духовки. Корисні та ситні делікатеси з картоплі оцінять діти та дорослі.

Щоб приготувати картоплю без клопоту, потрібно лише керуватися рецептом крок за кроком. І за 30-60 хвилин на столі буде ароматно пахнути ситна та смачна їжа.

как необычно приготовить картошку в духовке

Особливості приготування картоплі в духовці

Щоб діяти правильно, без зайвих рухів, і на виході отримати смачно приготовлену вечерю, потрібно знати секрети запікання картоплі:

  1. Відповідально підійти до вибору самого продукту. Бульби з гнильцею або пророслі краще відразу відкинути. Адже для запікання часто потрібна картопля у шкірці, а зіпсовані місця потрібно видаляти. Пошкоджена шкірка зіпсує смак страви.

  2. Щоб картопля рівномірно пропеклася, беріть бульби одного сорту і, бажано, розміру. Особливо це важливо у разі запікання повністю або з іншими продуктами.

Читайте також: Пароварка або мультиварка: обираємо кращого помічника на кухні

  1. Картоплю, яка довго розварюється, краще відкласти для смаження (підійде сковорода Tefal Evidence). Або доведеться заздалегідь її відварювати 5-7 хвилин.

  2. Як соус для запікання не слід використовувати нерозбавлений кетчуп або томатний сік. Ці продукти збільшують час приготування картоплі. Але можна розвести їх зі сметаною, вершками чи майонезом. Сам по собі майонез вже є відмінним варіантом.

как выбрать картошку для запекания

  1. Якщо перед запіканням картоплю доведеться приварити в каструлі, робити це потрібно на маленькому вогні, але кипіти вона повинна постійно. Під час варіння на великому вогні верхній шар бульб розвалюється, а всередині вони залишаються сирими.

  2. При запіканні картоплі з м'ясом або овочами потрібно враховувати, як швидко доходять до готовності окремі складові. Інакше частина їжі почне засихати або підгоряти, а частина буде готова наполовину.

1. Картопля, тушкована в духовці

Інгредієнти

Для приготування знадобляться:

  • 1 кіло картоплі;

  • 350 г моркви;

  • 250 г цибулі;

  • ¼ склянки олії рослинної;

  • лавровий лист за смаком;

  • мелений перець або горошок до смаку;

  • сіль.

Тушеный картофель в духовке с морковью

Підготовка

Кожну картоплину розділити на 8 – 10 частин. Морквину натерти на дрібній тертці, а цибулини покришити кубиками.

Якщо використовується газова духовка, то запалити, щоб встигла нагрітися. Електричній знадобиться менше часу.

Форму для запікання змастити олією. З цим допоможе впоратися і не забруднити руки силіконовий пензлик.

Читайте також: ТОП-10 варильних поверхонь у 2017 році: 

Порядок дій

Кубики картоплі викласти в ємність для запікання. Додати сіль, пару лаврових листочків та кілька кульок перцю горошком (або дрібку меленого). Долити кип'яченої або сирої води на око, щоб картопля ледве виглядала. Прикрити форму та помістити в підготовлену піч.

У сотейнику нагріти олію або розтопити сало і обсмажити цибулю і морквину.

Деко вийняти, відкрити і перекласти піджарку до картоплі. Все обережно розмішати ложкою. Якщо залишилося мало рідини, підлити. Тушкувати після цього картоплю в духовці щонайменше годину на невеликому вогні.

Час приготування та температура випікання: 40 хвилин при 180°C.

тушение картофеля

Результат

Тушкувати картоплю в газовій або електричній печі – зручно і практично. Можна використовувати як гарнір і як самостійну страву.

2. Картопля, запечена в духовці

Якщо їсти відварену або підсмажену картоплю вже немає сил, можна спробувати запікати картоплю. Практично та зручно зробити це у харчовій фользі в духовці.

Особливих продуктів для цього не потрібно. Але шматок свіжого сальця, бринзи, кілька грибочків або солодкий перець, що завалялися в холодильнику, можна використовувати як фарш. Тільки пекти картоплю, використовуючи грудинку чи сало, у духовці слід як самостійну страву. Інші складові фарширування можна поєднувати. Наприклад, бринзу та перці або смажені печериці та цибулю – з плавленим сирком.

