Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Піддон крутиться, але мікрохвильова піч не гріє: 9 причин

Дата публікації: 17.10.2022 12:33
Дата оновлення: 19.04.2023 15:01

Вранці у будній день ніколи готувати. Багато хто починає день чашкою кави з якимось перекусом, розігрітим у мікрохвильовій печі. Однак побутова техніка часом підводить у невідповідний момент. Розбираємось, що робити, якщо не хоче гріти мікрохвильова піч, як впоратися з напастю.

Піддон крутиться, але мікрохвильова піч не гріє

Чому не гріє мікрохвильова піч: основні причини несправності

Причини можна розділити на 2 групи:

Проблеми, вирішення яких не потребує використання мультиметра та паяльника: не вистачає напруги в електричній мережі, погана вентиляція, виставили не той режим тощо.

Несправності, у яких потрібно «зазирнути під капот»: вийшов з ладу магнетрон, запобіжник, діод чи конденсатор.

не гріє мікрохвильова піч з низки причин

Плюси та мінуси: Мікрохвильова піч з 2 режимами: грилем і конвекцією — що це і навіщо?

Проблеми з напругою або перевантаження мережі

НВЧ-піч не відрізняється особливою примхою, але і вона реагує на проблеми з напругою. Мікрохвильова піч погано грітиме, якщо:

  • Бракує напруги в електромережі. За ідеєю, енергопостачальна організація має подавати 220 В. Однак, на жаль, у невеликих населених пунктах, багато споживачів змушені задовольнятися 160-200 В. Такої напруги вистачить хіба що для нагрівання тарілки, сама страва залишиться холодною. Щоб виправити ситуацію, спробуйте виставити режим потужніший та/або дайте електроприладу більше часу. Радикальний спосіб розв'язання проблеми — встановлення нормалізатора напруги.
  • Перевантаження мережі може влаштувати сам користувач, під'єднавши до однієї розетки два потужні електроприлади. Для виправлення ситуації залиште лише мікрохвильову піч. Можливо, після цього вдасться розігріти їжу.

Цікава стаття: Не відкриваються дверцята мікрохвильової печі — 5 варіантів, що робити

Несправність дверцят

Справна мікрохвильова піч не працюватиме при відкритих дверцятах. При її закриванні відбувається замикання контакту, після чого електроприлад готовий гріти їжу. Роботу механізму видно після зняття кришки корпусу. Засувка на дверцятах може зламатися під час переїзду.

Щоб цього не сталося, перевозіть електроприлад у коробці, використовуючи при пакуванні ущільнювачі. Також дверцята можна зафіксувати скотчем. Якщо дверцята все ж таки зламалися, мікрохвильова піч, швидше за все, взагалі не буде крутити піддон, але можуть бути й проблеми з нагріванням. Варіанти усунення несправності: заміна клямки або дверцят.

Готуємо смаколики: Попкорн у домашніх умовах: 99% розкриття зерен, виготовлений на 4 пристроях

Блокування системи вентиляції

У цьому випадку тепло спочатку піде, але через деякий час мікрохвильова піч перестане гріти. Для роботи апарату має бути забезпечена циркуляція повітря. Без неї настає перегрів комплектуючих і електроприлад вимикається. У такий спосіб захисний механізм запобігає несправностям. Щоб привести мікрохвильову піч до тями, потрібно почекати, поки вона охолоне, усунути перешкоди, що перешкоджають охолодженню, і включити її заново.

Необхідно дотримуватись правил встановлення мікрохвильової печі. Не можна ставити прилад впритул до стіни. Також не рекомендується класти на нього зверху різні великі та дрібні гаджети, ноутбуки тощо.

Запасаємось до зими: ТОП 6 особливостей, як сушити яблука в мікрохвильовій печі

Несправність магнетрона

Для перевірки магнетрона насамперед його продзвонюємо мультиметром. Перед процедурою від'єднуємо деталь трансформатора. Перевіряємо у 2 етапи:

  1. До контактів, що звільнилися, приєднуємо щупи мультиметра. Якщо він не реагує, це говорить про несправність. Характерний писк чи інший знак має дати надію.
  2. Один щуп — до будь-якої клеми, другий — до корпусу магнетрона. У такому положенні писку не повинно бути, зворотне говорить про пробої вихідних конденсаторів. Їх можна випаяти та замінити на нові.

мікрохвильова піч не гріє через несправність магнетрона

У діагностиці може допомогти зняття магнетрона. Для цього достатньо відкрутити 2-4 шурупи. Знімаємо руками, без плоскогубців, ковпачок, дивимося: чи під ним немає пробою. Якщо є, магнетрон доведеться міняти на новий. Якщо прогорів лише ковпачок, шукаємо заміну цієї дрібної деталі.

