Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Не крутиться тарілка в мікрохвильовій печі: 6 несправностей та їх усунення

Дата публікації: 02.05.2023 10:56
Дата оновлення: 02.05.2023 11:47

Статичне положення піддона в мікрохвильовій печі, що працює, не завжди вимагає ремонту. У деяких ситуаціях достатньо навести лад у камері НВЧ, і все запрацює як належить.

у мікрохвильовій печі не крутиться підставка

Чому не крутиться тарілка в мікрохвильовій печі: найпростіші причини

Проблема з піддоном не завжди пов'язана з несправністю: іноді тарілка в мікрохвильовій печі не хоче обертатися через недостатній догляд за технікою або неуважність користувача. Підставка залишиться без руху, якщо механізм засмітився, перевантажили НВЧ або неправильно встановили тарілку.

Поради покупцям: Як перевірити мікрохвильову піч: 7 секретів вдалої покупки

Блокування руху через забруднення

Мікрохвильова піч — досить універсальний прилад, але певні обмеження на її завантаження все ж таки існують. При перегріві яєць, рису, заморожених ягід, м'яса, деяких овочів та молочних продуктів, а також при розігріванні у закритому контейнері їжа розлітається по всьому робочому відсіку. Відмити наслідки «аварії» досить складно. Іноді залишки їжі потрапляють під тарілку, що перешкоджає обертанню піддона. Щоб упоратися з проблемою, достатньо навести лад під завантажувальним майданчиком.

не крутиться тарілка у мікрохвильовій печі через забруднення під нею

Великий і важкий посуд

Важливо пам'ятати, що швидкість нагрівання обернено пропорційна кількості їжі. Не намагайтеся завантажити мікрохвильову піч під зав'язку. По-перше, виграш у часі від цього сумнівний. По-друге, посуд може упертися у внутрішні стінки. По-третє, двигун пічки не розрахований крутити страви, які важать кілька кілограмів. При великому навантаженні він може не впоратися з роботою або вийти з ладу.

Щоб уникнути проблем, використовуйте лише посуд для НВЧ, який легко поміщається у робочому відсіку, не перевантажуйте піддон. Якщо потрібно розігріти багато їжі, поділіть її на кілька порцій. При акуратному поводженні з технікою питання, чому не крутиться скляна тарілка в мікрохвильовій печі, виникає значно рідше.

Розбираємося з кнопками: Не працюють кнопки на мікрохвильовій печі: 4 несправності сенсорних моделей

Неправильне встановлення підставки

Піддон не поїде, якщо після прибирання у відсіку неправильно встановили підставку. Нестикування може виникнути після покупки нової тарілки не того діаметра або з іншими фіксаторами. Якщо старий піддон розбився, виміряйте його розмір, зробіть фото опорних елементів. Це допоможе не помилитися з покупкою.

Механізм фіксації буває 3 видів:

  • рельєфна борозенка по краю тарілки є у бренду LG;
  • поглиблення в центрі та 3 виїмки, виконані на середньому радіусі, зустрічаються у НВЧ Samsung;
  • виступ у центрі під муфту, відсутність виїмок для ніжок — варіант компанії Panasonic.

не обертається тарілка через неправильну фіксацію

Після встановлення піддона перевірте правильність його фіксації, а потім вже розміщуйте їжу у робочій камері.

У мікрохвильовій печі не обертається тарілка: технічні несправності

Перейдемо до варіанта, при якому всередині камери порядок, але піддон не крутиться навіть при мінімальному навантаженні, хоча в іншому прилад працює, лампочка освітлює тарілку. В цьому випадку потрібно від'єднати НВЧ від розетки та дістатися двигуна. Технології демонтажу двигуна:

  • зняти захисний кожух, після чого відкрутити нижню кришку;
  • перекусити бокорізами металеві елементи, що утримують виштамповку на нижній частині корпусу, за якою знаходиться електромотор.

Другий варіант простіше, оскільки просто так відкрутити нижню кришку не вийде — до неї напевно приєднано конденсатор та інші деталі. Після вилучення виштамповки та ремонту нижню частину можна закрити вирізаним люком. Для цього потрібно повернути його на 180 градусів і прикріпити шурупом, отвір для якого передбачено конструкцією.

мікрохвильова піч працює але не крутить через несправності двигуна

Отримавши доступ до двигуна:

  • Звільняємо двигун від кріплення, від'єднуємо від живлення, витягаємо з корпусу.
  • Перевіряємо мультиметром наявність змінної напруги у штекері. Якщо живлення є — проблема в моторчику. Змінюємо двигун на новий або розбираємо і шукаємо несправність.

Табличка з несправностями, через які не крутить мікрохвильова піч:

У чому причина несправності?
Що робити?
Проблема у редукторі Оновлюємо мастило, міняємо несправну шестерню або весь мотор
Згорів двигун Замінюємо на новий
Згоріла лампочка Вставляємо нову
Зламалася муфта Замінюємо на нову
Відпрацювала своє шестерня Заміна несправної шестерні або двигуна
Відійшла провідна шестерня Приклеюємо її до магніту

Розбираємося з відсутністю нагріву: Піддон крутиться, але мікрохвильова піч не гріє: 9 причин

Редуктор

Одна з типових несправностей НВЧ — несправний передавальний механізм. У такій ситуації двигун працює, але мікрохвильова піч не крутить. За бажання можна привести редуктор до тями. Для цього:

  • Розкриваємо корпус двигуна. Гостро заточеною плоскою викруткою злегка відгинаємо опресування по периметру. Продовжуємо розпочате бокорізами. Акуратно знімаємо кришечку, не зміщуючи шестерні. Кожній з них відповідає круглячок на кришці.
  • Фотографуємо розташування шестерень, щоб було легше зібрати редуктор після ревізії. Виконуємо ремонт механізму, який зазвичай полягає в змащуванні або заміні деталі, що зносилася. Нову пластмасову шестерню можна замовити у майстерні, в якій є 3D-принтер.
  • Після ремонту закриваємо кришку, перевіряємо роботу механізму та запресовуємо двигун.

не крутиться піддон через несправність редуктора

Двигун

У мікрохвильових печах разом з мотором в одному корпусі знаходяться передавальні шестерні, тому такі двигуни називають моторедукторами. При двигуні, що згорів, зазвичай купують новий, оскільки міняти обмотку досить складно. Для цього потрібна наявність певних пристроїв та навички. Новий двигун коштує близько 4-8 євро. При виборі важливо врахувати 4 моменти:

  1. Вхідна напруга повинна відповідати моделі, що згоріла. Залежно від конструкції, моторчики працюють від 20-220 В.
  2. Потужність буває 2,5-6 Вт.
  3. Кількість оборотів — 2,5-6 об/хв.
  4. Передавальний механізм повинен відповідати конструкції НВЧ. Шліц буває різної форми, глибокий і не дуже.

не крутиться тарілка через проблеми в передавальному механізмі НВЧ

Лампочка

До неочевидних причин несправності відноситься лампочка, що згоріла. У багатьох моделях вона включена до послідовного електричного ланцюга. Згоріла лампочка перериває рух струму і піддон не крутиться. Після її заміни мікрохвильова піч працює в штатному режимі.

Для заміни лампи потрібно відкрутити гвинти захисного кожуха та зняти кришку. Залежно від конструкції мікрохвильової печі:

  • просто міняємо лампочку;
  • спочатку знімаємо магнетрон, а потім виконуємо заміну;
  • міняємо лампу разом із кріпленням.

Звичайні мініатюрні лампочки для НВЧ не підходять: в мікрохвильові печі ставлять жаростійкі моделі з відкритими цоколями або з кріпленням.

Ремонтуємо механізм відкривання: Не відкриваються дверцята мікрохвильової печі — 5 варіантів, що робити

Перебої з живленням

У разі віялового відключення електроенергії бажано від'єднати мікрохвильову піч від розетки, в іншому випадку може бути збій при її включенні. Також до проблем із живленням відноситься низька напруга в мережі, що характерно для сіл та невеликих міст. Вирішується вона підключенням всієї електрики приватного будинку через стабілізатор напруги. Після цього ситуації, за яких у мікрохвильовій печі періодично не крутиться піддон, залишаються в минулому.

Запасаємося попкорном: Попкорн у домашніх умовах: 99% розкриття зерен, виготовлений на 4 пристроях

Муфта

Муфта зчеплення потрібна для передачі руху від редуктора до піддона. Деталь зазвичай має форму одно-трьохлопатевої крильчатки, закріпленої на трубчастій основі. Як матеріал для її виготовлення виробники використовують термостійку пластмасу або міцну кераміку, тому муфта ламається рідко. Іноді таке трапляється при неправильному порядку розбирання мікрохвильової печі: спочатку потрібно знімати двигун, а потім вже куплер. Якщо муфта зламалася — замініть її на нову, коштує вона близько 2-5 євро. Ремонт за допомогою клею не зможе забезпечити тривалого ефекту з гарантією працездатності.

Шестерні

З трибок складається редуктор, вони потрібні, щоб з валу на муфту йшло зусилля, що дозволяє крутити піддон з невеликою швидкістю. У моторедуктори встановлюють пластмасові шестерні з тривалим терміном експлуатації. Однак згодом вузол часом перестає передавати обертання, оскільки потребує мастила або стираються/ламаються зубчики. Виконати ремонт шестерні навряд чи вдасться — простіше замінити несправну деталь або встановити новий двигун.

Чи можна користуватися мікрохвильовою піччю, якщо не крутиться тарілка?

Перші НВЧ не були оснащені механізмом обертання піддона. Через деякий час виробники вдосконалили конструкцію, додавши електродвигун. Так що з неробочим двигуном запускати піч ніхто не забороняє. Якщо потрібно підігріти напій у кухлі — ефект буде такий самий, як і при обертанні. Однак їжа на місткій тарілці нормально не прогріється. Можна, звичайно, змінювати положення посуду вручну, але такий спосіб розігріву вкрай незручний.Чи можна користуватися мікрохвильовою піччю, якщо тарілка не крутиться? Куховарити зі статичним піддоном однозначно не варто. Для приготування страв потрібне рівномірне прогрівання.

сумісність деталей мікрохвильової печі

Насамкінець ще про одну відносно легко усувну несправність. Обертальний момент у моторедукторі виникає завдяки руху постійного магніту в змінному полі котушки. До магніту має бути надійно приєднана провідна шестерня редуктора. Якщо вона бовтається, піддон не крутиться. Для усунення несправності необхідно реанімувати з'єднання шляхом приклеювання.

Запікаємо фрукти: Як запекти яблука в мікрохвильовій печі: поради та 3 перевірених рецепти

Коментарі
Залиште коментар
Категорії