Печеная картошка

Інгредієнти

Щоб приготувати печену картоплю в шкірці в духовці, потрібно взяти такі компоненти, як:

  • 800 г картоплі;

  • сіль та спеції;

  • сир, сало та інший інгредієнт на ваш смак.

Підготовка

Для запікання картоплі в духовці (такій, як Zanussi OPZB4334X) слід підібрати овочі якомога більш однакової величини. Вид також має бути один. В іншому випадку, картопля в духовці приготується нерівномірно – частина вже запечена, а частина – ще сира. Для цієї страви підійдуть сорти, які добре розварюються.

Печеный картофель в духовке с надрезом в фольге

Порядок дій

Клубні помити з металевою мочалкою в проточною водою. На них не повинно залишитися ніякого бруду.

Читайте також: ТОП-10 кращих підвісних витяжок для кухні

Зробити вздовж кожної бульби поздовжній розріз. У картоплю можна помістити шматочок вершкового масла чи сала, а також будь-яку іншу начинку на вибір.

Перед тим, як запекти її в духовці, по одній бульбі завертаємо у фольгу. У кілька шарів буде надійніше.

Духовку (наприклад, OPZA4210B) гріємо до температури 200-220° і готуємо картоплю близько години. Тривалість залежить від сорту.

Час приготування та температура випікання 35-40 хвилин при 180°C.

Результат

Готування не забере багато часу, адже поки йде процес у духовці, можна зайнятися своїм хобі. А потім – насолодитися гарячою картоплею.

печеный картофель в фольге

3. Картопля, смажена в духовці

Смажити картоплю можна як на плиті, в сковорідці, так і в духовці. Але робити це треба правильно, щоб скибочки вийшли підрум'янілими і не сирими.

Інгредієнти

  • картоплини – 8 штук;

  • білки від двох яєць;

  • рафінована олія;

  • прянощі: мелений перець, паприка, трохи кмину, куркуми, сушеного кропу.

Пожарить картошку в духовке

Підготовка

Щоб смажити картоплю, краще взяти довгасті овочі, у яких червона шкірка. З них виходять красиві шматочки, як картопля-фрі, але у духовці.

Порядок дій:

  • Поки нагрівається духова шафа (зручно користуватися Gorenje BO625E01BK), потрібно очистити картоплини і нарізати вздовж брусочками товщиною 1 см, приблизно.

  • Білки, відокремлені від жовтків, збити в мисці, використовуючи вінчик або виделку. Приправи змішати з необхідною кількістю солі.

Читайте також: Як вибрати сковороду для кухні?

  • У ємність з білками опускаємо скибочки картоплі, туди ж всипаємо прянощі. Все перемішуємо руками, щоб картопляні брусочки взяли однакову кількість спецій і білка.

  • Переносимо картоплю на змащене деко, розрівнюємо. Печемо протягом 45 хвилин, періодично перевертаючи, щоби рівномірно просмажилося.

​Час приготування та температура випікання: 30-35 хвилин при 220°C.

жареный картофель в духовке

Результат

На виході в нас картопля, така ж як фрі, але менш шкідлива. Таким способом можна смажити картоплю в духовці з м'ясом або куркою. Краще взяти дрібні частинки, на зразок крил.

4. Картопля фрі, приготована в духовці

Приготувати картоплю фрі можна набагато простіше та швидше у духовці, а не за допомогою фритюрниці. Вийде апетитніше, а клопоту буде менше.

Інгредієнти

Для приготування потрібно:

  • 800 г картоплі;

  • рафінована олія;

  • сіль та прянощі.

Читайте також: Як правильно вибрати хлібопічку?

Підготовка

Перед тим, як готувати картоплю фрі в духовці, наріжте очищену картоплю брусками. Духову шафу потрібно нагріти.

Порядок дій

  1. Якщо є спеціальний пергамент для випічки, застеліть ним придатну для запікання форму. Якщо немає, просто змастіть будь-якою рослинною олією або вершковим жиром.

  2. Самі шматочки картоплі потрібно також полити щедро олією, присипати сумішшю солі та прянощів, а потім ретельно перемішати руками.

  3. Заготовку відкладаємо хвилин на 5, щоб вона просочилася ароматом спецій. Після цього якомога дбайливіше пальцями потрібно ще раз перемішати все, викласти у форму і запікати в духовці три чверті години при температурі близько 180°.

​Час приготування та температура випікання: 20-25 хвилин при 200°C.

картошка фри в духовке

Результат

Приготувати картоплю в такому вигляді може навіть недосвідчений кухар. Фрі можна використовувати як гарнір, і як закуску з різними соусами.

5. Картопля, запечена з курячими окістами

Щоб денний або вечірній прийом їжі став не тільки смачним, але і поживним, спробуйте разом з картоплею запекти в духовці окісти. Не обов'язково використовувати саме ці частини птиці. Як альтернатива, апетитно виходять і крильця, і стегенця.

Інгредієнти

Нам знадобляться:

  • 1 кг окістів;

  • 1 цибулина;

  • 1 кг картоплі;

  • прянощі та трави;

  • олія рафінована;

  • жирний майонез.

Підготовка

Готувати окісти таким способом потрібно без поспіху. Оброблену, промиту та попередньо замариновану на 30 хвилин у холодильнику птицю поміщаємо з картоплею в духовку. Курку смачно замаринувати з олією та спеціями, наприклад, розмарином, чорним перцем або копченою паприкою. У саму картоплю додаємо майонезний соус і приправи, трохи солимо і перемішуємо.

Майте на увазі, що тут картоплини треба спочатку почистити спеціальним ножем. Розрізати кожну на 8 скибочок, трохи підсолити. Цибулю поділити на півкільця.

Читайте також: Як вибрати електропіч: поради для економних покупців

Порядок дій

Всі інгредієнти розкласти на змащеному будь-яким жиром деко. Готувати хвилин 60 у попередньо нагрітій печі (наприклад, Electrolux VKL8E00X). Потрібно враховувати, що якщо картоплю нарізати надто маленькими шматочками, то вона почне підгорати, а курка ще буде сирувата.

Час приготування та температура випікання: 50 хвилин – година при 200°C.

картошка запеченая с курицей

Результат

Зробити окісти з картоплею в духовці можна для недільного сімейного обіду. Ця смачна страва з легкістю збере домашніх за столом. І якщо серед робочого тижня на порозі без попередження з'являться гості, дуже до речі згадати, як приготувати картоплю з куркою.

6. Картопля, запечена з м'ясом

Щоб влаштувати затишне свято собі та близьким, не обов'язково витрачатися на червону ікру та марочні вина. Достатньо приготувати картоплю з м'ясом. Якщо в холодильнику є невеликий заморожений шматочок м'яса, як на відбивні (свинячого або яловичого), можна з розумом використовувати його в духовці. Тільки тушкувати яловичину потрібно буде довше або гарненько замаринувати заздалегідь.

Інгредієнти

Нам знадобляться:

  • 1 кіло картоплі;

  • вирізка або биток – 0,5 кг;

  • пара цибулин;

  • чашка майонезу;

  • ¼ чашки рафінованої олії;

  • 300 г сиру;

  • сіль та пряні трави.

Картошка с мясом в духовке

Підготовка

Перед тим як запікати, картоплю, м'ясо та інші складові необхідно підготувати. Добре промите м'ясо нарізати як на відбивні, відбити дерев'яним молоточком і підсолити.

Очищені картоплини нарізаємо або кружальцями, якщо вони не великі, або половинками кружечків – якщо бульби розміром з кулак. Маленьку картоплю можна залишити цілою. Для страви цибулини мають бути нарізані кільцями. Але якщо незручно їх так нарізати, і вони занадто великі, то підійдуть і півкільця. Сир можна подрібнити за допомогою блендера або ж натерти.

Порядок дій

  1. Для приготування знадобиться форма, краще, якщо в неї будуть високі борти, змащена рослинною олією.

  2. Найнижчим шаром викладаємо картопляні кружечки і злегка їх підсолюємо. Додаємо прянощі.

  3. Наступним шаром робимо цибулинні кільця, а потім – шар м'яса. Його також потрібно приперчити і за бажанням умастити спеціями.

  4. На свинину за допомогою ложки або виделки викласти потрібну кількість майонезного соусу і розподілити.

Читайте також: Топ-10 кращих виробників кавоварок – Рейтинг 2017

Спочатку потрібно запікати картоплю з м'ясом протягом 45-50 хвилин, щоб свинина встигла пропектися. Після цього витягнути форму і зверху викласти шар сиру. Далі готувати м'ясо з картоплею потрібно 10 хвилин у духовці, поки не розплавиться сир.

Час приготування та температура випікання: 50 хвилин-година при 200°C.

картошка запеченая с мясом

Результат

Як бачимо, в духовці їжу приготувати можна з меншими зусиллями, ніж на плиті. Більшість турбот візьме на себе пічка. А м'ясо з картоплею вийде, як у ресторані.

7. Як запекти картоплю під сиром

Запекти картоплю із сиром у духовці можна і без м'ясних складових.

Інгредієнти

Для приготування потрібно використовувати:

  • 1 кіло картоплі;

  • півлітра молока;

  • шматочок сиру;

  • трохи рафінованої олії;

  • сіль, перець.

Підготовка

Картоплю чистимо і наріжемо кружальцями перед тим, як приготувати в духовці. Яйце змішати з молоком у мисці за допомогою вінчика – вийде щось на кшталт соусу. Половинку сиру натерти і відправити туди. Все змішати в одну масу.

картошка запеченная под сыром

Порядок дій

Деко змастити жиром або застелити пекарським папером за розміром і розкласти картопляні скибочки. Влити суміш із яйця, молока та сиру і запекти в гарячій духовці до м'якості коренеплоду. Це приблизно три чверті години.

Читайте також: Як вибрати фритюрницю

Вийміть картоплю і розкладіть сир, що залишився. Запекти в духовці до появи скоринки, але не перетримувати.

Час приготування та температура випікання: 25-30 хвилин при 170-180°C.

Результат

Подавати можна прямо у формі, в якій все готувалося. Картопля під шаром сиру виглядає дуже апетитно та естетично.

8. Картопля, запечена з овочами

Цю страву можна без проблем приготувати як влітку, так і восени. У ці сезони на ринку можна знайти різноманітні овочі та фрукти, а у червні – навіть першу молоденьку картоплю, яку зовсім не обов'язково чистити.

Інгредієнти

Нам знадобляться:

  • півтора кіло молоденької картоплі;

  • по одному баклажану або цукіні двох кольорів;

  • пара томатів різних сортів – наприклад, жовтий і червоний;

  • стебло порею та зубчик часнику;

  • спеції та рафінована олія.

Читайте також: 5 смачних веганських рецептів, які сподобаються всім!

Підготовка

Щоб запекти коренеплід з овочами в духовці, всі інгредієнти повинні бути правильно підготовлені. Відтак, якщо картопля стара, то необхідно відмити її за допомогою жорсткої мочалки або навіть скребка. І після цього розрізати на шматочки. А ось молоду досить добре відмити.

Кабачки, якщо вони молоденькі, можна не чистити, але ретельно вимити в мийці (наприклад, Franke SID 651-78 Сахара) і нарізати кружальцями. Свіжий баклажанчик також чистити не обов'язково. Достатньо вимити, нарізати кружальцями та втерти сіль, щоб не гірчив. Цибулю порей зручно нарізати кільцями, а томати – четвертинками чи ще меншими шматочками.

картошка с овощами в духовке

Порядок дій

  • Якщо є підходяща форма, наприклад Emile Henry, то скористаємося нею. Якщо ні — підійде звичайне деко. На нього викладемо всі інгредієнти у довільному порядку, бризкаємо кілька крапель оливкової або іншої рафінованої олії без явного запаху. Посолити і додати прянощі.

  • Перемішати все краще руками, щоб овочі не прим'ялися і не зламалися, а приправи поступово просочили всі компоненти.

  • Запікати в духовці (наприклад, B-IN GEFEST) при температурі 220 градусів близько пів години.

​Час приготування та температура випікання: 45 хвилин при 210°C.

Результат

Картопля з овочами – не тільки дієтична, а й вегетаріансьа страва. Буде дуже доречною до посту або для тих, хто на дієті.

9. Картопля, запечена з грибочками

Щоб урізноманітнити домашнє меню нескладною та оригінальною їжею, можна запекти картоплю в духовці з будь-якими смачними їстівними лісовими грибочками. Якщо не сезон — у супермаркеті завжди знайдуться печериці чи гливи.

Інгредієнти

Підготуйте:

  • кіло картоплі;

  • 350 г грибочків з лісу чи супермаркету;

  • пару цибулин;

  • пучок улюбленої зелені;

  • рафінована олія, сіль, приправки.

Підготовка

Вимиті овочі поріжте: якщо картоплинки невеликі – то на четвертинки, якщо більші – то на 8 скибочок. Грибочки — на більші шматочки, а цибулини, навпаки, дрібніші.

картошка, запеченная с грибочками

Порядок дій

  • Картоплю розкладайте на покрите тонким шаром олії деко, присипте сіллю, травами. Тепер її потрібно готувати в гарячій духовці (на кшталт Gorenje BO747A23XG) близько 20 хв.

  • Тим часом в сковорідці зробіть піджарку з цибулі з грибами. Приберіть з вогню, як тільки підрум'яняться.

Читайте також: Мультиварка або аерогриль – що купити на кухню?

  • Ємність з картоплею дістаньте, щоб додати гриби і цибульку. Поверніть в духовку на кілька хвилин, щоб остаточно приготувати. Як прикрасу використовувати подрібнений кріп.

​Час приготування та температура випікання: 40 хвилин при 200-220°C.

Результат

Таку смачну і поживну страву, як картопля з грибочками в духовці, можна приготувати не тільки вдома, але і на дачі, використовуючи зручну електропіч. І підготовка, і процес вимагають мінімуму часових витрат.

10. Картопля, запечена з салом

Якщо холодильна шафа майже порожня, а родину потрібно нагодувати, оптимальний вихід – приготувати картоплю. Це проста страва з салом, як паличка-виручалочка.

Інгредієнти

Щоб все вийшло, потрібні всього лише:

  1. Кіло картоплі;

  2. Шматок сала сантиметрів 8;

  3. Трохи олії чи смальцю, сіль.

Підготовка

Перед тим як запекти смакоту в духовці з салом, картоплю треба ретельно відмити від землі і будь-якого іншого бруду.

Сало нарізати невеликими тонкими скибочками. Краще використовувати свіже, можна підкопчене.

картофель с салом в духовке

Порядок дій

  • Духову шафу розігріти.

  • Картоплини не чистити, а відразу розрізати на половинки, посолити і розкласти на деко, змащене олією, шкіркою вниз. Шматочки мають бути на невеликій відстані один від одного. На половинках розкласти по шматочку сала та закріпити шпажкою.

Читайте також: Як вибрати кухонний комбайн: 9 кроків

  • Щоб приготувати картоплю з салом, потрібно запікати її в духовці до години, поки картоплинки не стануть легко проколюватися виделкою. Поливати жиром з дека, як в інших випадках, буде зайвим.

​Час приготування та температура випікання: 30 хвилин при 180°C.

Результат

Картоплю в духовці з салом можна приготувати і подати як окрему страву. Така вечеря чудово вгамує голод і не вдарить по бюджету. Але якщо поставити на стіл оселедець із маринованою цибулею або підсмажені сосиски, буде ще смачніше.

За допомогою рецептів із цієї статті смачний та оригінальний обід та вечеря будуть забезпечені. Усі складові можна недорого придбати у найближчому супермаркеті або на місцевому ринку. При цьому на приготування знадобиться зовсім небагато часу.

Щоб доповнити картопляні страви з печі, використовуйте підсмажений хліб, салати з овочів або будь-яку консервацію.

Дізнайтеся,

Коментарі
Залиште коментар
Категорії