Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як користуватися духовкою? Більше 20 корисних порад

Дата публікації: 19.01.2021 10:05
Дата оновлення: 19.04.2023 12:18

Любителі здобних десертів та печено-тушкованих вишукувань напевно не раз стикалися із ситуацією, коли після приготування страви результат не відповідає очікуванням. Чому на картинці був показаний гарний пишний пиріг, а в результаті вийшов плаский корж? Тут справа не тільки у правильному підборі інгредієнтів, але також у правильному користуванні газовою або електродуховкою.

Как пользоваться духовкой

У пристрої двох варіантів кулінарних шаф є загальні правила експлуатації, а також нюанси по кожному типу пристрою. Освоїти ці моменти до снаги навіть новачкам, головне — вивчити інструкцію до потрібної моделі та дізнатися, як користуватися обладнанням, щоб розкрити всі його сильні сторони.

Загальні правила експлуатації духовки на газі

Незважаючи на різноманітність газових духових шаф, є кілька загальних норм, яких необхідно дотримуватися, щоб користування пристроєм не призвело до його поломки:

  1. Початок роботи. Безпосередньо перед завантаженням страви потрібно ретельно оглянути внутрішній простір пристрою, забрати звідти все зайве. Можливо, там зберігаються сковорідки, листи та інше кухонне начиння? Усередині має бути лише решітка-підставка для страви.
  2. Визначення рівня приготування. Це важливий етап в інструкції" як користуватися газовою духовкою". В обладнанні, як правило, передбачені пази в стінках, в які можна встановлювати ґрати, і вони розташовуються на трьох рівнях. Нижній рівень призначений для інтенсивного запікання, середній – універсальний для всіх кулінарних ласощів, верхній допоможе створити на готовій страві апетитну скоринку.
  3. Вибір правильної ємності для запікання/гасіння. Можна використовувати керамічні горщики, спеціальний рукав, фольгу чи силіконові, скляні, чавунні, керамічні форми. У них можна протушкувати м'ясо з овочами або зварити смачну юшку. Для солодкої та несолодкої здоби (наприклад, піци) використовується спеціальний деко (іде в комплекті з духовими шафами) або різноманітні ФОРМИдля запікання.

Как пользоваться газовой духовкой

Для випікання певних страв (наприклад, суфле, бісквіту) важливо виставляти потрібний температурний режим та встановлювати готову до запікання масу у вже розігрітий простір кулінарної шафи. Тісто для випічки в теплі добре піднімається і після закінчення випікання перетворюється на пишні, повітряні ласощі. Цікавить, як визначити температуру духовки на газі? Існує два простих способи:

  1. За спеціальної шкалі на агрегаті. На лицьовій частині сучасного обладнання розташовуються рисочки-поділу або цифри з позначкою градусів Цельсія. Потрібно лише взяти інструкцію до пристосування та знайти дані, якій кількості градусів відповідають позначення на шкалі.
  2. ЗА допомогою термометра для духових шаф, який може визначити градуси аж до 300.

Ще один важливий момент – як правильно запалювати газову духовку. У приладах з авторозпалюванням потрібно на панелі кулінарної шафи повернути кран, який відповідає за встановлення температури, до упору. Потім натиснути кнопку авторозпалювання і тримати секунд 15-20. Після того, як газ у духовці запалений, залишається відрегулювати температуру та встановити ємність із стравами всередину. У простіших варіаціях потрібно відкрити духовку, знайти внизу невелике отвір піднести до нього попередньо запалений сірник і повернути кран на панелі пічки.

Цікаво буде дізнатися: 5 цікавих рецептів качки в духовці – від простих до" високої кухні".

Правила використання електричної духовки

Електричні духові шафи верхнім та нижнім нагрівальним елементом. У деяких агрегатах є гриль, конвекція. Більш функціональні прилади також обладнані опціями приготування на пару та розморожування будь-яких продуктів. Експлуатувати таке обладнання досить просто навіть недосвідченим кулінарам.

Как пользоваться электрической духовкой

Коротка інструкція, як користуватися електричною духовкою:

  • активувати пристрій та виставити необхідний температурний режим;
  • зачекати хвилин 15-20, щоб дати приладу прогрітися;
  • відчинити дверцята печі та встановити по центру страва;
  • закрити духову шафу і виставити таймер готування;
  • після звукового сигналу відкрити дверцята духовки і дістати готові ласощі.

Легкість експлуатації та довговічність подібної техніки – дві складові затребуваності електричних духовок. З такими пристроями хрумка піца, риба або м'ясо з овочами, пишний бісквіт стануть справжньою окрасою як повсякденного, так і святкового столу. До речі, страви чудово виглядають, якщо їх не тільки прикрасити, але й розмістити НАкрасивому блюді.

3 нюанси користування електродуховкою:

  1. Під час готування не можна встановлювати форму, посуд для запікання на нижню частину пристрою. Це може призвести до пошкоджень ТЕНів, що розташовані внизу агрегату. Місткість з продуктами розташовується виключно на решітках або полицях.
  2. Духову шафу можна відключати за кілька хвилин до закінчення готування кулінарних вишукувань. Залишкової температури вистачить для доведення страви до готовності.
  3. Щоб страва рівномірно пропеклося або протушкувалося, краще використовувати середню полицю. Варити овочеві, рибні, м'ясні юшки варто на самому нижньому рівні.

