Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще – іригатор чи зубна щітка: порівняння за 4 параметрами

Дата публікації: 28.01.2022 13:37
Дата оновлення: 28.01.2022 13:37

Нитка для міжзубного простору, щітки різноманітної м'якості, рідини для полоскання, іригатори —  всі вони мають підтримувати зуби в порядку. Однак відгуки користувачів на форумах підтверджують, що не всі розуміють, що і для чого застосовувати. Тому по-старому видавлюють пасту на щітку й обмежуються лише цим.

Очищення зубів щіткою

Розберемо конкретніше, що таке іригатор та електрична зубна щітка. Вивчимо, як вони функціонують, що хорошого та поганого можна від них очікувати.

Читайте: Як правильно вибрати іригатор: який краще розбиває зубний камінь —  7 підказок

Який із приладів краще купити

Аналізуючи, що краще, іригатор або зубна щітка, порівняємо їх за 4 вагомими критеріями — функціональності, ефективності, безпеки та автономності. Ці параметри дадуть вичерпну інформацію про те, як і навіщо використовується кожен із приладів.

Функціональність

Головне, що має робити зубна щітка (неважливо, звичайна чи електрична), — видаляти з поверхні емалі наліт, залишки їжі та шкідливі бактерії. Крім очищення щетинки делікатно масажують ясна, викликаючи приплив крові до них, що також корисно. Хороший кровообіг зміцнює ясна. Щітка для зубів на батарейках краща за звичайну тим, що рухається в кілька разів активніше, а значить, чистить ефективніше

Іригатор влаштований інакше: апарат подає рідину під тиском у вигляді тоненького, але потужного струменя з пульсацією. Вода проходить у важкодоступні ділянки між зубами та каналами ясен, вимиваючи залишки їжі та бактерії, до яких не дістатися щетинкам. Іригаторний струмінь активно, але делікатно обробляє ясна і при регулярному використанні сприяє зменшенню їхньої кровоточивості. 

Цікава стаття:  Як правильно вибрати електричну зубну щітку: 5 паралелей, Або яка краще

Ефективність

Вибираючи, що краще, іригатор або щітка, важливо оцінити результат їх використання. Щітка продуктивно вичищає наліт з емалі, але важкодоступні місця між зубками вона не дістане, а значить, у них залишаться бактерії, що руйнують емаль.

Струмінь іригатора досить потужний і точково обробляє місця, куди не дістатися щіткою. Прилад добре очищає міжзубний простір, але ним неможливо видалити наліт і бактерії з усієї поверхні, тому що для видалення патогенної мікрофлори потрібне активне механічне очищення.

Чищення зубів іригатором

На думку професіоналів, для якісної гігієни порожнини рота необхідно об'єднати обидва прилади для зубів. Тоді ефект буде максимальним.

Безпека

Робота іригатора є абсолютно безпечною. Для того, щоб пошкодити слизову оболонку, напір води, що викидається приладом, недостатньо потужний. Однак його вистачає для якісного очищення зони біля ясен. Травмуватися ж, використовуючи агрегат за призначенням, практично неможливо.

Щітка для зубів (особливо електрична) щодо безпеки програє своєму конкуренту. При надто активному чищенні зубів у ділянці ясен є ризик пошкодити ніжну слизову оболонку.

Такі мікротравми небезпечні розвитком кровоточивості ясен, їх надмірної чутливості, попадання бактерій у кровотік. Пошкодити ясна електричною щіткою ще простіше, оскільки головка швидко обертається й інтенсивність обертання неможливо контролювати.

Якщо не знала: Як робити манікюр гель лаком вдома: 5 правил, які не варто ігнорувати

Автономність

Іригатор зручно брати із собою у подорожі. Його мінімальна автономність — два тижні. Високоавтономні варіації приладів функціонують без заряджання до 31 дня.

Що краще: іригатор або зубна щітка

Електричні зубні щітки бувають двох видів: на батареях, з функцією підзарядки від електромережі. Автономність перших залежить від терміну служби батарейок (близько двох тижнів). Щітки із зарядкою від електрики працюють без підзарядки від 1 до 2 тижнів. Звична механічна щітка для догляду за зубами абсолютно автономна та найбільш зручна у подорожах та поїздках.

Корисна інфа: Як правильно вибрати дитячу зубну щітку: яка краще за 6 ознаками

Іригатор та щітка: сильні сторони девайсів

Щоб краще уявити різницю між пристроями для зубів, розглянемо їх плюси у таблиці:

Електрична щітка
Іригатор
Добре зчищає наліт з емалі Не допускає виникнення пародонтозу та інших проблем у роті.
Укомплектована насадкою для чищення язика Декілька режимів роботи
Знімає сліди кави, чаю Ретельно змиває наліт, не шкодить емалі
Оснащена таймером У комплекті кілька насадок
  Міцний корпус

Більше сильних сторін відзначено в іригатора, проте плюси щітки для зубів не менш значущі.

Про недоліки пристроїв

Порівнюючи два типи пристроїв для очищення порожнини рота, варто вивчити їх слабкі сторони.

Серед недоліків щітки виділяють:

  1. Агресивний вплив на чутливу слизову.
  2. Можливість мікротравми слизової оболонки при дуже грубому впливі.
  3. При сильному натисканні під час чищення зубів можливі сколи емалі.
  4. Неправильна техніка очищення зубів призводить до чутливості, кровоточивості ясен.

Іригатор має менше мінусів. Серед них:

  • відсутність бездротової зарядки,
  • великі габарити приладу або дуже маленький відсік для води у компактних моделей.

Стаціонарний іригатор

До вад апарату також відносять незначний кут повороту насадок.

Чи можна використовувати іригатор замість щітки для зубів

Вивчивши принцип впливу та функції двох приладів, робимо висновок, що вони не можуть замінити один одного. Неможливо також виділити, що краще іригатор або зубна щітка, оскільки у них різне призначення. 

Стоматологи стверджують, що однієї щітки для зубів для повноцінного догляду за порожниною рота не вистачить. А ось у тандемі з іригатором, вони чудово працюють, добре очищаючи зуби, зміцнюючи ясна, освіжаючи дихання. Запобігають стоматиту, пародонтозу, гінгівіту.

Якщо бажаєте довго залишатися володарем білих і міцних зубів без карієсу, радувати оточення свіжим подихом, потоваришуйте з обома приладами, описаними у статті. На думку зубних лікарів, їх вистачить для гарного догляду за ротовою порожниною.

До слова: ТОП 9 найкращих електричних зубних щіток: які брати (відео+огляди)

Коментарі
Залиште коментар
Категорії