Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке Starlink — встановлення термінала в 4 етапи

Дата публікації: 18.04.2024 11:45
Дата оновлення: 18.04.2024 12:05

У багатьох українців інтерес до Старлінку зникає одразу після того, як вони дізнаються про ціни на обладнання та абонплату. Однак у деяких ситуаціях такий варіант поза конкуренцією. Йдеться про локації, віддалені від оптоволоконних мереж. Дачі, котеджні селища, туристичні маршрути, сільська місцевість… Розберемося, як під'єднати швидкий Старлінк далеко від цивілізації.

як налаштувати starlink

Визначення, що таке Starlink

Старлінк — це глобальна супутникова мережа, яку розгортає компанія SpaceX для надання високошвидкісного широкосмугового доступу до Інтернету через супутниковий зв'язок. Знаменитий американський підприємець Ілон Маск любить масштабні проєкти, які роблять життя комфортнішим для людей у всьому світі. Один із них — інтернет Starlink, здатний працювати не лише у містах та селищах, а й у чистому полі, далеко від цивілізації.

Компанії Ілона Маска активно працюють із медіа. Проєкт швидкого супутникового зв'язку американського підприємця запущено нещодавно, але вже відомий у всьому світі. Більшість українських користувачів Мережі загалом знають, що таке інтернет Starlink. Далі йтиметься про нюанси підключення.

Встановлюємо пароль на маршрутизатор: Як встановити пароль на Вай-фай — налаштовуємо 5 роутерів

Starlink: як працює

Функціонування супутникового інтернету забезпечують такі складові:

  1. Базові станції, підключені магістральними кабелями до Інтернету, надають супутникам трафік. В Україні таке обладнання наразі не встановлено, але працює у Польщі, Литві та Туреччині. Цього покриття достатньо для всієї території нашої країни.
  2. Угруповання супутників. Для роздачі інтернету по всьому світу потрібні 42 тисячі супутників. Декілька тисяч вже запущено, що забезпечує швидкий трафік для понад 2 млн абонентів. Супутники літають на низьких орбітах, обмінюються між собою пакетами даних лазерною технологією. Сигнал сягає Землі приблизно за 15 мс, користувачі не відчувають затримку трафіку.
  3. Термінали. Антена — ключова складова комплекту обладнання користувача. Тарілка Старлінку легка та компактна. Може знаходити супутники, змінюючи нахил та/або фокусування.

Технічні характеристики антени 2 покоління:

Розмір робочої поверхні, см
50х30
Висота з тримачем, см 61
Вага з кабелем, кг 4,2
Діаметр утримувача, см 3,4
Мінімальна та максимальна робоча температура 20
Пило- та вологозахист IP54

Максимальна швидкість приймання — 300 Мбіт/с, передачі — 25 Мбіт/с. Як швидко працює Starlink в Україні? Завантаження зі швидкістю 200 Мбіт/с цілком реальне.

starlink як працює

Як приєднатися до Starlink: покрокова інструкція

Підключення Старлінку в похідних умовах займає лічені хвилини. Трохи довше доводиться поратися при капітальному монтажі антени на даху будинку чи іншої конструкції. Після встановлення тарілки на прилеглій території з'явиться швидкий бездротовий інтернет. Щоб як слід налаштувати Вай-фай на Старлінці, знадобиться лише вміст коробки та смартфон на Android або iOS.

Якщо потрібен старлінківський інтернет на комп'ютері, можуть виникнути труднощі, пов'язані з відсутністю бездротового інтерфейсу у системника. Один зі способів розв'язування проблеми — покупка додаткового розгалужувача Старлінку, який коштує в Україні приблизно $60. Адаптер працює за принципом «увімкнути та користуйся», не вимагає налаштування.

адаптер для starlink

Цікава стаття: Що таке Mesh система: 9 переваг та 2 недоліки комірчастої домашньої мережі

Етап 1. Вибір місця встановлення

Тут і далі йтиметься про монтаж на даху приватного будинку або біля нього. Громадянам України доступні комплекти для встановлення на автомобілі, кораблі та в інших місцях, цього стосуватися не будемо. Відповідна точка монтажу — в районі ковзана даху. Перебуваючи на вершині, антена зможе безперешкодно повертатися в будь-який бік, забезпечуючи оптимальну якість зв'язку. Для цього потрібно щонайменше 100 градусів відкритого неба.

Для фіксації на плоскому даху чи іншій горизонтальній конструкції виробник передбачив монтажні отвори на кріпленні. А ще можна докупити один із шести варіантів кронштейна для монтажу на скатний дах або щоглу. Кріплення у наборі розраховане на встановлення на горизонтальну поверхню.

Якщо поставити Старлінк на землю, він також працюватиме. Проте незакріплену тарілку переверне сильний вітер.

Старлінк на даху в різних положеннях

Етап 2. Встановіть антену та зберіть комплект

Термінал для Старлінку — це комплект обладнання: антена, підставка, роутер з Вай-фаєм 5-го покоління, кабелі.

комплект Старлінку

Після розпакування коробки, напевно, побачите тарілку, що вже підключена до кабелю. Встановлювати її разом із підключеним живленням, можливо, буде не дуже зручно. Щоб роз'єднати антену та шнур, натисніть на ближню до тарілки кнопку на утримувачі та обережно потягніть за кабель. Для з'єднання потрібно буде лише вставити кабель до клацання.

З'єднайте тримач із кріпленням. Для цього передбачено клямку. Складові терміналу з'єднуються за тим же принципом, що трубки у пилососі.

користуватися starlink

Встановіть тарілку, спрямувавши вгору. Після підключення до електроживлення вона набуде оптимального положення (всередині є моторчики). Приєднайте кабель до антени. Другий його роз'єм під’єднайте до роутера з коробки. Акуратно увімкніть маршрутизатор до розетки, на що він відреагує індикацією в районі роз'ємів.

Хитрики для забудькуватих: Як дізнатися пароль від Wi-Fi: 7 «чудо-технологій»

Етап 3. Увімкніть через програму

Для завантаження програми Starlink скористайтеся Google Play або App Store залежно від версії операційної системи смартфона. Після встановлення:

  • Почніть налаштування, натиснувши Start Setup.
  • Виберіть тип антени на картинках.
  • Перевірте, чи правильно встановлена тарілка та підключена до живлення.
  • У налаштуваннях Вай-фаю з'явиться мережа Stinky. Приєднайтеся до неї. Придумайте та введіть логін та пароль для авторизації. Запишіть їх, щоб не забути, або зробіть скриншот.
  • За кілька секунд у смартфоні з'явиться нова мережа. Під'єднайтеся до неї.
  • Після з'єднання поверніться до Starlink і переконайтеся, що інсталяція успішно завершена.

starlink як працює

Додаткові можливості програми:

  • Карта перешкод. За кілька годин роботи Старлінку можна переглянути на смартфоні 3D-схему роботи тарілки. Перешкоди на ній показані у вигляді червоних крапок, вільний простір позначений блакитним.
  • Список пристроїв, підключених до роутера. Перегляд трафіку та часу першого конекту щодо кожного підключення.
  • Загальний трафік.
  • Вимірювання швидкості Інтернету.
  • Налаштування бездротової мережі.

Рейтинг ігрових маршрутизаторів: ТОП ігрових роутерів із 7 представників провідних брендів

Етап 4. Оплата послуг

Вартість обладнання в Україні стартує десь із $400-500. Якщо замовляти у США, можливо, доведеться заплатити більше.

Для перерахування оплати абонент прописує реквізити банківської картки в обліковому записі на американському сайті Старлінку. Щоб платежі проходили, необхідне дотримання таких умов:

  1. Включено подвійну конвертацію.
  2. Ліміту для інтернет-платежів за карткою достатньо для перерахування коштів.
  3. Достатньо грошей на рахунку.

Всі ці пункти можна перевірити в Privat24 або аналогічному додатку іншого банку.

На момент написання статті стандартні тарифи:

  • Для термінала, який працюватиме в одній локації — $75 на місяць;
  • для мандрівників – $95 на місяць.

Для отримання трафіку позитивний баланс на рахунку абонента не є обов'язковим, але якщо місяцями не платити — доступ до інтернету обов'язково відключать.

Простіше безпомилково пройти цей етап користувачам, які придбали термінал у місцевого провайдера та отримали консультаційні послуги. Представники солідного постачальника послуг охоче допоможуть увімкнути інтернет Starlink як годиться та користуватися на здоров'я.

Список недорогих маршрутизаторів: ТОП бюджетних роутерів — 10 варіантів для квартири чи невеликого будинку

Як користуватися Starlink

Рекомендації щодо придбання термінала:

  • Якщо виникло бажання обійтися без місцевого провайдера, можна замовити термінал на сайті Starlink. Доставлення йде через Європу, є сенс скористатися, наприклад, сервіс NP Shopping. Процедура триватиме кілька тижнів. Потрібно буде заплатити аванс Старлінку. Орієнтовна сума — $60.
  • Купуючи термінал з рук в Україні, перевірте стан акаунту на заборгованість.

Поради щодо встановлення:

  • Старлінки також встановлюють у багатоквартирних будинках, але такий варіант не надто популярний. На відміну від звичайної супутникової тарілки, антена термінала має дивитися не вбік, а вгору. Звідси проблеми при встановленні. Важко забезпечити 100 градусів чистого піднебіння, особливо якщо квартира на одному з нижніх поверхів багатоквартирного будинку в густо забудованому кварталі.
  • Плануючи установку, не забувайте, що довжина кабелю, що входить до комплекту постачання, обмежена 22 метрами. Кабель завдовжки 45 метрів з роз'ємами під обладнання Старлінку продається окремо.
  • Враховуйте, що антена рухлива: змінює своє становище, перемикаючись між супутниками. Для цього довкола неї має бути вільне місце.

Якщо тарілка не може зловити супутник під час встановлення:

  1. Переконайтеся, що на тарілку надходить живлення.
  2. Дайте антені час. Процес зв'язку із супутником може тривати 10-15 хвилин.
  3. Зверніться до техпідтримки.

Пункт №3 є актуальним лише для абонентів, які оплатили передплату.

Якщо після підключення швидкість інтернету набагато нижча за обіцяну, не засмучуйтеся. З часом антена адаптується до руху супутників у вашій місцевості, і трафік піде швидше.

При підключенні термінала у польових умовах знадобиться джерело енергії. Якщо хочете використовувати бензогенератор, це має бути інверторна модель. Звичайні генерувальні установки дають струм, якість якого відповідає потребам складної електроніки, що призводить до несправності термінала. Необхідні 50-75 Вт також зможе забезпечити зарядну станцію з потужним акумулятором.

Як під'єднатися до супутників Starlink дешевше? З компанією Ілона Маска не поторгуєшся, але існує варіант спільного використання тарілки двома чи трьома сім'ями. До неї може одночасно підключатися до 128 пристроїв, дальність Вай-фаю поза приміщеннями — до 150 метрів. Але тут варто врахувати 2 нюанси:

  • При проходженні сигналу через стінки швидкість бездротового інтернету помітно падає.
  • На частоті 5 ГГц сигнал чистіший, ніж на каналі 2,4 ГГц, але радіус роздачі менше.

Не варто намагатися під'єднати до роутера Старлінк велику кількість абонентів. Він для цього не призначений. Такий висновок можна зробити хоча б по відсутності портів LAN.

Використовуємо кілька роутерів: Як розширити зону покриття Wi-Fi за допомогою Aimesh: 6 кроків для встановлення мережі

Коментарі
Залиште коментар
Категорії