Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Конвекція в духовці: 3 види і 4 важливих функції

Дата публікації: 26.03.2021 16:50
Дата оновлення: 26.03.2021 16:50

Середня духовка сьогодні часто обладнана важливою опцією, яка іменується режимом конвекції. Навіщо вона потрібна в духовці, що це взагалі та в чому полягає її користь  – про це нижче за текстом.

Читайте також: Електрична чи газова духова шафа: 5 критеріїв вибору

Принцип роботи духової шафи

Почати варто з простого: класичні моделі духовок складаються з одного або декількох нагрівачів (пальників), над якими розміщуються жаровні на різній висоті. У таких духовках їжа підігрівається тільки знизу, а вгорі діє природна конвекція, або розігріте повітря. Так страва часто пропікається нерівномірно.

В інноваційних моделях є верхнє нагрівання. Наприклад, в моделі Zanussi ZZB 510301 X можна відразу увімкнути обидва нагрівачі. Додаткове джерело прискорює і полегшує підготовку. У багатьох моделях – наприклад, Gorenje BO625E01BK – є гриль.

Види духових шаф:

Тип
Приклад
Газові ZANUSSI ZOG511211B
Електричні Electrolux EOB93434AX
Газоелектричні B-IN GEFEST ДГЕ 601-01 К

У розігріванні духовки бере участь вентилятор, який комбінує потоки повітря, гарячі та холодні. У багатофункціональних духових шафах верхнє нагрівання регулюється, і може вмикатися самостійно, або разом з нижнім.

Буде цікаво почитати: Залежна і незалежна духовка: відмінності 2 видів техніки

Газовый и электрический духовой шкаф

Що таке конвекція?

Розібратися, що таке конвектор у духовці, нескладно. Усередині шафи легке розігріте повітря займає верхню частину, а холодне опускається нижче, де, своєю чергою, розігрівається. І так – до повної стабілізації температурного режиму. Таке явище називається природною конвекцією.

Навіть в старих моделях печей вона є, але природним чином процес відбувається дуже повільно і не завжди справляється з прямим призначенням. Тому в сучасних варіантах – наприклад, HANSA BOEI 68434 – вона примусова. У таких пристроях є вентилятор, що рівномірно розподіляє повітря по робочій камері.

Для чого конвекція в духовці? Її наявність дасть можливість:

  • запікати великі та товсті шматки м'яса;
  • отримувати хрустку скоринку;
  • висушувати велику кількість виділеного соку;
  • розморозити овочі або м'ясо швидко.

Запущений режим конвекції передбачає ефективне залучення повного об'єму духової шафи. Можна ставити кілька жаровень, і не турбуватися про рівномірне пропікання страви. Не обов'язково запускати функцію під час кожного готування, але в разі запікання тушки птиці або великих пиріжків вона незамінна.

Принудительная конвекция в духовке

Якими бувають конвектори?

Конвекція є у всіх різновидах духових шаф. Вона буває:

  • Природною. Добре відома будь-якій людині, передбачена в стандартних духовках. Базується на природному процесі переміщення нагрітого і холодного повітря по духовій шафі. Не найзручніший у використанні варіант.
  • Примусовою. Облаштовується в мультифункціональних моделях, типу Electrolux EOB55351AX. Тепло в таких духовках рівномірно розподіляється завдяки вентилятору. Іноді він комбінується з електричними тенами для повноцінного пропікання.
  • Вологою або паровою. Передбачає насичення парою повітря всередині духовки. Так тісто підіймається краще, їжа не пересихає і не присмажується, зберігаючи всі корисні властивості.

Конвекція іноді комбінується з грилем – наприклад, як у моделі PYRAMIDA F 105 S IX. У деяких духовках конвекція об'єднана з посиленим грилем (це поєднання з верхнім нагріваннямм, для готування великих порцій і скоринки).

Це цікаво: Топ-10 найкращих виробників духових шаф

Конвекция позволяет более качественно и полноценно запекать разные блюда

Відповідь на запитання, чи потрібна конвекція в газовій або електричній духовці, досить проста. Зайвою вона точно не буде, а ось корисною – ще і як. Конвекція знадобиться любителям здорової їжі й просто тим, хто любить, коли зовні хрумтить, а всередині – соковито. Комбінуючи з різними видами нагрівання, грилем, конвекція сприяє широкій реалізації можливостей мультифункціональної духової шафи. Завдяки цій опції випікання будь-якої страви пройде без клопоту.

Коментарі
Залиште коментар
Б
03.02.2019 12:33

Я купила газовую плиту во Франции, кажется она немецкого производства, так как там написано " BERTAZONNI LA GERMANIA". Так вот, у меня проблема с духовкой. В ней, автоматически, два нагревателя ( низ газовый, верх электрический), то есть, если хочешь греть верх, нужно отключить газ и переключиться на электричество. Это утомительно,скажу я вам. У кого аналогичная проблема, напишите пожалуйста!

Категорії