Вихід з ладу запобіжника

По конструкції мікрохвильові печі помітно відрізняються, але в будь-якому випадку в корпусі присутні 2-3 запобіжники: перший — на мережевій платі, другий — біля конденсатора, третій — на панелі управління. Якщо згорів перший — апарат взагалі не ввімкнеться, нам потрібен другий запобіжник.

перестала гріти мікрохвильова піч з-за згорілого запобіжника

Продзвонюємо його, приєднуючи щупи до і після деталі. Писк мультиметра — добрий знак. В іншому випадку потрібно замінити запобіжник аналогом такого ж номіналу. Однак цього часом буває недостатньо: мікрохвильова піч може працювати, але не гріти, якщо разом з цією деталлю вийшов з ладу магнетрон.

Несправність конденсатора

Конденсатор — це деталь, яка вміє накопичувати електричний струм. Для перевірки її працездатності знову ж таки використовуємо мультиметр. Виставляємо його на Оми, можна, наприклад, на 200 Ом. Приєднуємо щупи до клем. Полярність не має значення. Справний конденсатор поступово видасть кілька вольтів. Якщо значення з'явиться відразу або мультиметр залишиться на нулі, то це говорить про несправність.

Наступний етап:

  • Перемикаємо тестер у режим перевірки діодів.
  • Приєднуємо один щуп до будь-якої клеми, другий — до корпусу конденсатора. Писк — свідчення пробою.

мікрохвильова піч не гріє причина в несправності конденсатора

Несправність високовольтного діода

Ця деталь розташована поряд з конденсатором. В окремих випадках про її несправність можна судити на вигляд. При проблемах з діодом мікрохвильова піч іноді видає дзижчання, при перегріві чується запах гару. За відсутності перегріву підтвердити діагноз після візуального огляду не вдасться. Залишається варіант з тестуванням. Для цього знадобиться 9-вольтова батарея типорозміру «Крона». Ставимо мультиметр на постійний струм та підключаємо батарейку через діод. Потім повторюємо процедуру після перевертання діода. Якщо він справний, то в одному випадку мультиметр покаже щось близько 1 вольта, може більше, а в другому взагалі нічого.

Несправність діода можна віднести до неочевидних негараздів, при проблемах з ним часом важко зрозуміти, чому не гріє мікрохвильова піч. Однак після тестування все зрозуміло.

перестала гріти мікрохвильова піч коли несправний діод

До деталей, неадекватна робота яких може супроводжуватися дзижчанням, також відноситься трансформатор.

Інші причини

Іноді причина полягає у неуважності. Користувачі часом забувають перед включенням виставити адекватну потужність, в результаті мікрохвильова піч толком не гріє.

До випадків, які легко усуваються, також відносяться проблеми, пов'язані зі слюдяною пластиною, яка знаходиться в робочій камері мікрохвильової печі. Діелектричний матеріал захищає магнетрон від високої температури. При перших ознаках несправності пластину потрібно замінити, інакше доведеться потім усувати серйозніші несправності.

Смачно та корисно: Як запекти яблука в мікрохвильовій печі: поради та 3 перевірених рецепти

Що робити, якщо мікрохвильова піч не гріє?

Тепер скомпонуємо основні несправності у вигляді таблиці:

Проблема
Рішення
Не вистачає напруги в електромережі Встановлення нормалізатора
Несправний механізм, що фіксує закриття дверцят Заміна клямки або дверцят
Блокування вентиляції Розблокування
Несправність магнетрона Заміна ковпачка, вихідних конденсаторів або всього магнетрону
Несправний запобіжник, конденсатор чи діод Заміна
Почорніла слюдяна пластина Заміна

Після усунення несправностей мікрохвильова піч не тільки крутитиме, а й грітиме.

Стабільна робота побутових пристроїв залежить від технічної підкованості користувачів. Після покупки мікрохвильової печі не лінуйтеся почитати інструкцію. Якщо акуратно поводитиметеся з апаратом, навряд чи в найближчому майбутньому доведеться ремонтувати мікрохвильову піч, шукати причину, чому не гріє. Не можна ставити в електроприлад металевий посуд, а також кераміку з металізованим обідком. При виборі моделей орієнтуйтесь на перевірені бренди та надійні магазини.

Правила розморожування продуктів: Розморожування в мікрохвильовій печі: 5 правил

Коментарі
Залиште коментар
Категорії