Також потрібно підбирати певний вид посуду для приготування. Для електроприладів ідеально підійдуть ємності з кераміки, вогнетривкої глини або чавуну. Металеві ємності, фольгу використовувати не можна. Це пов'язано з особливістю конструкції електродуховки – метал та ємності, що його містять, є провідниками електрики та можуть викликати іскри всередині приладу, його пошкодження.

Корисно дізнатися: Як приготувати шашлик в духовці: 2 рецепти для свинини та курятини.

Режими та правила готування в духовках

5 правил, як готувати в електричній духовці:

  1. На середньому рівні приладу відбувається обігрів зверху і знизу, тому він підійде практично для будь-якого виду страви.
  2. Для довгого гасіння страви варто розміщувати ємність на нижній полиці, спочатку виставивши мінімальну температуру.
  3. Запікання м'яса/риби та випічку здоби краще проводити в 2-х режимах: спочатку встановити високу температуру, в кінці – нижчу.
  4. Не варто нескінченно відкривати дверцята духової шафи для контролю готування, цим можна порушити процедуру готування. Краще спостерігати через оглядове віконце.
  5. Перед початком приготування варто досконало вивчити рецепт, щоб вибрати потрібний режим приготування для отримання ідеальної страви.

Сучасні моделі електродуховок обладнані корисними опціями «по-повній», за допомогою яких можна з легкістю спекти/зганяти як екзотичні, так і традиційні страви.

Читайте також: 5 простих рецептів піци в духовці.

Как правильно печь в духовке

Основні режими готування в електропристроях:

  • Верхній і нижній жар. Стандартне готування, яке оптимально підходить для випікання пирогів або запікання м'ясних делікатесів.
  • Верхній/нижній жар + вентилятор. Є швидким приготуванням і дозволяє приготувати продукти на 2-х деках одночасно.
  • Кільцевий нагрівач + вентилятор. Супер-прискорене приготування на 3-х піддонах. В духовках від фірми, наприклад, даний режим призначений для приготування піци.
  • Гриль. Розроблений для запікання невеликих, тонко нарізаних м'ясних чи рибних шматочків.
  • Підігрів. Встановлюється невисока температура (50-60° С), можна розігріти приготовлену раніше страву.
  • Розморожування. Дозволяє швидко та безпроблемно розморозити м'ясо, овочі, ягоди для подальшого приготування.

Как готовить в электрической духовке?

Газові духовки дещо поступаються у функціоналі своїм електричним «побратимам», але так само дозволяють випікати смачні страви. Часто господині скаржаться, що смакоти не до кінця пропікаються або зверху немає заявленої в рецепті рум'яної скоринки. Яким чином із цим боротися? Дізнатися, як правильно пекти здобу та готувати перші/другі страви в газовій духовці. Для випічки використовуються спеціальні форми або комплектний алюмінієвий лист. До речі, не слід використовувати для приготування піддон чорного кольору, яким укомплектована духовка. Він призначений для збирання залишків жиру.

Правила готування страв у духовці на газу включають:

  • Час прогріву. На 10-15 хвилин визначається максимальна температура, потім регулюється до потрібної. Тільки після цього ємність зі стравою встановлюється в духовку.
  • Установка по центру. Форму із здобою найкраще встановити строго посередині. Так нагріте повітря рівномірніше циркулюватиме навколо страви.
  • Вибір рівня. Потрібна рум'яна скоринка зверху чи знизу? Встановіть блюдо відповідно на нижній/верхній рівень.

Невеликий секрет отримання золотистої скоринки на пирогах – за 5 хвилин до закінчення готування додати кількість градусів.

У стандартних варіантах печей на газу передбачено лише 2 режими нагріву та відсутній вентилятор. У приладах є нижній жар (газовий нагрівальний елемент) та верхній (газовий або електричний гриль).

Навчитися Правильно регулювати режими в кулінарних шафах – справа часу, наведені вище поради однозначно допоможуть у цьому кулінарам. Залишилося розглянути останнє питання: «Яка оптимальна глибина таких агрегатів?»

Ми вже писали: Як приготувати стейк у духовці? 3 бездоганні рецепти.

Как готовить в газовой духовке

Вибір глибини духовки

Цей параметр безпосередньо впливає на корисний об'єм духової шафи. Подібні агрегати мають габарити від 40 до 90 см завширшки, а глибина моделей становить 55-60 см. Для сімейства з 3-4 і більше людей є сенс вибрати більший варіант, щоб готової страви вистачило на всіх (наприклад, глибина Ventolux DUBLIN 62 см). Для 1-2 користувачів достатньо пічки з глибиною від 50 см (наприклад, Ventolux NEW YORK 53 см).

Підсумки: якою духовкою простіше користуватися?

Газові та електромоделі кулінарних шаф мають свої нюанси експлуатації, які наочно відображені в таблиці

Правила експлуатації
Газова духовка Електрична духовка
Час прогріву (хв) 10-15 15-20
Установка температури за спеціальною шкалою, вручну за спеціальною шкалою
Вибір рівня верхній, середній, нижній верхній, середній, нижній
Режими приготування верхній і нижній жар, гриль верхній і нижній жар, гриль, розморожування, підігрів , вентилятор
Емкість для запікання керамічна, посуд з вогнетривкого скла, чавунна, силіконові форми, фольга або рукав для запікання керамічна, чавунні сковорідки, форми з вогнетривкої глини

Вибір залишається за користувачами, яким потрібно до початку використання агрегату детально вивчити інструкцію. Головні правила експлуатації викладені вище, скористатися ними – значить забезпечити довге і безпроблемне" життя" техніці, отримати чудові смакові якості та апетитний зовнішній вигляд страв, приготованих у газових або електродуховках.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії