Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як розширити зону покриття Wi-Fi за допомогою Aimesh: 6 кроків для встановлення мережі

Дата публікації: 01.06.2023 12:27
Дата оновлення: 01.06.2023 12:51

Одного роутера на будинок часто буває недостатньо: Вай-фай не добиває до окремих кімнат, не вдається користуватися безлімітним інтернетом на веранді, галявині перед будинком і т.п. Окремі користувачі намагаються розв'язувати проблему, купуючи недорогий повторювач сигналу. Однак таке рішення не є оптимальним, оскільки не забезпечує безшовне покриття.

як розширити покриття Wi-Fi

У разі використання звичайного повторювача Wi-Fi, при переміщенні з телефоном або іншим пристроєм доводиться чекати до 5 секунд перемикання між вузлами. У деяких випадках гаджет може залишатися підключеним до далекого вузла зі слабким сигналом та низькою швидкістю підключення.

Проблему вирішує покупка маршрутизатора, здатного підтримувати розширення швидкісної мережі Wi-Fi (англійська назва Extendable Router). Два і більше таких пристроїв утворюють mesh-мережу — і тут починається найцікавіше.

Aimesh ASUS: що це і для чого потрібна

Почати варто із загального поняття mesh-мережі. У ніздрювату (а саме так перекладається mesh) бездротову мережу входить кілька вузлів (роутерів, точок доступу), які працюють у кількох діапазонах, взаємодія вузлів не погіршує якість інтернету. 

Користувач отримує безперервний потужний сигнал, до послуг безшовний роумінг. У мережі можуть працювати різні моделі маршрутизаторів одного виробника, які мають підтримку меш-технології. Зручно, що не обов'язково вибирати ідентичні моделі — «серцем» мережі може стати потужніше рішення, тоді як «помічниками» можуть виступати скромніші та бюджетніші моделі, які підтримують створення mesh-мережі.

Максимальні швидкості, які надають стандарти Wi-Fi 5 та 6:

Стандарт
Частота, ГГц Швидкість, Мбіт/с
802.11ac (Не підтримується на 2.4 ГГц!) до 600 Мбіт/с у стандарті 802.11n (Wi-Fi 4)
802.11ac 5 до 2167
802.11ax 2,4 до 574
802.11ax 5 до 4804

У цій таблиці можна оцінити, який приріст швидкості дає Wi-Fi 6. Навіть якщо клієнтські пристрої не підтримують цей стандарт, обмін даними між вузлами проходить саме по ньому. Але для отримання максимальної швидкості клієнти повинні підтримувати Wi-Fi 6.

Тепер докладніше розберемося з AiMesh від ASUS: що це за різновид ніздрюватої мережі та чим вона відрізняється від інших рішень:

 
Aimesh Звичайна пориста мережа Звичайні маршрутизатори
Проста установка + +  
Роумінг безшовний + +  
Великий радіус покриття кожного вузла +   +
Виняткова продуктивність +   +
Широка функціональність (У топових моделях) +

Великий радіус покриття досягається внаслідок просунутого заліза Asus. Роутери Asus підходять для користувачів, для яких важливим є бездоганний трафік: мережевих геймерів, блогерів, провідних стрими та інших.

Особливості сучасних ігрових маршрутизаторів:

  1. Наявність гігабітних LAN-портів та 2.5 Гбіт/с WAN та LAN.
  2. Два або три діапазони Wi-Fi (2.4 ГГц + 5 ГГц + 5 ГГц).
  3. Розвинений Вай-фай 6.
  4. Мінімум 3 антени.
  5. Продуктивний 4-ядерний процесор та від 512 Мб оперативної пам'яті забезпечать швидку роботу софту роутера.
  6. Підтримка технології MU-MIMO.
  7. Підтримка різних механізмів оптимізації ігрового трафіку для дротових та бездротових клієнтів.

Бонусами до цих «залізних» переваг йдуть футуристичний дизайн роутерів та максимально зручний інтерфейс керування та налаштування мережі.

Загальні відомості: Що таке Mesh система: 9 переваг та 2 недоліки пористої домашньої мережі

Можливості та переваги технології Aimesh

Крім безпосереднього розширення покриття Wi-Fi, мережа ASUS дає можливість користуватися багатьма бонусними фішками та технологіями.

Beamforming

Технологія Beamforming заснована на посиленні радіосигналу в напрямку клієнта. Формування променя може бути:

  • Явним. У такому разі Beamforming підтримує не тільки маршрутизатор, а й клієнтський пристрій. Збільшення швидкості інтернету досягається шляхом формування променя на основі інформації, отриманої в результаті обміну даними про навантаження на канал.
  • Неявним. При цьому пристрій має застарілий мережевий інтерфейс, що не підтримує Beamforming. Маршрутизатор виконує аналіз радіоканалу та вибирає напрямок пакетів для збільшення швидкості трафіку.

Розбираємось з паролем: Як дізнатися пароль від Wi-Fi: 4 рятівні варіанти

MU-MIMO

Маршрутизатор може обмінюватися пакетами даних із кількома пристроями одночасно. Девайсам не доводиться чекати своєї черги, бездротова мережа працює максимально ефективно. Після появи Вай-фай 6, технологія стала досконалішою: тепер вона працює не тільки на приймання, а й на передачу даних. Наприклад, в межах однієї мережі різні користувачі можуть одночасно дивитися відео з Мережі, качати файли, проводити час за онлайн-іграми.

Слід розуміти, що для ефективної роботи технології MU-MIMO її повинні підтримувати клієнтські пристрої.

Переналаштовуємо маршрутизатор: Як настроїти роутер як репітер за 6 кроків + розв'язання можливих проблем

VPN

Наявність VPN дає цілу низку переваг: дозволяє убезпечити себе від втрати даних, отримати доступ до сайтів, закритих провайдерів або умов роботи сервісу. Якщо в будинку кілька комп'ютерів і ноутбуків, не обов'язково налаштовувати VPN на кожному: набагато зручніше налаштувати роутер і забезпечити роботу VPN в межах всієї домашньої мережі.

Маршрутизатор може виступати в ролі ВПН-сервера та/або ВПН-клієнта, з детальним налаштуванням у кожному випадку. Реалізовано підтримку протоколів РРТР, OPenVPN і L2TP, у просунутих моделях — ще й WireGuard.

Адаптери для комп'ютерів: ТОП 10 хороших Wi-Fi адаптерів для ПК

AiProtection

Це вбудована у роутер система безпеки на основі антивірусу TrendMicro. Вона перевіряє безпеку налаштування самого маршрутизатора, контролює поведінку клієнтів мережі та блокує підозрілі пристрої, контролює доступ до небезпечних вебресурсів. Pro-версія додатково має систему виявлення вторгнень.

Батьківський контроль закриває потреби користувачів у двох напрямках:

  • Обмежує відвідування сайтів сумнівної спрямованості. Налаштовується для всіх пристроїв, які підключаються до маршрутизатора або вибірково за назвою або MAC-адресою девайсу. Завдяки гнучким налаштуванням, можна заборонити ігри, adult-контент та інші сайти на власний розсуд.
  • Налаштовує відключення від Інтернету за розкладом. Тут теж є вибір пристроїв, зручні налаштування графіка, з буднями та вихідними днями.

Гостьові мережі Wi-Fi:

У підменю гостьових мереж можна вибрати конфігурацію інформаційної безпеки, блокувати доступ до внутрішніх ресурсів мережі. Wi-Fi 6 роутери ASUS підтримують стандарт безпеки WPA3.

Налаштувати всі ці технології також просто, як розширити зону AiMesh покриття, в результаті домашня Wi-Fi мережа буде радувати користувачів швидкою та стабільною роботою.

Цікава стаття: Як зробити роутер з комп'ютера — 2 способи створення Wi-Fi маршрутизатора на базі ПК

Як розширити зону покриття Wi Fi: налаштування Aimesh

Декілька слів про підготовку до налаштування AiMesh. Для побудови мережі знадобиться два або більше роутерів ASUS, максимум — підтримується до 5 вузлів. Один із них буде основним меш-вузлом, до якого підключений кабель WAN, другий і наступний — додатковим вузлом. Пристрій з більш просунутими технічними характеристиками зазвичай використовують як основний меш-вузол, слабкіший девайс буде виконувати роль додаткового вузла. Для первинного налаштування меш-вузлів розташуйте їх у межах видимості, на відстані до 1-3 метрів.

В тому числі Asus: Кращі механічні клавіатури: 10 моделей для ігор і швидкого набору тексту

Крок 1. Створення мережі

Насамперед підключаємо роутер до електромережі й кабель WAN підключаємо в WAN-порт основного меш-вузла через довільно обраний LAN-роз'єм з комп'ютером. Заходимо в інтернет-сервіс router.asus.com (у нових прошивках-asusrouter.com). Вводимо новий пароль для маршрутизатора. Створюємо нову мережу. Вводимо назви для мереж на 2,4 та 5 ГГц. Обом можна присвоїти однаковий SSID. Підтверджуємо галочку, яка відповідає за підтримку Wi-Fi 6. Переходимо далі. Порядок дій у першому кроці може відрізнятись від наведеного, це залежить від моделі роутера. Можливо, пароль до маршрутизатора потрібно буде вводити наприкінці.

aimesh

aimesh налаштування

asus aimesh

розширення мережі wi-fi

Швидкість та комфорт: Найкращі ігрові миші: топ 10 актуальних моделей

Крок 2. Перевірка прошивки для роутера

Заходимо до мережі, яку створили. Відкриваємо вебінтерфейс. Скролимо вниз і в додаткових налаштуваннях відкриваємо «Адміністрування». Переходимо на вкладку з оновлення мікропрограми. Натискаємо кнопку для перевірки наявності нової прошивки. Якщо роутер новий, то, швидше за все, покрутиться коліщатко, а потім з'явиться рядок, в якому буде написано, що поки що оновлювати нічого не треба. Тут можна включити автооновлення прошивки.

Бувають ситуації, коли маршрутизатор не може сам оновити прошивку. У такому разі в тій же вкладці виберіть файл нової мікропрограми з комп'ютера, але перед цим звантажте прошивку у виробника. Для пошуку потрібної вебсторінки скористайтеся запитом на кшталт «Asus TUF-AX5400 drivers», де перед drivers — модель вашого роутера.

розширити радіус дії wi-fi

Крок 3. Додавання вузла до мережі Aimesh

Підключаємо до електромережі менш потужний маршрутизатор. У вебінтерфейсі заходимо в меню Aimesh, натискаємо кнопку додавання вузла. Основний меш-вузол виявить додаткове обладнання. Потрібно буде лише підтвердити вибір, натиснувши кнопку підключення нового пристрою. В основному меню відображаються графічні зображення двох з'єднаних роутерів. У мережі, що працює, при виборі вузла інтерфейс показує пристрої, які до нього підключені: ноутбуки, смартфони, планшети та інше.

розширити зону покриття wi-fi

Крок 4. Перевірка прошивки для вузла

Клацаємо по маршрутизатору, що з'явився, і перевіряємо його прошивку за аналогією з головним роутером.

Крок 5. Встановлення вузлової точки

Роутер для розширення мережі встановлюємо ближче до кордону із мертвою зоною. Виробник рекомендує розміщувати обладнання на відкритому місці, бажано — на одному рівні з клієнтськими пристроями, наприклад, ноутбуками, що стоять на столах. Швидкість передачі між маршрутизаторами можна переглянути у вебінтерфейсі.

Крок 6. Розширюємо мережу

При необхідності підключаємо та встановлюємо інші вузли. Їх може бути до п'яти, максимальна кількість залежить від моделей маршрутизаторів. У приватному будинку зазвичай ставлять два-три за принципом: 1 поверх — 1 роутер. Двом маршрутизаторам під силу забезпечити покриття до 500 кв. м.

Для підключення вузлів не обов'язково скористатися комп'ютером. Люди, які надають перевагу налаштуванню зі смартфона, можуть завантажити програму ASUS Router APP і увімкнути роутери за допомогою мобільного додатка. Утиліта підтримує телефони на Android або iOS.

aimesh Asus що це

розширення мережі aimesh

Також варто врахувати, що трафік між вузлами може йти кабелями. Так мережа працює швидше, але дроти — це завжди прив'язка маршрутизатора до певної локації.

Отже, розібралися, як розширити реальний радіус дії Wi-Fi, за допомогою mesh-мережі. Зручністю такого рішення може стати наявність у вас роутера з підтримкою AiMesh.Тоді достатньо докупити один-два пристрої, що відсутні, — можливо, більш потужні для отримання більшого доступу до сучасних технологій.

При виборі роутерів для створення потужної швидкої домашньої мережі слід пам'ятати, що навіть за найвищої швидкості роботи роутерів, завжди є «пляшка» — низька швидкість інтернету від провайдера. Якщо вона обмежена — повною мірою розкрити потенціал ваших пристроїв не вдасться.

Забезпечуємо комунікацію пристроїв: Як вибрати Usb хаб — що таке Usb хаб: 4 актуальні моделі концентраторів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії