Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Як зробити лате в кавомашині: 2 варіанти приготування

Дата публікації: 26.04.2023 10:39
Дата оновлення: 26.04.2023 11:19

Не обов'язково йти в кав'ярню, щоб поласувати кавово-вершковою смакотою. Зробити кавовий напій можна і вдома, тому розповімо, як зробити лате в кавомашині менше, ніж за 10 хвилин і порадувати себе філіжанкою улюбленого варева, приготовленого із зерен кави.

Корисно знати: Рожкова або автоматична кавоварка — що краще

Лате: особливості напою та класичний рецепт

Лате готують, беручи за основу каву еспресо з додаванням молока і довершують викладанням на поверхню пінки. Для класичного лате необхідно одна третина еспресо (50-60 мл) та дві третини молочка (100-180 мл) будь-якої жирності.

Алгоритм приготування зводиться до чотирьох дій:

  • Підігрівають молоко 30-45 секунд
    Але не доводять до кипіння. Ідеальна температура — 60-70°C. Щоб прискорити процес, можна розігріти у мікрохвильовій пічці.
  • Збивають молоко капучинатором
    Якщо його немає, тоді у блендері або френч пресі не довше 5 хвилин. Збивати самому доведеться 10 хвилин.
  • Готують еспресо так, як зручно
    У кавомашині, капсульній кавоварці, турці.
  • Змішують інгредієнти
    Спочатку наливають у місткість молоко, потім тоненькою струєчкою еспресо, зверху довершуючи все це шикарною піною.

смачний лате в домашніх умовах

На додачу до напою, приготованого класичним способом, додають терту посипку з солодкувато-терпким присмаком — будь-яку, яка подобається і гармонує, на вашу думку, з молочним присмаком.

На замітку: Як правильно доглядати за кавомашиною: 8 основних правил

Як приготувати лате в кавомашині: покрокова інструкція

Варіанти приготування можна підлаштувати по собі, визначившись із двома інгредієнтами:

Кава
Еспресо або міцно зварений напій, без кофеїну теж підходить
Молоко

Тваринного походження з жирністю 2,5 – 3,2%.

Для вегетаріанців підійде мигдальне, кокосове, вівсяне молоко

Приготування напою за допомогою кавоварки займає менше часу. У деяких моделях є ручний капучинатор, приклад тому Philips Series 2200 EP2220/10, в якій легко виходить повітряна пінка.

Як готувати лате в кавомашині:

  1. Подрібнюють зерна або беруть каву середнього помелу
    Зазвичай перемелюють зерна прямо в портафільтр (сіточку для помелу), щоб отримати свіже варево.
  2. Утрамбують каву в місткості за допомогою тампера
    Опресування забезпечує правильне входження та вихід портафільтра з кавоварки для найкращого контакту води з меленням. Не варто натискати занадто сильно, інакше диск ущільнюється. Потрібно це робити легесенько, а відпускати трохи повертаючи руку.
  3. Вставляють фільтр у машину і повертають ручку, щоб зафіксувати її
    Ставлять чашку на панель і запускають кавоварку.
  4. Поки кава готується, прогрівають чашу для лате (айріш-келих)
    Наливають у нього гарячу воду та залишають нагріватися.
  5. За допомогою палички для пари в машині відбувається нагрівання та збивання молока
    Доки воно почне братися повітряною шапкою.
  6. Оформляють подачу напою
    Виливають гарячу воду з айриш-келиха, наливають приготовлене варево, додають цукор та інші ароматизатори за бажанням.

Алгоритм лате рецепта в краплинній кавомашині схожий. Відмінність у тому, що молоко доведеться готувати вручну чи за допомогою іншої побутової техніки.

Для справжніх кавоманів: Як вибрати каву для кавоварки: 5 основних порад

Як правильно збивати молоко для лате в кавомашині

Спосіб приготування не має значення — все залежить від того, які прилади є на кухні.

З використанням кавомашини

Цей рецепт найшвидший і не потребує особливих зусиль. Наливають молоко у зручну місткість і підносять до збивача. Тримають паличку для приготування на пару, злегка зануривши в рідину поки не утворюватиметься пінка, яка помітно збільшиться. У міру нагрівання поміщають паличку глибше, щоб створити спіральний вихор. В результаті утворюються шовковисті гладкі бульбашки мікропіни з в'язкою текстурою, характерною для лате.

Прогрівають молочко на пару доти, доки нагріється до шістдесяти градусів. Для вимірювання використовують термометр або визначають нагрівання за власними відчуттями.

Якщо переборщити зі збиванням, піна стане щільнувато-густою і пухирчастою. Тоді лате втратить смак.

Як правильно збити молоко для лате

На замітку: Кавомашина не качає воду: 7 причин та їх усунення

Без кавомашини

Тоді доведеться попрацювати руками, залучивши вінчик чи будь-який інший пристрій. Попередньо знадобиться нагріти рідину до шістдесяти градусів.

Як подавати та пити напій?

Класична подача — в айріш-келиху. Можна використовувати склянку і подати напій з високою ложкою або соломинкою, притрусивши тертою шоколадкою або смакотою на власний розсуд.

Правильна подача лате

Ми з'ясували, що невагома пінка однаково добре виходить, якщо її збивати вручну та за допомогою парової трубки кавомашини. Головне, прогріти молоко до шістдесяти градусів і не більше. Важливо дотримуватись точних пропорцій інгредієнтів, тоді вийде смачний напій. Такий, що не в кожній кав'ярні подають!

До речі: Як приготувати капучино в кавомашині — 5 найважливіших підказок

Коментарі
Залиште коментар