Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати каву для кавомашини: 5 основних порад

Дата публікації: 30.05.2018 10:00
Дата оновлення: 30.05.2018 10:00

Порадувати рецептори гамою смаків, а заразом і підбадьоритися допоможе кавоварка. Але щоб вона готувала не гірше, ніж хороший барист, одних навичок приладу недостатньо: треба вибирати відповідну каву. Те, яким вийде напій, залежить від різних факторів:

  • власне сорти та місця, де він виростає;
  • поєднання сортів, якщо це суміш;
  • ступеня та свіжості обсмажування;
  • помелу;
  • фортеці;
  • об'єму напою.

 кофе для кофемашины

Як вибрати найкращу каву для кавомашини, розповідає ця стаття. Тут зібрані ключові поради, які допоможуть підібрати зерна таким чином, що кавоварка приготує ароматний напій, яким захоплюватиметься навіть найприскіпливіша кавоман.

Арабіка чи робуста: у чому відмінність?

Видів дерева, де росте кава, багато – близько 80, але тільки на плодах двох з них можна готувати. Це арабіка і робуста. Перший варіант – аравійський. Він росте на деревах. Його зерна більш овальні. Другий – конголезький і росте на кущах. Тут зерна кругліші.

арабика и робуста — внешние отличия

У чому різниця між сортами? Тут виділяють три ключові відмінності:

  1. Як вирощують;
  2. Скільки кофеїну;
  3. Смак.

Остання відмінність випливає з перших двох.

Примітка: і арабіку, і робусту ще поділяють на підвиди, які рідко вказують на упаковках. Саме тому, здавалося б, однаковий сорт кави може мати різний смак у різних виробників. Який із них краще – зазвичай визначають досвідченим шляхом. Тут все індивідуально.

Дивіться також: Як влаштовані кавоварки: принцип дії 6 кофемашин

Особливості вирощування

Ціна та смакові якості багато в чому залежить від умов, у яких вирощують зерна. Так, арабіка вибаглива. Вона росте у прохолодних, вологих субтропіках. У цьому холоду боїться. Щоб дерево дало якісні зерна, йому одночасно потрібні і тінь, і сонце. Звичайно, родюча земля теж необхідний атрибут. Важлива й висота, де росте кавове дерево. Вище кілометра над рівнем моря — найкраще.

Рада: любителям еспресо і капучино сподобається 2000C Філіпс. Вона вміє готувати 2 чашки одразу, а ще – у неї є кавомолка: свіжомелені зерна подарують суперароматний напій.

как растет арабика и робуста

Що щодо робусти? Ці кущі ростуть на рівнинах. Висота вирощування коливається не більше 200-800 метрів. Цей сорт не такий вимогливий до кліматичних умов, як арабіка. Плоди у робусти твердіші, тому витриваліші в плані погоди і менше бояться будь-яких комах-шкідників. Це одна з причин по якої робуста коштує не так дорого, як арабіка.

Цікаво: Чим вище рослина – тим повільніше дозрівають плоди. А це породжує вишуканіші аромати та нотки при подальшій обробці.

Кофеїн

У робусті його більше, ніж в арабіці. Для порівняння: у високогірній арабіці – не більше 1%, тоді як у робусті – цілих 2,7%. Оскільки кількість кофеїну зовсім не означає якість напою, необхідно враховувати при приготуванні кави в кавомашині.

Так, якщо в організм потрапить багато кофеїну відразу, він сприйме це як отруту, яка намагатиметься швидше вивести. Щоб упоратися із завданням, організм почне виробляти кортизол (це гормон стресу). І замість підбадьорливого ефекту, якого хочеться добитися від кави, буде все навпаки — людину почне хилити в сон. Саме тому чисту робусту не п'ють: її додають у суміші, з нею готують розчинну каву.

Рада: якщо потрібна надійна кавомашина в офіс, підійде потужна Saeco Incanto HD8918/09.

чем отличается арабика от робусты

У арабіки кофеїну набагато менше, тому така кава не діє на організм згубно. Саме в цьому випадку, випивши приготовлену кавоваркою арабіку, людина отримає заряд бадьорості: викид «щасливого» гормону — серотоніну — забезпечений.

Смак

Щоб знати, який сорт вибрати для кавомашини, необхідно спочатку розібратися, чим відрізняється арабіка від робусти у плані смаку. Отже, різні сорти аравійських зерен здатні подарувати дуже широкий смаковий діапазон: м'який та солодкий, терпкий та різкий. Такі зерна дуже ароматні. У запаху присутні чорничні та фруктові ноти.

Смак робусти може варіюватися від нейтрального до сильно вираженого, різкого. Часто присмак сирих зерен цього виду порівнюють із необсмаженим арахісом. Все тому, що у них багато кофеїну.

Робуста набагато гірше, ніж арабіка, оскільки в останній кількість фруктози більше в два рази. Саме тому арабіка — дорожчий сорт: вона солодша і ароматніша, у робусти ж — гострий, гіркуватий смак. Додає приємних відчуттів та різноманітності присмаків, які дарує арабіка: шкідливі та фруктові, горіхові нотки тут зустрічаються набагато частіше. Тому суміші з арабіки і робусти смачні: така кава не гірка, але насичена і міцна.

Корисно дізнатися: Як правильно вибрати кавоварку: 8 різновидів пристроїв

Ступінь обсмажування зерен кави

Не тільки сам сорт кави, а й ступінь обсмажування зерен впливають на смак. Ступенів обсмажування буває п'ять – від світлої до дуже темною. Яка кава вибрати – залежить від смакових уподобань.

Порада: якщо не хочеться часто чистити кавомашину від накипу, то EP3510/00 якнайкраще – вона не вимагає такої очищення , доки не відпрацює 5 тисяч чашок

обжарка кофе

Ступінь обсмажування
Колір Поверхня Смак
Світла світло-коричневий суха легкий, з яскраво вираженою кислинкою
Середня насичений світло-коричневий суха більш насичений ніж попередній, у смаку присутні легка кислинка і солодкувато-гіркі нотки
Середньо-темна насичений коричневий злегка масляниста ще більш насичений: кислинка і солодкувато-гіркі відтінки виражені сильніше
Темна темно-коричневий масляниста майже немає кислинки, а ось солодко-гіркі нотки відчуваються досить сильно
Дуже темна близька до чорного дуже масляниста немає кислинки, насичений і різкий солодко-гіркий смак

Лікбез: Чим відрізняється кавоварка від кавомашини: головні відмінності між 2 пристроями

Головне – свіжообсмажену каву

Чим свіже обсмажування зерен, тим краще. Звичайно, сподіватися, що продавець обсмажить зерна за покупця, не варто. Але ідеальні кавові зерна — ті, що лежать не більше трьох тижнів. З такою кавою будь-яка кавоварка приготує ароматний, насичений напій.

Краще вибирати каву в зернах, яка упакована в непрозорий пакет, оснащений дегазаційним клапаном. Цей клапан потрібний, щоб виводити назовні вуглекислий газ. Він також перешкоджає проникненню кисню всередину упаковки, тим самим зберігаючи аромат максимально.

Важливо! Після того, як зерна обсмажили, у Протягом 24 годин вони виділять кілька літрів вуглекислого газу. Якщо вони упаковані в пакет без дегазаційного клапана, то їх поклали не відразу після обсмажування. А це призводить до втрати смакових якостей.

ароматный свежеобжаренный кофе

Час після обсмажування
Чого очікувати
до 21 дня ідеально: кава буде ароматною, насиченою і дуже смачною
до 31 днів хорошу каву
до 2 місяців непогану каву
до 4-5 місяців пити можна, кавоварка приготує не такий вже насичений напій, але аромат все ще відчуватиметься
до року сподіватися розрізнити смакові нотки не варто

Цікаво: у ECAM22.360.S від Делонги є автокапучинатор – збивати пінку вручну не знадобиться.

Яка кава найкраще підходить для кавомашини?

В інструкції до майже будь-якої кавоварки: як до еспресо-машини, так і до автоматичним, ріжковим пристроям, рекомендується засипати тільки спеціальні еспресо-суміші. Втім, це означає, що інші зерна не годяться. Просто Виробники в такий спосіб підстраховуються. Справа в тому, що кава в карамелізованих або ароматизованих зернах здатна зіпсувати техніку. Тому головне правило вибору кави для кавоварок — купувати чисту, без жодних ароматичних добавок.

эспрессо-кофемашины

Крім цього вони відрізняються співвідношенням арабіка/робуста, а також обсмажування. Якщо ж купувати вже подрібнені зерна, то в сумішах для кофемашин потрібен спеціальний помел. Наприклад, для звичайної еспресо-кавоварки вибирають дрібний чи середній.

В іншому ж, якою б кавою не була обрана, найкраще підходить тільки свіжа і така, яка до душі господареві кавоварки. У арабіки м'який аромат і смак, робусті аромату менше, зате вона міцніша. Якщо ж хочеться приготувати суміш самому, то ідеальне співвідношення: 60% аравійського сорту, решта — робуста.

Читайте також: ТОП-7 кращих кавоварок з вбудованою кавомолкою

Як відрегулювати відтінок смаку при приготуванні кави?

Майже у будь-якій кавомашині, в якій є кавомолка, можна вибирати об'єм напою, а також ступінь подрібнення та міцність. Це допомагає досягти потрібного смаку.

Як відрегулювати смак кави в кавомашині:

  • Помол. Насамперед, варто знати, що для еспресо-машин необхідний лише середній чи дрібний. Чим сильніше подрібнені зерна, тим більша насиченість на виході. Також варто пам'ятати: чим дрібніша, тим більш терпка, міцна кава і висока пінка. Ще один лайфхак – чим темніше зерно, тим більший має бути помол. Вибираючи занадто дрібний ступінь подрібнення при темній обсмажуванні, можна отримати дуже гірку каву.

помол зерен для разных кофеварок

  • Об'єм — що менше, то більше вписувалося кислих відтінків на виході. Кофеїну буде небагато, проте смак яскравий: кожна нотка чітко відчувається. З великим об'ємом все навпаки. Чим більше води кавоварка пропускає через подрібнені зерна, тим менше смакових відтінків можна відчути, зате така кава буде міцнішою через більший відсоток кофеїну.

Рада: готувати каву не тільки в невисоких філіжанках, варто вибрати модель з регульованим по висоті дозатором. Такий є у Saeco Incanto HD8918/09.

  • Тепер про фортецю. Логічно, що чим більше поділів/«зернят» користувач вкаже в налаштуваннях, тим насиченішим і міцнішим вийде напій. Цей параметр у кофемашинах не залежить від параметра об'єму. Сенс тут у тому, що вона лише готує «пігулку» з великою кількістю кавового порошку.

Стаття на тему: ТОП-10 кращих автоматичних кофемашин для дому

Отже, підсумуємо: арабіка – дорожчий сорт кави з благородним смаком і легкою кислинкою. Робуста ж має терпкий, терпкий присмак. У чистому вигляді її не використовують лише як добавку до арабіки. Також це чудовий спосіб отримати щільну пінку в еспресо.

Однозначно сказати, яка кава потрібна для кавомашини, складно. Тут все упирається у свіжість, не надто великий помел та переваги господаря кавоварки. Але щоб ненароком не зіпсувати техніку, краще давати їй працювати з чистими зернами, без ароматизаторів і карамелізації.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії