Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як використовувати фотоапарат як вебкамеру — налаштування моделей 5 брендів

Дата публікації: 22.04.2024 12:45
Дата оновлення: 22.04.2024 15:07

У період глобальної пандемії попит на фототехніку помітно впав. У той нелегкий час багато виробників перейнялися створенням софту для використання фотокамери як вебкамери. Деякі навіть змінили налаштування ряду моделей. У наші дні такий сценарій використання — звичайна річ. Як зробити з просунутого фотоапарата вебкамеру? Читайте далі, та все вийде.

як увімкнути фотоапарат замість вебкамери

Як дізнатися, чи фотоапарат підтримує функцію вебкамери?

Фотоапарат, звичайно, має бути цифровим. Всі адекватні моделі мають повноформатні або мініатюрні порти HDMI і Usb, але іноді цього буває недостатньо. Перед покупкою додаткового обладнання варто прочитати інструкцію до фотокамери. Або знайти сайт з додатком виробника та на ньому список підтримуваних фотоапаратів. Багато застарілих та/або бюджетних моделей не вміють передавати потокове відео.

З іншого боку, варто зазначити, що особливі вимоги до фототехніки для передачі потокового відео відсутні. Навіть деякі фотокамери, які не можуть записувати відео, справляються з роботою вебкамери. Приклади моделей, які добре зарекомендували себе у зв'язці з ПК: Canon EOS 90D, PANASONIC DC-GH5, Sony Alpha a7.

зробити з фотоапарата вебкамеру

Необхідне обладнання та програмне забезпечення

Щоб використовувати фотоапарат як вебку, потрібні 3 речі:

  1. Кабель Usb. Можливо, підійде шнур з комплекту фотокамери.
  2. Софт. Провідні виробники фототехніки пропонують необхідне програмне забезпечення.
  3. Пристрій фіксації фотоапарата в потрібному положенні. Наприклад, штатив.

Для трансляції якісного відео також використовують карти відеозахоплення, які підключають до камери HDMI-кабелем. При такому підключенні роз'єм USB на камері залишається вільним, через нього можна увімкнути живлення. Також може знадобитися зовнішній мікрофон.

Цікава стаття: Як під'єднати фотоапарат до комп'ютера: 2 технології

Кабелі та адаптери

На фотоапараті та ПК є роз'єми HDMI та Usb. З'єднати пристрої кабелем не важко, але з передачею сигналу не все так просто. У продажу є шнури HDMI-HDMI та HDMI-MicroHDMI. Можливо, щось подібне навіть йшло у комплекті з фотокамерою.

Однак після прямого підключення до ПК або ноутбука передати відео не вийде, оскільки комп'ютерний порт HDMI працює на вихід, а не на вхід. Він призначений для передачі відео на телевізор або на іншу техніку для відтворення сигналу.

Проблема вирішується шляхом використання карти відеозахоплення — адаптера, що з'єднує, наприклад, HDMI-роз'єм фотоапарата та USB комп'ютера. Докладніше про пристрої для передачі відео буде описано нижче.

Деякі виробники фототехніки рекомендують під час передачі потокового відео використовувати USB-кабель. Однак за такого підходу час безперервного спілкування обмежений, оскільки не вдасться під'єднати до фотоапарата кабель живлення по Usb. Доведеться обмежитися можливостями акумулятора.

Хитрощі для геймерів: Як під’єднати Xbox Series S — 10 підказок

Пристрій захоплення

Карти відеозахоплення бувають зовнішніми та внутрішніми. Перші — окремі пристрої, які підключають HDMI до фотоапарата і Usb до комп'ютера. Зовнішня карта стане в пригоді, якщо потрібно вести стрим з ноутбука. У власників стаціонарних ПК ширший вибір: вони можуть використовувати пристрої будь-якого формфактора, у тому числі внутрішні плати, які вставляють у материнку.

Провідні виробники карт відеозахоплення: AVerMedia та Elgato. Пристрої цих брендів справно передають контент, не змушуючи користувачів хитрувати з налаштуваннями. Після підключення фотоапарат працює як вебкамера без глюків.

 адаптер для фотоапарата

Вартість адаптерів залежить від якості відео, що передається. Для ведення стриму роздільної здатності FHD зазвичай достатньо, тому 4К-пристрої купують рідше. Карти захоплення можуть передавати відео і звук.

Штатив або інший пристрій для кріплення

Фотоапарат набагато важчий за вебкамеру, до монітора його не причепиш, доводиться використовувати додаткове обладнання.

 використовувати фотоапарат як вебкамеру

  1. Шарнірний кронштейн з трьома «суглобами» прикручується до столу, дає можливість закріпити фотик у потрібному місці. Наприклад, над монітором, у положенні, подібному до того, що займає вебка. При виборі варто орієнтуватися на тримачі, розраховані на навантаження, що відповідає вазі фотокамери.
  2. Настільний штатив з кульовою головкою теж витримає вагу фотоапарата, але в цьому випадку буде проблематично регулювати висоту об'єктива над столом. Зате без проблем вийде спрямовувати оптику вгору-вниз, вліво-вправо.
  3. Підлоговий штатив можна поставити за столом, розмістивши фотоапарат на потрібній висоті. Це не найбюджетніший варіант, його перевага — можливість встановлення на віддаленні від користувача.

Програмне забезпечення від виробників камер

Провідні виробники пропонують свої програми, які допомагають залучити фототехніку для відеозв'язку, онлайн-навчання тощо. Розглянемо, як використовувати фотоапарат як вебкамеру за допомогою софту різних брендів. Щоб знайти офіційний сайт для звантаження ПЗ, достатньо набрати в пошуковій системі назву виробника фотокамери, дописати webcam і натиснути Enter.

Додаємо сімку: Як під’єднати другу сім карту на Айфон — роз'яснення в 5 розділах

EOS Webcam Utility від Canon

Спосіб підключення:

  • Завантажте програму для Windows або Мака. Встановіть програму на комп'ютер. У нижній частині сторінки завантаження перелічено підтримувані фотокамери.
  • Увімкніть камеру. Виберіть режим відеознімання та «Авто».
  • З'єднайте фотокамеру та ПК кабелем USB.
  • Після отримання зображення на моніторі за потреби змініть напрямок об'єктива.

фотоапарат як вебкамера

Nikon Webcam Utility

Алгоритм використання софту:

  1. Завантажте та інсталюйте Nikon Webcam Utility. На сторінці завантаження є список камер, що підтримуються.
  2. З'єднайте фотокамеру з комп'ютером USB-кабелем. У налаштуваннях фотоапарата виберіть Usb.
  3. Якщо використовується зовнішній мікрофон, під'єднайте його до ПК. При передачі звуку з камери можуть виникнути проблеми. При підключенні через Usb це стосується всіх брендів фототехніки.
  4. Відкрийте Skype або іншу прогу для відеозв'язку.

Впроваджуємо сучасні технології: Як увімкнути кондиціонер до Wi-Fi та керувати ним з телефону — 6 кроків

Imaging Edge Webcam

Для роботи з програмою Sony:

  • Завантажте софт та встановіть на ПК. Після інсталяції буде потрібно перезавантаження.
  • Увімкніть камеру.
  • Змініть параметри камери. Послідовність натискання кнопок залежить від моделі, наприклад, для ZV-1F: Мережа — Передача/дистанційне керування — Віддалений комп'ютер — Увімкнути.
  • Скористайтеся USB кабелем.
  • Якщо працює програма Imaging Edge Desktop — вимкніть.
  • Установіть режим відео. Якщо у вас не ZV-1F, а інша модель, краще встановити автоматичний режим.
  • Запустіть програму для відеозв'язку. Можливо, потрібно буде перемикнути її з вбудованої вебкамери на фотоапарат.

Lumix Webcam Software

У випадку фототехніки Panasonic працює такий алгоритм:

  1. На сайті з додатком натисніть Software download. Перейдіть за посиланням на іншу вебсторінку. На ній натисніть Accepted.
  2. Нижче введіть назву фотоапарата та серійний номер у розділі, який відповідає операційній системі ПК.
  3. Завантажте та встановіть додаток.
  4. З'єднайте пристрої USB кабелем.
  5. Переведіть фотокамеру в режим творчого відео та увімкніть її.
  6. Виберіть Usb під назвою PC (Tether).
  7. У Скайпі у списку вебкамер з'явиться Lumix Webcam Software. Виберіть цей параметр.

Перевага ПЗ для Panasonic — доступність автофокусування.

Fujifilm X Webcam

Читайте, як приєднати Фуджифільм:

  • На сайті завантаження погоджуємося з ліцензійною угодою та переходимо до стягування.
  • Розпаковуємо архів та встановлюємо прогу, перезавантажуємось.
  • Конектимо пристрої кабелем USB.
  • На камері вибираємо режим покадрового фотографування. У режимі з'єднання вибираємо X Webcam. Якщо такого пункту немає — тиснемо на Авто.
  • Включаємо фотокамеру, при необхідності вибираємо її у додатку для відеозв'язку.

Найкраще працюють програми від Sony і Panasonic. Програми Canon, Nikon і Fujifilm схожі в плані функціональності, але утиліта для Кенон підтримує значно більше камер. При відсутності сумісності іноді виручає підключення через карту відеозахоплення.

При конекті через Usb не варто розраховувати на високу якість відео: дозвіл 720р можна вважати удачею. Для Скайпу цього достатньо, для стриму, можливо, буде обмаль. З цієї причини багато лідерів думок використовують карти захоплення. Для якості FHD достатньо адаптера у формфакторі флешки. Якщо потрібно транслювати 4К-відео, швидше за все, знадобиться просунута плата відеозахоплення.

Граємо з комфортом: Як увімкнути геймпад до телефону: 2 покрокові інструкції та корисні поради

Інші програми

Якоїсь однієї універсальної програми для налаштування взаємодії будь-якого фотоапарата та комп'ютера не існує. Доводиться насолоджуватися софтом виробників фототехніки. Для трансляції контенту на YouTube зазвичай використовують OBS Studio — безплатну прогу для стриму.

Усі проги виробників фототехніки підтримують Skype, Zoom та ще кілька популярних додатків для відеозв'язку. Якщо користуєтесь якимось екзотичним софтом для цих цілей — звіртеся зі списком підтримуваного програмного забезпечення на сторінці для звантаження.

Як приєднати фотоапарат як вебкамеру: покрокова інструкція (загальні моменти по всіх брендах)

При підключенні камер різних виробників існують певні відмінності. Іноді навіть різні камери одного бренду відрізняються нюансами налаштування. Однак при підключенні дзеркального фотоапарата або бездзеркалки як вебкамери використовують один і той же принциповий алгоритм.

Установка ПЗ

Софт провідних виробників фототехніки завантажують у кілька клаців. Платити за програмне забезпечення нічого не потрібно. Встановлення займає кілька хвилин, після чого варто перезавантажити комп'ютер.

Підключення камери до комп'ютера

Якщо використовуєте Usb-кабель і фотоапарат підтримує лише 2-гу версію інтерфейсу — на ПК підключайтеся до Usb 2. Оптимальний варіант — підключення через HDMI та карту відеозахоплення.

Налаштування камери та ПЗ

Виберіть потрібний режим на камері. Це може бути, наприклад, «Відео», «Авто», «Покадрове фотографування». Режим залежить від виробника фотокамер. У деяких брендів існують відмінності у налаштуванні залежно від лінійки моделей. Також можливо, потрібно буде вибрати режим підключення до ПК.

У Скайпі, Зумі або іншій програмі виберіть фотокамеру як джерело сигналу. Якщо на екрані монітора відразу з'явилася картинка з фотика, це робити не потрібно: прога вже зрозуміла, звідки брати сигнал. При необхідності зверніть увагу на фокусування.

Тестування та використання камери

Перед спілкуванням відео можна протестувати фотоапарат. Для цього існують онлайн-сервіси, наприклад Webcammictest, ToolSter, WebCamTests. Після налаштування та перевірки фотокамеру можна використовувати як звичайну вебкамеру.

під'єднати фотоапарат як вебкамеру

Як приєднати фотоапарат як вебкамеру та налаштувати техніку — розібралися. На закінчення кілька слів про економічну доцільність. Купувати фотоапарат для такого сценарію використання навряд чи є сенс, оскільки фототехніка коштує дорого і є розкішний вибір вебкамер. Порівняння найдешевшої та найдорожчої вебкамери з каталогу Moyo:

 
Trust Trino AverMedia Mingle Bar
Роздільна здатність 1280x720 4096x2160
Зум -
Кут огляду, градуси 52 124
Ціна, $ 7-8 550-600

Інша річ — використання фотоапарата, який уже купили. У цьому випадку в багатьох ситуаціях є сенс увімкнути його як вебкамеру.

Розбираємось з домофоном: Підключення відеодомофону: 5 кроків та особливості, які варто враховувати при самостійній установці

Коментарі
Залиште коментар