Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чим відрізняється кавоварка від кавомашини: головні відмінності між 2 пристроями

Дата публікації: 27.03.2018 10:05
Дата оновлення: 27.03.2018 10:05

Любителі ранкової кави, вимогливі до напою, можуть не завжди бачити різницю між кавоварками та кавомашинами. Останні часто сприймаються, як те саме, хоча насправді багато в чому відрізняються. Що вибрати – кавоварку чи кавомашину, і в чому різниця між двома приладами? Щоб знайти відповідь на ці питання, потрібно проаналізувати особливості кавомашин та кавоварок.

Роздумуючи, що краще: кавомашина або кавоварка, потрібно визначитися зі своїми вимогами до якості та смаку напою. Наприклад, у кавоварці окріп проходить через попередньо обсмажені і перемелені кавові боби і заварює їх. Приготування напою в кавомашині відбувається по-іншому: вона пропускає через зерна пар під тиском. У результаті кава стає міцнішою, її аромат посилюється.

Принцип работы кофеварок и кофемашин отличается

Особливості кавомашини

В машинах передбачено більше корисних опцій для користувача. Це майже повністю автоматизований прилад, для роботи якого потрібний мінімум дій з боку людини.

Читайте також: Топ-10 кращих автоматичних кофемашин для дому: рейтинг від MOYO.UA

Кавомашини, до того ж, часто самостійно перемелюють зерна. Пара в таких пристроях проводиться через свіжий, що зберіг неповторний аромат порошок.

Багато кавових машин оснащені капучинатором і можуть готувати ЛАТТЕ – наприклад, МОДЕЛЬSaeco Lirika OTC. Користувач може самостійно вибрати кількість молока та експериментувати з міцністю або смаком напою.

Більшість кофемашин працюють повністю в автоматичному режимі, даючи можливість господареві займатися іншими справами під час приготування кави. Крім перемелювання зерен, вони можуть:

  • контролювати помел;
  • визначати кількість окропу;
  • збивати молоко;
  • гріти чашки.

У деяких моделях (наприклад, Delonghi ESAM2200.S) є опція контролю аромату. Ця модель дозволяє керувати жорсткістю води – показником, що впливає на смак кави.

Кофемашины более многофункциональны, чем кофеварки

Прекрасна кава «на автоматі» за допомогою кавомашини

Серйозна відмінність кавомашини від кавоварки – вартість. Перші на порядок дорожчі, бо оснащені краще. Такий пристрій може готувати кілька варіантів напою. Але, отримати потрібну міцність та смак кави, потрібно розібратися з налаштуваннями та запрограмувати кавомашину. Тому перед початком роботи з таким приладом варто добре ознайомитися з варіантами його програмування та вивчити доступні опції. Існує кілька поширених рецептів напою, які дозволять розкрити технічний потенціал кавомашини. Багато моделей дозволяють зберігати їх у пам'яті – наприклад, «запам'ятовувати» вмієSaeco Xelsis SM7581\00.

Більшість рецептів засновані на класичній схемі приготування еспресо. Вона виглядає так:

  1. 7-9 гр кави середнього помелу засипається в холдер;
  2. порошок щільно утрамбовується, для більшої міцності та насиченості кави;
  3. 30 секунд – еспресо готовий.

Італійський напій, у якому вдвічі менше води, ніж у еспресо – ристретто. При його приготуванні після засипання в холдер порошок потрібно промочити і за 15-20 секунд до кінця відключити подачу води.

Капучино робиться за допомогою молока та цукру (за смаком), капучинатором. Процес заснований на спінюванні молока пором і додаванні цієї маси в еспресо.

Латте схожий на капучино, але є складнішою конструкцією. Знизу знаходиться молоко, посередині – кава, зверху – молочна пінка. Спочатку відбувається заливання спіненого молока у склянку, потім у кавомашині вариться еспресо, струмінь якого прямує у склянку з молоком.

Кавомашина может приготовить как стандартный эспрессо, так и классический латте

Особливості кавоварок та їх різноманітність

Чим відрізняється кавоварка від кавомашини? Робота першою заснована на проходженні окропу через заздалегідь приготовлену каву-порошок. Так відбувається заварювання. За габаритами вона менша і дешевша за кавомашину.

Існує кілька видів кавоварок:

  • Капельні. Зустрічається на багатьох кухнях. Кава в ній засипається в додатково встановлений фільтр або ж прямо у вирву. В окремому резервуарі кипить вода, яка проходить через порошок, заварюючи напій, який капає вниз. Крапельні моделі бувають на одну (наприклад, Hilton KA 5413), на дві, як Sencor SCE2000BK, і на більшу кількість чашок, як Electrolux EKF7800.
  • Електротурки. Є підставкою, що підключається до мережі, і склянкою з ручкою. Компактний та зручний пристрій, який можна взяти з собою на роботу. За принципом роботи схожі на класичні кавові турки, які використовувалися до широкого поширення кавоварок. Популярна модель електротурки – Gorenje TCM800E (XN4202).
  • Гейзерні. Вони вода гріється нижньому резервуарі, потім, закипаючи, прямує вгору, проходячи через мелені зерна кави посередині. Гарячий напій збирається у верхній частині. Приклад – модель Con Brio CB-6603.

Щоб зрозуміти, чим відрізняється кавоварка від кавомашини, досить розглянути їх. Кавоварки менше і компактніше.

Буде цікаво почитати: Топ-10 кращих кавоварок

Капельные кофеварки – самые распространенные

Кава в капсулах і таблетках

Капсули являють собою герметичні упаковки, наповнені меленою кавою. У кожну закладається 6-8 г порошку. Для приготування капсулу слід проколоти. ЗА допомогою верхнього фільтра до неї надходить окріп, і після рівномірної екстракції кави через нижній фільтр потрапляє у чашку. Чалди, які називають також таблетками – це мелена кава у пакетиках із фільтрового паперу. Обидва пристрої мінімізують людський фактор під час готування і дозволяють досягти точного дозування. Крім того, вони зберігають кухонні меблі в чистоті.

Кофе в таблетках и капсулах

Так що вибрати: кавомашину чи кавоварку?

Часто людина, яка не розуміється на особливостях цих пристроїв, не може визначити «на око» різницю. Але ці пристрої багато в чому відрізняються. Правильний вибір залежить від поставлених цілей та очікувань.

Відмінність кавоварки від кавомашини в наступному:

  • вартість – навіть дорогі кавоварки зазвичай дешевші за будь-яку модель кавомашини;
  • різноманітність рецептури – у кавоварок обмежений, у кавомашини великий, з можливістю зберігати рецепти в пам'яті;
  • кількість налаштувань – у кофемашин більше, адже вони дають можливість регулювати різні параметри.

Це цікаво: Топ-10 кращих виробників кавоварок – рейтинг 2017 року

Характеристики
Кавоварки Кавомашини
Ціна Великий ціновий діапазон Висока
Розмір Маленькі або середні Великі
Управління Ручні та напівавтоматичні Автоматичні та напівавтоматичні
Особливість Потрібен мелену каву Може додатково перемелювати зерна
Рецепти 1-2 Більше 2

Отличия между кофеваркой и кофемашиной очевидны

На противагу машинам кавоварки приваблюють компактністю, простотою та доступністю. Це добрий варіант для домашнього використання. Але справжнім поціновувачам кави, що бажають скуштувати різні рецептури та відчути себе бариста, варто звернути увагу на кавомашини. Такі пристрої чудово підходять для офісів із великим штатом співробітників.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії