Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що таке Mesh система: 9 переваг та 2 недоліки комірчастої домашньої мережі

Дата публікації: 28.01.2022 11:54
Дата оновлення: 28.01.2022 11:54

Розібратися з Wi-Fi Mesh, зрозуміти що це таке, може навіть користувач, якому раніше ніколи не доводилося налаштовувати роутери. Щоб мережа запрацювала, не знадобиться комп'ютер: достатньо встановити програму на смартфон і зробити ряд нехитрих маніпуляцій. Що ще гарного у технології Mesh? Читайте далі, і все дізнаєтесь.

налаштувати меш-мережу

Гайд для забудькуватих: Як дізнатися пароль від Wi-Fi: 4 рятівних варіанти

Wi-Fi mesh: що це?

Меш-мережі забезпечують комфортний інтернет власникам будинків та квартир, площею від 150-200 кв. метрів. Таку квадратуру навряд чи обслуговуватиме навіть потужний роутер. До появи комірчастої технології Mesh проблему вирішували установкою кількох маршрутизаторів або додаванням до одного просунутого пристрою репітерів, здатних продовжувати сигнал до віддалених ділянок. В обох випадках доведеться позаморочуватися з налаштуванням, а варіант з репітерами має й інші недоліки:

  • Кожна нова ланка — це зниження швидкості інтернету. Спостерігається падіння трафіку вдвічі та більше.
  • При переміщенні житлоплощею ноутбук або смартфон буде підключатися від роутера до повторювачів сигналу. Результат — переривання зв'язку. А коли навіть на короткий проміжок часу втрачається інтернет, відбуваються неприємні речі: спілкування по відеозв'язку, онлайн-гра та інші активності перериваються.

Mesh-система — це безшовна передача трафіку. Зазвичай у комплекті 2-3 модулі, які встановлюють на відстані друг від друга. Ставлять, наприклад, на кожному поверсі по точці. В результаті при дротовому приєднанні виходить однорангова Wi-Fi мережа з послідовною топологією або у вигляді зірки. У другому випадку знадобиться свитч, оскільки в елементів системи зазвичай по 2 порти LAN.

wifi mesh що це

Модулі між собою не відрізняються. Характер роботи залежить від місця підключення. На вході трафіку в будинок встановлюють шлюз, а від нього сигнал інтернету йде на вузли кабелем або по Wi-Fi. Вузли ретранслюють інтернет на комп'ютери, телефони та іншу техніку. Для налаштування модулів є програми, за допомогою яких можна адмініструвати мережу, знаходити помилки в її роботі. Розібравшись загалом, що таке система Mesh, перейдемо до детальнішого огляду принципів роботи технології.

Наводимо мости між пристроями: Як налаштувати роутер як репітер за 6 кроків + вирішення можливих проблем

Принцип роботи mesh-систем

За технологією Mesh зазвичай будують бездротові мережі, у яких немає чіткої централізації, кожен вузол працює незалежно від інших. Для правильного функціонування такої конфігурації пристрої обмінюються інформацією між собою. Для цього під корпусом кожного передавача встановлюють окремий підсилювач та антену для сервісного каналу зв'язку. В результаті покупець отримує антенний блок, що складається з елементів, які забезпечують:

  • Передачу трафіку для ПК, смартфонів та іншої техніки;
  • зв'язок по Bluetooth;
  • сервісний канал зв'язку.

Бюджетні mesh-комплекти — дводіапазонні. Вони працюють по 2 каналах: 2,4 та 5 ГГц. По обох може йти трафік для користувачів. Канал 5 ГГц швидше, але за його вибору радіохвилі гірше проходять крізь стіни. З частотою 2,4 ГГц проблема може полягати у засміченості ефіру через роутери сусідів. При необхідності модулі самі переходять з 5 на 2 ГГц, оскільки не ідеальний зв'язок краще за ніякий. Два канали — істотна перевага перед звичайними одноканаловими роутерами. Користувальницький та службовий сигнали йдуть у різних діапазонах, що сприяє комфортній швидкості трафіку.

як увімкнути mesh систему до роутера

Дещо дорожче коштують тридіапазонні mesh-комплекти. У них 3 канали: два користувацькі (2,4 та 5 ГГц) та один сервісний (5 ГГц). Відповідно, під корпусами модулів встановлені додаткові комплектуючі, що забезпечують роботу третього каналу. У просунутих моделях також може бути роз'єм Usb і понад два порти LAN, останнє дозволяє підключати до інтернету телевізори, ігрові консолі та іншу техніку по кручений парі.

Топчик роутерів: ТОП-10 найкращих Wi-Fi роутерів 2022

У чому переваги та недоліки такої мережі?

Переваг, звичайно, більше:

  1. При переміщенні пристрою по дому не втрачається сигнал інтернету при зміні його джерела.
  2. Завдяки багатоканальній системі досягається виняткова швидкість передачі даних.
  3. Бездротова мережа не перестане функціонувати у разі збою одного з модулів. Ця перевага досягається завдяки децентралізації.
  4. Mesh модулі вміють вибирати канали та змінювати налаштування для забезпечення максимальної швидкості трафіку.
  5. Модулі не потрібно налаштовувати. Вони будуть готові до роботи після підключення живлення та кількох тапів користувача у додатку на смартфоні.
  6. Просунуті моделі Mesh здатні інтегруватися у системи розумного будинку.
  7. Функції батьківського контролю та фільтрації контенту стануть у пригоді при конфігуруванні точки доступу в дитячій кімнаті.
  8. Mesh модулі виглядають симпатично. Як правило, у них немає антен-ріжок, тому вони не псують дизайн інтер'єру.
  9. Пристрої Mesh можна інтегрувати в наявну домашню мережу. Якщо немає впевненості у потрібній кількості модулів — почніть з малого, а потім докупите. Можлива взаємодія точок доступу, які належать до різних лінійок одного виробника.

