Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Кавомашина не качає воду: 7 причин та їх усунення

Дата публікації: 12.04.2023 11:45
Дата оновлення: 12.04.2023 12:29

На велику побутову техніку часто встановлюють невеликі екранчики, головне призначення яких — інформувати користувачів про поточні процеси та помилки. Розберемося, що робити, коли кавомашина лається на відсутність води при заповненій місткості.

кавомашина не бачить воду

Чому кавомашина не подає воду

Для приготування напою, що бадьорить, потрібно, як мінімум, дві речі: вода і кавові зерна або результат помелу. Перед тим, як морочитися над питанням, чому кавомашина категорично не подає воду, перевірте її наявність у резервуарі. Якщо місткість заповнена — перешкодити процесу можуть проблеми з поплавцем, фільтром та інше.

Розбираємось з повітрям: Як прибрати повітряну пробку в кавомашині: 3 кроки

Забився фільтр

Для продовження ресурсу помпи та інших вузлів кавомашини використовують фільтри. Періодично їх потрібно міняти, на деяких є пристрій для виставлення часу заміни. Щоб обслужити машину вчасно, орієнтуються на час експлуатації фільтра та кількість зварених чашок кави.

Виконуючи заміну, враховуйте рекомендації виробника. Одні компанії рекомендують промивати фільтр під краном перед встановленням, інші замочувати його у воді, щоб вийшло повітря. Якщо елемент, що фільтрує, потрапив під підозру, можна тимчасово виключити цю ланку з ланцюга подачі води, і подивитися на результат.

забився фільтр у кавомашині

Зламався поплавець

Якщо кавомашина заправлена, але не качає воду через поплавець, то справа, швидше за все, не в його несправності. Типові варіанти:

  1. Руху датчика-поплавця заважають відкладення на стінках відсіку. Щоб виправити ситуацію, почистьте поверхні від засмічень. Для цього можна розвести у теплій воді трохи лимонної кислоти. Для перевірки рухливості поплавця використовують магніт: деталь повинна рухатися під впливом магнітного поля. Також для перевірки можна додати води та подивитися, чи буде він спливати.
  2. Після миття місткості з водою поплавець вставили не тією стороною. Для виправлення ситуації дістаньте його, переверніть та вставте назад.

Цікава стаття: Рожкова або автоматична кавоварка — що краще: вибір і 3 ключові моменти

Сталося протікання

Усередині кавомашини є трубки, якими йде вода. При одній з несправностей система дає збій і утворюється протікання. Якщо несправність пов'язана зі зносом кільця ущільнювача — доведеться розбирати машинку та міняти його, а можливо і манжету верхнього поршня механізму, що забезпечує заварювання кави. Кільце не повинно вільно прокручуватись та бовтатися. Для його заміни знадобиться нова еластична прокладка. Також до протікання може призвести мікротріщина на верхньому контрпоршні. В цьому випадку його змінюють на новий, не забуваючи про заміну ущільнювачів.

Забруднилися магістралі

Якщо кавомашина натужно гуде, але вода не хоче йти, можливо, сталося засмічення одного з вузлів. Шлангочки забиваються рідко, зазвичай пробка утворюється в наступних деталях кавомашини:

  • Водяний лічильник — невелика деталь, до якої підходять 2 трубки та кабель, що зчитує оберти каретки. Шлангочки надіті на патрубки, внутрішній діаметр яких близько 1,5 мм. Це значно менше за товщину трубок. Якщо сталося засмічення патрубка, продуйте його або прочистите голкою. Для зручності обслуговування вузла виконайте демонтаж водяного лічильника. Заодно розберіть його та почистьте усередині. Він легко розбирається без допомоги будь-яких інструментів.

засмітилися магістралі в кавомашині

  • Бойлер. Від жорсткої води при нагріванні активно утворюється накип. Також на ситуацію негативно впливають вузькі патрубки, якими циркулює вода. Якщо вони забилися — спробуйте їх прочистити шилом або дротом. Нерозбірні бойлери чистять, заливаючи рідкий хімічний засіб від накипу технічним шприцом через шлангочку того ж діаметра, що й магістралі в кавомашині. Демонтаж-монтаж нагрівального резервуара вимагає певної кваліфікації, оскільки до нього приєднані трубки, дроти та датчики.

нагрівальна система в кавомашині

Проблеми з панеллю управління

Якщо не вдається дати команду на приготування напою, що бадьорить, природно, машинка не буде качати воду. Щоб агрегат реагував на кнопки, перевірте заповненість місткості для води та наявність кави у контейнері. Переконайтеся в працездатності кнопок, причиною неполадки може бути їх засмічення. Складніші несправності електроніки усувають після відкриття корпусу та виконання діагностики панелі управління, перевірки контактів мультиметром.

Перевірені бренди: 6 найкращих виробників кавоварок

Збій програми

Перепад напруги може призвести до збою програми, через яку кавомашина не може набрати воду. У кращому випадку проблема розсмокчеться сама після вимикання-вмикання приладу, в гіршому — доведеться міняти комплектуючі, що вийшли з ладу.

Несправність електроніки

Кавомашина після включення перевіряє наявність води. Не виявити її агрегат може через несправність, пов'язану з електронікою. Однак частіше проблема пов'язана з поплавком, датчиком у корпусі, що знімає показання з рухомого елемента, або положенням відсіку з водою. Поплавець повинен випливати, датчик можна перевірити магнітом. Резервуар повинен вставлятися до кінця, правильному положенню бака можуть заважати відкладення на корпусі від твердої води або інші забруднення.

Проблема з подачею води зазвичай виникає при неналежному догляді за кавомашиною. В інструкції для користувачів виробники розписують порядок профілактики, наприклад:

 
Щодня Щомісяця Щорічно
Планове промивання +    
Очищення системи подачі води +
Очищення контейнерів +  
Заповнення контейнерів +    
Зовнішнє очищення машини +    
Очищення сенсорної панелі +    

Своєчасна профілактика — запорука безперебійної роботи кавомашини.

Правила догляду: Як правильно доглядати кавомашину: 8 основних правил

Коментарі
Залиште коментар
Категорії