Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вбудувати духову шафу за 10 хвилин

Дата публікації: 01.05.2023 18:06
Дата оновлення: 02.05.2023 10:17

У вбудованої техніки однозначно більше плюсів ніж мінусів. Купівля інтегрованої духовки — крок у бік краси, ергономіки та раціонального розподілу простору. Та й з установкою електрошафи особливо морочитися не доведеться.

підключення духової шафи

Види духовок та особливості монтажу

Основні два різновиди духовок — газові та електричні. Перші дозволяють приготувати деякі страви, але вимагають наявності газу у квартирі. Електричні економніші, функціональніші та набагато простіші в установці. Головна умова монтажу — наявність у квартирі електропроводки, що витримує навантаження 2-4 кВт. З підключенням газової духовки куди більше мороки:

  • потрібно окреме підключення до газового стояка;
  • використання газового обладнання потребує дотримання жорстких правил безпеки;
  • до електромережі пічку теж, швидше за все, доведеться підключати, оскільки багато моделей оснащені електрозапалюванням, вбудованим освітленням, потужним вентилятором для конвекції, електрогрилем тощо.

Нижче буде детально висвітлено питання, як вбудувати компактну духову шафу на трубному газі або електриці.

різні типи духовок

Вибір та підготовка місця

Існує 2 варіанти розміщення духовки: під варильною поверхнею та окремо від неї. У другому випадку духову шафу ставлять на вищому «поверсі» кухні. При такому підході не доведеться нахилятися при готуванні, простіше доглядати робочі поверхні, не потрібний захист від дітей.

Ніша в кухонному гарнітурі має відповідати розмірам духовки. Габарити печей, що вбудовуються, стандартизовані, що спрощує завдання меблярам. Основні вимоги до місця встановлення:

  • стінки суміжних кухонних шаф витримує нагрівання мінімум до 90 градусів;
  • пічка заходить у нішу не впритул, передбачені порожнечі для вентиляції;
  • щоб розетка не грілася, її не розташовують безпосередньо за духовкою: зазвичай розміщують ліворуч або праворуч.

різносторонній монтаж духовок у меблі

Як встановити вбудовану електричну духовку

Магазини побутової техніки пропонують покупцям послугу з підключення духовок, але це задоволення не дешево. Розглянемо, як увімкнути до електромережі духову шафу за 10-20 хвилин.

Швидко та смачно: 10 цікавих рецептів картоплі у духовці

Що знадобиться

Головне при встановленні духовки — вмілі руки. З інструментів бажано мати шуруповерт або електродриль, оскільки потрібно буде не тільки вкрутити 2-4 шурупи, а й просвердлити під них отвори. Також можуть знадобитися викрутка, кабель та вилка.

Різновиди конвекції: Конвекція в духовці: 3 види та 4 важливі функції

Інструкція монтажу

Після розпакування духовки подивіться, як влаштовано задню панель. Можливі варіанти:

  1. Ззаду є вилка для підключення до розетки. Якщо довжини кабелю вистачає до місця підключення — відмінно: ніяких додаткових маніпуляцій щодо електрики не знадобиться. При цьому важливо пам'ятати, що кабель не повинен бути в натяжку і не можна використовувати подовжувач. Подовжувач — слабка ланка в подачі електрики. Якщо він почне плавитися через відсутність надійного контакту, то не відразу стане зрозуміло, в чому причина неприємного запаху, оскільки подовжувач не буде видно за кухнею.
  2. Позаду немає вилки або довжини кабелю, якого не вистачає для підключення. У цьому випадку знадобиться вилка на 16 А або вище та мідний кабель відповідної довжини. Табличка для вибору перетину:
Максимальна потужність духовки, Вт
Перетин, мм2
1300 3х0,75
2300 3х1
3300 3х1,5
3600 3х2,5

В принципі підключають духовку і без розетки. Для цього з'єднують дроти з такими, що йдуть від автомата або використовують розпаювальну коробку. При безрозетковому з'єднанні враховують полярність.

Якщо для підключення кабелю потрібно відкручувати задню панель, враховуйте фактор гарантії: можливо, тильна кришка опломбована. Після порушення цілісності пломб про гарантійне обслуговування доведеться забути.

Алгоритм монтажу:

  1. Знеструмлюємо кухню.
  2. Підключаємо духовку до електричної мережі.
  3. Ставимо її на місце так, щоб під дверцятами була відстань 8-9 мм, інакше вона не буде нормально відкриватися. Для виставлення цієї відстані використовують регульовані чи нерегульовані ніжки.
  4. Фіксуємо техніку шурупами, що входять до комплекту. Перед вкручуванням кріплення засвердлюємо монтажні отвори тонким свердлом.

Готуємо правильно: Як користуватися духовкою? Понад 20 корисних порад

Як увімкнути духову шафу газову

Процес можна поділити на 3 етапи:

  • Підготовка місця підключення до газової труби. На цьому етапі швидше за все доведеться витратитися на зварювальні роботи.
  • Підключення гнучким шлангом.
  • Підключення до електромережі за наявності електрозапалювання.

Далі — докладніше про те, як встановити вбудовану газову духовку, і що для цього потрібно.

Запікаємо стейки: Як приготувати стейк у духовці? 3 бездоганні рецепти

Що знадобиться

Необхідні інструменти для підключення знайдуться у будь-якого дбайливого господаря. Потрібно ріжковий та газовий ключі для монтажу шланга, шуруповерт або дриль. Вилка, викрутка та кабель можуть знадобитися для підключення до розетки.

Інструкція монтажу

Найнеприємніше в історії з газовою духовкою — підключення до труби, якою йде блакитне паливо. Установка трійників заборонена газовиками, тому доводиться використовувати окреме відведення від стояка зі своїм вентилем. У разі квартири не обійтися без виклику співробітників офіційної енергопостачальної компанії та оплати їх послуг. Вони перекриють газ на стояку, приварять ще одне відведення, через яке можна буде приєднати духовку. Всі ці клопоти необхідні, якщо в будинку є газова плита. Це найбільш типова ситуація, поєднання електроплити з газовою духовкою зустрічається рідко.

підключення духовки до газової магістралі

До газу піч підключають через діелектричну вставку, яка унеможливить передачу струму по трубі у разі несправності. Духовку приєднують гнучким шлангом через жаростійку прокладку, що входить до комплектації. Герметичність стиків перевіряють за допомогою губки та мильного розчину.

Якщо в газовій духовці є електрозапалювання — її підключають до домашньої проводки за аналогією з електрошафою, що вбудовується. Також за аналогією фіксують корпус печі у кухонній ніші.

Помилки та правила безпеки самостійної установки духової шафи

Технологію монтажу в цілому розібрали, тепер кілька слів про те, як встановити інтегровану духову шафу в корпусний кухонний гарнітур з урахуванням правил безпеки:

  1. Не можна розташовувати пічку поруч з холодильниками та легкозаймистим текстилем: тюлем, шторами тощо.
  2. При установці під варильною панеллю подбайте про гідроізоляцію. Якщо заллєте духовку, вона може зламатися.
  3. Встановлюйте техніку за рівнем. Значний перекіс негативно позначиться на приготуванні та зручності експлуатації.

На закінчення кілька слів про перший запуск. Перед першим увімкненням відкрийте духовку та приберіть з неї монтажні елементи, якщо такі є. Далі прогрійте техніку:

Програма
Час прожарювання на максимальній температурі, хв
Верхній та нижній гриль 60
Турбогриль 15
Конвекція чи вентилятор 15

Якщо є функція піролітичного очищення, замість перерахованих вище 3 програм скористайтеся нею. На кухні можуть виникнути неприємні запахи. Помийте духовку та увімкніть її ще раз на прожарювання. Неприємних запахів бути не повинно.

Вибираємо вбудовану техніку: 8 критеріїв вибору духовки, що вбудовується

Коментарі
Залиште коментар
Категорії