Недоліки також є:

  1. Досить висока вартість. Модулі Mesh коштують дорожче за звичайні роутери з аналогічними характеристиками.
  2. Обмежений функціонал елементів меш-мережи — прямий наслідок концепції «ввімкнули та запрацювало». Наприклад, налаштувати зону DMZ не вдасться.

Цікава стаття: Як відкрити порти на роутері: інструкція та 3 способи розв'язання можливих проблем

Як побудувати mesh-мережу для дому?

Класичний сценарій побудови домашньої мережі передбачає вибір бездротової конфігурації. Коли сигнал передається Wi-Fi, не потрібно свердлити стіни, тягнути кабель, встановлювати короби. Зміна розташування вузлів не викликає незручностей, особливо, якщо під час прокладання проводки в будинку не заощаджували на розетках. Вузли не доведеться переналаштовувати. Розміщення модулів залежить від планування житла. Приклади:

  • Одноповерховий будинок або квартира у формі прямокутника. Якщо в комплект входить 3 пристрої, один розміщують у середині житла, а два інших — ближче до країв. З будинком Г-подібної форми аналогічна ситуація. Домовласникам при розміщенні точок варто подбати про якість покриття внутрішнього дворика. Можливо, якийсь вузол має сенс розмістити ближче до вікна. Скло пропускає сигнал набагато краще за опорні стіни.
  • Двох-триповерховий будинок. На кожен поверх встановлюють щонайменше один вузол. Якщо між поверхами залізобетонні плити перекриття, під час походу через таку перешкоду сигнал помітно ослабне. У цьому випадку, можливо, все ж таки варто прокинути кабель між вузлами, розташованими на різних рівнях.

Таблиця згасання вайфаю при проходженні через перешкоди:

Перешкода
Ефективна відстань
Вікно без тонування 70%
Вікно з тонуванням (присутнє металізоване покриття) 50%
Дерев'яна стіна 30%
Міжкімнатна цегляна перегородка 15%
Опорна стіна або залізобетонне перекриття 10%

Ефективна відстань показує, як слабшає вайфай після подолання перешкоди. Наприклад, якщо сигнал без перешкод поширюється на 200 м, його максимальна дальність після цегляної перегородки зменшиться до 200*15/100=30 метрів.

поширення вай-фай сигналу в будинку

Роздаємо трафік зі смартфона: Як роздавати інтернет з телефону — мануал у 3 пунктах, як перетворити смартфон на роутер

Як під'єднати mesh-систему до роутера або кабелю провайдера?

Обладнання для меш-мереж продають багато відомих брендів, наприклад: Asus, Keenetic, Zyxel, TP-Link та інші. Один із бюджетних, а тому широко поширених варіантів — тплінківські мережі Deco. Як приєднати mesh систему Deco до роутера? Технологія налаштування проста:

  1. На коробці системи є QR-код, за яким завантажуємо на смартфон софт для налаштування вузлів комірчастої мережі. У програмі реєструємо свій TP-link ID.
  2. Заходимо до створеного облікового запису на смартфоні, вибираємо різновид обладнання Deco. Надалі в додатку будуть висвічуватись підказки з налаштування.
  3. Відключаємо модем від живлення. Якщо немає такого обладнання — пропускаємо цей крок.
  4. Підключаємо кабелем перший модуль. Вибір порту не має значення.
  5. Підключаємо модем до живлення. Його завантаження може тривати кілька хвилин. Індикатор інтернету в результаті повинен горіти не блимаючи.
  6. Підключаємо модуль до розетки. Спочатку індикатор заблимає жовтим, потім синім. Синій колір говорить про те, що обладнання готове до налаштування.
  7. Смартфон швидше за все сам увімкнеться до створеної мережі Wi-Fi. Якщо він не впорається з цим, потрібно законектитися вручну.
  8. Вибираємо місце розташування Deco: спальня, коридор, вітальня та інше. Можна замість стандартної назви запровадити свою.
  9. Налаштовуємо з'єднання з інтернетом, використовуючи дані провайдера. Для цього, можливо, достатньо вибрати пункт з динамічним IP.
  10. Вводимо ім'я створюваної мережі вайфай та пароль.
  11. Після з'єднання смартфона та меш-мережі індикатор Deco світиться білим кольором. Утиліта запропонує додати інший вузол або завершити налаштування.

Інші модулі підключаємо по Wi-Fi, не відключаючи перший і не чіпаючи модем. Потім розставляємо їх вдома, звертаючи увагу на колір індикації. Якщо блимає червоний — з'єднання з мережею втрачено. Також активність вузлів можна переглянути в додатку.

На закінчення варто відзначити, що у меш-мереж гарне майбутнє. Спочатку багато фахівців не сприйняли серйозно таке обладнання, але прогрес у цьому напрямі очевидний: залізо та софт удосконалюються, з'являються нові цікаві інженерні рішення. Є надія на подальше покращення співвідношення ціни та якості mesh-пристроїв.

Прискорюємо інтернет: Як збільшити швидкість інтернету через Wi-Fi мережу роутера: 7 реальних способів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії