Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно доглядати за кавоваркою: 8 основних правил

Дата публікації: 09.08.2018 15:49
Дата оновлення: 09.08.2018 15:49

Вихід кавомашини з ладу, швидше за все, буде причиною зіпсованого ранку, поганого настрою і розчарування в пристрої. Не варто засмучуватися – повернути прилад до життя і підтримувати його в робочому стані досить просто. Адже кавоварка, як і інші кухонні агрегати, любить догляд. Виконуючи нехитрі операції по регулярного чищення основних систем, можна тішити себе свіжим кави довгі роки. Як правильно це робити – в нашій статті.

Кавомашина – хороший кофе и прекрасное настроение

Може стати нагоді:Як влаштовані кавоварки: принцип дії 6 кавоварок

Навіщо чистити кавоварку?

Якщо постійно користуватися кавоваркою, то через деякий час ранкову каву почне набувати неприємний смак і затхлий запах, або ж в чашку нічого, крім пари, не стане надходити. В цьому немає нічого дивного – кавоварка просто потребує чищенні, причому робити це бажано регулярно. Інакше цей пристрій досить швидко перетвориться на безплідний непрацюючий гаджет.

Кожен елемент приладу вимагає особливого підходу – бойлер потрібно очищати від вапняних нашарувань, капучинатор – від залишків молока, з гідросистеми потрібно видаляти кавові масла. Якщо знехтувати цими правилами, то накип призведе до підвищеного електроспоживанню, а в залишках молочної піни почнуть розмножуватися бактерії. І через кілька місяців машина просто зламається.

Виробники кухонних приладів детально описують в інструкціях всі дії з чищення машини, а ринок пропонує масу спеціальних засобів, що полегшують цю процедуру.

Це цікаво: Як правильно вибрати кавоварку: 8 різновидів пристроїв

Як доглядати за кавоваркою

Взявши за правило проводити регулярні профілактичні операції, можна бути впевненим, що техніка не підведе свого власника протягом тривалого часу. На що звертати увагу при догляді за кавоваркою?

  1. Якщо машина оснащена кавомолкою, наприклад, така, як Krups EA8010PE то потрібно намагатися, щоб вона була завжди суха – найкраще перед засипанням свіжих зерен протирати її сухою серветкою.
  2. Потім потрібно прочитати, яким вона обладнана фільтром. Якщо паперовим, то його потрібно міняти при кожному заварюванні, нейлоновий витримує два місяці щоденних порцій кави, а «золотий» вважається незмінюваних – його поверхня покрита нітридом титану, що забезпечує його довгу експлуатацію.
  3. Плиту автоподогрева слід витирати від залишків пролитої кави і інших забруднень, тоді вона буде забезпечувати збереження тепла приготованого напою ефективно і довго.
  4. Найголовнішим дією слід вважати своєчасну очистку ємності від кавовій гущі і залишків молока. Саме їх скислемед запах надає свіжоприготованому напою неприємний смак і аромат.

 Регулярная очистка — залог долгой службы

Корисна інформація: кращих виробників кавоварок

Чим чистити кавоварку

Засоби для видалення накипу. Якщо водопровідна вода має підвищений показник жорсткості, то уникнути вапняних відкладень на нагрівальних елементах не вдасться. Кальцій і магній, присутні у воді, осідають на поверхні ТЕНів, сповільнюючи процес закипання і руйнуючи поступово самі нагрівачі. Зрозуміти це можна за такими ознаками:

  • Кава починає текти з чашку тоненькою цівкою, іноді з паузами;
  • Апарат працює голосніше, іноді починає гудіти або деренчати;
  • На дні чашки можна розглянути білуватий тонкодисперсний осад;
  • Пінка капучино не така пишна і збивається довше.

Провідні виробники пропонують боротися з цією напастю спеціально розробленими засобами – таблетками, порошками та рідинами для декальцінаціі, як 500ML-ECODECALK компанії Delonghi. Вони не порушують технічну і електронну системи кавоварок, при цьому результат, як правило, відмінний. Порівняти кошти допоможе таблиця:

Засоби для декальцінаціі
Дія Плюси Мінуси
Таблетки Впливає на вапняний наліт і масляні кавові забруднення Дозований об'єм, легкість використання і контролю витрати препарату Потрібно час для розчинення, іноді у воді присутні нерозчинені частинки
Рідкі склади Ефективна декальцинація і очищення від кавових жирів Застосування не вимагає додаткових операцій по розчиненню – препарат просто заливається в машину Не завжди вдається точно відміряти необхідну дозу, виходить перевитрата кошти, що впливає на кінцеву вартість

Засіб для чищення капучинатора. при регулярній промивці системи капучинатора може забитися відводить трубка: наприклад, при використанні несвіжого молока. Ліквідувати засмічення трубок можна спеціальними рідкими складами або таблетками, які виведуть з системи залишки молочного жиру та інших забруднень. Якщо капучино є улюбленим і частозаваріваемим напоєм, краще виконувати ці операції не рідше двох разів на тиждень.

Засоби для видалення кавових жирів. Незважаючи на то, що багато моделей оснащені функцією самоочищення, періодично очищати трубопровід від масляних кавових відкладень потрібно. Це можуть бути порошки або таблетки, наприклад, PHILIPS CA6704/10. Зазвичай виробник рекомендує застосовувати засоби свого бренду – вони розраховані на особливості конструкції машини і забезпечують найкращі результати.

Засоби для чищення кавомолки. експлуатація по розмелу зерен призводить до осідання на жорнах кавомолки частинок кавовій пилу, змішаних з кавовими маслами. Ця суміш забивається всередину механізму, подовжуючи час і знижуючи якість помелу. Тому варто час від часу засипати в порожню кавомолку спеціальний порошок, який швидко ліквідує масляний наліт і злиплу суміш в межзубцовом просторі механізму.

 Лучший результат дают специальные средства

Етапи очищення кавомашини

Є моделі агрегатів, в яких процес очищення запускається автоматично (наприклад, в Saeco Incanto HD8918/09). Активувати його нескладно – в резервуар слід налити воду, додати спеціальний засіб і запустити процес. А ось з машинками без такого самоочищення потрібно дотримуватися іншого алгоритму:

  • Все фільтри і піддони потрібно почистити;
  • Залити засіб у резервуар з водою;
  • Замість чашки поставити посудину для зливу рідини під капучинатор;
  • Запустити процес очищення, поступово зливаючи засіб для чищення;
  • Перемити всі деталі під проточною водою;
  • Зварити пару порцій кави і вилити їх.

Рекомендується не переривати процедуру чищення машини, інакше програма може засбоіть і все доведеться починати спочатку.

Це цікаво: Як вибрати каву для кавомашини: 5 основних рад

Як чистити кавоварку

Чистити кавоварку нескладно – процедура досить детально дана в інструкції. Найголовніше, не забувати 8 основних правил очищення:

  1. Порошок і таблетки застосовувати в розчиненому стані, рідкі – змішувати з водою, в капсульних кавоварка використовувати очищаючі капсули;
  2. Не забувати витягати з бака фільтр – сильними складами його можна зіпсувати;
  3. Допускається використовувати не тільки професійні засоби. Не варто переплачувати за бренд, часто нефірмові очисники працюють не менш ефективно;
  4. З обережністю ставитися до домашніх засобів, особливо до рецептів з лимонною кислотою – можна загубити електроніку машини;
  5. Не слід ігнорувати сигнали про необхідність чистки – краще відразу запустити процедуру, щоб не пошкодити механізм;
  6. Використовувати бажано пом'якшену, фільтровану воду;
  7. Через кожні 300-400 чашок потрібно проводити генеральне чищення зі зняттям всіх елементів машини;
  8. Щодня зливати піддон для збору рідини – він може надавати напоям затхлий запах

Правила ухода за кофемашиной

Правильна експлуатація – гарантія довгострокової роботи

Власники кавоварок знають, що ці пристрої здатні не тільки варити різні види кавових напоїв, але і в змозі подбати про свою безпеку. Вони вчасно подадуть сигнал про необхідність очищення, проженуть по всій системі чистячі розчини, не заперечуватимуть проти «нерідних» бюджетних препаратів. Користувачеві потрібно просто регулярно і ретельно доглядати за машиною, не захоплюватися народними методами і не забувати читати інструкцію – і будь-яка кавоварка, наприклад, Philips 2000C Silver HD8649/51, буде довгий час дарувати вранці улюблений напій з чудовим ароматом.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії